Πολιτική Κριτικών

Στο AltTab, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των κριτικών ως ένα κρίσιμο κομμάτι της σχέσης μας με τους αναγνώστες μας και την gaming κοινότητα αλλά και με τις αυξανόμενες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Η πολιτική κριτικών μας σχεδιάζεται με σκοπό να παρέχει διαφάνεια, αντικειμενικότητα και να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και της ομάδας μας.

Oι κριτικές μας δημιουργούνται με σκοπό να σας παρέχουν μια σφαιρική κατανόηση των προτερημάτων και των αδυναμιών ενός παιχνιδιού, επικεντρώνοντας σε αυτό που προσπαθεί να επιτύχει και στο πόσο επιτυγχάνει πραγματικά τους στόχους του.

Ο κύριος μας στόχος είναι να σας εξοπλίσουμε με τα απαραίτητα εργαλεία, ανάλυση και πλαίσιο για να καταλήξετε σε τελικές αποφάσεις σχετικά με το αν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις σας και αξίζει τον χρόνο και τα χρήματά σας. Ταυτόχρονα, οι κριτικές μας λειτουργούν ως ενθαρρυντικά στοιχεία για διάλογο σχετικά με τη βιομηχανία των video games.

Επιλέγουμε τα παιχνίδια προς κριτική με βάση την προσήλωσή μας να παρέχουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει, λαμβάνοντας υπόψη πτυχές όπως ποιότητα, περιεχόμενο και προφίλ. Οι κριτικοί επιλέγονται με βάση την εμπειρία τους σε συγκεκριμένα παιχνίδια ή κατηγορίες, επιδιώκοντας ισορροπία μεταξύ εξειδίκευσης και ευρύτερης κατανόησης των παιχνιδιών και του game design. Οι κριτικές υποβάλλονται σε συζητήσεις με τους Chief Editors πριν από μια δημοσίευση, διασφαλίζοντας συνεργατική και επαγγελματική αξιολόγηση. Οι βαθμολογίες καθορίζονται από τον κριτικό και ενδέχεται να υποστούν αλλαγές μόνο με τη συγκατάθεση του και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, αναμένουμε από τους συντάκτες μας να αφιερώνουν επαρκή χρόνο για να κατανοήσουν πλήρως ένα παιχνίδι, με εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να κρίνουν ενημερωμένα την καταλληλότητά του. Ενδέχεται να καθυστερήσουμε μια κριτική αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το διαθέσιμο χρόνο που δίνεται από τις συνεργαζόμενες εταιρείες.

Χρόνος και περιεχόμενο

Η πολιτική κριτικών δεσμεύει το Alttab.gr να αξιολογεί παιχνίδια με βάση αντίγραφα λιανικής ή εκδόσεις που είναι πανομοιότυπες με αυτές που βρίσκονται στη λιανική, αποφεύγοντας Early Access ή Alpha/Beta εκδόσεις. Οι έκδοσεις Beta λαμβάνονται υπόψη μόνον εάν λειτουργούν παρόμοια με το τελικό προϊον. Προσπαθούμε πάντα να εξασφαλίσουμε ότι η εμπειρία μας με ένα παιχνίδι θα είναι σύμφωνη με αυτήν της πλειονότητας των παικτών, με αυτό να σημαίνει πως προσπαθούμε να δοκιμάσουμε παιχνίδια ακόμα και με π.χ. Day One Patches.

Σε πολλά παιχνίδια, προβληματικές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με τα Day One Patches και σταιδιακά ελαττώνονται. Τίτλοι που απαιτούν σύνδεση στο ίντερνετ ενδέχεται να δεχθούν την κριτική μας αφού ενεργοποιηθεί εν τέλει αυτή η δυνατότητα.

Ο χρονικός προγραμματισμός των κριτικών είναι στην κρίση και τον προσωπικό χρόνο της ομάδας, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε την “σωστή”, ολοκληρωμένη εμπειρία και την έγκαιρη παρουσίαση του εκάστοτε παιχνιδιού. Οι εκδόσεις ‘Early Access’ μπορεί να εξεταστούν εάν κριθεί κατάλληλο, ειδικά όταν το ενδιαφέρον είναι υψηλό και ειδικά όταν φτάνουμε κοντά στην επίσημη κυκλοφορία. Οι κριτικές που αναρτώνται αντιπροσωπεύουν τελική γνώμη των συντακτών και σπάνια αναθεωρούνται όπως για παράδειγμα, όταν ένα παιχνίδι δεχθεί αρκετές ενημερώσεις που το αλλάζουν ριζικά (βλ. Cyberpunk 2077 κλπ).

