Zombie Night Terror | Review [Restored]

Last updated:

Είναι σπάνιο να βλέπουμε μικρά παιχνίδια να επιχειρούν κάτι διαφορετικό. Οι περισσότερες ομάδες ανάπτυξης προσπαθούν είτε λίγο, είτε πολύ να αντιγράψουν την επιτυχία κάποιου μεγάλου παιχνιδιού ή κάποιου ανταγωνιστή με στόχο να λάμψουν λίγο παραπάνω. Τι γίνεται όμως όταν κάποιες ομάδες ανατρέχουν στο παρελθόν και στοχεύουν στην νοσταλγία μας για να φτιάξουν κάτι διαφορετικό αλλά συνάμα γνώριμο;

Το Zombie Night Terror προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο μιας και προσπαθεί να συνδυάσει στοιχεία του Lemmings με ένα μεταποκαλυπτικό σκηνικό γεμάτο zombie, προσφέροντας μια μακάβρια ανατροπή στην κλασική φόρμουλα των puzzle games. Παρόμοια με τα Lemmings, καθοδηγούμε ορδές από ζόμπι προς τον στόχο τους αποφεύγοντας τους κινδύνους και τα εμπόδια, αν και με μια σκοτεινή ανατροπή: αντί να διατηρηθεί η ζωή, ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε περισσότερα ζόμπι μολύνοντας τους ανθρώπους που θα βρούμε.

Το Zombie Night Terror παίζεται από μια 2D side-on προοπτική με pixel art γραφικά και διαθέτει μια κλασική αισθητική τρόμου με συγκρατημένη χρωματική παλέτα που προσθέτει στη γοητεία του. Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού περιλαμβάνουν την καθοδήγηση των ζόμπι μέσα από διάφορα εμπόδια, γεμάτα με παγίδες και οπλισμένους εχθρούς, με την πρόσθετη πρόκληση της στρατηγικής χρήσης των μεταλλάξεων σε ζόμπι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των απέθαντων.

Θα χρησιμοποιήσουμε λωρίδες DNA για να μεταμορφώσουμε ζόμπι σε μεταλλαγμένα ζόμπι διαφορετικών τύπων με μοναδικές ικανότητες, όπως ζόμπι που μπορούν να μπλοκάρουν εχθρούς ή εκρηκτικά ζόμπι που ανατινάζουν εμπόδια. Όσο προχωράμε, θα ξεκλειδώνουμε μεταλλάξεις που θα επιτρέπουν στο στρατό μας να περπατά στους τοίχους ή να ενισχύσουμε την αντοχή των τεράτων μας, προσθέτοντας έτσι στρατηγικό βάθος στην ορδή των νεκρών. Προσωρινές μεταλλάξεις όπως η αυξημένη ταχύτητα ή η ικανότητα μόλυνσης μεμονωμένων ανθρώπων προσφέρουν πρόσθετες τακτικές επιλογές για τη διάδοση της μόλυνσης και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις.

O συνδυασμός των μεταλλάξεων προσφέρει την απαραίτητη ποικίλα στο gameplay και μας επιτρέπει να δημιουργούμε καταστάσεις και συνεργείες όπως η χρήση ενός overlord για την εκτόξευση άλλων ζόμπι ή η ενίσχυση της ταχύτητας και της επιθετικότητας ορισμένων μεταλλαγμένων. Κάποιοι από τους μηχανισμούς θα μας θυμίσουν άλλα μέσα ψυχαγωγίας σχετικά με zombie όπως το World War Z, Left 4 Dead και άλλα, δίνοντας έτσι έμφαση στη γρήγορη δράση και στις δημιουργικές τακτικές σε συνδυασμό με τον αργό, ανατριχιαστικό τρόμο του επικείμενου θανάτου.

Τα περιβάλλοντα που θα καθοδηγήσουμε τις ορδές των απέθαντών μας ποικίλλουν από απλές πόλεις σε περίπλοκα περιβάλλοντα, φυσικά τοπία και περίπλοκα σκηνικά τα οποία περιέχουν ξεχωριστές παγίδες, εμπόδια και ανθρώπους που θα ζορίσουν την εξερεύνηση και την επίλυση των γρίφων. Ο συνδυασμός των μεταλλάξεων, των ικανοτήτων και όλων των εργαλείων που μας δίνονται θα καθορίσουν πόσο εύκολα θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την εκάστοτε αποστολή.

