Overcooked 2

Overcooked 2 – Review [Restored]

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η μαγειρική είναι ένας από τους κινητήριους τροχούς της κοινωνίας μας. Οι περισσότερες – αν όχι όλες, – οι χώρες του κόσμου αναδεικνύουν τον πολιτισμό τους μέσα από τις τέχνες, την κοινωνία, και τα γαστρονομικά τους δημιουργήματα. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία είναι γνωστή για το Ramen, τα Cup Noodles και το Sushi ενώ η Ελλάδα είναι γνωστή για την Μεσογειακή διατροφή της, το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά της, και φυσικά…το σουβλάκι.

Μιλώντας για μαγειρική δεν γίνεται να παραβλέψουμε και τις εκπομπές μαγειρικής που έχουν καταλάβει τις τηλεοράσεις και τα μέσα ψυχαγωγίας. Πολλές φορές, τα πιάτα που θα δούμε θα μας οδηγήσουν στην κουζίνα για να τσιμπήσουμε κάτι, ή ακόμα καλύτερα, για να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας πάνω από το τηγάνι. Και ενώ βλέπουμε στις οθόνες μας το χάος που επικρατεί μέσα σε μια κουζίνα πολλών αστέρων, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε πως θα αντιμετωπίζαμε αυτή την κόλαση με την βοήθεια του χειριστηρίου μας. Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το Overcooked 2 της Team17.

To Overcooked είναι ένα παιχνίδι μαγειρικής που αναπτύσσεται από την Ghost Town Games και διανέμεται από την Team17. Είναι κατά κόρον μια local co-op εμπειρία στην οποία κάθε παίκτης ελέγχει έναν σεφ σε μια κουζίνα γεμάτη αντικείμενα, υλικά, αντιξοότητες, και εμπόδια, και πρέπει να ολοκληρώσουν διάφορες παραγγελίες μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2017 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία λόγω της απλότητας, της δυσκολίας του, και της πιστής αναπαράστασης του περιβάλλοντος. Ο Phil Duncan, δημιουργός του παιχνιδιού, είχε εμπειρία ως σεφ και πάντοτε σκεφτόταν πως μια κουζίνα είναι η καλύτερη αναλογία για ένα παιχνίδι συνεργασίας, μια εργασία που απαιτεί ομαδικότητα, συγχρονισμό, καλή διαχείρηση του χρόνου, και προσανατολισμό. Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνονται με μεγάλη ακρίβεια και στο Overcooked 2 που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και προσθέτει λίγη φαντασία στο μείγμα.

To Overcooked 2 ξεκινάει με τον Onion King που καταλάθος καλεί τους Unbread, νεκρά ψωμιά που έρχονται στην ζωή, καθώς προσπαθεί να μαγειρέψει μια συνταγή από το βιβλίο Necronomnomicon (Necro-nom-nom-icon). Οι καλύτεροι σεφ του βασιλείου αναλαμβάνουν την δύσκολη αποστολή να επαναφέρουν την τάξη και έτσι πρέπει να ταξιδέψουν σε όλο το κόσμο και να τον σώσουν από την καταστροφή μαθαίνοντας νέες συνταγές και ικανοποιώντας την πείνα των απέθαντων. Θα ταξιδέψουν σε διάφορες περιοχές και εδάφη, θα κλιθούν να μαγειρέψουν σε αντισυμβατικές κουζίνες γεμάτες εμπόδια και αντίξοες συνθήκες, και θα αποκτήσουν μια θέση στο βάθρο των ηρώων.

Διατηρώντας την φόρμουλα του παρελθόντος, το νέο παιχνίδι της σειράς μας καλεί να συνεργαστούμε με μέχρι τρεις φίλους μας για να παραδώσουμε τις συνταγές στην ώρα τους. Τα υλικά, που παρέχονται μέσα από κιβώτια ή εμφανίζονται σταδιακά πάνω σε κινούμενους διαδρόμους, πρέπει να κοπούν, να βραστούν, να τηγανιστούν και να συνδυαστούν με τα υπόλοιπα για να ολοκληρωθούν οι δοθείσες παραγγελίες. Όταν οι συνταγές είναι έτοιμες πρέπει να τις τοποθετήσουμε σε πιάτα και να τις δώσουμε στους πελάτες, κάτι που αρκετές φορές θα μας γίνει πονοκέφαλος καθώς πρέπει να τα πλένουμε για να τοποθετήσουμε τις τροφές εκ νέου.