Επιπλέον, το Alttab.gr μπορεί να κάνει κριτική σε προϊόντα και πολυμέσα που σχετίζονται με τα video games, αλλά εξαιρούνται γενικά προϊόντα της “geek culture”. Ενημερωτικές ειδοποιήσεις των βαθμολογιών και των κριτικών μπορεί να αποσταλούν στους δημιουργούς και τους εκδότες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κριτικής, αλλά ποτέ πριν τη δημοσίευση του κειμένου της αναθεώρησης.

Τέλος, το Alttab.gr δεσμεύεται ότι θα συντάξει τις κριτικές των βιντεοπαιχνιδιών σε εύλογο χρονικό διάστημα αλλά, συνήθως, λόγω του όγκου των ειδών που έρχονται για κριτική δεν είναι πάντα εφικτή η δημιουργία video reviews. Γίνεται συνεχώς προσπάθεια να υπάρχουν και συνοδευτικά βίντεο αλλά κάποιες φορές αυτά παρουσιάζουν το παιχνίδι στην πλατφόρμα και το gameplay τους. Ζητούμε την κατανόηση των συναδέλφων σε αυτή την παραδοχή.

Early Access Previews

Η πολιτική κριτικών δεσμεύει την ομάδα του Alttab.gr να αξιολογεί τα Early Access παιχνίδια με βάση τις πρώτες εντυπώσεις από την εκάστοτε έκδοση του τίτλου. Στην περίπτωση των Early Access παιχνιδιών παρέχεται μια πρώτη εικόνα και πρώτες εντυπώσεις από το προϊόν που κυκλοφορεί εκείνη την περίοδο και δεν αντιπροσωπεύουν γνώμη για το τελικό προϊόν. Η ομάδα του Alttab.gr γνωρίζει πως οι EA εκδόσεις συνοδεύονται από προβλήματα, στοιχεία του gameplay που μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή, θέματα στην απόδοση και διαφορετική τιμή λιανικής. Γι’αυτόν τον λόγο, τα άρθρα που σχετίζονται με αυτές τις φάσεις χαρακτηρίζονται ως “Previews” μιας και αποτελούν την πρώιμη ματιά σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της δημιουργίας τους.

Τρόπος βαθμολογίας παιχνιδιών

Το Alttab.gr χρησιμοποιεί ένα σύστημα βαθμολογίας από το ένα έως το δέκα με αυτή την κλίμακα να χωρίζεται σε τμήματα ανάλογα με την ποιότητα του εκάστοτε παιχνιδιού. Κάθε κριτική, όπως αναφέρουμε στην παρούσα σελίδα, αποτελεί γνώμη και εμπειρία του αρθρογράφου και δεν αντιπροσωπεύει μια συνολική γνώμη. Η κριτική φιλοξενείται στην σελίδα μας και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους αναγνώστες μας να διαμορφώσουν μια πιο σφαιρική γνώμη και άποψη για το προϊόν.

Μιας και τα βιντεοπαιχνίδια διαφέρουν από άλλα μέσα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, η κριτική που γίνεται σε αυτά βασίζεται σε διάφορα κομμάτια όπως:

 • Η ιστορία
 • Το gameplay
 • Τα γραφικά
 • H προσιτότητα
 • Η απόδοση
 • Ποσοστό διασκέδασης

Τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν ένα ιδιαίτερο μέσο διασκέδασης για εμάς και προσπαθούμε να γράφουμε κριτικές με αντίστοιχη λογική. Θέλουμε να γράφουμε ή να παρουσιάζουμε κριτικές σύμφωνα με την ματιά ενός gamer και όχι ενός επαγγελματία που προσπαθεί να πουλήσει ή να σαμποτάρει κάποιο προϊόν. Ωστόσο, θέλουμε παράλληλα να κρατάμε μια πιο επαγγελματική χροιά στον λόγο μας.

