Kingdom Hearts Integrum Masterpiece | Review

Last updated:

Όταν κάποιος ακούει το όνομα, ή τον τίτλο, Kingdom Hearts αμέσως θυμάται τα ονόματα Sora, Riku και Kairi καθώς και μια ιστορία που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χαοτική, μπερδεμένη. Ο τίτλος των Square Enix και Disney αγαπήθηκε αμέσως από τους παίκτες όλου του κόσμο καθώς συνδυάζει τους κόσμους της Disney με την αισθητική της Final Fantasy, δημιουργώντας ένα μαγικό σύμπαν που θα μπορούσε να βγει μέσα από κάποιο όνειρο. Η σειρά έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως και έχει φτάσει σε σημείο να περιέχει διάφορα mainline και spin-off παιχνίδια, μουσικά κομμάτια, βιβλία και manga. Τώρα, μετά από τρία χρόνια αποκλειστικότητας στο Epic Games Store και κοντά 20 χρόνια αποκλειστικότητας στο Playstation, η σειρά Kingdom Hearts έφτασε επιτέλους στο Steam.

Η σειρά Kingdom Hearts είναι γνωστή για την πολύπλοκη και…πολυεπίπεδη ιστορία της, που περιλαμβάνει θέματα φιλίας, εξερεύνησης, παραμυθιών και της μάχης ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η υπόθεση από την άλλη είναι γεμάτη με περίεργες, πολύπλοκες ανατροπές οπότε θα ήταν κάπως υπερβολικό να προσπαθήσουμε να την εξηγήσουμε ή να την αναλύσουμε – κάτι που δεκάδες youtubers και μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη προσπαθήσει μέχρι σήμερα.

Όταν η Square Enix ανακοίνωσε πριν τρία χρόνια ότι θα κυκλοφορούσε την σειρά στους υπολογιστές, η αποκλειστικότητα του Epic Games Store με κράτησε μακριά. Περίμενα πως και πως να κυκλοφορήσει στο Steam, κυρίως λόγω κάποιου πιθανού Steam Deck compatibility, αλλά όσο περνούσε ο καιρός οι ελπίδες μου στέρευαν. Με την εταιρεία να επιζητά για άλλη μια φορά περισσότερους fans, ειδικά μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις των τελευταίων τίτλων της σειράς Final Fantasy, η απόφαση να επανακυκλοφορήσει την σειρά στο Steam μου κέντρισε το ενδιαφέρον και με το παραπάνω, ειδικά όταν η συμβατότητα με την φορητή κονσόλα επιβεβαιώθηκε.

Η αλήθεια είναι πως μετά από τόσα χρόνια όλοι, λίγο-πολύ γνωρίζουμε τι εστί Kingdom Hearts τόσο σε ό,τι αφορά την ιστορία της όσο και για το γενικότερο gameplay. Αλλά για εκείνους που δεν “έχουν μπει ακόμα στον χορό”, η σειρά αυτή συνδυάζει στοιχεία action RPG με χαρακτηριστικά από τη σειρά παιχνιδιών Final Fantasy και τα κλασικά παραμύθια της Disney. Το gameplay περιλαμβάνει αρκετή εξερεύνηση και backtracking, μάχες σε πραγματικό χρόνο, ανέβασμα επιπέδων στους χαρακτήρες με το βασικότερο χαρακτηριστικό να είναι τα ταξίδια σε διάφορους κόσμους και παραμύθια της Disney που απεικονίζονται με την μορφή μιας περιορισμένης σφαίρας ενός μεμονωμένου βασιλείου.

Τα περισσότερα παιχνίδια της σειράς χαρακτηρίζονται από αυτά τα στοιχεία ενώ σε κάποια spin-offs μπορεί να δούμε αλλαγές όπως ανατροπές στο σύστημα μάχης ή στον τρόπο που εναλλάσσουμε μεταξύ των χαρακτήρων. Για παράδειγμα, στο Chain of Memories έχουμε μια ανάμειξη του action-based συστήματος μάχης με deck building στοιχεία – δηλαδή να φτιάχνουμε μια τράπουλα επιθέσεων και να την χρησιμοποιούμε σε ένα μοτίβο πέτρα-ψαλίδι-χαρτί – ενώ σε άλλα παιχνίδια, όπως το Dream Drop Distance, έχουμε δύο πρωταγωνιστές και παίζουμε με τον έναν κάθε φορά για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού αυτός ο χρόνος επέλθει, τότε αλλάζουμε αυτόματα στον επόμενο και συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε.

