Οδηγός Αγοράς – Mouse [Restored]

Στην αγορά θα βρείτε ποντίκια μεγάλα και μικρά, ασύρματα και με καλώδιο, οπτικά ή με laser. Είμαστε εδώ για να τα αναλύσουμε και να αναδείξουμε τι πρέπει να προσέξει κανείς για τον #1 λόγο τενοντίτιδας των χρηστών υπολογιστών μετά το touch screen.

Βασικά χαρακτηριστικά ποντικιού

 • Μέγεθος
 • Αισθητήρας
 • DPI

Τα DPI

DPI=Dots Per Inch όπου μια ίντσα είναι περίπου 2,54cm. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μονάδα μέτρησης: Δηλαδή όταν λέμε 1000 dpi εννοούμε ότι σε μια ευθεία γραμμή με μήκος μια ίντσα υπάρχουν 1000 κουκκίδες. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στα ποντίκια, στις εκτυπωτικές μηχανές και στις οθόνες. Όταν λοιπόν έχεις ένα ποντίκι ρυθμισμένο στα 6000 DPI σημαίνει ότι αυτό θα διανύσει 6000 τέτοιες κουκκίδες σε μια ίντσα.  Άρα ένα ποντίκι με 6000 DPI ρύθμιση θα χρειαστεί μόλις μερικά χιλιοστά κίνηση για να πάει ο κέρσορας από τη μια άκρη της οθόνης στην άλλη ενώ το ίδιο ποντίκι με 600dpi θα χρειαστεί μερικά εκατοστά κίνησης. Και μιλάμε για κουκκίδες γιατί ο αισθητήρας δεν καταλαβαίνει ότι εσύ κουνάς ποντίκι αλλά διαβάζει κουκκίδες κάτω και ανάλογα με το ποια κατεύθυνση πάνε αυτές οι κουκκίδες το μετουσιώνει σε κίνηση. (Tip: Ψάξτε πως γίνεται το 3D scanning αντικειμένου. Είναι η ίδια λογική)

Η χρησιμότητα των πολλών DPI έχει να κάνει με τη χρήση του υπολογιστή με πολλαπλές οθόνες. Προσφέρουν ταχύτητα αλλά όχι ακρίβεια. Αντιθέτως τα η δυνατότητα των λίγων DPI προσφέρει ακρίβεια χάνοντας φυσικά σε ταχύτητα. Ο μέσος όρος που χρειάζεται κάποιος για μια οθόνη είναι περίπου 1500-3000 DPI . Εγώ στο corsair M65 έχω σκάλες των 1400, 1800 και 2000 DPI με το sniper button να είναι στα 400 DPI. Ο λόγος είναι ότι στα 1400 δουλεύω Games όπως το LoL, στα 1800 παίζω COD και FPS γενικά, ενώ στα 2000 έχω το Browsing και το Video Editing. Στα 400 και πάλι είναι για Photoshop και snipers στα Games. Η ρύθμιση δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί ώρες δοκιμών για τις σωστές ρυθμίσεις.

DPI και PPI. Τα PPI είναι pixels per inch και έχουν να κάνουν με την πυκνότητα των pixels σε μια οθόνη. ΠΧ μια Full HD οθόνη 24 ιντσών έχει 1920*1080 ανάλυση. Επειδή το μέγεθος σε ίντσες μιας οθόνης προκύπτει από τη διαγώνιό της πρέπει να κάνουμε πυθαγόρειο θεώρημα: Αν οι πράξεις δεν είναι το φόρτε σας υπάρχει εδώ μια σελίδα που σας βοηθάει. http://dpi.lv

Κριτήρια επιλογής ποντικιού

 • Budget
 • Τύπος αισθητήρα (laser/optical)
 • Εταιρία κατασκευής
 • Εργονομία
 • Μέγεθος
 • Ενσύρματο/Ασύρματο/επαναφορτιζόμενο
 • Ρυθμιζόμενο βάρος
 • Σκοπός χρήσης
 • Πλαϊνά πλήκτρα
 • Αμφιδεξιότητα
 • Ομορφιά/Γούστο
 • Ποιότητα κατασκευής
 • Κριτικές άλλων χρηστών

