Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition | Review

Last updated:

Παρόλο που δεν γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία κατά την αρχική κυκλοφορία του, το Beyond Good & Evil έχει κερδίσει τη φήμη ενός “cult classic” και επαινείται για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στη διαδραστική αφήγηση ενώ παράλληλα έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και έχει κερδίσει ένα πιστό κοινό όλα αυτά τα χρόνια, ένα κοινό που ανυπομονεί για το δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Ο τίτλος που βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και αρκετά χρόνια θα αποτελεί ένα prequel της βασικής ιστορίας αλλά δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες πέρα από αυτό και ένα presentation video που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν κάμποσα χρόνια.

Με την ανακοίνωση και την σύντομη κυκλοφορία της 20th Anniversary Edition, η Ubisoft επιβεβαίωσε πως θυμάται την σειρά και πως η ανάπτυξη του επόμενου παιχνιδιού συνεχίζεται, ακόμα και αν δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες γύρω από αυτό. Το Beyond Good & Evil είναι ένα παιχνίδι δράσης-περιπέτειας που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2003. Δημιουργήθηκε από τον Michel Ancel, ο οποίος είναι επίσης γνωστός για τη σειρά Rayman και ως παιχνίδι έχει αποκτήσει φήμη και αναγνωρίζεται για την πλούσια αφήγηση, τον ενδιαφέροντα κόσμο και την ισχυρή πρωταγωνίστριά του ονόματι Jade.

Η ιστορία του Beyond Good & Evil λαμβάνει χώρα στον πλανήτη Hillys, όπου οι κάτοικοι ζουν υπό την απειλή εξωγήινων εισβολέων, γνωστών ως DomZ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις, γνωστές ως Alpha Sections, υποτίθεται ότι προστατεύουν τον πληθυσμό, αλλά στην πραγματικότητα είναι διαπλεκόμενες με τους εξωγήινους. Η πρωταγωνίστρια, Jade, είναι φωτορεπόρτερ που ξεκινά να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από την κυβερνητική συνωμοσία. Μαζί της είναι ο θείος της, Pey’j, ένας ανθρωπόμορφος χοίρος, και άλλοι χαρακτήρες που συναντά στην πορεία. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απειλές και τους κινδύνους που την περιμένουν, χρησιμοποιεί ένα staff για να παλεύει ενώ με την κάμερά της φωτογραφεί νέα είδη και τα στέλνει για να λαμβάνει χρήματα και νέα τμήματα για την κάμερα και τον εξοπλισμό της.

Όσο για το gameplay του τίτλου, είναι γνωστό στους fans της σειράς. Το επίκεντρο της εμπειρίας εντοπίζεται τόσο στην εξερεύνηση όσο και στην μετακίνησή μας με διάφορα οχήματα. Στην υπόθεση, γινόμαστε μέρος ενός υπόγειου κινήματος αφιερωμένου στην αποκάλυψη μιας συνωμοσίας που περιλαμβάνει εμπορία ανθρώπων και άλλων πλασμάτων. Ως ένας πλανήτης σε ολόκληρο σύμπαν, θα δούμε εξωγήινα πλάσματα, ανθρωπόμορφα όντα και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ανατρέπουν την παραδοσιακή αφήγηση και μας ταξιδεύουν σε μια πιο γαλήνια εποχή για τα βιντεοπαιχνίδια.

Το κύριο καθήκον μας περιλαμβάνει τη λήψη φωτογραφιών για την τεκμηρίωση της συνωμοσίας και με αυτόν τον τρόπο, κερδίζουμε ανταμοιβές που μας επιτρέπουν να αγοράσουμε αναβαθμίσεις για το hovercraft μας ή την κάμερά μας. Αυτό το ευέλικτο όχημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προς τους εχθρούς μας, είναι απίστευτα εύκολο στον χειρισμό και αρκετά ευχάριστο στις μάχες. Κινείται διαισθητικά, ανταποκρινόμενο απευθείας στην κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε και δεν βασίζεται σε κάποιο σύστημα επιτάχυνσης. Από την άλλη, το combat του παιχνιδιού είναι αρκετά απλό αλλά αποτελεσματικό σε αυτό που κάνει, θυμίζοντάς μας με τον τρόπο του το 3D-στυλ δράσης του παρελθόντος. Ενώ έχει παλιά στοιχεία, παραμένει ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους και μας θυμίζει γιατί μπορεί να αγαπήσαμε παρόμοια παιχνίδια.