Η φιλοσοφία μας όσον αφορά τις βαθμολογίες βασίζεται σε μια αντικειμενική προοπτική, αποφεύγοντας αυστηρά όρια ή ακριβείς ορισμούς που καθορίζουν κάθε βαθμολογία. Οι βαθμολογίες μας δεν λειτουργούν ως σύστημα κατάταξης αλλά αποτελούν μια μοναδική αξιολόγηση ενός παιχνιδιού βάσει των δικών του προσόντων. Οι βαθμολογίες λειτουργούν ως συνοπτική ματιά στη συνολική άποψη, παρέχοντας το ενδιαφέρον που συνοψίζει την αντίληψη του κριτικού εντός του πλαισίου κάθε συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα, τα τμήματα των βαθμολογιών ορίζονται ως εξής:

 • Βαθμολογία 10: Είναι το ανώτατο όριο βαθμολογίας. Σε αυτή την κατηγορία, τα παιχνίδια δεν θεωρούνται “τέλεια” αλλά καταφέρνουν με τον τρόπο τους να ξεπεράσουν τις προσδοκίες κατά πολύ και να ορίσουν νέα δεδομένα για ένα είδος ή την βιομηχανία. Είναι μια σπάνια βαθμολογία που δίνεται σε πραγματικά ιδιαίτερους τίτλους και μετά από πολλή σκέψη.
 • Βαθμολογία 7-9: Σε αυτό το εύρος συγκαταλέγονται τα παιχνίδια που αξίζουν την προσοχή μας, τον χρόνο μας και προσφέρουν αρκετή διασκέδαση. Η πλειοψηφία των παιχνιδιών εντοπίζονται σε αυτό το εύρος λόγω του περιεχομένου και της ποιότητάς τους. Να σημειώσουμε πως αυτής της κατηγορίας τα παιχνίδια μπορεί να έχουν μικρά προβλήματα ή θέματα απόδοσης χωρίς αυτό να σημαίνει πως το σύνολο μπορεί πάντα να αλλοιωθεί από αυτά τα προβλήματα. Σημειώνεται επίσης πως όσο υψηλότερη βαθμολογία τόσο τα καλύτερα.
 • Βαθμολογία 4-6: Αυτά μπορεί να είναι παιχνίδια που έχουν δουλευτεί με προσοχή, με ομαλή λειτουργικότητα που, ενώ είναι επαγγελματικά, δεν καταφέρνουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι παιχνίδια που δεν προσθέτουν κάτι καινοτόμο ή έχουν προβλήματα που τα καθιστούν “αδιάφορα” ή μη ενδιαφέροντα. Είναι απαραίτητο να ερμηνεύσουμε το εύρος αυτό ως ένδειξη μιας μέτριας άποψης και δεν υποδηλώνει αρνητική ή “κακή” αξιολόγηση.
 • Βαθμολογία 2-3: To εύρος αυτό υποδηλώνει παιχνίδια των οποίων τα προβλήματα επισκιάζουν τα θετικά στοιχεία. Αυτά μπορεί να είναι ακραία θέματα στην απόδοση, κακές αποφάσεις στον σχεδιασμό του gameplay, στοιχεία που προκαλούν προβλήματα όπως bugs και glitches ή gameplay που δεν ανταποκρίνεται ακόμα και σε ορισμένα standards.
 • Βαθμολογία 1: Τα παιχνίδια εδώ χαρακτηρίζονται από σημαντικά προβλήματα σε σχεδιασμό, τεχνολογίες, λογική ή απόδοση με αποτέλεσμα να γίνονται αρκετά δυσάρεστα στον παίκτη. Συνήθως, αυτά τα παιχνίδια διακρίνονται ως “απάτες” ή απρόσεκτα έργα που δεν ανταποκρίνονται σε προσδοκίες ή υποσχέσεις.

Αναθεώρηση

Η πολιτική κριτικών μας υπόκειται συνεχώς σε βελτιώσεις. Αντλούμε διδάγματα από κάθε κριτική και αναζητούμε συνεχώς τρόπους για να βελτιώσουμε την εμπειρία των αναγνωστών μας και την πολιτική μας γύρω από αυτά.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Απριλίου 2024.

_