Θετικά νούμερα στις πωλήσεις των AMD CPUs

Από την κυκλοφορία της πρώτης γενιάς της οικογένειας επεξεργαστών Ryzen της AMD το 2017, η εταιρεία διαβρώνει σταθερά την κυριαρχία της Intel στην αγορά. Ενώ η Intel εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στις πωλήσεις servers, laptop και desktop υπολογιστών, η πρόσφατη απόδοση της AMD σηματοδοτεί ένα μεταβαλλόμενο τοπίο.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Mercury Research, οι αποστολές x86 CPUs της AMD αυξήθηκαν κατά 3,6% από έτος σε έτος, φτάνοντας το 20,6%, αν και η Intel εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση. Στην αγορά των servers, οι επεξεργαστές Epyc 4ης γενιάς της AMD σημείωσαν αύξηση 5,6% από έτος σε έτος, κατακτώντας το 23,6% της αγοράς και επιτυγχάνοντας μερίδιο εσόδων ρεκόρ εταιρείας 33%. Ομοίως, στην αγορά desktop υπολογιστών, η AMD κέρδισε 4,7% σε ετήσια βάση, με μερίδιο 23,9% και αύξηση εσόδων στο 19,2%, υποδηλώνοντας ισχυρές επιδόσεις παρά την παρουσία επεξεργαστών της σειράς Ryzen 7000 στην αγορά για περισσότερους από 18 μήνες. Ωστόσο, η αγορά laptop υπολογιστών παραμένει προκλητική, με το μερίδιο της AMD να αυξάνεται στο 19,3% το 1ο τρίμηνο του 2024, αλλά να πέφτει σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της αύξησης των επεξεργαστών Meteor Lake από την Intel.

Όπως θα καταλάβαινε κανείς, το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς σε βασικά τμήματα της AMD, δημιουργεί σημαντική ανησυχία για την Intel, καθώς τα πλεονεκτήματα της AMD στον αριθμό πυρήνων και την απόδοση ισχύος είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα.

Και οι δύο εταιρείες εξετάζουν ευκαιρίες στην αναδυόμενη αγορά της AI τεχνολογίας για το 2024, αλλά ο αντίκτυπος των καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης στους παίκτες παραμένει αβέβαιος έως και άγνωστος. Κοιτάζοντας το μέλλον, η προσοχή εστιάζεται στους επεξεργαστές Zen 5 της AMD και στους επεξεργαστές Arrow Lake της Intel που αναμένονται αργότερα μέσα στο έτος, προκαλώντας εικασίες για το εάν η AMD θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς ή εάν η Intel επιφυλάσσει εκπλήξεις.