Slave Zero X | Review

Last updated:

Τα retro arcade games αποτελούν ένα αξέχαστο κομμάτι της ιστορίας των βιντεοπαιχνιδιών που έχει συναρπάσει γενιές ολόκληρες. Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι τις αρχές των ’90s, τα arcade games κατέκτησαν την καρδιά και το μυαλό εκατομμυρίων παικτών παγκοσμίως. Με τις επιτραπέζιες μηχανές που συχνά βρίσκονταν σε αμέτρητα μαγαζιά, από τα εμπορικά κέντρα μέχρι τις γωνιές των λαϊκών αγορών, αυτά τα παιχνίδια έδωσαν τη δυνατότητα στους παίκτες να ζήσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες διασκέδασης και πρόκλησης.

Με έναν πλούτο από διαφορετικά είδη παιχνιδιών, όπως τα παιχνίδια πυγμαχίας, παζλ, περιπέτειας και πολλά άλλα, τα retro arcade games προσέφεραν κάτι για κάθε παίκτη. Με την απλότητα των ελέγχων τους και τα μοναδικά γραφικά της εποχής τους, αυτά τα παιχνίδια επέτρεπαν στους παίκτες να εμβυθιστούν στη δράση και να αντιμετωπίσουν διαρκώς νέες προκλήσεις γεγονός που μας έφερε στο σήμερα, σε μια εποχή που το gaming είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων με νέα παιχνίδια να κυκλοφορούν κάθε μέρα.

Μια από τις πρώτες “εκρήξεις” στην δημοτικότητα των βιντεοπαιχνιδιών έγινε με τα Nintendo 64 και το Playstation 1 των οποίων τα παιχνίδια ήταν η αρχή μεγάλων franchises που βλέπουμε μέχρι και σήμερα – πέρα από τους υπολογιστές φυσικά. Πολλά από τα παιχνίδια αυτά ήταν κρυφά διαμάντια και σπάνια θα τα δούμε να αναφέρονται σήμερα. Ένα τέτοιο ήταν και το Slave Zero, ένα third-person mecha shooter που λαμβάνει χώρα σε ένα δυστοπικό μέλλον που η ανθρωπότητα προσπαθεί με αγώνες να επιβιώσει σε μια cyberpunk εποχή.

Το Slave Zero X είναι ένα νέο παιχνίδι από την Ziggurat Interactive και την Poppy Works που αποτελεί prequel του παιχνιδιού από το 1999 καθώς και μια τελείως διαφορετική ιστορία. Σε αντίθεση με τα mechs, ο τίτλος περιλαμβάνει βιομηχανικές στολές που λειτουργούν ως όπλα καταστροφής σε ένα στρατιωτικό καθεστώς.

Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Shou, ενός Φύλακας που θέλει να τερματίσει τη βασιλεία του Sovereign Khan. Οι Φύλακες είναι μια ομάδα επίλεκτων στρατιωτών που αντιτίθενται στο καταπιεστικό καθεστώς του Khan που κρατιέται ζωντανό με την χρήση των Slaves, ζωντανών μηχανών που αναγκάζονται να υποταχθούν από τον Khan για να λειτουργήσουν ως όπλα πολέμου στον διαρκή αγώνα για την ανθρωπότητα. Η μοναδική αποστολή των Φυλάκων είναι να εμποδίσουν τα Slaves από το να μπουν στην Megacity S1-9, με τον πρωταγωνιστή να κλέβει ένα πρωτότυπο Slave προσπαθώντας να εναντιωθεί στον αφέντη του και ολόκληρη την πόλη σε μια αναζήτηση δύναμης για εκδίκηση.

Το Slave Zero X είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι από τον προκάτοχό του αφού εδώ ανταλλάσσεται η τρισδιάστατη προοπτική τρίτου προσώπου με ένα 2.5D περιβάλλον και pixelated sprite μοντέλα για τους χαρακτήρες και ορισμένα από τα στοιχεία του. Τα backgrounds εξακολουθούν να διατηρούν μια τρισδιάστατη μορφή βγαλμένη από το 1999 η οποία ‘δένει’ αρμονικά με την ατμόσφαιρα και την αισθητική των μοντέλων.

