Like a Dragon: Infinite Wealth | Review

Last updated:

Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να παίξω το πρώτο Yakuza το 2006 διότι δεν είχα την ευτυχία να έχω ένα Playstation 2. Παρόλα αυτά, μπόρεσα, έστω και για λίγο, να δοκιμάσω τον τίτλο που από το πουθενά θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες σειρές. Τόσο η υπόθεση του παιχνιδιού όσο και το διασκεδαστικό σύστημα μάχης του με τα καινοτόμα, για την εποχή, RPG στοιχεία του, μας έδωσαν μια σειρά που συνεχίζει να εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα. Το τελευταίο αυτής είναι το Like a Dragon: Infinite Wealth, ένα από τα πολύ καλά παιχνίδια του 2024.

Το Infinite Wealth ξεφεύγει, για άλλη μια φορά, από την κλασική φόρμουλα των παιχνιδιών δράσης και περιπέτειας και υιοθετεί το turn-based combat του Yakuza: Like a Dragon. Ωστόσο, το…περίεργο σύστημα μάχης του Like a Dragon βελτιώνεται αρκετά στον νέο τίτλο με ανανεωμένους μηχανισμούς και mini δραστηριότητες που για άλλη μια φορά ίσως μας τραβήξουν περισσότερο το ενδιαφέρον.

Ως θαυμαστής της σειράς, η στροφή από την δράση στο turn-based combat του “Yakuza: Like a Dragon” ήταν αρχικά προκλητική. Ωστόσο, το “Like a Dragon: Infinite Wealth” αντιμετωπίζει αυτήν την ανησυχία ανανεώνοντας το σύστημα μάχης και παράλληλα βελτιώνοντάς το με μικρές αλλαγές και προσθήκες που εν τέλει το κάνουν διασκεδαστικό. Με το turn-based combat εδώ διατηρείται η λήψη τακτικών αποφάσεων κατά την διάρκεια της μάχης ενώ παράλληλα έχουμε καλύτερη κίνηση μέσα στον χώρο με αποτέλεσμα οι επιθέσεις που γίνονται να αιχμαλωτίζουν την ουσία της σειράς και να ενισχύουν την αποτελεσματικότητά μας στο πεδίο.

Η ιστορία του Infinite Wealth ξεκινάει με τον Ichiban Kasuga, τον πρωταγωνιστή του Yakuza: Like a Dragon να επιστρέφει και να παραμένει ο θετικός, ευχάριστος νέος που προσπαθεί να βοηθήσει τους πάντες ως υπόσχεση στον μέντορα του. Από την άλλη, έχουμε τον star της σειράς, Kazuma Kiryu, ο οποίος προσπαθεί να θυμιθεί τον εαυτό του αναπολύοντας το παρελθόν μιας και διαγνώστηκε με καρκίνο – κάτι που κατακερματίζει το σώμα του και τον κάνει πιο αδύναμο μέρα με την μέρα. Οι δύο ήρωες ταξιδεύουν στην Hawaii για να βρουν την βιολογική μητέρα του Kasuga την οποία δεν γνώρισε ποτέ αλλά, όπως είναι αναμενόμενο, θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας συνωμοσίας που εμπλέκει μια τοπική θρησκευτική αίρεση και πολλαπλές εγκληματικές οργανώσεις.

Το εκπληκτικό σκηνικό της Hawaii λειτουργεί ως το ιδανικό σκηνικό για το ανανεωμένο στυλ μάχης, συνδυάζοντας τη στρατηγική του turn-based combat και τη beat ’em up δράση της σειράς. Φυσικά, τα μοντέρνα σκηνικά του Infinite Wealth – μιας και λαμβάνει χώρα το 2023 – μας φέρνουν αντιμέτωπους με πολλαπλά μέτωπα μιας και η τεχνολογία και το διαδίκτυο καταστρέφει εν μέρει τις ζωές των πρωταγωνιστών ωθώντας τους έτσι στην άλλη χώρα μέσα από μια σειρά γεγονότων. Η πλοκή έτσι διερευνά σύγχρονα ζητήματα, προσθέτοντας βάθος και συνάφεια στην πρωταρχική αφήγηση.

