League of Legends | Το νέο patch με την εφαρμογή του Vanguard “brickάρει” PCs

Κάτοχοι των Windows 11 και παίκτες του League of Legends βρίσκονται αντιμέτωποι με μια περίεργη περιπέτεια στο παιχνίδι καθώς η εφαρμογή ενός πρόσφατου Update που προσθέτει το Vanguard ως anti-cheat λύση, φαίνεται να κλειδώνει τους υπολογιστές των παικτών.

Μετά την ενσωμάτωση του λογισμικού με την ενημερωμένη έκδοση κώδικα 14.9, οι παίκτες ανέφεραν διάφορα προβλήματα υλικού, όπως σφάλματα, επανεκκινήσεις σε λούπα και ακόμη και “bricking” του υπολογιστή τους. Η Riot απάντησε, δηλώνοντας ότι, ενώ δεν είχε επιβεβαιώσει καμία περίπτωση του Vanguard που να προκαλούσε άμεσα αποτυχία υλικού, αναγνώρισε ότι ορισμένες ρυθμίσεις BIOS που σχετίζονται με το TPM 2.0 θα μπορούσαν να είναι προβληματικές για ένα μικρό υποσύνολο παικτών.

Το Vanguard, που εφαρμόστηκε αρχικά στο shooter Valorant της Riot το 2020, αντιμετώπισε διαμάχες κατά την επέκτασή του στο League of Legends. Η Riot ανέφερε ότι λιγότερο από το 0,03% των παικτών αντιμετώπισαν προβλήματα με το Vanguard, αλλά τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το TPM 2.0, μια απαίτηση για τα Windows 11, για να παιχτεί το παιχνίδι. Ωστόσο, ορισμένοι παίκτες είχαν παρακάμψει την επιβολή TPM 2.0 της Microsoft κατά την αναβάθμιση στα Windows 11, οδηγώντας σε επιπλοκές με την κυκλοφορία του Vanguard.

Η Μονάδα Αξιόπιστης Πλατφόρμας (TPM – Trusted Platform Module) είναι μία τεχνολογία ασφαλείας που επιτρέπει στα Windows 11 να εκκινούν προγράμματα χρησιμοποιώντας υψηλότερα πρότυπα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Συνήθως, είναι ένα ξεχωριστό τσιπ στην μητρική πλακέτα, παρόλο που το πρότυπο TPM 2.0 επιτρέπει σε κατασκευαστές όπως η Intel ή η AMD να δημιουργήσουν τη δυνατότητα TPM στα τσίπσετ τους, αντί να απαιτούν ξεχωριστό τσιπ.

Η TPM υπάρχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια και αποτελεί μέρος υπολογιστών από το 2005 περίπου. Το 2016, η μονάδα TPM έκδοση 2.0, δηλαδή η τρέχουσα έκδοση κατά τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο, έγινε τυπική σε νέους υπολογιστές.

Η απαίτηση του TPM 2.0, αρχικά μέρος των προδιαγραφών της Microsoft για τα Windows 11, είχε δημιουργήσει σύγχυση και απογοήτευση στους χρήστες. Η Riot εντόπισε συγκεκριμένα σενάρια όπου προέκυψαν προβλήματα υλικού λόγω των ρυθμίσεων του BIOS που σχετίζονται με το TPM 2.0 και την Ασφαλή εκκίνηση.

Τα ζητήματα περιλάμβαναν προβλήματα συμβατότητας με τις ρυθμίσεις της μητρικής πλακέτας και τις επιλογές ROM της GPU, που απαιτούσαν λύσεις όπως η μετατροπή διαμερισμάτων δίσκου και η προσαρμογή των διαμορφώσεων του BIOS. Ωστόσο, αυτές οι τεχνικές προκλήσεις αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην είσοδο πολλών παικτών.

Ενώ η Riot έχει τονίσει τη σημασία των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας για την καταπολέμηση των Cheaters στο League of Legends, υπάρχει δυσπιστία σχετικά με την εφαρμογή του Vanguard και τον αντίκτυπό του στη σταθερότητα του συστήματος μιας και θεωρείται ένα από τα πιο intrusive softwares που υπάρχουν σε σημείο που θεωρείται…malware.

Πάντως, η πρόοδος, η αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας υλικού και η διασφάλιση σαφούς επικοινωνίας σχετικά με τις απαιτήσεις συστήματος θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη Riot για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των παικτών και τον μετριασμό των διαταραχών που προκαλούνται από μέτρα κατά των εξαπατήσεων – μιας εμπιστοσύνης που τα τελευταία χρόνια δεν είναι υπαρκτή.