Endless Ocean: Luminous | Review

Last updated:

Δεν κάνουμε συχνά reviews για παιχνίδια κονσολών αλλά μια στο τόσο θα υπάρξουν και εκείνα τα παιχνίδια που θα μας κάνουν να πούμε “γιατί όχι;”. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Endless Ocean: Luminous της Nintendo που ενώ στην αρχή δεν μας ενθουσίασε ιδιαίτερα, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να το δοκιμάσουμε δεν αρνηθήκαμε μιας και ψάχναμε κάτι πιο χαλαρό για αυτές τις ημέρες.

Η σειρά Endless Ocean, που έρχεται από την εποχή του Wii, προσφέρει γενικά μια ήρεμη εμπειρία υποβρύχιας εξερεύνησης. Το Endless Ocean: Luminous διατηρεί τη βασική ιδέα των προκατόχων του, επιτρέποντας μας να φοράμε εξοπλισμό κατάδυσης και να βυθιζόμαστε στα βάθη του ωκεανού για να σαρώσουμε και να μάθουμε για τις διάφορες μορφές θαλάσσιας ζωής που βρίσκονται εκεί. Το παιχνίδι δίνει έμφαση στη χαλάρωση και την εκπαίδευση, ενώ προσφέρει μια εμπειρία παιχνιδιού χαμηλής ενέργειας και χαμηλής προσπάθειας, ιδανική για όσους αναζητούν μια χαλαρή κατάδυση στον κόσμο της θαλάσσιας βιολογίας.

Η ελκυστικότητά του μπορεί να περιορίζεται σε όσους ενδιαφέρονται ειδικά για την υδρόβια ζωή, καθώς το παιχνίδι δεν έχει βάθος πέρα από τη σάρωση των διαφόρων ψαριών και πλασμάτων και την ανάγνωση σύντομων ενημερωτικών αποσπασμάτων.

Στην κονσόλα του Nintendo Switch, το Endless Ocean: Luminous διαθέτει αρκετά εντυπωσιακά γραφικά και μια ποικιλία από υδρόβια είδη που μπορούμε να ανακαλύψουμε με τους μηχανισμούς του παιχνιδιού να παραμένουν απλοϊκοί και επαναλαμβανόμενοι. Το βασικό μας εργαλείο είναι ένας σαρωτής που μας βοηθάει να καταγράφουμε τη θαλάσσια ζωή, από κοινούς αστερίες έως μεγαλύτερα, πιο εξωτικά πλάσματα. Η γοητεία της συμπλήρωσης ενός ολοκληρωμένου καταλόγου και του ξεκλειδώματος των επιλογών προσαρμογής προσθέτει ένα παραπάνω επίπεδο απόλαυσης και σκοπού στο gameplay, αλλά η έλλειψη ουσιαστικής ποικιλίας μπορεί μας κάνει να λαχταρίσουμε κάτι πιο “γεμάτο”.

Η συνολική εμπειρία σε κάθε game mode (είτε solo είτε online) περιστρέφεται γύρω από τον επαναλαμβανόμενο κύκλο της σάρωσης πλασμάτων, της συλλογής πολύτιμων αντικειμένων και της αποκάλυψης κρυμμένων μυστικών σε κάθε υποβρύχιο περιβάλλον. Το παιχνίδι εξάλλου απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό που αναζητά μια ήρεμη απόδραση στα βάθη του ωκεανού, αλλά οι περιορισμένες δραστηριότητες μπορεί να αποτύχουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας μακροπρόθεσμα.

Πέρα από τα απλά ocean dives, το Endless Ocean: Luminous έχει και ένα story mode που δεν έχει να μας πει κάτι που δεν περιμένουμε. Είμαστε ένας νέος δύτης του Οργανισμού και σκοπός μας είναι να καταγράψουμε τα πάντα στον βυθό ενώ παράλληλα κάνουμε σημαντικές ανακαλύψεις. Σύντομα μαθαίνουμε για τα Κοράλλια της Ζωής που είναι υπεύθυνα για την υποθαλάσσια ζωή και την ισορροπία του περιβάλλοντος τα οποία για κάποιον λόγο αργοπεθαίνουν. Σκοπός μας είναι να βρούμε τον λόγο που γίνεται αυτό και να δουλέψουμε προς την αποκατάστασή τους ενώ παράλληλα ανακαλύπτουμε σπάνιες μορφές ζωής ή ακόμα και πλάσματα που δεν έχουμε ξαναδεί.

Το αρνητικό κομμάτι με την ιστορία είναι πως χωρίζεται σε κεφάλαια τα οποία ξεκλειδώνονται σταδιακά, καθώς ολοκληρώνουμε challenges και προαπαιτούμενα όπως να σκανάρουμε 3.000+ μορφές ζωής και να έχουμε ολοκληρώσει τα προηγούμενα κεφάλαια. Παίζοντας ένα κεφάλαιο θα καταλάβουμε πως και εδώ το περιεχόμενο είναι αρκετά “βασικό” μιας και είναι σύντομα και δεν χρειάζονται πολλές κινήσεις από εμάς για να τα τελειώσουμε. Θα άλλαζε αρκετά η εμπειρία αν υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι που θα έπρεπε να φέρουμε εις πέρας ή διαφορετικού τύπου και περιεχομένου αποστολές.