Ιεράρχηση κριτηρίων

Το είχατε ποτέ σκεφτεί ότι αγοράζοντας ένα ποντίκι κάνετε στο μυαλό σας όλους αυτούς τους συνειρμούς; Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Οι δύο βασικότεροι παράγοντες που σκέφτεται κάποιος είναι budget και λόγος χρήσης. Αμέσως μετά έρχεται η ποιότητα κατασκευής σε συνάρτηση με τη τιμή, το λεγόμενο value for money. Το να βρεις ένα ποντίκι είναι το μόνο εύκολο. 10€ στο κοντινότερο video club, βιβλιοπωλείο ή  ηλεκτρομάγαζο. Το να βρεις ένα ποντίκι βασισμένο στις δικές σου ανάγκες είναι κάτι που θέλει ψάξιμο. Ίσως λιγότερο από ένα πληκτρολόγιο, αλλά θέλει.

Budget

Στα ποντίκια μπορείς να βρεις gaming χαρακτηριστικά από τα 10€ και δεν είναι τόσο τσίπικα όσο ακούγονται. Έδωσα 15€ για ποντίκι Natec και το έχω για τα ταξίδια μου. Άνετο, χωρίς απαίτηση Mousepad. Και να σπάσει ήταν 15€ όχι 100€.

Τύπος Αισθητήρα

Μάχες επί μαχών παντού για το τι είναι καλύτερο.

Optical

Το optical Mouse ή αλλιώς οπτικό ποντίκι, αντικατέστησε με επιτυχία το παλιό ποντίκι με την περιστρεφόμενη μπάλα.

Το optical ποντίκι χρησιμοποιεί ψηφιακή τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο, ανιχνεύει, βάσει της κίνησής του, την τρέχουσα θέση του ποντικιού. Το ποντίκι, με κάποιες ενέργειες, μεταφράζει και μετακινεί τον κέρσορα στην αντίστοιχη θέση στον υπολογιστή μας – στην οθόνη μας. Στην ουσία, το ποντίκι αυτό, περιέχει μία ας το πούμε μικροκάμερα που μπορεί να τραβήξει τουλάχιστον 1500 εικόνες το δευτερόλεπτο. Αυτό ίσχυε βέβαια πιο παλιά, τώρα έχουν εξελιχθεί κι άλλο, αλλά η τεχνολογία αυτή παραμένει ως έχει.

Πλεονεκτήματα

 • Κατάλληλο για μικρές επιφάνειες χωρίς Mousepad όπως το περιθώριο του laptop ή το ξύλινο γραφείο
 • Πιο φθηνό και εύκολα αντικαταστάσιμο μετά από ένα χαμένο ranked στο LoL 😛
 • Είναι πολύ αξιόπιστο αν και παλαιότερο από το laser

Μειονεκτήματα

 • Λόγω της παλαιότητας της τεχνολογίας βγαίνει μέχρι 6900DPI (πλέον 12.000 DPI από την Corsair) έναντι των 10.000 DPI του Laser
 • Λιγότερο ακριβές

Laser

Τα laser ποντίκια έχουν μόνο μία διαφορά: αντί για το LED που ρίχνει διάσπαρτα το φως στην επιφάνεια, έχουν ένα laser που αφήνει μόνο μία μικροσκοπική κηλίδα στην επιφάνεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαβάζει η μικροκάμερα την κηλίδα αυτή. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τεχνολογία αυτή, του laser sensor, χρησιμοποιείται ακόμα και στους 3D scanners.