Στα mainline παιχνίδια, οι παίκτες ελέγχουν έναν πρωταγωνιστή, συνήθως τον Sora, καθώς ταξιδεύει στους κόσμους της Disney. Ο Sora μπορεί να τρέχει, να πηδάει και να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον για να λύσει γρίφους και να προχωρήσει στην ιστορία. Οι μάχες όπως είπαμε και παραπάνω, πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση του βασικού όπλου του Sora, του Keyblade, ενώ μπορούμε να πραγματοποιήσουμε απλές επιθέσεις, ειδικές ικανότητες και μαγικά ξόρκια. Σταδιακά ξεκλειδώνονται νέες επιθέσεις και αναβαθμίσεις για το Keyblade, τον χαρακτήρα και άλλα όπλα που αποκτάμε από κάθε μικρότερη ιστορία.

Ο Sora συνοδεύεται και από δύο συντρόφους, τον Donald Duck και τον Goofy, οι οποίοι είναι και οι βοηθοί μας στις μάχες. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας θα βρούμε και θα συνεργαστούμε και με άλλοτς διάφορους χαρακτήρες από τους κόσμους της Disney όπως τον Mufasa και τον Tarzan ή με χαρακτήρες της σειράς Final Fantasy όπως τον Squall και τον Cloud. Όλοι αυτοί οι ήρωες έχουν μοναδικές ικανότητες που βοηθούν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο στις μάχες και την εξερεύνηση. Καθώς κερδίζουμε εμπειρία από τις μάχες και ανεβαίνουμε επίπεδα, βελτιώνονται και τα στατιστικά του Sora και των συντρόφων του. Μπορούμε επίσης να μαζέψουμε αντικείμενα και να χρησιμοποιούμε διάφορα συστήματα κατασκευής για να δημιουργήσουμε ισχυρά όπλα και αντικείμενα.

Η γοητεία της σειράς βρίσκεται όμως τόσο στα γραφικά, που συνδυάζουν την μαγεία των παραμυθιών με τα ιδιαίτερα σχέδια της ομάδας ανάπτυξης των Square Enix και Final Fantasy, όσο και στον ηχητικό τομέα που είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία καθώς τόσο τα χτυπήματα με το Keyblade όσο και οι μαγικές ικανότητες φέρουν από πίσω ένα βάρος και ομορφιά που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλα παιχνίδια. Ακόμα και με την ιστορία – μπέρδεμα, κάθε παιχνίδι της σειράς γίνεται, αργά ή γρήγορα, αγαπητό από τους παίκτες και αν λάβουμε υπόψιν όλα τα παραπάνω, δεν θα μας κάνει εντύπωση.

H CD Media σε συνεργασία με την Square Enix λοιπόν, μας έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την συλλογή στο Steam και ιδιαίτερα στο Steam Deck, ένα σύστημα που χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) παίκτες στον κόσμο έχουν στην κατοχή τους και ανέκαθεν προσπαθούσαν να κάνουν την έκδοση του Epic Games Store να παίξει έστω και χωρίς βίντεο. Πλέον, ως παίκτες έχουμε την επιλογή για φορητότητα και με την πλήρη ενσωμάτωση του παιχνιδιού στο Steam έχουμε πλέον μια πιο ισορροπημένη εμπειρία.

Πριν προχωρήσουμε όμως στον τεχνικό τομέα, που θα είναι και το επίκεντρο αυτής της κριτικής, θεωρώ σωστό να αναφερθώ σε κάθε παιχνίδι της συλλογής επιγραμματικά:

