Bandle Tale: A League of Legends Story | Review

H Riot Forge ήταν μια δράση της Riot Games που είχε ως στόχο την δημιουργία και έκδοση spin-off τίτλων σχετικών με το σύμπαν του γνωστού της MOBA, League of Legends. Με τίτλους όπως το Ruined King, The Mageseeker και Hextech Mayhem από μικρές, έμπειρες και ταλαντούχες ομάδες, το μέλλον διαγραφόταν λαμπρό για το lore του League of Legends. Δυστυχώς όμως, οι απολύσεις στην Riot Games και το γεγονός ότι η Riot Forge θα σταματήσει σαν δράση, σημαίνει πως δεν θα ξαναδούμε άλλους παρόμοιους τίτλους να κυκλοφορούν στο μέλλον. Στην δύση αυτής της δράσης βλέπουμε λοιπόν το Bandle Tale: A League of Legends Story, ένα cozy παιχνίδι από την Lazy Bear Games, την ομάδα πίσω από το Graveyard Keeper.

To Bandle Tale: A League Of Legends Story είναι ένα μαγευτικό μείγμα pixel art, χαλαρών στόχων και ακαταμάχητα αξιολάτρευτων Yordles. Θυμίζοντας κλασικά παιχνίδια του παρελθόντος ενώ παράλληλα ενσωματώνει στοιχεία από τίτλους όπως το Animal Crossing και το Stardew Valley, το Bandle Tale αρχικά αιχμαλωτίζει με τη γοητεία του και την αξιολάτρευτη αισθητική του. Ωστόσο, το παιχνίδι έχει ένα υπερβολικά απαιτητικό σύστημα crafting που ξεκινώντας μπορεί να μας φανεί βουνό αλλά όσο προχωράμε και ξεδιπλώνονται νέοι μηχανισμοί και συνταγές δείχνει την λεπτομέρεια, την πολυπλοκότητα και το αίσθημα διασκέδασής του.

Στον κόσμο του Bandle Tale, θα βρεθούμε στο αιωρούμενο βασίλειο των Yordles, των αγαπημένων ποντικόμορφων κατοίκων του League of Legends. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός μαθητευόμενου Crafter Yordle που μετά τα 101 χρόνια εκπαίδευσής του αναλαμβάνει να ξεκινήσει ένα party. Ωστόσο, κατά την διάρκεια των ετοιμασιών, μια μαγική πύλη που ανοίγεται λειτουργεί περίεργα με αποτέλεσμα να απορροφήσει πολλούς από τους φύλους μας σε άλλες διαστάσεις. Έτσι, ξεκινάμε μια αποστολή για να σώσουμε τους φίλους μας και να τους φέρουμε πίσω σφυρηλατώντας φιλίες και οργανώνοντας επικά party για να αποκαταστήσουμε την τάξη στο διαλυμένο αρχιπέλαγος του ουρανού. Καθώς περιηγούμαστε στις περιπλοκές γειτονιές και τα νησιά του Bandle City θα πρέπει να συγκεντρώσουμε πόρους, να κατασκευάσουμε εργαλεία και τραπέζια εργασίας αλλά και να χτίσουμε βασικές δομές, ενώ παράλληλα μεταφέρουμε το σπίτι μας από νησί σε νησί για να ενισχύσουμε αισθητά τις προσπάθειές μας.

Καλούμαστε να φτιάξουμε το δικό μας Yordle, με επιλογές που ξεκινάνε από το hairstyle μας, το χρώμα της γούνας μας και φτάνουν μέχρι και το σχέδιο των αυτιών μας. Η εμφάνιση αυτή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και όσες φορές θέλουμε με μια μόνο επίσκεψη στο σπίτι μας. Είμαστε σε θέση να αλλάξουμε ακόμη και το όνομα μας καθ’όλη την διάρκεια του παιχνιδιού μέσω του κρεβατιού μας επιλέγοντας το customize.

Ως Yordles κύριος σκοπός μας είναι να ξεκλειδώσουμε όλον τον χάρτη και να ανακαλύψουμε διάφορα Portals που θα μας ταξιδέψουν στα διάφορα νησιά ώστε να τα ανακαλύψουμε και να επαναφέρουμε την ισορροπία στην Bandle City. Σε αυτό, με την δύναμη των υπόλοιπων κατοίκων, θα προσπαθήσουμε να βρούμε και να φέρουμε πίσω την φίλη μας, την Clover όπου χάθηκε μέσα σε μία από αυτές τις πύλες. Μέσω διαφόρων Parties και Festivals συλλέγουμε ενέργεια από την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούμε και την μεταφέρουμε στην πύλη ώστε να δώσουμε την απαραίτητη δύναμη ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέες διαστάσεις και περιοχές.