Όπως είπαμε, το “ζουμί” του gameplay εντοπίζεται στο online mode του παιχνιδιού κοινώς το “Shared Dive” το οποίο μας βάζει σε έναν τυχαίο χάρτη μαζί με άλλους παίκτες από όλον τον κόσμο και έχουμε ως κοινό στόχο να χαρτογραφήσουμε τον βυθό και να σκανάρουμε όλες τις μορφές ζωής σε αυτόν την στιγμή που ολοκληρώνουμε μικρές αποστολές όπως το να σκανάρουμε ένα σπάνιο είδος ή ένα είδος που έχει υποστεί μετάλλαξη. Πραγματοποιώντας τις παραπάνω συνθήκες λαμβάνουμε πόντους που μετά το τέλος του Session μεταφράζονται σε πόντους εμπειρίας και χρήματα για τον χαρακτήρα μας. Ανεβαίνοντας Rank ξεκλειδώνουμε διάφορα θετικά στοιχεία όπως την δυνατότητα να βάζουμε stickers πάνω στην στολή μας, να αυξάνουμε την επιρροή μας στα ψάρια ώστε να μας ακολουθούν και να ξεκλειδώνουμε νέα cosmetic items.

Ο λόγος που θέλουμε να ξεκλειδώνουμε παραπάνω επιρροή στα ψάρια εντοπίζεται στο γεγονός ότι πρέπει να βρίσκουμε συγκεκριμένα ψάρια και να τα κάνουμε να μας ακολουθούν για να ενεργοποιούμε υποθαλάσσια αρχαία μνημεία τα οποία κρύβουν μυστικά από κάτω τους. Όταν τα βρίσκουμε, αυτά μας προμηθεύουν με έναν γρίφο που απαιτεί να βρούμε ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού και να το φέρουμε μαζί μας μέχρι εκεί. Αν βρούμε το σωστό τότε είμαστε σε καλό δρόμο.

Με όλα αυτά, καταλαβαίνουμε πως τo Endless Ocean: Luminous υπολείπεται των δυνατοτήτων του, προσφέροντας μια ρηχή και περιορισμένη υποβρύχια εμπειρία που δεν καταφέρνει να συλλάβει το μεγαλείο και την ίντριγκα της εξερεύνησης των ωκεανών. Το παιχνίδι απλοποιεί πάρα πολύ την εμπειρία με βασικούς μηχανισμούς κίνησης ενώ μας στερεί άλλα όπως την επιβίωση κάτω από το νερό. Βρίσκουμε καρχαρίες, φάλαινες, επικίνδυνα ψάρια και όλα μας αγνοούν επιδεικτικά αφαιρώντας έτσι το αίσθημα κινδύνου, περιέργειας και άγχους που έχει κανονικά μια τέτοια εμπειρία.

Ενώ η ύπαρξη του Story Mode μπορεί να θεωρηθεί ένα κίνητρο για να παίξουμε, χρησιμεύει μόνο για να τονίσει την επαναλαμβανόμενη φύση του βασικού παιχνιδιού. Η ολοκλήρωση εργασιών και η σάρωση ψαριών για να σωθεί το Παγκόσμιο Κοράλλι μπορεί να προσφέρει μερικές ώρες ψυχαγωγίας, αλλά η συνολική εμπειρία δεν έχει βάθος και αποτυγχάνει να μας ενθουσιάσει. Ακόμη και το Shared Dive, που διαφημίζεται ως το κύριο multiplayer mode, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, προσφέροντας λίγα πράγματα πέρα από τις βασικές συνεργατικές εργασίες και την επικοινωνία μέσω emojis.

Όσο παίζουμε, τα ελαττώματα του Endless Ocean: Luminous γίνονται όλο και πιο εμφανή, από παράλογα επιτεύγματα έως την έλλειψη ουσιαστικού περιεχομένου πέρα από τη σάρωση της θαλάσσιας ζωής. Η γαλήνια ατμόσφαιρα του παιχνιδιού είναι αρκετή για να μας χαλαρώσει αλλά η έλλειψη ουσιαστικού περιεχομένου δεν θα μας πείσει για να μείνουμε στον άδειο του βυθό. Ακόμα και αν το βασικό gameplay loop, όπως το σκανάρισμα και η ανακάλυψη αντικειμένων, μπορεί να γίνει εθιστικό κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, το grinding για να ξεκλειδώσουμε όλα τα αντικείμενα είναι πολύ για να δικαιολογήσει την τιμή του.

Το Review Code μας παραχωρήθηκε από την CD Media SA. Για περισσότερα σχετικά με τα Reviews μας μπορείτε να απευθυνθείτε στον σύνδεσμο εδώ.

Endless Ocean: Luminous | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Παρά τις δυνατότητές του για ήρεμη εξερεύνηση, το Endless Ocean: Luminous αποτυγχάνει να προσφέρει μια ουσιαστική, μαγευτική υποβρύχια εμπειρία.
5.5
ΒΑΘΜΟΣ