One Piece Pirate Warriors 4

One Piece: Pirate Warriors 4 – PC Review [Restored]

Ήταν μέχρι να γίνει η αρχή από την KOEI Tecmo για να δούμε αγαπημένες μας anime – και όχι μόνο – σειρές να κυκλοφορούν ως βιντεοπαιχνίδια για τις αγαπημένες μας πλατφόρμες. Μέχρι σήμερα η Ιαπωνική εταιρεία μας έχει προσφέρει αμέτρητους τίτλους που δανείζονται χαρακτήρες, ιστορίες, και διάφορα άλλα στοιχεία από σειρές, άλλα βιντεοπαιχνίδια ή μέχρι και ιστορικά γεγονότα. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σειρές παιχνιδιών της, η σειρά Warriors, υπόσχεται εκατοντάδες ώρες πολεμικών συρράξεων με αντίπαλα στρατόπεδα, στρατηγούς και κατακτητές και τα περισσότερα από αυτά είναι αφιερωμένα στις Κινέζικες Δυναστείες ή στους Σαμουράι και τους ιστορικούς Στρατηγούς της Ιαπωνίας όπως τον Nobunaga Oda.

Εδώ και μερικά χρόνια, η KOEI Tecmo έχει ξεφύγει από τα παιχνίδια που προσομοιώνουν (κάπως) τις μάχες του ιστορικού παρελθόντος και έχει προχωρήσει σε άλλα franchise, και σειρές παιχνιδιών. Μέσω του Steam, οι παίχτες μπορούν να απολαύσουν παιχνίδια όπως το Warriors All-stars, Berserk and the Band of the Hawk, Attack on Titan: Wings of Freedom και το Dragon Quest Heroes, ενώ σε άλλες κονσόλες έχουμε και spin-offs άλλων παιχνιδιών όπως το Hyrule Heroes και το πρόσφατο Fire Emblem Warriors. Ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια των Warriors Spin-offs είναι το Pirate warriors, και συγκεκριμένα το τρίτο της σειράς. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε το Pirate Warriors 4, και δεδομένων των γεγονότων της αντίστοιχης σειράς, άρχισα να ανυπομονώ για να δω τις αλλαγές και τις προσθήκες που μπορεί να έγιναν σε αυτή την προσθήκη.

Το One Piece: Pirate Warriors 4 είναι το νέο παιχνίδι της ομώνυμης σειράς και συνεχίζει από το τέλος του προηγούμενου ίτλου. Η ιστορία συνεχίζει μέχρι και την ιστορία του anime με τους Kaido και Big Mama να είναι οι δύο βασικοί ανταγωνιστές μας. Φυσικά, στην αρχή θα πρέπει να ολοκληρώσουμε κεφάλαια της ιστορίας που είτε δεν υπήρχαν στο προηγούμενο παιχνίδι όπως η Alabasta, ή επεισόδια που δεν υπήρχαν όπως η μάχη του Usopp με τον Luffy για το πλοίο τους. Η αναπαράσταση των κεφαλαίων γίνεται σε acts και κάθε μεγάλο γεγονός χωρίζεται σε επεισόδια και boss fights, και όχι μονόωρες μακροσκελείς μάχες.

Όπως ίσως γνωρίζουμε ήδη, τα Warriors παιχνίδια είναι τα πιο εθιστικά αλλά και τα πιο μεγάλα και ‘grindy’ βιντεοπαιχνίδια που θα μπορούσαμε να παίξουμε. Πριν από κάθε αποστολή επιλέγουμε τον χαρακτήρτα με τον οποίο θέλουμε να παίξουμε, και συνήθως κάθε μια από τις αποστολές της ιστορίας μας δίνει συγκεκριμένες επιλογές που αναλογούν στο εκάστοτε κεφάλαιο και επεισόδιο. Όπως πάντα, θα δούμε τις συνθήκες για να νικήσουμε στην μαχη αλλά και εκείνες που θα μας κάνουν να χάσουμε αν δεν προσέξουμε.

Αυτό που κάνει τα Musou Games να ξεχωρίζουν είναι πως οι παίκτες επιλέγουν έναν χαρακτήρα και χρησιμοποιούν απλές και δυνατές επιθέσεις ενάντια σε σχετικά αδύναμους εχθρούς. Αυτό μας δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση δύναμης και σε γενικές γραμμές αυτό το είδος παιχνιδιών ταιριάζει γάντι στο σύμπαν του One Piece.

Στην περίπτωση του Pirate Warriors 4 η Omega Force προσπάθησε να κάνει κάτι ξεχωριστό, κάτι που να είναι ξεχωριστό σε σχέση με το παρελθόν. Οι αποστολές δεν αποτελούνται από τεράστια πεδία μάχης με δεκάδες αποστολές και στρατόπεδα για να κατακτήσουμε. Αντιθέτως, η πλειοψηφία τους χαρακτηρίζεται από μικρότερες, πιο άμεσες αποστολές που μπορούμε να τις τελειώσουμε μέσα σε 10 λεπτά και να προχωρήσουμε στις επόμενες.