Πέρα από τον πρωταγωνιστή, η υπόλοιπη ομάδα του Like a Dragon μας συνοδεύει σε πολλά σκηνικά με νέα πρόσωπα να κάνουν την εμφάνισή τους και πολλά από αυτά να είναι και γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Danny Trejo ο οποίος αναλαμβάνει τον ρόλο ενός κακού και τον Will Yun Lee, γνωστό από τους ρόλους του στα The Good Doctor και Altered Carbon. Με πολλές από τις φωνές να προέρχονται από πολλούς γνωστούς Ιάπωνες και Αμερικάνους ηθοποιούς, οι σκηνές που εκτυλλίσσονται μοιάζουν βγαλμένες από ταινία, αν και μερικές από αυτές κρατάνε λίγο παραπάνω απ’ότι θα περίμενε κανείς προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να μιμηθούν την πραγματική ζωή. Ακόμα και έτσι όμως, η υπόθεση και η γραφή της δίνουν έναν φυσικό τόνο σε όλα τα σκηνικά που παίζονται είτε αυτά ήταν κάποιο σοβαρό δράμα είτε κωμικές στιγμές.

Η ιστορία, που είναι γεμάτη από αστείες στιγμές, στενάχωρα γεγονότα, βαριά ατμόσφαιρα και υπερφυσικά σκηνικά βγαλμένα από κάποιο JRPG φαντασίας, αγκαλιάζει την τάση των μεγάλων παιχνιδιών, με άφθονο περιεχόμενο, δραστηριότητες που μας τραβάνε μακριά από την κύρια υπόθεση και στοιχεία που αποκαλύπτονται συνεχώς μέχρι το τέλος.

Παρά το γεγονός ότι το Infinite Wealth προσφέρει μια προσωπική και συναρπαστική ιστορία, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που είναι εγγενή σε μια ιστορία 30 ωρών που φτάνει αισίως τις 100 ώρες λόγω των RPG στοιχείων του. Δυστυχώς, αυτός ο μεγάλος χρόνος επηρεάζει σημαντικά την ροή της ιστορίας και πρόσωπα που θα συναντήσουμε στην αρχή ίσως τα ξεχάσουμε μέχρι να τα ξαναδούμε.

H ιστορία και τα όμορφα περιβάλλοντα είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που μας κρατάνει το ενδιαφέρον σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Το σύστημα μάχης, για αρχή, είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το Yakuza: Like a Dragon με την κίνηση των χαρακτήρων να αποτελεί το επίκεντρο της στρατηγικής μας. Ως turn-based RPG μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερα actions με αυτά να είναι απλή επίθεση, κάποιο skill που βασίζεται σε ένα από τα διαθέσιμα jobs, άμυνα και χρήση αντικειμένων ή αποφυγή της μάχης. Διάφορα δεδομένα θα καθορίσουν πόσες φορές θα επιτεθούμε σε έναν γύρο όπως το αν θα ρίξουμε στο έδαφος τον εχθρό μας ή αν θα αμυνθούμε εναντίον τους.

Με το που ξεκινήσουμε μια μάχη, ένας κύκλος ορίων ενεργοποιείται κάτω από τον επιλεγμένο χαρακτήρα μας. Αυτός ο κύκλος μας δείχνει αν οι εχθροί μας βρίσκονται σε εμβέλεια για έξτρα ζημιά ή όχι. Πάλι μπορούμε να τους επιτεθούμε αν βρίσκονται εκτός του κύκλου, απλά η ζημιά που θα τους προκαλέσουμε είναι μικρότερη από αυτή που θα θέλαμε ιδανικά. Πριν επιτεθούμε, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον χώρο γύρω μας και συγκεκριμένα τα αντικείμενα. Για παράδειγμα, αν σταθούμε δίπλα από ένα ποδήλατο ο χαρακτήρας το πιάνει αυτόματα και χτυπάει τον εχθρό προκαλώντας αρκετή – και εντυπωσιακή – ζημιά.

Εκτός των αντικειμένων, τα μέλη της ομάδας μας μπορούν να συνεργαστούν με διάφορους τρόπους όπως το να καταφέρουμε να ρίξουμε έναν εχθρό πάνω σε κάποιον σύμμαχό μας. Αν το καταφέρουμε, τότε κάνουμε μια αλυσιδωτή επίθεση προκαλώντας παραπάνω ζημιά. Οι δεσμοί της ομάδας μας θα καθορίσουν πόσο δυνατές θα είναι οι κινήσεις ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώνουν ικανότητες που θα μας ωφελήσουν σε διάφορα σενάρια.