Η κίνηση του Shou και της X, της ζωντανής μηχανής που κλέψαμε, γίνεται σε προοπτική από αριστερά προς τα δεξιά σε μια παραδοσιακή λογική των παλιών hack’n’slash action παιχνιδιών. Αυτό που αλλάζει εδώ όμως είναι πως οι επιθέσεις και η κίνηση θα μας θυμίσει μια μίξη από Devil May Cry και παιχνιδιών ξύλου αφού οι εχθροί μας έχουν μεγάλη ζωή και εμείς μπορούμε να εξαπολύουμε combos χωρίς σταματημό. Στην ζημιά που θα προκαλέσουμε και τις επιθέσεις που θα κάνουμε πρώτο λόγο έχει η X, η στολή που φοράμε μιας και πρόκειται για έναν παντοδύναμο εξωγηίνο οργανισμό που μαθαίνει από εμάς όσο τον φοράμε. Σαν ένας άλλος Venom, η Χ βασίζεται σε εμάς για να ζήσει και αν πεθάνει αυτή πεθαίνουμε και εμείς.

Το σύστημα μάχης είναι το ‘highlight’ ολόκληρου του παιχνιδιού. Εδώ δεν υπάρχουν κρυμμένα στοιχεία να ανακαλύψουμε – πέρα από special εχθρούς που ανοίγουν κομμάτια του lore – αλλά τμήματα της πίστας που έχουν μόνο κύμματα εχθρών ή αφεντικά για να αντιμετωπίσουμε. Αφού σκοτώσουμε όλους τους εχθρούς στην οθόνη, λαμβάνουμε μια βαθμολογία η οποία χρειάζεται εξαιρετικά υψηλή απόδοση για να μας δώσει το πολυπόθητο S rank. Πολλές θα είναι οι φορές που η καλύτερη βαθμολογία που θα δούμε να είναι το C, εκτός αν καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι από μια μάχη είτε κατά τύχη είτε λόγω skill.

Για να λάβουμε την S Rank βαθμολογία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως τον μηχανισμό μάχης του Slave Zero X. Το δίδυμό μας έχει μια πληθώρα από light και heavy attacks που συμπληρώνονται από directional inputs, ειδικές ικανότητες και EX Moves που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα combos οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, η X έχει την Fatal Sync ικανότητα που ενεργοποιώντας την μπορούμε να “spamάρουμε” Ex moves μέχρι αυτή να τελειώσει. Βασικός στόχος μας είναι να μάθουμε τις ιδιοσυγκρασίες του παιχνιδιού, να το ανακαλύψουμε και να καταφέρουμε να “σπάσουμε” την άμυνα των εχθρών μας ώστε να τους πετάξουμε στον αέρα και να τους βαράμε μέχρι να εκραγούν σε κομμάτια κρέατος.

Το Aerial Combat είναι ο μόνος τρόπος για να εξαασφαλίσουμε πως το combo μας θα συνεχιστεί επιτυχώς και θα μπορούμε να κάνουμε όσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται χωρίς να κινδυνεύουμε να δεχθούμε από μεριάς μας. Ειδικά αν καταφέρουμε να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ EX Moves και απλών επιθέσεων, τα αποτελέσματα γίνονται τόσο ικανοποιητικά και επιβραβευτικά που θα μας εθίσουν μέχρι το τέλος.

Tο Slave Zero X θα χαρακτηριζόταν εύκολα ως μια μίξη του Devil May Cry με παιχνίδια ξύλου και αυτό φαίνεται από τα combos και τις κινήσεις του χαρακτήρα. Για να ενισχυθεί αυτό, η ομάδα ανάπτυξης έχει συμπεριλάβει ένα Training Mode στο οποίο μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικές κινήσεις και να μάθουμε τα βασικά της μάχης. Ωστόσο, αυτό το mode είναι…βασικό, μιας και δεν υπάρχουν οδηγοί για τις κινήσεις, πολλές σημαντικές επιλογές για να τροποποιήσουμε τις συνθήκες και να μάθουμε όσο περισσότερα combo ή ιδιαιτερότητες γίνεται. Προσωπικά, θα ήθελα να δω περισσότερες επιλογές αφού αποτελεί έναν τίτλο που βασίζεται αρκετά στο να μάθουμε τις επιθέσεις του χαρακτήρα.