Οι συνταγές ποικίλουν τόσο σε είδος όσο και σε δυσκολία προετοιμασίας. Οι σαλάτες και οι τηγανητές πατάτες θα είναι πάντα οι πιο εύκολες συνταγές, με αυτό να αλλάζει όσο προχωράμε την ιστορία. Μέσα στους έξι κόσμος και τα 36 διαφορετικά επίπεδα θα φτιάξουμε φιλέτα κοτόπουλων και ψαριών, σαλάτες, πίτσες, μπέργκερ, σούσι, αλλά και ζεστές σοκολάτες (μέσω του Seasonal Winter Content) για να βρεθούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων. Κάθε επίπεδο έχει διαφορετική διαρρύθμιση και προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσουμε. Θα βρεθούμε στην θάλασσα, πάνω σε βάρκες και σχεδίες, χωρισμένοι από το νερό και θα χρειαστεί να συνεργαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για να αποκτήσουμε όλα τα αστέρια του επιπέδου που θα μας επιτρέψουν να ξεκλειδώσουμε νέες πίστες, με πολλές από αυτές να είναι σκορπισμένες σε έναν χάρτη γεμάτο ζωή, χρώμα, και μυστικά.

Τα επίπεδα ξεκινάνε με τυπικές και απλές κουζίνες αλλά με το χάος να επικρατεί γρήγορα. Αρκετές πίστες έχουν κενά που δεν μπορούμε να υπερβούμε οπότε θα χρειαστεί να βρούμε κάποιον τρόπο για να ανταλλάξουμε τα υλικά με τους συνεργάτες μας και να τα ψήσουμε στην ώρα τους. Ευτυχώς, το Overcooked 2 προσθέτει έναν νέο μηχανισμό, αυτόν της ρήψης, που αν καταφέρουμε να τον μάθουμε θα γλυτώσουμε χρόνο από κάθε συνταγή και θα είμαστε σε θέση να εκτελούμε πολλάπλά καθήκοντα. Δεν έχει σημασία αν ρίξουμε το φαγητό στο πάτωμα – ακόμα και αν ο Gordon Ramsey δεν συμφωνεί με τέτοιες κινήσεις – αλλά έχει μεγάλη σημασία αν καταφέρουμε να το ρίξουμε σε τηγάνια ή κατσαρόλες, γλυτώνοντας χρόνο και ταλαιπωρία.

Η ολοκλήρωση της ιστορίας αποτυπώνεται με την μορφή μιας εκτενούς επανάληψης όλων όσων μάθαμε. Η τελευταία αποστολή απαιτεί την απόλυτη συνεργασία καθώς θα έρθουμε αντιμέτωποι με όλα τα εμπόδια, τις αντιξοότητες και τις συνταγές που μάθαμε, προσπαθώντας να θυμηθούμε την παραμικρή λεπτομέρεια και να συντονίσουμε στο έπακρον την ομάδα μας. Μετά το Campaign δεν ηρεμούμε καθώς τα Arcade, Online και Challenge Modes θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε το γαστρονομικό μας ταξίδι ενάντια σε άλλους παίκτες και πιο δύσκολες προκλήσεις. To Versus Mode προσφέρει το κάτι διαφορετικό, αφού οι σεφ πρέπει να διαγωνιστούν μεταξύ τους για το ποιος θα φτιάξει τα περισσότερα πιάτα μέχρι το τέλος του προκαθορισμένου χρόνου.

Για εκείνους που αρέσκονται στην πλήρη ολοκλήρωση παιχνιδιών, το Overcooked 2 θα τους απασχολήσει για πολλές ώρες με την ιστορία του αλλά και το επιπλέον περιεχόμενο που έρχεται στην μορφή DLC και δωρεάν ενημερώσεων. Το Surf’n’Turf πνέει μια καλοκαιρινή ατμόσφαιρα με τις αντίστοιχες πίστες και συνταγές, ενώ το Seasonal Content είναι το δωρεάν περιεχόμενο που εξαρτάται από την κάθε εποχή. Με αφορμή τα Χριστούγεννα οι επίδοξοι σεφ μπορούν να δημιουργήσουν ζεστές σοκολάτες και σπιτικά κεικ σε χειμερινούς και χιονισμένους προορισμούς. Επιπλέον, κάθε ιστορία έρχεται με τους δικούς της σεφ που ξεκλειδώνονται σταδιακά όσο προχωράμε και έχουν ανθρώπινη ή ζωική μορφή. Ναι, ο Ratatouille θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς.

Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που καμιά φορά θα κάνουν την εμπειρία μας εκνευριστική. Οι δοκιμασίες που θα αντιμετωπίσουμε θα αναδείξουν περισσότερο την ταχύτητα και την υπερπροσπάθεια παρά το ομαδικό πνεύμα, υποχρεώνοντάς μας να αναλάβουμε συγκεκριμένους ρόλους. Από την άλλη, η μορφολογία των επιπέδων μας υποχρεώνει να μειώσουμε ταχύτητα και να είμαστε πιο προσεκτικοί αφού ενδέχεται να βρεθούμε στα βάθυ της αβύσσου και να πρέπει να περιμένουμε κάμποσα δευτερόλεπτα για να επανέλθουμε στην ενεργό δράση. Έτσι θα πρέπει αναγκαστικά να χωριστούμε σε πόστα και να αναλάβουμε τα πόστα στα οποία είμαστε καλύτεροι.

Παίζοντας με κάποιον φίλο μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ευχαριστηθούμε το Overcooked 2. Ωστόσο, το Single-player Co-op μας δίνει την ευκαιρίανα εξασκηθούμε μόνοι μας ή απλά να απολαύσουμε το παιχνίδι στην άνεση του καναπέ μας. Με το Single-player ελέγχουμε δύο σεφ τους οποίους εναλλάσουμε με το πάτημα ενός κουμπιού. Για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ‘μοναξιάς’ ο χρόνος προετοιμασίας των υλικών και του ψησίματος επεκτείνεται για να αποφεύγεται το άγχος και η αποτυχία. Το ίδιο συμβαίνει και με την τελική βαθμολογία που απαιτείται για τα αστέρια.

Τέλος, τα γραφικά του Overcooked 2 δεν απέχουν πολύ από αυτά του πρώτου παιχνιδιού. Οι χαρακτήρες είναι χαριτωμένοι, τα περιβάλλοντα έχουν προσωπικότητα, χρώμα και ευχάριστα στοιχεία που «κολλάνε» με το θέμα της αποστολής, και τα πιάτα διακρίνονται εύκολα, τουλάχιστον όταν τα εικονίδια πάνω από αυτά δεν μπλέκονται μεταξύ τους. Η απόδοση στα συστήματά μας είναι κάτι παραπάνω από ιδανική αφού δεν θα απαιτείτα ένας δυνατός υπολογιστής για να το τρέξουμε στις μέγιστες ρυθμίσεις, ενώ αν προτιμήσουμε κάποια κονσόλα τότε δεν θα στερηθούμε της όμορφης εμφάνισής του.

Σε γενικές γραμμές, το Overcooked 2 είμαι μια φρέσκια ιστορία στην σειρά με νέες ιδέες και περιεχόμενο για να ξαναζήσουμε την Κουζίνα της Κόλασης. Τα όμορφα, χαριτωμένα γραφικά, το ελάχιστο χιούμορ, η απλότητα και η δυσκολία του, εκλύουν ακόμα και αυτούς που δεν πείθονται εύκολα. Τα νέα επίπεδα, οι συνταγές, και το συνεχόμενο περιεχόμενο συνθέτουν ένα παιχνίδι που αξίζει κάθε έπαινο και μας κάνει να επιστρέφουμε σε αυτό για ένα χαλαρό απόγευμα με φίλους.

Το Overcooked 2 πωλείται στο Steam και το Nintendo eShop στην τιμή των 22,99€.

Ευχαριστούμε την Team17 Ltd. για την παροχή του Review Code.

Overcooked 2
Overcooked 2 – Review [Restored]
ΣΥΝΟΨΗ
Το Overcooked 2 είμαι μια φρέσκια ιστορία στην σειρά με νέες ιδέες και περιεχόμενο για να ξαναζήσουμε την Κουζίνα της Κόλασης
8.5
ΒΑΘΜΟΣ