Pepper Grinder | Review

Last updated:

Συχνά αντιλαμβάνομαι πως όσο μεγαλώνω, χάνω το πάθος μου για τα παιχνίδια. Η πολιτικοποίηση ορισμένων μεγάλων κυκλοφοριών, η τοξικότητα του κόσμου στα competitive ή online παιχνίδια και η ανακύκλωση ιδεών – χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη προσπάθεια να αποτελέσουν κάτι διαφορετικό – με ωθούν στο να επιστρέφω σε παλιότερα παιχνίδια, τότε που έστω και φαινομενικά υπήρχε το μεράκι και η δημιουργικότητα παρά η αποκλειστική ανάγκη για αύξηση εσόδων. Σίγουρα τα αντανακλαστικά μου άρχισαν να πέφτουν και ίσως δεν είμαι και εγώ το κοινό στο οποίο απευθύνονται οι μεγάλες εταιρείες. Γι’αυτό και τον τελευταίο καιρό, σίγουρα τα τελευταία χρόνια, η προσοχή μου έχει στραφεί προς την indie σκηνή, εκεί όπου η δημιουργικότητα παραμένει υψηλή και νέα παιχνίδια ενδέχεται να μας κινήσουν το ενδιαφέρον για πολύ περισσότερες ώρες και ημέρες.

Το Pepper Grinder ήταν ένας indie τίτλος που όταν ανακοινώθηκε δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα ή έστω δεν μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Όταν όμως ολοένα και περισσότερα trailers άρχισαν να ξεπηδάνε και να παρατηρώ τα pixelated γραφικά του και το διασκεδαστικό gameplay δεν μπορώ να κρύψω πως άρχισε να μου τραβάει το ενδιαφέρον. Έχοντας και μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ποιοτικά pixelated παιχνίδια, αυτό το νέο μικρό παιχνίδι έμοιασε σαν κάτι που έψαχνα αυτόν τον πιο ήρεμο, σε κυκλοφορίες, μήνα.

Το Pepper Grinder, που αναπτύχθηκε από την Ahr Ech και κυκλοφορεί από την Devolver Digital έχει μια υποτυπώδη ιστορία που το βοηθά να αποτυπώσει τον κόσμο του και τους στόχους μας. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο της Pepper, μιας πειρατή που ταξιδεύει σε διάφορα νησιά. Η ηρωίδα είναι πιο ειρηνική αφού τον θησαυρό της τον βρίσκει σε διάφορα αρχαία μνήματα και κρύπτες και δεν την κλέβει από άλλους. Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, το πλοίο της Pepper ναυαγεί σε ένα νησί που κατακλύζεται από περίεργα πλάσματα ονόματι Narlings, τα οποία επιτίθενται στο πλοίο της ενώ έχει λιποθυμήσει και κλέβουν όλον τον θησαυρό της. Όταν η Pepper συνέρχεται, σύντομα ανακαλύπτει μια μυστηριώδη συσκευή που ονομάζεται Grinder και ξεκινά μια εκδικητική αναζήτηση για να καταστρέψει τα Narlings και να πάρει πίσω τα πλούτη της.

Το Pepper Grinder είναι μια παραδοσιακή 2D platformer περιπέτεια με έναν αναζωογονητικό μηχανισμό που επικεντρώνεται γύρω από το Grinder, το κύριο εργαλείο για την πλοήγηση στα διάφορα επίπεδα του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με πολλά platformers που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε άρματα, το Pepper Grinder δίνει προτεραιότητα στην ικανότητα διάτρησης του Grinder, δίνοντάς μας την δυνατότητα να περιπλανηθούμε γρήγορα και να φτάσουμε φαινομενικά δύσβατες πλατφόρμες. Η περιπλάνηση γίνεται μια ξέφρενη ασχολία αφού μεταβαίνουμε από επίπεδο σε επίπεδο και από χώμα σε χώμα ξεθάβοντας παράλληλα θησαυρούς σε μια παρόμοια φλέβα με παιχνίδια όπως το Shovel Knight.

Το απλό αλλά εκλεπτυσμένο σύστημα ελέγχου του Pepper Grinder βελτιώνει τη συνολική εμπειρία, κάνοντας το gameplay ακόμα πιο ευχάριστο. Φυσικά, εδώ συστήνεται η χρήση χειριστηρίου. Είτε σκάβουμε στο έδαφος, μαζεύουμε θησαυρούς ή νικάμε εχθρούς, το παιχνίδι καταφέρνει να ενσωματώνει απρόσκοπτα το Grinder σε κάθε πτυχή του. Εξίσου ανταποκρινόμενα είναι και τα physics του παιχνιδιού και ενώ ποτέ δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του Grinder, δίνεται πάντα η αίσθηση ότι έχουμε αρκετό για να πάμε εκεί που θέλουμε.