Πλεονεκτήματα:

 • Ακρίβεια
 • Περισσότερα DPI
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω σε γυαλί
 • Νεότερη και πιο αξιόπιστη τεχνολογία

Μειονεκτήματα:

 • Χωρίς Mousepad ή λεία καθαρή επιφάνεια υπάρχει θέμα
 • Όχι και τόσο κατάλληλο για φορητά συστήματα λόγω του παραπάνω λόγου

Laser Vs Optical

Πολλοί πιστεύουν ότι τα laser είναι καλύτερα. Στην πραγματικότητα ένα laser ποντίκι βάσει όσων είπαμε παραπάνω είναι ένα πολύ χρήσιμο για επαγγελματίες με πολλές οθόνες και mouse-intensive εφαρμογές (όπως Photoshop) λόγω ακρίβειας και περισσότερων DPI. Ενώ και στο gaming έχει επικρατήσει η λογική να υπάρχουν φθηνά ποντίκια με optical και premium με laser. Κάτι τέτοιο φαίνεται να αλλάζει μάλλον αν κρίνουμε από την κίνηση της Corsair να αντικαταστήσει τον Laser αισθητήρα των 8200DPI από το Corsair M65, με έναν Optical 12.000 DPI. Αυτό σημαίνει πως η εταιρία είτε έλαβε αρνητικό feedback για τον laser sensor ή βελτίωσε αρκετά τον optical (ή και τα δύο).

Σκοπός χρήσης

Το πρώτο πράγμα που λες όταν θες να αγοράσεις ένα ποντίκι είναι γιατί το χρειάζεσαι. Για δουλειά γραφείου, για gaming, για λίγο απ’ όλα ίσως; Αυτό θα κρίνει το κατά πόσο θα προβείς σε όλα τα άλλα κριτήρια επιλογής.

Εταιρία κατασκευής

Η κατασκευή ενός ποντικιού δεν είναι κάτι που κοστίζει τόσο. Γι’ αυτό και υπάρχουν πάρα πολλοί κατασκευαστές. Το τι θα επιλέξει ο καθένας είναι συνάρτηση όλων των κριτηρίων. Αν θέλει ένα premium ποντίκι ξέρουμε όλοι ότι στην αγορά υπάρχουν 4-6 εταιρίες που κυριαρχούν. Razer, Logitech, Corsair, SteelSeries, Mad-Catz, Microsoft. Επιλογές πολλές ανάλογα με την ανάγκη και το στυλ του καθενός. Στα δικά μου μάτια την πιο πλήρη γκάμα ποντικιών από το πιο απλό μέχρι το πιο premium, είτε για gaming ή για εργασία, το έχει η Logitech. Ενώ δε μπορώ να αγνοήσω την αμφιδεξιότητα που προσφέρουν πολλά ποντίκια της Razer.

Εργονομία βάρος και μέγεθος

Η εργονομία εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το μέγεθος του Mouse οπότε τα βάζω μαζί. Τα μικρά ποντίκια όπως αυτά με το πτυσσόμενο καλώδιο είναι ιδανικά για απλή χρήση σε laptops αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τα προτεινόμενα για να παίξετε παιχνίδια ή να κάνετε Photoshop on the go. Η εργονομία είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Ένα ποντίκι σε κανονικό μέγεθος σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει εργονομία. Η τοποθέτηση των πλήκτρων, το βάρος, η καμπυλότητα ακόμα και το πόσο σκληρά θα είναι τα μέρη που ακουμπάει το χέρι ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

Δεν είναι φτιαγμένα όλα τα ποντίκια για όλους τους ανθρώπους! Δεν μπορεί πχ ένα παιδί 10 ετών να χειριστεί με ευκολία ένα Corsair M65 επειδή έχει φτιαχτεί για ανθρώπους με μεγάλα σχετικά δάχτυλα ενώ θα μπορούσε πχ να χειριστεί ένα Razer Death Adder πιο εύκολα. Το ρυθμιζόμενο μέγεθος και βάρος που προσφέρουν μερικά premium ποντίκια τα κάνει κατάλληλα για διάφορους τύπους χεριών και χρήσεων. Σκοπός είναι η δημιουργία μιας άνετης και σωστής εμπειρίας και η αποφυγή ασθενειών όπως η τενοντίτιδα (έχω σε όλο το δεξί χέρι). Ωστόσο είναι δύσκολο να ξέρεις αν ένα ποντίκι ανταποκρίνεται στις εργονομικές σου ανάγκες απλά βλέποντας βίντεο στο YouTube. Αν δε το πιάσεις πρώτα ο ίδιος δύσκολα μπορείς να καταλάβεις.