Αυτή η ανάγκη αποτυπώνεται και σε μάχες με συγκεκριμένους τύπους εχθρών που μας επιτήθονται με γραπώματα ή blocking attacks που μας κόβουν την ροή μας και μπορεί να μας “κλειδώσουν” σε ένα μπαράζ επιθέσεων που δύσκολα δραπετεύουμε. Ήταν πολλές αυτές οι στιγμές και κάθε φορά ήταν εκνευριστικό να προσπαθούμε να ξεφύγουμε χωρίς επιτυχία, μέχρι που πεθαίναμε και γυρνούσαμε σε ένα checkpoint στην αρχή της μάχης. Το στοιχείο αυτό γίνεται ακόμα πιο αισθητό στα αφεντικά των οποίων πρέπει να σπάσουμε την άμυνα για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τις ασταμάτητες, undodgeable επιθέσεις τους.

Η ποικιλία των εχθρών αποτελεί ένα από τα κορυφαία στοιχεία του Slave Zero X, προσφέροντας μια αναζωογονητική ποικιλία σχεδίων που πραγματικά μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Κάθε εχθρός είναι ξεχωριστός, επιτρέποντας μας να παραμένουμε σε εγρήγορση και να επικαλούμαστε όλα όσα ξέρουμε για να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ωστόσο, ορισμένα αφεντικά τείνουν να μας “σπαμάρουν” με επιθέσεις και να τρώνε χρόνο μιας και βαράμε, βαράμε αλλά νιώθουμε πως δεν κάνουμε αρκετή ζημιά. Ευτυχώς, το παιχνίδι μας παρέχει ευκαιρίες για την αναβάθμιση των ικανοτήτων του χαρακτήρα μας χρησιμοποιώντας χρήματα που συγκεντρώνουμε από τις μάχες. Αυτές οι βελτιώσεις κυμαίνονται από την ενίσχυση της υγείας μας έως την αύξηση της συχνότητας των EX Moves ή της ταχύτητάς μας. Επιπλέον, μπορούμε να αγοράσουμε χειροβομβίδες που μας βοηθούν να χειριστούμε το πλήθος των εχθρών μας ή να συνεχίσουμε τα combos.

Θα ήτνα κρίμα να μην αναφερθούμε και στα γραφικά του παιχνιδιού αφού προσφέρουν μια μίξη από νοσταλγικά 2D pixelated γραφικά με 3D περιβάλλοντα που μας παραπέμπουν στο πρώτο παιχνίδι της σειράς. Οι Guardians, τα αφεντικά και τα Bioarmors είναι φρικιαστικά, με σχέδια που μας θυμίζουν μια μίξη από Metal Album εξώφυλλα και σχέδια του H.R. Giger. Το μέλλον της ανθρωπότητας φαίνεται αρκετά μαύρο και τα σχέδια των ηρώων, των εχθρών μας και του περιβάλλοντος ενισχύουν αυτό το αίσθημα με μάζες κρέατος να αποτελούν την υπόστασή τους. Ακόμα και έτσι όμως, οι λεπτομέρειες και οι κινήσεις είναι λεπτομερείς και κάλιστα θα μπορούσαν να μας θυμίσουν ένα arcade retro παιχνίδι.

Το Slave Zero X είναι ένα αρκετά δύσκολο, αρκετά απαιτητικό arcade hack-n-slash που απαιτεί αρκετή εκπαίδευση και προσοχή. Είναι όμως και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με σκοτεινή ατμόσφαιρα, σιχαμερή ιστορία και παράδοξα ωραία σχέδια. Προορίζεται κυρίως για τους fan της σειράς και σε όσους αρέσκονται σε retro παιχνίδια που μας ταξιδεύουν στην χρυσή εποχή του gaming. Πέρα από την ιστορία, υπάρχουν μερικά ακόμα modes που μπορούν να μας κρατήσουν μερικές ώρες ακόμα απασχολημένους αλλά γρήγορα θα προχωρήσουμε σε κάτι άλλο. Α, και μην ξεχάσουμε: ένα χειριστήριο είναι άκρως απαραίτητο.

Ευχαριστούμε την εκδότρια για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Slave Zero X | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Το prequel του Slave Zero από το 1999 έφτασε και είμαι πιο αιματηρό, πιο βίαιο και πιο ενδιαφέρον απ'ότι περιμέναμε. Ένας τίτλος για τους λάτρεις των retro αλλά και δύσκολων παιχνιδιών.
8
ΒΑΘΜΟΣ