Kingdom Hearts Final Mix

Το Kingdom Hearts είναι το πρώτο RPG δράσης της σειράς όπου οι παίκτες ελέγχουν τον Sora, με το Keyblade του σε μάχες πραγματικού χρόνου. Ο Sora μπορεί να επιτεθεί, να χρησιμοποιήσει μαγικές επιθέσεις και να εκτελέσει ειδικές ικανότητες που καταναλώνουν μαγικούς πόντους (MP). Το παιχνίδι περιλαμβάνει και ένα party system, επιτρέποντας στους χαρακτήρες της Disney να βοηθήσουν στη μάχη. Η εξερεύνηση περιλαμβάνει την πλοήγηση σε κόσμους με θέμα την Disney, την επίλυση παζλ και platforming. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό είναι τα Trinity Marks, τα οποία απαιτούν την ομαδική εργασία των Sora, Donald και Goofy για να ξεκλειδώσουν κρυφά αντικείμενα ή μονοπάτια. Τα ταξίδια μεταξύ κόσμων διευκολύνονται από το Gummi Ship, ένα προσαρμόσιμο διαστημόπλοιο, το οποίο διαθέτει μηχανικό shooter για μίνι παιχνίδια.

H Final Mix έκδοση του παιχνιδιού που περιλαμβάνεται στην συλλογή είναι μια βελτιωμένη έκδοση του αρχικού παιχνιδιού. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει πρόσθετο περιεχόμενο που δεν είναι διαθέσιμο στην αρχική έκδοση, όπως νέους εχθρούς, ικανότητες, σκηνές και αντικείμενα.

Kingdom Hearts Re: Chain of Memories

Αυτό το παιχνίδι εισάγει ένα σύστημα μάχης που βασίζεται σε κάρτες, όπου όλες οι επιθέσεις, τα ξόρκια και οι ικανότητες εκτελούνται χρησιμοποιώντας κάρτες. Προσαρμόζοντας τις τράπουλες του Sora και του Riku διαχειριζόμαστε στρατηγικά τις ενέργειές τους στις μάχες. Το παιχνίδι διατηρεί στοιχεία RPG όπως level up και ξεκλείδωμα νέων καρτών και ικανοτήτων.

Το Kingdom Hearts Re: Chain of Memories είναι ένα πλήρες 3D remake του παιχνιδιού του Game Boy Advance. Αυτό το παιχνίδι γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του αρχικού Kingdom Hearts και του Kingdom Hearts II. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται το Castle Oblivion όπου οι Sora, Donald και Goofy περιηγούνται στους ορόφους που δημιουργήθηκαν από τις αναμνήσεις του Sora, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις από τον Organization XIII και επιδιώκοντας να ενωθούν ξανά με τους χαμένους φίλους τους.

Kingdom Hearts 358/2 Days (HD Remastered Cinematics)

To Kingdom Hearts 358/2 Days είναι δομημένο γύρω από αποστολές που δίνονται από τον Οργανισμό XIII, εστιάζοντας στην ιστορία του Roxas. Η μάχη είναι παρόμοια με το Kingdom Hearts II, με έμφαση στους στόχους της κάθε αποστολής. Το μοναδικό panel system μας επιτρέπει να προσαρμόζουμε τις ικανότητες, τον εξοπλισμό και τη μαγεία χρησιμοποιώντας μια διάταξη που βασίζεται σε grids.

Ενώ η συλλογή περιλαμβάνει μόνο τις HD remastered κινηματογραφικές σκηνές από το αρχικό παιχνίδι, παρέχει παραπάνω σκηνές και λεπτομέρειες στο πλαίσιο της αφήγησης. Εδώ παρουσιάζονται βαθιές συναισθηματικές γνώσεις και συνδέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, ενισχύοντας τη συνολική κατανόηση της περίπλοκης ιστορίας της σειράς.

Kingdom Hearts II: Final Mix

Το Kingdom Hearts II βελτιώνει τους μηχανισμούς δράσης RPG της σειράς με πιο ομαλή μάχη και την εισαγωγή εντολών αντίδρασης για δυναμικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια μαχών. Το παιχνίδι προσθέτει και τα Drive Forms, δηλαδή ισχυρές μορφές που παρέχουν στον Sora νέες ικανότητες και βελτιωμένα στατιστικά. Το σύστημα των Summons έχει βελτιωθεί, επιτρέποντας στους χαρακτήρες της Disney να καλούνται για βοήθεια με περισσότερες ικανότητες και επιθέσεις. Το Gummi Ship επιστρέφει με περισσότερες επιλογές προσαρμογής και πολύπλοκες ακολουθίες σκοποβολής. Κάθε κόσμος περιέχει διάφορα mini-games και side quests, προσθέτοντας βάθος στο gameplay.