Οι ικανότητες και οι αλυσιδωτές επιθέσεις καθορίζονται και από τα επαγγέλματα που θα ξεκλειδώνουμε συνεχώς κατά την διάρκεια της ιστορίας. Το Job System του Like a Dragon επιστρέφει βελτιωμένο προσφέροντας ευελιξία στο πάρτυ μας δίνοντας παράλληλα διαφορετικές κλάσεις στους χαρακτήρες μας. Μαζί με τα παλιά επαγγέλματα, τα νέα που εισάγονται στο Infinite Wealth παρουσιάζουν μια αναζωογονητική ποικιλία επιλογών, καθιστώντας τις συνθέσεις μας πιο δημιουργικές και πειραματικές. Θα γίνουμε surfers, fire-dancers, μέλη τσίρκου και άλλα τρελά επαγγέλματα που ξεκλειδώνουν ‘τρελές’ εμφανίσεις και ικανότητες που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται στο Hero Job του Kasuga το οποίο τον κάνει να βλέπει τα πάντα ως ήρωας jRPG – με αποτέλεσμα οι εχθροί να μεταμορφώνονται σε καλικατούρες ή με περίεργες αμφιέσεις και κάθε χαρακτήρας να κάνει υπερφυσικές κινήσεις βγαλμένες από κάποιο anime φαντασίας.

Καθώς οι χαρακτήρες αποκτούν εμπειρία στις αντίστοιχες δουλειές τους, ξεκλειδώνουν μια ποικιλία από ειδικές επιθέσεις που προσθέτουν ζημιά και θέαμα στις μάχες, διασφαλίζοντας ότι κάθε μια παραμένει συναρπαστική και διασκεδαστική. Παράλληλα, και σε αντίθεση με άλλα JRPG που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο grinding για την πρόοδο, το Infinite Wealth αποφεύγει τη στασιμότητα παρέχοντας μια ρευστή εμπειρία παιχνιδιού όπου η εξέλιξη φαντάζει φυσική και ικανοποιητική χωρίς να μας εμποδίζει από το να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι.

Ας μην ξεχάσουμε όμως και την μεριά του Kiryu, του οποίου το σύστημα μάχης μας επιστρέφει στην βασική φόρμουλα της σειράς διατηρώντας όμως το turn-based στοιχείο. Ο Kiryu μπορεί να αλλάζει ανάμεσα σε τρια στυλ μάχης, δηλαδή το Brawler για ισορροπημένες επιθέσεις, το Rush που πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις μας σε κάθε γύρω και το Beast για πιο δυνατές κινήσεις. Επιπλέον, έχει πρόσβαση και στο Heat Guage που όταν γεμίσει μας επιτρέπει να εξαπολύουμε συνδυασμούς δυνατών επιθέσεων σε πραγματικό χρόνο. Στο Infinite Wealth όμως, ο Kiryu δεν είναι το τέρας που ήταν στα προηγούμενα παιχνίδια αλλά πλέον στηρίζεται στα μέλη της ομάδας του, κάτι που δεν έχει ξανακάνει – και κάτι που οι εχθροί του τονίζουν, συνήθως υποτιμητικά.

Το Infinite Wealth παρουσιάζει μια πιο ομαλή καμπύλη δυσκολίας σε σύγκριση με άλλα turn-based JRPG, καθιστώντας το προσβάσιμο σε παίκτες που είναι νέοι στο είδος, αν και η απουσία ρυθμίσεων δυσκολίας για το αρχικό playthrough της ιστορίας μπορεί να γίνει ενοχλητική. Το παιχνίδι μας κλειδώνει στις αρχικές ρυθμίσεις δυσκολίας και αυτή η έλλειψη επιλογών προσβασιμότητας σημαίνει ότι οι παίκτες πρέπει είτε να προσαρμοστούν στην πρόκληση είτε να επενδύσουν σημαντικό χρόνο για να μαζέψουν εμπειρία και επίπεδα, υπογραμμίζοντας έτσι μια κάπως ξεπερασμένη προσέγγιση στο είδος. Παρόλα αυτά, η λούπα του gameplay καθιστά αυτό το grinding αρκετά ευχάριστο και εντυπωσιακό.

Πέρα όμως από τα μπουντρούμια, τις μάχες και την ιστορία, ως παιχνίδι της σειράς Yakuza υπάρχουν εκατοντάδες δραστηριότητες για να πάρουμε μέρος ενώ επιστρέφει και το Suijimon Dex – ένα catching-collecting minigame στο οποίο αιχμαλωτίζουμε διάφορους ‘ιδιόρυθμους’ χαρακτήρες. Εκτός από το να τους αιχμαλωτίζουμε για το Dex μπορούμε επίσης να τους εκπαιδεύσουμε και να τους βάλουμε να παλεύουν σε τουρνουά και στάδια όπως κάνουμε και στα Pokemon.