Σε αυτό βοηθάει αρκετά και το level design των διαφόρων τοποθεσιών. Εισάγοντας συνεχώς νέους μηχανισμούς και τεχνάσματα για να μας κρατά αφοσιωμένους και το gameplay φρέσκο, κάθε επίπεδο παρουσιάζει μια νέα πρόκληση, είτε στη πλοήγηση μέσα από εκρήξεις είτε στη διάτρηση σε εύθραυστους βράχους σε μια ζώνη γεμάτη λάβα. Αυτή η ποικιλία ιδεών διασφαλίζει ότι κάθε στάδιο προσφέρει έναν ισορροπημένο συνδυασμό εξερεύνησης και δράσης, διατηρώντας τον βέλτιστο ρυθμό σε όλο το παιχνίδι.

Η ομάδα ανάπτυξης φαίνεται να έχει αντλήσει έμπνευση από άλλα γνωστά platformers όπως το Donkey Kong Country και το Super Mario World αφού προσφέρει μια νοσταλγική αλλά καινοτόμα εμπειρία παιχνιδιού, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Σε αρκετά επίπεδα πρέπει να πλοηγηθούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφύγουμε εμπόδια και φυσικές καταστροφές την στιγμή που συλλέγουμε θησαυρό. Ομοίως, τα κρυμμένα συλλεκτικά αντικείμενα διάσπαρτα σε όλο το παιχνίδι αποτίουν φόρο τιμής στις επιρροές του, δελεάζοντάς μας να ξαναεπισκεφτούμε τα επίπεδα και να αποκαλύψουμε κρυμμένα μυστικά.

Επιπλέον, το Pepper Grinder προσφέρει άφθονη αξία αναπαραγωγής μέσω των συλλεκτικών αντικειμένων και πρόσθετων προκλήσεων του. Τα κρυμμένα νομίσματα δίνουν κίνητρα για εξερεύνηση και ανταμείβουν τους completionists με πρόσβαση σε διακοσμητικές αναβαθμίσεις και νέο περιεχόμενο. Τα time trials από την άλλη, για κάθε επίπεδο, αυξάνουν τη δυσκολία του παιχνιδιού, απαιτώντας γνώση τόσο της διάταξης των σταδίων όσο και του μηχανισμού κίνησης του Grinder.

Όπως είπαμε και παραπάνω, το Pepper Grinder διαθέτει μια εντυπωσιακή οπτική παρουσίαση που θυμίζει κάτι από μια μίξη γραφικών του Game Boy Advance και πιο μοντέρνων pixelated παιχνιδιών. Τα σχέδια του χαρακτηρίζονται από πολύχρωμα περιβάλλοντα και δυναμικά κινούμενα σχέδια με προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως το δυναμικό ζουμ της κάμερας κατά τη διάρκεια των boss battles και το ζωηρό UI Menu που με την σειρά του προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο γοητείας και προσωπικότητας στο παιχνίδι.

Συμπληρώνοντας τα έντονα, πολύχρωμα και όμορφα γραφικά του, το Pepper Grinder διαθέτει ένα πανέμορφο soundtrack που συμπληρώνει τέλεια το gameplay του. Με στοιχεία από drum and bass, house, pop, jazz και funk, η μουσική σύνθεση προσφέρει μια αναζωογονητική και συνεκτική ακουστική εμπειρία. Κάθε στάδιο είναι ικανό να μας εκπλήσσει με νέα μουσικά στυλ.

Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να προσάψουμε στο Pepper Grinder είναι η μικρή του διάρκεια. Σε μόλις 3-4 ώρες θα έχουμε ολοκληρώσει το run μας και πέρα από τα διάφορα collectibles δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μας κρατήσει στον κόσμο του. Με μόνο τέσσερις κόσμους και έναν αριθμό από στάδια και boss fights, το παιχνίδι υστερεί αρκετά σε περιεχόμενο ή κάποιο replayability. Εδώ ίσως θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα Gold Rush Mode ή ένα Roguelike Daily Run με τυχαία επίπεδα αλλά αυτό ίσως είναι κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον.

Το Pepper Grinder είναι ένα επιδόρπιο τόσο εξαιτίας της ομορφιάς και της διασκέδασης που προσφέρει αλλά και του χρόνου που χρειάζεται για να το ολοκληρώσουμε. Ποτέ δεν θα είναι αρκετό, τουλάχιστον με το περιεχόμενο που έχει, αλλά τόσο η εμφάνισή του όσο και το δεμένο gameplay του μας προσφέρουν μια ευχάριστη εμπειρία που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλα μοντέρνα παιχνίδια του είδους.

Ευχαριστούμε την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Pepper Grinder | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Το Pepper Grinder μας προσφέρει μια όμορφη εμπειρία με εντυπωσιακά γραφικά, δεμένο gameplay και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Το μόνο του "μεγάλο" πρόβλημα είναι το μικρό του, σε διάρκεια, μέγεθος.
8.5
ΒΑΘΜΟΣ