Το Kingdom Hearts II Final Mix αποτελεί την βελτιωμένη έκδοση του αρχικού παιχνιδιού και ακολουθώντας το μοτίβο των Final Mixes περιέχει πρόσθετο περιεχόμενο και βελτιώσεις στο gameplay αλλά και νέες σκηνές που συνδέουν κενά στην ιστορία.

Kingdom Hearts Birth by Sleep: Final Mix

Το Birth by Sleep αποτελεί ένα prequel της ιστορίας του Kingdom Hearts. Τοποθετημένο δέκα χρόνια πριν από το αρχικό Kingdom Hearts, ακολουθεί τρεις χειριστές Keyblade, τους Terra, Aqua και Ventus. Ελέγχουμε κάθε χαρακτήρα σε ξεχωριστές ιστορίες που συνυφαίνονται, αποκαλύπτοντας την προέλευση πολλών στοιχείων της σειράς, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του Xehanort και της δημιουργίας των Heartless. Το παιχνίδι εισάγει διαφορετικά σύστημα όπως το D-Link που σε αντίθεση με το Summons μας επιτρέπει προσωρινές παθητικές και ενεργές ικανότητες δανεισμένες από άλλους χαρακτήρες. Ένας άλλος αξιοσημείωτος μηχανικός είναι το Shotlock, το οποίο επιτρέπει ισχυρές, στοχευμένες επιθέσεις χρησιμοποιώντας μια λειτουργία στόχευσης πρώτου προσώπου.

Το Final Mix είναι η βελτιωμένη έκδοση του prequel και προσφέρει πρόσθετα στοιχεία στην ιστορία, νέες σκηνές, λεπτομέρειες και gameplay στοιχεία. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα modes που επιτρέπουν το συνεργατικό παιχνίδι μεταξύ πολλών παικτών.

Kingdom Hearts Re:coded (HD Remastered Cinematics)

Το Kingdom Hearts Re:coded κυκλοφόρησε αρχικά ως παιχνίδι για κινητά, αργότερα έγινε remaster για το Nintendo DS. Η HD Collection περιλαμβάνει κινηματογραφικές σκηνές από το παιχνίδι για την εξήγηση στοιχείων της ιστορίας. Η υπόθεση ακολουθεί μια ψηφιακή έκδοση του Sora που περιηγείται σε μια ψηφιοποιημένη έκδοση του ημερολογίου του Jiminy Cricket για να αποκαλύψει ένα μυστηριώδες μήνυμα.

Το gameplay συνδυάζει στοιχεία RPG δράσης, platforming και επίλυση γρίφων, με τομείς υπολογιστικών συστημάτων και συγκεκριμένες προκλήσεις στον καθένα. Ο τίτλος εξερευνά την παράδοση της σειράς και ετοιμάζει τα μελλοντικά γεγονότα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην επίλυση προβλημάτων στα δεδομένα του ημερολογίου και των τόμων.

Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance ΗD

Το Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD είναι ένα HD remaster του παιχνιδιού του Nintendo 3DS. Η υπόθεση ακολουθεί τους Sora και Riku καθώς αναλαμβάνουν την Mark of Mastery εξέταση για να γίνουν Keyblade Masters. Το παιχνίδι εισάγει τον μηχανισμό Flowmotion, επιτρέποντας γρήγορη κίνηση και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της κάθε μάχης. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια της σειράς, οι πρωταγωνιστές μπορούν να αιχμαλωτίσουν και να εκμεταλλευτούν διάφορα πνεύματα, πλάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη.

Η ιστορία περιλαμβάνει ταξίδια σε κόσμους ονείρων, με κάθε χαρακτήρα να εξερευνά διαφορετικές περιοχές και να αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις. Εδώ, εναλλάσσουμε μεταξύ των πρωταγωνιστών με ένα σύστημα αντίστροφης μέτρησης. Όταν το χρονόμετρο φτάσει στο τέλος του, ο χαρακτήρας μας κοιμάται στο σημείο που βρίσκεται, σε όποια κατάσταση και αν αντιμετωπίζει και πηγαίνοντας στον δεύτερο ήρωα συνεχίζουμε ακριβώς από εκεί που σταματήσαμε.