Μια ακόμα προσθήκη στο Infinite Wealth είναι το Dondoko Island, ένα mode που μοιάζει με το Animal Crossing, αφού ο Kasuga καλείται να ανακαινίσει ένα ερειπωμένο νησί καθαρίζοντας τα σκουπίδια, ψαρεύοντας, πιάνοντας έντομα, κατασκευάζοντας έπιπλα και χτίζοντας καταλύματα, για να επαναφέρει το νησί στην παλιά του δόξα ως προορισμό διακοπών πέντε αστέρων. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι μια ασχολία στην οποία εύκολα θα δώσουμε πολλές ώρες από την ζωή μας ώστε να καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα πανέμορφο περιβάλλον που θα θέλουμε να το αναδεικνύουμε στους φίλους μας.

Ο τίτλος επωφελείται επίσης από μικρά στοιχεία στο gameplay όπως η δυνατότητα γρήγορου ταξιδιού με ταξί, επιλογές του να δούμε ποια όπλα υπάρχουν σε απόθεμα σε κάθε κατάστημα με μια ματιά χωρίς να χρειάζεται να τα επισκεφθούμε και οπτικές χρωματικές ενδείξεις για συγκεκριμένους τύπους εχθρών. Τα χρώματα σε αυτές τις ενδείξεις μας δείχνουν πόσο δυνατοί είμαστε για τους εχθρούς και αν είμαστε αρκετά δυνατοί μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να τους νικήσουμε αμέσως για εύκολα μετρητά και εμπειρία.

Η τεχνική υποδομή του Like a Dragon: Infinite Wealth είναι ικανοποιητική για το PC Port. Με τις ρυθμίσεις στο μέγιστο δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα στο σύστημα μάς με τα καρέ να κυμαίνονται από 60 μέχρι 90 και τα γραφικά να αγγίζουν τα όρια της αληθοφάνειας. Μια από τις επιλογές που υπήρχαν διεύρυναν το FOV, κάτι που με μια πρώτη ματιά μπορεί να μας αποπροσανατολίσει μιας και είναι λειτουργία που βολεύει περισσότερο σε FPS ή παιχνίδια που θέλουμε να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας. Εδώ μας βοηθάει το minimap παρά ένα μεγάλο field of view.

Δεν υπήρχαν γραφικά glitches ή artifacts όσο παίζαμε και τα περιβάλλοντα παρέμεναν πανέμορφα σε επίπεδο που μας έκαναν να θέλουμε να επισκεφθούμε την Ιαπωνία. Ωστόσο, εντόπισα κάποιες ασυνέπειες στον ήχο του παιχνιδιού και συγκεκριμένα στα voiceovers. Έχοντας επιλέξει τα Ιαπωνικά για βασική γλώσσα, μετά το τέλος κάποιας μάχης, αν ο χαρακτήρας ανέβαινε Job Rank ή Level το voice line ακουγόταν στα Αγγλικά – κάτι που παρατηρήθηκε και σε μερικές γραμμές διαλόγου σε in-game cutscenes. Δεν ήταν κάτι ενοχλητικό αλλά σίγουρα ένα προσεκτικό αυτί μπορεί να εντοπίσει τις διαφορές.

Το Like a Dragon: Infinite Wealth κυκλοφόρησε μαζί με το TEKKEN 8 και μας δίχασε για το ποιο παιχνίδι να πρωτοδοκιμάσουμε. Με το παιχνίδι της Bandai να μας έχει συνεπάρει για ώρες, θέλαμε να ανατρέξουμε σε κάτι άλλο για να “ξεπλύνουμε” την ένταση του ξύλου. Το Infinite Wealth είναι το παιχνίδι που θέλουμε να παίζουμε συνέχεια και αποτελεί ένα από τα καλύτερα JRPG. Aν το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά για το gaming τότε το 2024 ξεκινάει εξίσου δυναμικά και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να λείπει από τους λάτρεις του είδους, πόσο μάλλον από τους φίλους της σειράς Yakuza.

Ευχαριστούμε την Zegetron για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Like a Dragon: Infinite Wealth | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Βελτιωμένο σύστημα μάχης, ομαλή καμπύλη δυσκολίας, συναρπαστική ιστορία και δυναμικό gameplay κάνουν το Like a Dragon: Infinite Wealth ένα από τα πιο υπερβολικά και άκρως διασκεδαστικά παιχνίδια της σειράς.
9
ΒΑΘΜΟΣ