Apple vs. Epic Games | H Apple απέκλεισε το Dev Account της Epic

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8/3/2024] Μετά την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών η Apple επανέφερε τον λογαριασμό της Epic, δίνοντας έτσι ένα πράσινο φως για την κυκλοφορία του δικού της Store αλλά και την επιστροφή του Fortnite.

Όπως γράφει η Epic:

Η Apple μας είπε και δεσμεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα επαναφέρει τον λογαριασμό μας. Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους προγραμματιστές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα για να επιβάλει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές και να αναγκάσει τους θυρωρούς να λογοδοτήσουν. Προχωράμε όπως έχει προγραμματιστεί για να κυκλοφορήσουμε το Epic Games Store και να επαναφέρουμε το Fortnite στο iOS στην Ευρώπη.

O Thierry Breton, Επίτροπος της ΕΕ, συμπλήρωσε μέσω των social media επικροτώντας την “ταχεία έρευνα” της ΕΕ, αναφέρθηκε επίσης στην ανατροπή της Apple, γράφοντας:

Σημειώνω με ικανοποίηση ότι μετά από τις επαφές μας, η Apple αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφασή της για τον αποκλεισμό της Epic. Από τη 2η ημέρα, [ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές φαίνεται ήδη πολύ συγκεκριμένος Αποτελέσματα!

[ΑΡΧΙΚΟ 7/3/2024] Πριν από λίγο καιρό, η διαμάχη μεταξύ Apple και Epic Games έλαβε ένα απότομο τέλος μιας και το δικαστήριο δεν ήθελε να συνεχίσει αυτή την υπόθεση. Ακόμα και έτσι όμως, μια μέση λύση βρέθηκε.

Mετά την ανακοίνωση της Apple ότι θα επιτρέψει το sideloading και τα εναλλακτικά Digital Market Apps με σκοπό την συμμόρφωση με τους νέους κανόνες της ΕΕ, και το γεγονός ότι η νέα έκδοση που κυκλοφόρησε χθες άνοιξε τις πόρτες για το sideloading, ήταν φυσικά να δούμε την διαμάχη των δύο εταιρειών να μπαίνει σε ένα νέο κεφάλαιο ειδικά μετά την ανακοίνωση ότι το Fortnite θα επέστρεφε στο iOs.

Αυτή η επιστροφή όμως φαίνεται να παγώνει μετά την τερματισμό του Developer Account της Epic Games από την Apple, η οποία χαρακτήρισε την εταιρεία “επαληθευμένα μη αξιόπιστη”. Αρχικά, η Epic είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να κυκλοφορήσει το κατάστημα της στο iOS στην Ευρώπη μετά τη δέσμευση της Apple να συμμορφωθεί με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές της ΕΕ. Ωστόσο, η ενέργεια της Apple στο λογαριασμό της Epic έχει τώρα διαταράξει αυτά τα σχέδια.

Σύμφωνα με την Epic, οι ενέργειες της Apple αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές και δείχνουν την απροθυμία του τεχνολογικού γίγαντα να επιτρέψει αληθινό ανταγωνισμό στις συσκευές iOS. Η αλληλογραφία μεταξύ Apple και Epic, κοινοποιημένη ως μέρος της ανακοίνωσης, αποκαλύπτει τις ανησυχίες της Apple για τη συμμόρφωση της Epic με συμφωνίες, δεδομένου του ιστορικού της Epic να παραβιάζει τους όρους. Αυτό το ιστορικό περιλαμβάνει την παράκαμψη των τελών του App Store από την Epic το 2020 μέσω της προσθήκης δυνατότητας για άμεσες πληρωμές μέσα στο Fortnite, με αποτέλεσμα την αφαίρεση του παιχνιδιού από το App Store και την μακρά νομική διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Η απάντηση της Epic υπογραμμίζει τη σημασία της απόφασης της Apple, τονίζοντας ότι υπονομεύει τον δυνητικό ανταγωνισμό προς το Apple App Store και θέτει όρια για τους προγραμματιστές που είναι κριτικοί στις πρακτικές της Apple. Η τερματική απόφαση του λογαριασμού προγραμματιστή της Epic δεν επηρεάζει μόνο τη δυνατότητα εκδόσεως μιας έκδοσης του Epic Games Store για το iOS, αλλά αναθέτει ανησυχίες για τη δύναμη που έχει η Apple πάνω σε τρίτες αγορές στο iOS.

Υπό το φως αυτής της νέας διαμάχης και μόλις μερικές ώρες μετά την κυκλοφορία της ενημέρωσης 17.4 της Apple, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια έρευνα με τους ευρωπαίους ρυθμιστές να ζητούν απαντήσεις από την Apple σχετικά με την είδηση ότι έχει αποκλείσει τον λογαριασμό προγραμματιστή της Epic.

Αυτή η πράξη της Apple έχει πυροδοτήσει διαμάχες με την Epic να υποστηρίζει ότι αυτή η ενέργεια παραβιάζει τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές στην ΕΕ, ωθώντας τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να ζητήσουν περαιτέρω εξηγήσεις από την Apple σχετικά με την απαγόρευση βάσει του DMA. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές αξιολογούν εάν οι ενέργειες της Apple συμμορφώνονται με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον κανονισμό πλατφόρμας για επιχειρήσεις.

Δεν αποκλείεται να δούμε την Apple να δέχεται νέο πρόστιμο μετά την αντιανταγωνιστική της συμπεριφορά απέναντι στις Music Streaming εφαρμογές και υπηρεσίες.