Ο πρώην πρόεδρος της Blizzard υπερασπίζεται τον Phil Spencer

To κλείσιμο των τεσσάρων μεγάλων studio της Microsoft (Arkane Austin, Tango Gameworks, Alpha Dog, Roundhouse) ήταν μια μεγάλη είδηση και ένα ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στους εργαζόμενους της αγαπημένης μας βιομηχανίας.

Όπως ήταν φυσικό, το γεγονός αυτό οδήγησε την κοινότητα στην κατακραυγή αυτών των πράξεων, κατακραυγή που είχε ως στόχο τόσο την εταιρεία όσο και τον Phil Spencer του Xbox. Με αφορμή αυτή την στοχοποίηση, ο πρώην πρόεδρος της Blizzard, Mike Ybarra, στάθηκε στο πλευρό του Phil Spencer δηλώνοντας στo X:

Βλέπω πολλά λεγόμενα προς στον Phil και τις σημερινές ανακοινώσεις του Xbox. Το καταλαβαίνω. Αλλά γνωρίζοντας τον ως άνθρωπο, ξέρω ότι αυτό τον πληγώνει όσο οποιονδήποτε άλλον. Δεν μπορώ να μιλήσω για όλη την ηγεσία εκεί, αλλά τον ξέρω και ξέρω τι πιθανότατα περνάει.

Δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ τις αποφάσεις. Νομίζω ότι όλοι μπαίνουμε σε καταστάσεις που είναι δύσκολες και απροσδόκητες (σίγουρα έχω [περάσει τέτοιες]). Είναι μέρος της δουλειάς, όπως και η ευθύνη για τα αποτελέσματα. Αλλά είναι καλός άνθρωπος και νοιάζεται βαθιά για τη δημιουργική διαδικασία και τους προγραμματιστές. Αυτή είναι η πρώτη μου εμπειρία στο να συνεργάζομαι στενά μαζί του για 8+ χρόνια και να τον γνωρίζω εδώ και 24+.

Καταλαβαίνω 100% τον θυμό και τη σύγχυση και λυπάμαι βαθιά για αυτές τις ομάδες που επηρεάστηκαν σήμερα και τους τελευταίους μήνες. Δεν συμφωνούσα με κάθε απόφαση που έπαιρνε το Xbox και νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφές, αλλά πιστεύω στην ηγεσία του προϊόντος του και ξέρω πόσο δύσκολες μπορεί να είναι αυτές οι αποφάσεις.

Το Xbox θα μπορούσε να έχει ένα πολύ λαμπρό μέλλον. Ελπίζω να είναι σε θέση να το συνειδητοποιήσουν και όλες οι ομάδες να έχουν μια απίστευτη εμπειρία μαζί. Είναι σίγουρα μια δύσκολη περίοδος που χρειάζεται μεγάλη σαφήνεια για το τι είναι το μελλοντικό σχέδιο και πώς οι παίκτες παντού μπορούν να ενθουσιαστούν γι’ αυτό.

Να τονίσουμε εδώ πως υπό την επίβλεψη του Phil Spencer, η Microsoft έχει ήδη απολύσει περισσότερους από 1.900 ανθρώπους σε Xbox, ZeniMax και Activision Blizzard – απολύσεις που συνέπεσαν με την αποχώρηση του Ybarra από τον ρόλο του ως πρόεδρος της Blizzard.

Νιώθω πως είναι λίγο ειρωνικό, πρώην πρόεδρος να υπερασπίζεται την ηγεσία μεγάλων εταιρειών – αλλά μην ξεχνάμε, “έτσι είναι οι business.” Αν και σίγουρα ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο σε πολλές αποφάσεις και κατανοούμε πως σίγουρα για κάποια άτομα της ηγεσίας δεν είναι εύκολο ή ευχάριστο να καταλήγουν σε κλείσιμο εταιρειών (και απολύσεις εργαζομένων), οι χιλιάδες απολύσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια αφήνουν πολλούς από εμάς αναίσθητους σχετικά με την “στενοχώρια” και την “θλίψη” των ηγεσιών σκεπτόμενοι πως δεν κλείνουν πάντα “μη ταλαντούχες ομάδες” ή ομάδες που βλάπτουν τον κλάδο αλλά, βλέποντας και με τις χθεσινές ανακοινώσεις, και ομάδες που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες – ακόμα και αν μερικές φορές αυτές δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένες προσδοκίες.

Αλλά μην ξεχνάμε…η Blizzard είναι πλέον μέρος της Microsoft οπότε κακό λόγο να μην πούμε…