Kingdom Hearts χ Back Cover

Το Kingdom Hearts χ Back Cover είναι μια κινηματογραφική ταινία που περιλαμβάνεται στη συλλογή, παρέχοντας ιστορία στα γεγονότα του Kingdom Hearts χ. Ερευνά τις απαρχές του Keyblade War και τις ενέργειες των Foretellers, ηγετών των πέντε Ενώσεων. Η ταινία εξερευνά τον ρόλο του αινιγματικού Master of Masters και θέτει τις βάσεις για τη βαθύτερη παράδοση της σειράς αλλά και για το τέλος της. Η υπόθεση προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για τα κίνητρα και τις συγκρούσεις που διαμόρφωσαν το σύμπαν του Kingdom Hearts, συνδέοντας το αρχαίο παρελθόν με την κύρια ιστορία.

Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep – A Fragmentary Passage

Το Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep – A Fragmentary Passage είναι ένα σύντομο παιχνίδι που χρησιμεύει ως πρόλογος του Kingdom Hearts III. Ακολουθεί το ταξίδι της Aqua στο βασίλειο του σκότους μετά τα γεγονότα του Birth by Sleep.

Το gameplay είναι παρόμοιο με το Birth by Sleep καθώς περιλαμβάνει μάχη σε πραγματικό χρόνο και την χρήση μαγικών ικανοτήτων σε φλέβα όμοια με το αρχικό παιχνίδι. Ωστόσο, εισάγει νέους μηχανισμούς, όπως προσαρμογή της στολής της ηρωίδας και προηγμένα γραφικά, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της μηχανής παιχνιδιού που χρησιμοποιήθηκε στο Kingdom Hearts III.

Η ιστορία για άλλη μια φορά, συνδέει στοιχεία της κύριας ιστορίας και εξερευνά τον αγώνα και την αποφασιστικότητα της Aqua.

Kingdom Hearts III + Re Mind (DLC)

Το Kingdom Hearts III είναι το τελευταίο βασικό κεφάλαιο στο Dark Seeker Saga ολοκληρώνοντας με τη μάχη του Sora εναντίον του Master Xehanort.

Το παιχνίδι διαθέτει τους βασικούς μηχανικούς RPG και δράσης, με μεταμορφώσεις των Keyblade που επιτρέπουν νέες φόρμες και ικανότητες για διαφορετικά σενάρια μάχης. Τα τμήματα του Gummi Ship επεκτείνονται σε μια πιο ανοιχτή λειτουργία εξερεύνησης με βελτιωμένη μάχη. Παρουσιάζονται επίσης νέοι κόσμοι της Disney, ο καθένας με μοναδικά στοιχεία παιχνιδιού και αξιοθέατα, ισχυρές επιθέσεις εμπνευσμένες από τα rides του θεματικού πάρκου της Disney.

Το DLC “Re Mind” επεκτείνει την ιστορία, παρέχοντας επιπλέον σενάρια, μάχες και προοπτικές χαρακτήρων, εμβαθύνοντας την αφήγηση του παιχνιδιού και προσφέροντας νέες προκλήσεις αλλά και ένα πιο ολοκληρωμένο επίλογο.

KINGDOM HEARTS HD 1.5+2.5 ReMIX Απόδοση

Όπως ανέφερα παραπάνω, το review αυτό δεν έχει να κάνει με τα παιχνίδια αυτά καθεαυτά αλλά με την απόδοσή τους τόσο στους υπολογιστές και βασικότερα στο Steam Deck.

Ξεκινώντας με την συλλογή KINGDOM HEARTS HD 1.5+2.5 ReMIX εδώ δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τις ρυθμίσεις των γραφικών και της ανάλυσης. Στο βασικό μενού, δηλαδή το μενού της συλλογής, μπορούμε να αλλάξουμε στοιχεία όπως το Screen Mode (fullscreen, borderless, windowed) την ανάλυση από 800×600 έως και 4Κ και τα καρέ μεταξύ 30, 60, 120 και Uncapped, να ενεργοποιήσουμε το V-Sync, την ένταση του φωτισμού και ορισμένες επιλογές για τα χρώματα. Ο τίτλος έχει υποστήριξη για πληκτρολόγιο και ποντίκι αλλά ομολογουμένως ο χειρισμός είναι πιο εύκολος με ένα χειριστήριο Playstation ή Xbox (ή όποιο άλλο υποστηρίζει το Steam).

