Πρόστιμο στην Nexon για ψευδή Lootbox Drop Rates

Η Nexon, ένας από τους πλέον σημαντικούς εκδότες παιχνιδιών, φέρεται να έχει επιβληθεί πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ₩ (8,85 εκατομμύρια δολάρια) από την Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου της Κορέας για διακριτική χειραγώγηση των Lootbox Drop Rates σε παιχνίδια όπως το MapleStory και το Bubble Fighter μεταξύ 2010 και 2021.

Η εταιρεία φέρεται να άλλαξε τα rates των lootbox χωρίς να ενημερώνονται οι παίκτες για τις αλλαγές αυτές. Η Επιτροπή Δίκαιου Εμπορίου της Κορέας επέβαλε το σημαντικό αυτό πρόστιμο, επικαλούμενη την παρατεταμένη περίοδο παράβασης και το γεγονός ότι είναι το δεύτερο παράπτωμα της Nexon, μετά από πρόστιμο του 2018 που σχετίζεται με το Sudden Attack 2.

Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια, ειδικά όσον αφορά τους loot box μηχανισμούς και την απόκτηση αντικειμένων εντός ενός παιχνιδιού. Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως εξετάζουν όλο και περισσότερο τέτοιες πρακτικές, με ορισμένες χώρες να εφαρμόζουν νόμους που απαιτούν από τους developers να αποκαλύπτουν τα ποσοστά ενώ σε άλλες χώρες επιβάλλεται να αφαιρούνται τελείως τέτοιοι μηχανισμοί.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Nexon αλλάζει τα droprates χωρίς ενημερωση και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία – εκτός αν αυτό το ποσό την “ταρακουνήσει” για το μέλλον.