Όσο προχωράμε το Zombie Night Terror εξελίσσεται, με πιο σκληρές προκλήσεις και πιο δύσκολους εχθρούς όπως gangsters και καλά οπλισμένους ανθρώπους που μπορούν να αφανίσουν τον στρατό μας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Ορισμένες μεταλλάξεις καθίστανται απαραίτητες για την επιτυχία ας, απαιτώντας ακριβή συγχρονισμό και στρατηγική τοποθέτηση, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε περιορισμένους πόρους και τον αδυσώπητο σχεδιασμό σε πολλά από τα επίπεδα. Πολλές φορές θα αναγκαστούμε να διαχειριστούμε προσεκτικά τους πόρους μας αφού θα έχουμε ελάχιστους DNA πόντους στην διάθεσή μας και σε άλλες περιπτώσεις θα αναγκαστούμε να διαχειριστούμε αρκετά προσεκτικά και τις ενέργειες που θα κάνουμε.

Ο συνδυασμός της αυστηρής και απαιτητικής σχεδίασης των επιπέδων με το γρήγορο gameplay και της ανάγκης για ακριβή μικροδιαχείριση μπορεί να κάνει την πρόοδο να μοιάζει σαν το απόλυτο grind, ιδιαίτερα όταν τα λάθη μας στοιχίζουν και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Αυτό κάνει την ανάγκη να μάθουμε τα συγκεκριμένα πλήκτρα που υπάρχουν και τους καλύτερους σχεδιασμούς για τον στρατό μας μια απαραίτητη διαδικασία αφού το να επιλέγουμε γρήγορα τις μεταλλάξεις και το να σχεδιάζουμε προσεκτικά τις κινήσεις μας για να αποφύγουμε τη σπατάλη πολύτιμων πόντων DNA θα καθορίσει πόσο γρήγορα και εύκολα θα ολοκληρώσουμε τον γρίφο. Κάθε απόφαση γίνεται κρίσιμη, καθώς η αποτυχία μπορεί να μας επαναφέρει στην αρχή ενός επιπέδου.

Η ολοκλήρωση των επιπέδων στο Zombie Night Terror απαιτεί συχνά σχολαστικό σχεδιασμό και εκτέλεση, καθώς πρέπει να προβλέψουμε τις κινήσεις του εχθρού και να τοποθετήσουμε στρατηγικά τα ζόμπι μας για άμυνα. Η επιτυχία, πολλές φορές, απαιτεί επαναλαμβανόμενες πρόβες και ακριβή συντονισμό κινήσεων και μεταλλάξεων. Η δομή του παιχνιδιού, ξεκλειδώνει σταδιακά τα επίπεδα, προσθέτοντας εξίσου σταδιακά προκλήσεις και μια εμπειρία από puzzle games που θυμίζει τα πιο σκληρά επίπεδα του Lemmings.

Παρόλο που το παιχνίδι παραμένει διασκεδαστικό, ο αδυσώπητος σχεδιασμός του και η τάση του να τιμωρεί τα λάθη μπορεί να κάνει την πρόοδο να μοιάζει με σκληρή δουλειά. Μια πιο συγχωρητική προσέγγιση θα μπορούσε να είχε βελτιώσει τη συνολική απόλαυση της διαχείρισης της ορδής μας. Παρά τις προκλήσεις του όμως, οι λάτρεις των Lemmings και της περίπλοκης επίλυσης γρίφων θα βρουν πολλά να εκτιμήσουν στο gameplay και το στρατηγικό βάθος που προσφέρεται εδώ.

Zombie Night Terror | Review [Restored]
ΣΥΝΟΨΗ
Το να βρούμε μια καλή στρατηγική είναι μόνο η αρχή. Ωστόσο, η πραγματική δοκιμασία έγκειται στην εκτέλεσή τους. Ενώ ορισμένοι μπορεί να απολαύσουν την μεγάλη πρόκληση, το Zombie Night Terror δεν προσφέρει ένα ομαλό ταξίδι για όσους αναζητούν μια αβίαστη εμπειρία.
7
ΒΑΘΜΟΣ