Πριν από κάθε αποστολή μπορούμε να θέσουμε νέες ικανότητες, ειδικές επιθέσεις και στατιστικά για τον χαρακτήρα που επιλέγουμε. Το badge system επιστρέφει και αυτή την φορά χρησιμοποιούμε τα εμβλήματα για να ξεκλειδώσουμε νέες ικανότητες αλλά και για να ενισχύσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ήρωα. Οι ικανότητες από την άλλη ποικίλουν ως διάφορα passive skills που μπορεί να μας βοηθήσουν και ελάχιστα μέσα σε μια μάχη, ενώ οι ειδικές επιθέσεις έρχονται να αντικαταστήσουν το Musou Meter, έναν από τους κλασικούς μηχανισμούς της σειράς. Έτσι, αντί να ενεργοποιήσουμε αυτή την δύναμη και να τελειώσουμε με μια δυνατή επίθεση, τώρα μπορούμε να εξαπολύουμε 3 δυνατές ικανότητες με την τέταρτη να είναι μια διαφορετική εκδοχή του Musou Meter.

Ο αριθμός των διαθέσιμων ηρώων αγγίζει τους 40 και κάθε ένας από αυτούς έχει διαφορετικές δυνάμεις, ιδιαιτερότητες και κλάσεις. Συγκεκριμένα, κάθε χαρακτήρας χωρίζεται σε τύπους με αυτούς να είναι technique, power και speed-typed. Οι τύποι αυτοί μας δινουν μια ιδέα του moveset του χαρακτήρα και σίγουρα θα υπάρξουν τύποι που μας βολεύουν περισσότερο από κάποιους άλλους. Σημασία παίζει και το μέγεθος του χαρακτήρα αφού ήρωες όπως η Big Mom, ο Whitebeard ή ο Kaido είναι τεράστιοι σε μέγεθος και δίνουν την αίσθηση ενός παντοδύναμου όπλου, ενώ άλλοι χαρακτήρες που μπορούν να μεταμορφωθούν όπως ο Drake, αποτελούν και διασκεδαστικά boss fights.

Δύο σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται τόσο στο Combat όσο και στο A.I. των συμμάχων μας. Αρχικά, έχουμε την προσθήκη του Jump Button – ναι, ξέρω, καινοτομία. Όμως σε έναν τίτλο που δεν είχε στο παρελθόν ένα κουμπί για Jumping, η προσθήκη του εδώ ανοίγει περισσότερες ευκαιρίες για combos και κάνει τις μάχες άκρως πιο διασκεδαστικές. Το A.I. μοιάζει καλύτερο από ποτέ αφού πλέον οι ρομποτικοί σύμμαχοί μας δεν κάθονται άπραγοι αλλά επιτίθενται πολύ πιο συχνά και είναι πιο αποτελεσματικοί από παλιότερα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αλλαγές που χρειαζόταν απεγνωσμένα η σειρά για να σταματήσει να γίνεται μονότονη και βαρετή, αλλά αυτά δεν κάνουν το Pirate Warriors 4 το καλύτερο που θα μπορούσε να μας είχε δοθεί. Πολλά από τα χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς υποφέρουν από ατέλειες και πράγματα που σίγουρα ήθελαν βελτίωση όπως η κάμερα. Σαν κάμερα, ίσως να είναι και μια από τις χειρότερες σε ένα third-person action παιχνίδι και αυτό διότι θα υπάρξουν στιγμές όπου η κάμερα πηγαίνει πίσω από εμπόδια και κτήρια κρύβοντας την δράση, ενώ όταν ‘λοκάρουμε’ πάνω σε έναν αρχηγό, η κάμερα δεν τον ακολουθεί σχεδόν ποτέ με αποτέλεσμα να πρέπει να την γυρνάμε χειροκίνητα.

Από την άλλη, έχουμε την ποικιλία των εχθρικών στρατευμάτων. Σχεδόν όλα τα mobs αποτελούνται από στρατιώτες copy-paste, και έτσι νομίζουμε πως μαχόμαστε ενάντια σε μαύρα, άσπρα ή πολύχρωμα σύννεφα παρά ενάντια σε μοναδικούς στρατιώτες. Θα μου πείτε πως, ρε φίλε, έτσι είναι ένας στρατός, όλοι φοράνε την ίδια παραλλαγή και μοιάζουν μεταξύ τους. Ωστόσο, εδώ μιλάμε για ένα παιχνίδι και μια σειρά στην οποία οι περισσότεροι χαρακτήρες φέρουν ξεχωριστά σχέδια και χαρακτηριστικά, από τους πιο απλούς μέχρι και τους πιο βασικούς.

Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και το U.I. που σε σχέση με παλαιότερους τίτλους ίσως να είναι το πιο χαοτικό και το πιο φορτωμένο που υπάρχει. Το εικονίδιο της υγείας μας είναι πιο απλοποιημένο, ο χάρτης πιο μαζεμένος αλλά εκεί που «χάνεται η μπάλα» είναι τα κείμενα και οι ειδοποιήσεις για το κάθε τι που συμβαίνει. Όταν ένα γεγονός λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της μάχης, ένα παράθυρο με κείμενο εμφανίζεται στο κέντρο της οθόνης μπαίνοντας κυριολεκτικά στην μέση της δράσης, ενώ άλλες φορές η δράση σταματάει απότομα για να δούμε κάποιο mini-cutscene που πολλλές φορές ίσως να μην μας αφορά άμεσα.

Πέρα από το gameplay έχουμε και τα διαφορετικά game modes που μπορούμε να επιλέξουμε με πρώτο και καλύτερο το Dramatic Log. Πρόκειται για την κεντρική ιστορία του παιχνιδιού. Χωρίζεται σε διαφορετικά Arcs που φαντάζουν ως μια ‘Best of’ συλλογή παρά ως μια πιο συγκεντρωμένη εμπειρία. Απευθύνεται κυρίως σε όσους έχουν δει ή διαβάσει την σειρά καθώς πολλά γεγονότα παραλείπονται και βλέπουμε πιο σημαντικές σκηνές με πολλές από αυτές να απεικονίζονται με στατικές εικόνες και κείμενα ή λεπτομερή και καλοδουλεμένα CGI Cutscenes.

Το Free Log είναι το δεύτερο game mode. Στην ουσία είναι το Dramatic Log χωρίς όμως περιορισμούς αφού μπορούμε να επιλέξουμε οποιονδήποτε από τους 40 χαρακτήρες και να παίξουμε μέσα στα κεφάλαια για να πάρουμε περισσότερα εμβλήματα ή χρήματα, ή ακόμα και για να εκπαιδεύσουμε τους αγαπημένους μας χαρακτήρες.

Τρίτο είναι το Treasure Log, το οποίο επιστρέφει ανανεωμένο. Εδώ υπάρχουν τρια Treasure Logs που μπορούμε να ανοίξουμε με το καθένα να περιέχει μια πληθώρα αποστολών. Αυτές είναι είτε κεφάλαια της ιστορίας από μια διαφορετική ματιά, είτε αυτοτελείς ιστορίες που δεν είδαμε ποτέ στο anime, ή και what-if scenarios με μοναδικά αποτελέσματα και διηγήσεις. Στην πλειοψηφία τους είναι απαιτητικές και δύσκολες αποστολές που θα μας επιτρέψουν να δυναμώσουμε επιπλέον τους ήρωες και να αποκτήσουμε τα μοναδικά εμβλήματα που χρειαζόμαστε για τα progression maps. Με άλλα λόγια, εδώ έχουμε το end-game κομμάτι του τίτλου. Και η πιο πιστή Musou εμπειρία…

Τέλος, κάθε ένα από τα παραπάνω game modes μπορεί να παιχθεί και online με κάποιον φίλο ή άκυρο παίκτη. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο ‘κίνδυνος’ να μην το ευχαριστηθούμε όπως θα θέλαμε αφού για παράδειγμα μπορεί κάποιος παίκτης να είναι overleveled και να διασχίζει την πίστα χωρίς πρόβλημα, με το ανάποδο να γίνεται όταν παίζουμε με κάποιον πιο αδύναμο συμπαίκτη. Μπορεί να είναι μια μικρή λεπτομέρεια αλλά ίσως να μας ενοχλήσει περισσότερο απ’όσο θα θέλαμε.

Σε γενικές γραμμές, το One Piece: Pirate Warriors 4 είναι η αναβάθμιση που χρειαζόταν η σειρά. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, είναι πιο διασκεδαστικό από τον προκάτοχό του αλλά συστήνεται κυρίως σε όσουν έχουν μια επαφή με την σειρά. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που μπορούν πολύ εύκολα να μας κάνουν να το παρατήσουμε, αλλά για μένα δεν ήταν αρκετά για να σταματήσω να παίζω. Με τέτοια πρόοδο που έχει γίνει από την ομάδα ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια, και τις βελτιώσεις που είδαμε εδώ, είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα λάβουμε το καλύτερο Musou παιχνίδι. Και φαίνεται πως η αρχή έγινε. Τώρα μένει να δούμε αν το Persona 5 Scramble θα είναι το ίδιο διασκεδαστικό.

Το One Piece: Pirate Warriors 4 είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 49,99€.

Ευχαριστούμε την Bandai Namco Entertainment Greece για την παροχή του Review Code.

One Piece Pirate Warriors 4
One Piece: Pirate Warriors 4 – PC Review [Restored]
ΣΥΝΟΨΗ
To One Piece: Pirate Warriors 4 είναι η αναβάθμιση που χρειαζόταν το franchise. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, είναι πιο διασκεδαστικό από τον προκάτοχό του αλλά συστήνεται κυρίως σε όσουν έχουν μια επαφή με την σειρά
7.5
ΒΑΘΜΟΣ