Για να φτάσουμε στο πολυπόθητο τελικό πάρτυ χρειάζεται να ολοκληρώσουμε και αρκετά quests, να φτιάξουμε ή να επισκευάσουμε αντικείμενα, να συλλέξουμε υλικά και πόρους ή να κάνουμε πάρτι τα οποία θα μας δώσουν κάποια skill points για να μπορέσουμε να ανοίξουμε νεες συνταγές, ικανότητες όπως ψάρεμα, καινούρια tools ή και αναβαθμίσεις τους. Όλα αυτά γίνονται μέσω του Skill Tree το οποίο αποτελείται από κατηγορίες όπως Knitting, Engineering, Nature & Magic όπου κατά συνέπεια μέσω αυτών θα ξεκλειδώσουμε ορισμένα Badges – που στην ουσία είναι η πιστοποίηση ότι έχουμε κάνει Master το εκάστοτε skill.

Για να καταφέρουμε να συλλέξουμε skill points – που αποτυπώνονται από την μωβ μπάρα (emotions) – πρέπει να κοιμηθούμε και να τα εξαργυρώσουμε στο skill tree, σε μια παρόμοια φλέβα με το Graveyard Keeper ή το Stardew Valley. Εκτός από το να πραγματοποιούμε εργασίες για να συλλέξουμε τα skill points, μπορούμε να κάνουμε και μερικά party/festival σε διάφορα σημεία του χάρτη μέσω του portable backpack μας όπου ανοίγοντας τα σωστά carpets, μας δίνεται η δυνατότητα να στήσουμε food stands κάνοντας όλη την διαδικασία της κουζίνας, από την προετοιμασία ενός πιάτου μέχρι και το σερβίρισμα, λίγο πιο εύκολη. Όπως ίσως έχετε αντιληφθεί, οι διοργανώσεις και τα Parties βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας και των δραστηριοτήτων μας.

Σερβίροντας τα Υordles με το αγαπημένο τους γεύμα γεμίζουμε τις μπάρες δημοτικότητας μας, στοιχείο απαραίτητο για να μπορούμε να διεξάγουμε και άλλα πάρτυ μελλοντικά. Πιο απλά, η δημοτικότητα είναι το ‘νόμισμα’ που θα μας επιτρέψει να κάνουμε περισσότερα party και άρα να συλλέξουμε περισσότερη ενέργεια για να ανοίξουμε νέες πύλες.

Άλλα Carpets που έχουμε στην διάθεσή μας μας επιτρέπουν να απλώνουμε σταθμούς εργασιών όπως βασικά τραπέζια όπου φτιάχνουμε τα αρχικά αντικείμενα ή επεξεργαζόμαστε πόρους, κλωστουφαντουργικά εργαστήρια, μαγικούς σταθμούς, σταθμούς για να επεξεργαζόμαστε κρυστάλλους και να τους σπάμε σε μικρότερα στοιχεία και άλλα. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τοποθετήσουμε σταθμούς σε διάφορα σημεία του σπιτιού μας ώστε να δημιουργήσουμε όλους τους απαραίτητους πόρους και τα υλικά για να υφάνουμε πιο πολύπλοκα αντικείμενα που ίσως χρειαστούν οι φίλοι μας. Η διαδικασία της δημιουργίας είναι αρκετά απλή και αφού βάλουμε τα υλικά, περιμένουμε μόνο λίγα λεπτά ώστε να ολοκληρωθεί. Αφού ολοκληρωθεί, το παίρνουμε και το βάζουμε στην τσάντα μας μαζί με τα άλλα δεκάδες αντικείμενα.

Όπως είπαμε παραπάνω, έχουμε την δυνατότητα να μεταφέρουμε το σπίτι μας από νησί σε νησί ώστε αν χρειαστεί να ολοκληρώσουμε κάποια εργασία να μην χρειαστεί παραπάνω backtracking. Τα Carpets είναι στην ουσία ένα πλαίσιο που το τοποθετούμε έξω από το σπίτι μας για να βάλουμε επάνω του τους διάφορους σταθμούς που ξεκλειδώνουμε από το Skill Tree. Για να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τα διάφορα υλικά που θα βρούμε στο εκάστοτε νησί θα χρειαστεί να έχουμε ξεκλειδώσει τόσο το κλαδί τους στο Skill Tree όσο και το workbench που μπορεί να το δεχθεί.