Ως τίτλος, το Beyond Good & Evil χαρακτηρίζεται επάξια ως ένα cult classic καθώς δείχνει την ηλικία του μέχρι και σήμερα. Ακόμα και έτσι όμως, η νέα έκδοση φέρει κάμποσες βελτιώσεις τόσο στον οπτικό τομέα όσο και στην απόδοσή του στα συστήματά μας. Αλλά ίσως εδώ είναι και το σημείο όπου πρέπει να αναφέρουμε και το τι προσφέρει η Επετειακή Έκδοση.

Η 20th Anniversary Edition προσφέρει διάφορα customization options με πρώτο την επιλογή γλώσσας ανάμεσα σε Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Μας δίνεται επίσης, η δυνατότητα για εναλλαγή μεταξύ των τρόπων χειρισμού και συγκεκριμένα μεταξύ του “παραδοσιακού” στυλ και του νέου, remastered χειρισμού – κάτι που αλλάζει απλά μερικά κουμπιά, αν παίζουμε με χειριστήριο. Ωστόσο και ο χειρισμός με πληκτρολόγιο και ποντίκι ήταν αρκετά καλοφτιαγμένος και φαντάζει “φυσικός”. Για όσους όμως προτιμούν πιο εξατομικευμένες ρυθμίσεις ελέγχου, το Beyond Good & Evil μάς επιτρέπει να αντιστρέψουμε ανεξάρτητα τους άξονες X και Y, κάτι που ισχύει τόσο για τη λειτουργία τρίτου προσώπου όσο και όταν πιλοτάρουμε το hovercraft ή το διαστημόπλοιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε τις ευαισθησίες των αξόνων ανεξάρτητα.

Το επιπλέον περιεχόμενο σε αυτή την έκδοση έρχεται στην μορφή του Anniversary Gallery, μιας συλλογής με όλα τα Concept Arts, κρυφό περιεχόμενο και χωρίζεται σε πολλές διαφορετικές ενότητες ξεκινώντας από την αρχική ανάπτυξη της ιδέας του παιχνιδιού. Η φάση της ιδέας από μόνη της χωρίζεται σε επτά υποενότητες και έχει πληροφορίες που σχεδόν αφηγούνται την ιστορία του παιχνιδιού. Περιλαμβάνονται αποσπάσματα πληροφοριών που δεν έχουμε ξαναδεί, μικρά concept βίντεο, μικρά animations και σχέδια και σχέδια από την ιδέα μέχρι την παραγωγή τους αλλά και μικρά easter eggs που μπορεί να βρούμε διάσπαρτα.

Μαζί με την συλλογή, η Ubisoft ετοίμασε νέα Achievements για την έκδοση που ίσως μας κρατήσουν απασχολημένους περισσότερη ώρα ενώ παράλληλα υπάρχει ένα νέο Speedrun Mode για εκείνους που θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε αυτόν τον τομέα. Ομολογώ πως δεν είμαι από εκείνους που ενδιαφέρονται για τέτοια modes αλλά είναι καλό να υπάρχουν για τους αποκλειστικούς λάτρεις του παιχνιδιού.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, έχουμε αρκετές βελτιώσεις τόσο στον φωτισμό όσο και στις επιφάνειες, τα γραφικά και την παρουσίαση του τίτλου. Με τα καρέ να φτάνουν αισίως τα 60fps σε αναλύσεις έως και 4K, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως δεν θα έχετε πρόβλημα να τρέξετε τον τίτλο στις μέγιστες ρυθμίσεις. Στο σύστημά μας δεν είχαμε προβλήματα παρά μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές που τα καρέ έπεφταν – σε κάτι που έμοιαζε περισσότερο με σχεδιαστική επιλογή παρά με πρόβλημα στο παιχνίδι. Η widescreen υποστήριξη επιτρέπει σε διάφορα στοιχεία να φαίνονται ομορφότερα και πιο “ταιριαστά,” από τα μενού, τα HUD και τα διάφορα στοιχεία όπως τα κείμενα. ΄΄Ολα αυτά έχουν υποστεί νέα επεξεργασία ώστε να ταιριάζουν με τη νέα αναλογία των οθονών ενώ τα μοντέλα των διαφόρων χαρακτήρων φαίνονται καλύτερα, πιο καθαρά, με καλύτερο φωτισμό, καλύτερες σκιές και νέες αντανακλάσεις.