Η πρώτη συλλογή είναι ικανή να “πιάσει” τα καρέ που υποστηρίζει η οθόνη μας με ευκολία. Ωστόσο, παρατήρησα πως σε παραπάνω από 60fps δεν έχουμε μια “smooth” εμπειρία με τα καρέ να εμφανίζονται κάπως ασταθή και κλιμακούμενα ανάλογα την κατάσταση. Αυτό το είδαμε κυρίως στους υπολογιστές. Επιπλέον, τα καρέ αλλάζανε ανάλογα την στιγμή από 144fps (που πιάνει η οθόνη μου) σε 60fps κατά την προετοιμασία της μάχης και στα 30fps όταν έπαιζε κάποιο cutscene. Δεν είναι όσο ενοχλητικό ακούγεται αλλά αυτές οι εναλλαγές είναι αρκετά αισθητές οπότε εδώ έχει να κάνει με την προσωπική προτίμηση του καθενός. Αντιθέτως, στο Steam Deck (LCD) τα καρέ έφταναν αισίως τα 60fps στο gameplay χωρίς να παρατηρείται κάποια πτώση, ενώ παράλληλα η διάρκεια της μπαταρίας ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

KINGDOM HEARTS HD 2.8 Final Chapter Prologue – Απόδοση

Στην περίπτωση του KINGDOM HEARTS HD 2.8 Final Chapter Prologue οι επιλογές των ρυθμίσεων είναι ίδιες με αυτές της πρώτης συλλογής, οπότε δεν έχουμε πολλά να πούμε εδώ.

Όσον αφορά την απόδοση, τα 60fps στο KINGDOM HEARTS Dream Drop Distance HD είναι εύκολα προσβάσιμα αν λάβουμε υπόψιν ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι “κατώτερης” πλατφόρμας – σε τεχνικό τομέα. Σε υπολογιστές, η απόδοση ήταν εξίσου ονειρική. Στο Steam Deck, η απόδοση σε πάνω από 60 fps προκάλεσε ορισμένα προβλήματα με την κάμερα αλλά ο περιορισμός φαίνεται να τα λύνει και να το “επιστρέφει” σε μια καλύτερη, επιθυμητή κατάσταση.

Το Back Cover, η ταινία, τρέχει αρκετά καλά και δεν απαιτεί πολλές αλλαγές για να την απολαύσουμε.

Το KINGDOM HEARTS HD 0.2 Birth by Sleep όμως αρχίζει να δοκιμάζει τα συστήματά μας μιας και αναπτύχθηκε με την δύναμη της Unreal Engine 4 και φέρει εξαιρετικά βελτιωμένα textures, μοντέλα στους χαρακτήρες και εφέ που θυμίζουν τα εξίσου φανταστικά εφέ της σειράς Final Fantasy. Ωστόσο, ο τίτλος αδυνατεί να μείνει σταθερός στα 60fps στα 720 ή 800p. Έτσι, πρέπει να “παίξουμε” με τις ρυθμίσεις ώστε να φτάσουμε τα 40fps και να θέσουμε το refresh rate στα 45Hz. Διαφορετικά, θα πρέπει να αλλάξουμε την ανάλυση αν θέλουμε να έχουμε 60 fps.

KINGDOM HEARTS III + Re Mind DLC – Απόδοση

Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πιο “βαριά” και πρόσφατη προσθήκη της συλλογής. Το KINGDOM HEARTS III + Re Mind DLC κυκλοφόρησε αρχικά το 2019 για PS4 και Xbox One. Για παιχνίδι της Unreal Engine 4, η απόδοσή του στους υπολογιστές είναι αρκετά καλή με τα fps να μπορούν να μείνουν σταθερά στα 60fps ενώ σε 1080p μπορούμε να κρατήσουμε σταθερά και παραπάνω καρέ. Η έκδοση του Steam περιλαμβάνει επίσης ένα αποκλειστικό keyblade και το DLC που κυκλοφόρησε αργότερα αλλά δεν υπάρχει το Concert Video που υπήρχε στο PS4.

