Απεβίωσε ο θρυλικός mangaka, Akira Toriyama

Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε μια τέτοια είδηση πρωί Παρασκευής. Ακόμα και αν ο θάνατος πραγματοποιήθηκε πριν μια εβδομάδα. Μεγαλώσαμε με τα έργα του Akira Toriyama, με κάθε πρωί να βλέπουμε τον Goku και τον Frieza να “τις παίζουν” και να προσπαθούμε με την φαντασία μας να μας μετατρέπει σε Super Saiyan. Αναπαύσου εν ειρήνη, αγαπημένε μας δημιουργέ.

Ο Akira Toriyama, ο θρυλικός Ιάπωνας mangaka, γνωστός για τα έργα του σε σειρές όπως τα Dragon Quest, Dragon Ball και SAND LAND, απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών.

“Έφυγε” την 1η Μαρτίου από οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το Bird Studio, την εταιρεία manga που ίδρυσε ο Toriyama το 1983. Το στούντιο θυμήθηκε τον «μοναδικό κόσμο της δημιουργίας του».

Ο Toriyama γεννήθηκε στη Nagoya της Ιαπωνίας το 1955. Αφού σχεδίαζε σε όλη του την παιδική ηλικία, αποφάσισε να εγκαταλείψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και, μετά το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται σε ένα διαφημιστικό γραφείο όπου σχεδίαζε αφίσες.

H πρώτη προσπάθειά του στην βιομηχανία των manga έγινε σε ηλικία 23 ετών, όταν συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό που διεξήχθη από ένα εβδομαδιαίο περιοδικό manga. Δεν τα κατάφερε – αλλά σύντομα άρχισε να στέλνει σχέδια σε μια διαφορετική έκδοση: Weekly Shōnen Jump.

Το 1978, το πρώτο δημοσιευμένο έργο του Akira Toriyama, Wonder Island, έκανε το ντεμπούτο του σε αυτό το περιοδικό, ακολουθούμενο από το sequel του Wonder Island 2 την ίδια χρονιά. Ωστόσο, και τα δύο αντιμετωπίστηκαν με ελάχιστο ενθουσιασμό από τους αναγνώστες παρά το γεγονός ότι αναφέρονταν σε στοιχεία της δημοφιλής κουλτούρας της εποχής, όπως ο Dirty Harry και ο Ultraman.

Απτόητος από τις αρχικές αποτυχίες, ο Toriyama συνέχισε να ακολουθεί το πάθος του για το σχέδιο και το 1980 πέτυχε με τον Dr. Slump, μια κωμική σειρά με ένα κορίτσι ρομπότ που περιηγείται σε διάφορες περιπέτειες στον κόσμο. Ως σειρά στο Weekly Shōnen Jump μέχρι το 1984, το Dr. Slump κέρδισε την αναγνώριση για τον Toriyama με το βραβείο Shogakukan και αργότερα προσαρμόστηκε σε μια σειρά anime, σηματοδοτώντας την αρχή της επιτυχημένης καριέρας του.

Το 1982, ο Toriyama παντρεύτηκε την συνάδελφό καλλιτέχνη manga, Yoshimi Katō και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Παρά την αυξανόμενη φήμη του, ο Toriyama παρέμεινε διακριτικός σχετικά με την προσωπική του ζωή, χρησιμοποιώντας συχνά ένα cyborg avatar που ονομαζόταν Robotoriyama για να εκπροσωπήσει τον εαυτό του. Δύο χρόνια αργότερα, το 1984, δημιούργησε το Dragon Ball, μια σειρά manga που τον εκτόξευσε σε διεθνή αναγνώριση και τον καθιέρωσε ως έναν από τους mangaka με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ιαπωνία.

Διασκευασμένο από το προηγούμενο έργο του Dragon Boy, το Dragon Ball κυκλοφόρησε σε 519 κεφάλαια στο Weekly Shōnen Jump από το 1984 έως το 1995, δημιουργώντας ένα τεράστιο franchise που περιλαμβάνει μια αγγλόφωνη σειρά κόμικ, πέντε τηλεοπτικές διασκευές και spin-off, πάνω από 20 ταινίες και πολλά βιντεοπαιχνίδια.

Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς Dragon Ball, ο Toriyama συνέχισε να συμμετέχει στο franchise, συνεισφέροντας ως σύμβουλος και εργαζόμενος σε μικρότερα έργα έξω από το βασίλειο των manga. Συγκεκριμένα, συνέχισε το πάθος του για τα αυτοκίνητα σχεδιάζοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε από τους κινητήρες CQ της Ιαπωνίας το 2005, περιγράφοντάς το ως «ένα πολύ συναισθηματικό ταξίδι».

Στα τελευταία του χρόνια, ο Toriyama επέστρεψε στο Dragon Ball, συνεισφέροντας σε διάφορες κινηματογραφικές προσαρμογές, όπως ως πρώτος σύμβουλος στο Dragon Ball Z: Battle of Gods του 2012 και ως σεναριογράφος για το Dragon Ball Super: Broly του 2018 και το Dragon Ball Super: Super του 2022.

Η Bird Studio, στην ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε την ιδιωτική κηδεία του Toriyama και ζήτησε από τους θαυμαστές να μην στείλουν λουλούδια ή άλλες προσφορές, ενώ τα σχέδια για μια αναμνηστική συγκέντρωση δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.