Ενσύρματο/Ασύρματο/επαναφορτιζόμενο

Ως τωρινός 20ρης μεγάλωσα σε μια εποχή που το ασύρματο ποντίκι ήταν αξία μεγάλη. Δεν υπήρχαν gaming ποντίκια γιατί απλά το gaming στα PC δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο στις κονσόλες. Οπότε όσοι είχαμε PC είχαμε χειριστήριο κονσόλας. Είχα κι εγώ κάποτε τέτοιο και ήταν αυτοσκοπός θα έλεγα. Μεγαλώνοντας, τα ασύρματα χάλασαν και έτσι γύρισα πάλι πίσω σε ενσύρματα. Για λόγους χώρου και τάξης σε μινιμαλιστικά περιβάλλοντα ή σε γραφεία καταστημάτων με τόσα πράγματα τα cordless είναι αξία.

Ωστόσο, το ρεύμα που δεν παίρνουν από το PC, το παίρνουν από τις μπαταρίες. Εν έτη 2016 λοιπόν οι επαναφορτιζόμενες και μη μπαταρίες AA και ΑΑΑ είναι είδος προς εξαφάνιση – έχοντας κυριαρχήσει τα κινητά – και κοστίζουν. Η τάση πλέον δείχνει ασύρματη φόρτιση ή ασύρματη μετάδοση ρεύματος και κοστίζει ΜΙΑ φορά αντί για 3€ το μήνα ή το 3μηνο. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν αυτό είναι αξιόπιστο. Είμαι σίγουρος όμως ότι όταν αυτό γίνει πλήρως αξιόπιστο θα έλθει πάλι στο προσκήνιο η ασύρματη τεχνολογία και αυτή τη φορά θα είναι για gaming πληκτρολόγια και ποντίκια. Αφού μπορούμε να δίνουμε 12V και 2A για την ανέπαφη φόρτιση κινητών τότε σίγουρα μπορούμε να δίνουμε 5V και 1Α που είναι οι προδιαγραφές του USB 3.0 για την χρήση σε περιφερειακά υπολογιστών.

Κριτικές χρηστών

Το λεγόμενο feedback που δίνουν οι χρήστες είναι πολύ σημαντικό και κυρίως τα αρνητικά σχόλια για δυσλειτουργίες μετά από χρόνια χρήση. Κοιτάξτε σε όλες τις ιστοσελίδες που έχουν comment box (βλέπε πλαίσιο, eshop, skroutz κλπ) Εγώ πχ με το M65 που έχω εδώ και 1,5 χρόνο είμαι κομπλέ, ωστόσο παρατήρησα ότι η ροδέλα στο πάτημα της έχει πρόβλημα μετά από 1,5 χρόνο χρήσης και μάλιστα όταν υπάρχει ζεστό περιβάλλον.

FAQ

Όπως είχα γράψει και στον οδηγό αγοράς πληκτρολογίου είναι λίγο θέμα γούστου οπότε το να μπούμε σε διαδικασίες σύγκρισης μεταξύ Logitech G502, Corsair M65 και Razer Death Adder δεν έχει νόημα γιατί τα κριτήρια επιλογής είναι υποκειμενικά. Είναι τι βολεύει τον καθένα. Τα μόνα αντικειμενικά κριτήρια είναι η ποιότητα κατασκευής και η τιμή. Χαρακτηριστικά όπως το πόσο προσβάσιμα είναι τα βοηθητικά πλήκτρα και πόσα είναι αυτά, και αν υπάρχει αφαιρούμενο βάρος κλπ είναι καθαρά υποκειμενικό.

Συμπέρασμα

Αναλύσαμε όλα τα παραπάνω με σκοπό να αναδείξουμε την σημασία του ποντικιού στη ζωή μας. Πριν αγοράσετε σκεφτείτε κατά πόσο θα κάθεται καλά στο χέρι σας. Σκεφτείτε ότι τα χέρια μας και οι τένοντες καταπονούνται καθημερινά από πολλούς παράγοντες όπως την οδήγηση, από το γράψιμο, από την άθληση. Ας μην κάνουμε και τη διασκέδαση στον Υπολογιστή άλλη μια επίπονη διεργασία για αυτά.