Οι εκδόσεις PC και Steam Deck του KINGDOM HEARTS III προσφέρουν περισσότερες ρυθμίσεις, όπως screen mode, resolution, frame rate cap, v-sync, HDR και colorblind settings. Οι ρυθμίσεις γραφικών μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορες προεπιλογές, ποιότητες στα textures, ποιότητες στις σκιές, anti-aliasing options, motion blur, ambient occlusion, capsule shadows, screen space reflections, volumetric clouds and fog, bloom, lens flare και depth of field. O τίτλος προσφέρει επιπλέον, επιλογές φωνής στα Ιαπωνικά και Αγγλικά και υποστηρίζει πολλές γλώσσες υποτίτλων. Περιλαμβάνει υποστήριξη πληκτρολογίου, αλλά η υποστήριξη χειριστηρίου, για άλλη μια φορά είναι πιο εκτεταμένη με button mapping settings για PlayStation, Xbox ή ένα γενικό χειριστήριο, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί αυτόματα.

Από άποψη απόδοσης στο Steam Deck, το παιχνίδι τρέχει κοντά στα 60 fps σε χαμηλές ρυθμίσεις με κάποιες πτώσεις. Οι μεσαίες ρυθμίσεις με στόχο 60 καρέ παρουσιάζουν συχνές πτώσεις στα υψηλά 50, καθιστώντας το όριο των 45 καρέ πιο σταθερό. Οι υψηλές ρυθμίσεις κυμαίνονται ανάμεσα στα 50 έως 40fps, επομένως συνιστάται η μεσαία κλίμακα με ορισμένες τροποποιήσεις για καλύτερη ισορροπία.

Παρά την αδυναμία για 60 fps με υψηλές ρυθμίσεις, το παιχνίδι αποδίδει καλύτερα από το αναμενόμενο στο Steam Deck σε σύγκριση με το βασικό PS4. Ωστόσο, εντοπίζονται μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης ακόμη και στον εσωτερικό SSD της συσκευής. Παρόλα αυτά, παραμένει μια σταθερή κυκλοφορία για τα PC και τα Steam Deck, παρέχοντας μια ικανοποιητική φορητή εμπειρία.

Ως ένα άτομο που ήθελα για χρόνια να δοκιμάσω την σειρά αλλά δεν ήθελα να επενδύσω σε κονσόλα μιας και η βασική πλατφόρμα παιχνιδιών μου είναι οι υπολογιστές, η κυκλοφορία της σειράς στο Steam ήταν ένα δώρο που το περίμενα πως και πως. Ο πρώτος τίτλος της σειράς που έφτασε ποτέ στα χέρια μου ήταν το Birth By Sleep για το PSP και ήταν αυτό που με βοήθησε να βρω το ενδιαφέρον για αυτή την χαοτική αλλά διασκεδαστική εμπειρία. Τώρα που το Integrum Masterpiece μας δίνει όλη την ιστορία – πέρα του Kingdom Hearts: Melody of Memory – από την άνεση των υπολογιστών μας την στιγμή που προσφέρει πλήρη υποστήριξη με Steam Deck, δεν υπάρχει δικαιολογία για να το δοκιμάσουμε (πέραν βέβαια της τιμής). Ωστόσο, την στιγμή συγγραφής αυτού του άρθρου, η συλλογή προσφέρεται στο Steam στην τιμή των 68,99€ (από 99,99€) – μια τιμή αρκετά ελκυστική, ειδικά για τους fans της σειράς αλλά και για όσους ήθελαν απεγνωσμένα να την αποκτήσουν στους υπολογιστές.

Το κωδικός ήταν μια ευγενική παραχώρηση της CD Media S.A. και της Square Enix.

Kingdom Hearts Integrum Masterpiece | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Η κυκλοφορία των βασικότερων τίτλων της σειράς Kingdom Hearts στο Steam προσθέτει μια ακόμα συλλογή στην παιχνιδοθήκη μας και ανοίγει τις πύλες για μια πιο αδιάλειπτη απόδοση στο Steam Deck. Οι HD και Final Mix εκδόσεις μας προσφέρουν εκατοντάδες ώρες μαγικών ταξιδιών και μας θυμίζουν γιατί ο τίτλος των Square Enix και Disney παραμένει αγαπητός όλα αυτά τα χρόνια.
9
ΒΑΘΜΟΣ