Πρόστιμο στην Apple για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά

Last updated:

Μια είδηση που δεν περιμέναμε έρχεται από την Apple και την Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία όμως έχει ένα ελάχιστο αντίκτυπο στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλλε πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Apple μετά από έρευνα που διαπίστωσε ανταγωνιστικές παραβάσεις στον τομέα των υπηρεσιών streaming μουσικής, καθώς η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά μέσω του App Store της. Οι καταναλωτές επηρεάστηκαν αρνητικά από τις περιοριστικές πρακτικές της Apple, πληρώνοντας υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες streaming μουσικής.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι η απόφαση λαμβάνεται για να αποτρέψει την επανάληψη ανταγωνιστικών παραβάσεων από την Apple και άλλες τεχνολογικές εταιρείες. Η Apple έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ το Spotify καλωσορίζει την απόφαση ως νίκη των αρχών της ελεύθερης αγοράς, υποστηρίζοντας την αυτονομία των πελατών στις επιλογές τους.

Η επιβολή του προστίμου ανακοινώθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η οποία τόνισε ότι μια μικρότερη ποινή δεν θα αρκούσε ως αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού από την Apple ή οποιοδήποτε άλλο τεχνολογικό κολοσσό.

Η Vestager υπογράμμισε ότι το πρόστιμο αποσκοπεί στην πρόληψη της επανάληψης τέτοιων αντιανταγωνιστικών συμπεριφορών, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις παράνομες δραστηριότητες των κυρίαρχων εταιριών.

Όπως και να’χει, αυτή η “νίκη των αρχών της ελεύθερης αγοράς” είναι αμελητέα για εμάς τους καταναλωτές αφού οι τιμές στις streaming υπηρεσίες αυξάνονται διαρκώς ενώ σταδιακά προσθέτονται και διαφημίσεις αναιρώντας έτσι τον λόγο για τον οποίο πληρώνουμε τις συνδρομητικές υπηρεσίες.