Διαθέσιμο το πρώτο βίντεο της σειράς Metal Gear Solid Legacy

Η Konami κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο βίντεο της σειράς Metal Gear Solid Legacy, σχεδιασμένο να παρέχει ένα συμπυκνωμένο μάθημα ιστορίας σχετικά με την εκτεταμένη παράδοση των παιχνιδιών Metal Gear Solid. Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών παρουσιάζεται από τον David Hayter, τον ηθοποιό του Solid Snake και του Big Boss στα Metal Gear Solid 1-4 και παραλείπει ιδιαίτερα οποιαδήποτε αναφορά στον Hideo Kojima, τον δημιουργό και την κινητήρια δύναμη πίσω από τη σειρά.

Η απουσία του Kojima από το βίντεο είναι εντυπωσιακή δεδομένου του κομβικού ρόλου του στη διαμόρφωση του franchise του Metal Gear. Αν και είναι αλήθεια ότι τα παιχνίδια ήταν το αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών που αφορούσαν εκατοντάδες άτομα, η επιρροή και το δημιουργικό όραμα του Kojima ήταν αναμφισβήτητα. Συνέλαβε τη σειρά, συνέγραψε, σχεδίασε και σκηνοθέτησε κάθε επόμενη κύρια είσοδο μέχρι την επίμαχη αποχώρησή του από την Konami μετά το Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.

Οι συνθήκες γύρω από την έξοδο του Kojima από την Konami παραμένουν άγνωστες, με την αποχώρησή του να χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαμάχες και εικασίες σχετικά με τη μεταχείρισή του από την εταιρεία. Παρά τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε στην επιτυχία της σειράς Metal Gear, η Konami φαινομενικά επέλεξε να υποβαθμίσει τις συνεισφορές του και να συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Ενώ ο Hayter, επίσης, αντιμετώπισε δυσκολίες με τον Kojima – μιας και ο δημιουργός ήθελε να προσλάβει γνωστό ηθοποιό του Hollywood για τον Snake και όχι τον Hayter, – η συμμετοχή του στην παραγωγή του βίντεο πιθανότατα είχε μικρή επιρροή στο περιεχόμενό του. Το σενάριο, το οποίο παραμένει χωρίς πιστοποίηση, πιθανότατα υπόκειται σε εκτενείς αναθεωρήσεις και εγκρίσεις από τα κεντρικά γραφεία της Konami στο Tokyo.

Παρά την αξιοσημείωτη παράλειψή του, το βίντεο χρησιμεύει ως μια συνοπτική επισκόπηση της σειράς Metal Gear, που απευθύνεται όχι μόνο σε μακροχρόνιους θαυμαστές αλλά και σε νέους παίκτες που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το franchise. Ωστόσο, η απόφαση να αποφευχθεί η πίστωση του Kojima είναι κάπως άβολη και μειώνει την αναγνώριση της σημαντικής επίδρασής του στην κληρονομιά της σειράς.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Kojima συνέχισε να έχει επιτυχίες με το δικό του στούντιο, ενώ η Konami παλεύει με την κληρονομιά της σειράς. Παρά την κατάστασή της ως το franchise με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Konami, η απροθυμία της εταιρείας να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά της να χαράξει ένα τολμηρό μέλλον για τη σειρά πέρα από τις επανακυκλοφορίες και τα remake. Βέβαια, η επιστροφή σε παλιότερες σειρές όπως το Contra: Operation Galuga φαίνεται να την στρέφουν προς γνώριμες, αν όχι ασφαλείς, κατευθύνσεις.