Τα Quests που θα κλιθούμε να ολοκληρώσουμε ποικίλουν αλλά δεν αποτελούν κάτι μοναδικό σε αντίθεση με άλλα που έχουμε δει σε παρόμοια παιχνίδια. Για παράδειγμα, υπάρχουν απλά quests τα οποία μας ζητούν να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας ή να ξεκλειδώσουμε άλλες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να ολοκληρώσουμε μια σειρά εργασιών που προέρχεται από άλλα Yordles που θα συναντήσουμε όπως η Lulu, o Teemo, o Rumble και η Yuumi.

Ωστόσο, αν και η εκπλήρωση των quest είναι ευχάριστη, μερικές φορές μπορεί για να ολοκληρώσεις ένα quest και να ανοίξεις και το αντίστοιχο badge, να έχεις ολοκληρώσει πρώτα ένα άλλο quest με αποτέλεσμα να πηγαίνεις λίγο μπρός-πίσω στις περιοχές του χάρτη. Το backtracking στο Bandle Tale είναι αρκετό, δεν θα σας πούμε ψέματα, αλλά είναι και απαραίτητο για να βρούμε κρυφά σημεία ή περιοχές που δεν είχαμε προσέξει στην αρχή. Αυτή η εξερεύνηση και τα πισωγυρίσματα γίνονται ακόμα πιο εύκολα όταν χρησιμοποιούμε controller αντί για πληκτρολόγιο μιας και υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση και ακρίβεια με κουμπιά και μοχλούς.

Απόλαυσα κάθε λεπτό του παιχνιδιού, γιατί ενώ εκεί που πίστευα πως έχω κολλήσει και κουραστεί, θα βρισκόταν ένα νέο στοιχείο που θα με έσπρωχνε παραπέρα και θα μου φανέρωνε περισσότερα χαρακτηριστικά που θα με “ρουφούσαν” περισσότερο στον κόσμο του. Το Bandle Tale είναι ένα ευχάριστο και χρωματιστό RPG παιχνίδι, με τους NPC να είναι πολύ χαριτωμένοι και με τους διαλόγους τους να αναδεικνύουν αρκετά την προσωπικότητα τους και να τους δίνουν ζωή, όπως για παράδειγμα το μικρό fling του Rumble προς την Tristana.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στο 2.5D pixel art το οποίο είναι εκπληκτικό, γεμάτο χρώματα και λεπτομέρειες τόσο στα κτήρια και τις περιοχές του όσο και στους χαρακτήρες του. Ο τίτλος καταφέρνει να σε κάνει να τον χαζέυεις και με το crafting να είναι τόσο ικανοποιητικό με τα νέα αντικείμενα που ανακαλύπτεις στα skill trees κάθε φορά, πιστεύω θα δώσουν στους παίκτες πολλές ώρες απόλαυσης. Φυσικά, δεν γίνεται να παραλείψουμε και την εξίσου χαριτωμένη μουσική, που θα μας θυμίσει κομμάτια βγαλμένα από το Crafting τμήμα του The Sims αλλά και μια πιο μαγική ατμόσφαιρα από παιδικά παραμύθια και κινούμενα σχέδια.

Το Bandle Tale: A League of Legends Story είναι ένα χαριτωμένο παιχνίδι και ίσως ένα όμορφο κλείσιμο για την Riot Forge. Λυπούμαστε που η δράση αυτή σταματάει καθώς θα μπορούσε να επεκτείνει κι’άλλο το Lore του League of Legends και να μας χαρίσει άλλα τόσα όμορφα και ικανοποιητικά παιχνίδια. Όσοι αρέσκονται σε cozy παιχνιδάκια με χαριτωμένα pixelated γραφικά και από 40-60 ώρες περιεχομένου – με πολλές συνταγές και ικανότητες για να ξεκλειδώσουμε και να δημιουργήσουμε – τότε ο νέος τίτλος της Riot θα πρέπει να είναι σίγουρα στις προτιμήσεις σας.

Ευχαριστούμε θερμά την Riot Games για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Bandle Tale: A League of Legends Story | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Ένα αξιολάτρευτο και ευχάριστο crafting RPG που προορίζεται για τους λάτρεις των cozy παιχνιδιών αλλά και του League of Legends. Αν ξεπεράσουμε το αρκετό backtracking και τις φαινομενικά άπειρες συνταγές, εδώ έχουμε ένα μικρό τελευταίο διαμαντάκι από την Riot Forge.
9
ΒΑΘΜΟΣ