Μιλώντας για αντανακλάσεις και σκιές, το νέο σύστημα φωτισμού βοηθάει το Beyond Good & Evil να αποκτήσει μια νέα προοπτική, με τον κόσμο να αναδεικνύεται αρμονικά και μια πιο ανανεωμένη ομορφιά. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί φωτισμό και σκιές σε πραγματικό χρόνο. Ο κύκλος ημέρας-νύχτας σημαίνει ότι το φως του ήλιου κινείται πλέον στα διαφορετικά περιβάλλοντα και ρίχνει μοναδικές σκιές σε κάθε αντικείμενο, σε ένα rotation που εντοπίζουμε σε άλλα παιχνίδια του σήμερα. Αυτός ο φωτισμός κολακεύει και τα μοντέλα των χαρακτήρων που φαίνονται πιο “στρογγυλά”, πιο σμιλεμένα και καλύτερα δομημένα καθώς δίνεται η αίσθηση πως αποτελούνται από περισσότερα πολύγωνα.

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού μας, δεν εντοπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Σε ένα σύστημα με έναν επεξεργαστή AMD Ryzen 7 5800X3D, μια κάρτα γραφικών NVIDIA RTX 3060 12GB, μνήμη RAM 32GB και πάνω σε έναν SATA SSD είχαμε σταθερά 60fps στις μέγιστες ρυθμίσεις και αρκετά μικρούς χρόνους φόρτωσης από οθόνη σε οθόνη. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε τον χρόνο να το τεστάρουμε πάνω στο Steam Deck αλλά από τα όσα έχουμε δει δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην κονσόλα της Valve – δεδομένης της ηλικίας του παιχνιδιού.

Σε γενικά πλαίσια, το Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition είναι ένα αρκετά πολύτιμο πακέτο ενός ‘cult classic’ παιχνιδιού που για ακόμα μια φορά μας προετοιμάζει για το υποτιθέμενο sequel-prequel. Μια έκδοση που μας θυμίζει τις παλιές καλές εποχές της Ubisoft, τότε που η εταιρεία βασιζόταν στην δημιουργικότητα και τις αφηγηματικές εμπειρίες της και όχι στο να γεμίζει το χρόνο με ανούσιες συλλογές, επι πληρωμή περιεχόμενο και χαοτικές ιστορίες ή μοντέρνα πολιτική. Αν και η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, αναρωτιόμαστε ποιο θα είναι το μέλλον της σειράς. Μέχρι τότε όμως, η αξία της Επετειακής Έκδοσης είναι πολύ ελκυστική, ειδικά για όσους δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα αυτό το κλασικό παιχνίδι.

To Review Code παραχωρήθηκε στο Alttab.gr από την εκδότρια εταιρεία.

Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Το Beyond Good & Evil 20th Anniversary Edition αποτελεί ένα πολύτιμο πακέτο για τους λάτρεις του 'cult classic' παιχνιδιού, θυμίζοντας μας τις παλιές δημιουργικές και αφηγηματικές δόξες της Ubisoft. Παρά τις αμφιβολίες για το μέλλον της σειράς, η Επετειακή Έκδοση προσφέρει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει το κλασικό αυτό παιχνίδι.
8.5
VALUE FOR MONEY