Το Marvel Rivals αποκτά το πρώτο του δράμα εξαιτίας της NetEase

Με το ξεκίνημα της κλειστής δοκιμής του Marvel Rivals, θα περίμενε κανείς πως streamers και δοκιμαστές θα μπορούσαν να παίξουν το παιχνίδι και να μας μεταφέρουν την γνώμη τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η NetEase λοιπόν, ο επίσημος εκδότης του παιχνιδιού, νόμιζε πως και ο υπόλοιπος κόσμος είναι Κίνα και θεώρησε καλό για το παιχνίδι να επιβάλει στους streamers και τους δοκιμαστές κανόνες για το περιεχόμενο και την παρουσίασή του.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρέδωσε μαζί με την πρόσβαση στο Marvel Rivals μια απαίτηση “μη-απαξίωσης” του παιχνιδιού μαζί με ένα συμφωνητικό που πλαισιώνει αυτή. Το συμφωνητικό απαιτούσε από τους δημιουργούς περιεχομένου να μην κάνουν υποτιμητικά σχόλια ή σατιρικά σχόλια για το παιχνίδι.

Η ρήτρα, η οποία επικρίθηκε για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, προκάλεσε οργή, ιδιαίτερα όταν ο δημοφιλής streamer Brandon “Seagull” Larned την καταδίκασε δημόσια στο Twitter. Ως απάντηση στην κατακραυγή, η NetEase ανακοίνωσε αμέσως σχέδια για αναθεώρηση της σύμβασης, αναγνωρίζοντας την ακαταλληλότητα των όρων και εκφράζοντας τη λύπη της για οποιαδήποτε ενόχληση προκληθεί στους συμμετέχοντες – ξέρετε, τις τυπικές PR υποσχέσεις και συγνώμες.

Η ρήτρα της σύμβασης που υποχρεούνταν να υπογράψουν οι συμμετέχοντες της alpha γράφει τα εξής:

Μη υποτίμηση: Ο Δημιουργός Περιεχομένου συμφωνεί να μην κάνει δημόσιες δηλώσεις ή να συμμετάσχει σε συζητήσεις που είναι επιζήμιες για τη φήμη του παιχνιδιού. Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε:

α. Κάνοντας απαξιωτικά ή σατιρικά σχόλια σχετικά με οποιοδήποτε υλικό που σχετίζεται με το παιχνίδι, όπως χαρακτηριστικά παιχνιδιού, χαρακτήρες ή μουσική.

β. Εμπλοκή σε κακόβουλες συγκρίσεις με ανταγωνιστές ή υποβάθμιση του παιχνιδιού ή των διαφορών του “Marvel Rivals” ή παροχή υποκειμενικών αρνητικών κριτικών για το παιχνίδι.”

Με πιο απλά λόγια, μια εταιρεία δίνει πρόσβαση σε ένα επερχόμενο παιχνίδι και θέλει να βλέπει και να ακούει μόνο θετικά σχόλια ακόμα και αν το παιχνίδι είναι ίδιο με άλλο (γκουχ Overwatch γκουχ) ή αν έχει αρνητικά στοιχεία όπως bugs, βαρετό gameplay κ.λ.π. Δημοκρατικά και απλά.

Το αστείο είναι πως η NetEase δεν είναι η πρώτη εταιρεία που κάνει κάποιο…παραστράτημα μέσα στο 2024 αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια βιομηχανία που “όλο μαθαίνει από τα λάθη της” αλλά στην πραγματικότητα δεν μαθαίνει τίποτα. Οι παίκτες, ο καταναλωτής, δεν έχει απολύτως καμιά αξία για τα “κεφάλια” των εταιρειών πέρα από το να είναι το ετήσιο “κεφάλαιο,” ένα απρόσωπο, αδιάφορο νούμερο για τα μάτια των επενδυτών.

Πάντως, η NetEase έκανε μια δήλωση για να καθυσηχάσει τα πνεύματα:

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακατάλληλοι και παραπλανητικοί όροι στη δέσμευση σχετικά με την κοινή μη-απαξιωτική χρήση περιεχομένου. Ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για την κακή επικοινωνία και τις δυσάρεστες εμπειρίες σας!

Το Marvel Rivals αναμένεται να κυκλοφορήσει για PC μέσω Steam & Epic Games Store.