Οδηγός Αγοράς – Μητρική Πλακέτα [Restored]

H Μητρική Πλακέτα ίσως αποτελεί το βασικότερο μέρος του Hardware του υπολογιστή μας και το δεύτερο πιο αναντικατάστατο μετά το κουτί. Μητρικές με διαφορετικά Sockets, διαφορετικά Chipsets για κάθε Socket, διαφορετικές τεχνολογίες σε κάθε Socket και σε κάθε Chipset του ίδιου Socket, διαφορετικοί χρονισμοί RAM από AMD MOBO σε INTEL MOBO… Πονοκέφαλος ε; Δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο ακούγεται. Μέχρι το τέλος, όλα αυτά θα έχουν απαντηθεί. Μην ξεχνάτε ότι το κείμενο αυτό έρχεται σε πλήρη συσχέτιση με τον Οδηγό Αγοράς Case και με τον Οδηγό Αγοράς Τροφοδοτικού. Θα σας συνιστούσα να ρίξετε μια ματιά σε αυτούς τους οδηγούς, πριν προχωρήσετε παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε όμως αναλύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μητρικής. Για λόγους όμως ευκολότερης ανάγνωσης και εκμάθησης, κάθε στοιχείο θα βρίσκεται δίπλα και από ένα bullet:

Socket: Στα ελληνικά σημαίνει υποδοχή. Είναι ο τρόπος σύνδεσης της μητρικής μας με τον επεξεργαστή. Στην Intel θα συναντήσει κανείς socket όπως τα LGA 478 (Pentium 4), 775 (Core 2 Duo/Quad), 1366, 1155, 1150, 1151 και στην AMD τα FM 1/2/2+ AM1/2/3/3+. Μια μητρική με socket 1151 δε μπορεί να πάρει – επίσημα τουλάχιστον – επεξεργαστή του socket 1150, και αντίστροφά. Το ίδιο ισχύει περίπου και για τις AMD.

Chipset: Είναι ένα σύνολο από μικροτσίπ που καθορίζει τη συμπεριφορά και τις δυνατότητες μιας μητρικής. Στις δυνατότητες αυτές έχουμε το πόσες θύρες USB 3.0 θα έχει, αν μπορεί να δώσει την δυνατότητα σε ξεκλείδωτους CPU να κάνουν OverClock, το πόσα PCI-E lanes θα έχει και πολλά άλλα. Στην intel τα z67/77/87/97/170 είναι αυτά που έχουν τη δυνατότητα για OC ενώ στην AMD το 990 και το 970 στους AM3+. Συνήθως καλύπτεται με Heatsink για παθητική ψύξη ενώ για τους επαγγελματίες OverClockers διατίθενται μητρικές με ενεργό σύστημα αερόψυξης του Chipset ή ακόμα και Water Block για την υδρόψυξη του δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσει σε συνθήκες overclock.

USB ports: Κάθε μητρική έχει θύρες USB. Συνήθως υπάρχουν δύο – μία για πληκτρολόγιο και μία για ποντίκι ποντίκι (και μια PS/2 αλλά είναι άλλο θέμα) – ενώ πλέον υπάρχουν και USB 3.0 ή 3.1 (Type C). Το πλήθος των USB 3.0 δεν εξαρτάται τόσο από την ίδια την μητρική καθώς όσο από το chipset. Για παράδειγμα, στους z87/97 έχουμε τέσσερις θύρες USB 3.0 με δύο επιπρόσθετες, ενώ για τις USB 2.0, λόγω του χαμηλότερου bandwidth που απαιτείται υπάρχει δυνατότητα για 6 επιπλέον θύρες (+2 της μητρικής). Αν βέβαια δεν μας φτάνουν δεκατέσσερις θύρες τότε πάμε πάσο. Να σημειωθεί πως οι δύο USB 2.0 της μητρικής είναι φτιαγμένες για μέγιστη απόκριση στις εντολές του χρήση με ρυθμό ανανέωσης 1000Hz, κάτι που στις υπόλοιπες θύρες δεν ισχύει (500Hz). Θα φανεί χρήσιμο σε όσους επενδύσουν ένα σοβαρό ποσό της τάξης των 200€ για πληκτρολόγιο και ποντίκι με ανάλογη υποστήριξη.

Οptical SPDIF: Οπτική θύρα για μεταφορά ήχου. Γνωστή για την ύπαρξή της από την εποχή του PlayStation 2. Θα τη βρείτε στις πλέον σύγχρονες MOBOs (MOtherBOards).

Ενσωματωμένη Audio Card: Μια μητρική έχει υποστήριξη τουλάχιστον για ήχο 2.1 και μικρόφωνο, πίσω και μπροστά από το κουτί. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας θα δούμε πως σε μητρικές της MSI αλλά και άλλων εταιρειών, θα βρει κανείς υποστήριξη για μέχρι 7.1 ή 7.2 συστήματος ήχου με ειδικό Chip για ενίσχυση του ήχου που μειώνει τις παρεμβολές και αυξάνει τα DB (Decibel) που δίνουν τα ηχεία.

Killer LAN Ethernet/AC Wi-Fi: Ένα από τα χαρακτηριστικά που συναντάμε στις μητρικές είναι η θύρα Ethernet. Αυτό που αλλάζει όμως από τότε που οι κατασκευαστές έκαναν MOBOs που ήταν αποκλειστικά για Gamers με φαντεζί χρώματα σχέδια και LEDs, είναι η δημιουργία ενός υποσυστήματος ενσύρματου ή ασύρματου LAN, κάτι που βοηθάει τον gamer να έχει όσο μικρότερο LAG και PING γίνεται. Με αλγορίθμους να τρέχουν από πίσω, εντοπίζει ποια κίνηση είναι από Games και ποια από Torrents ή Internet Browsers κλπ. Αυτό συμβαίνει για να δίνονται κατάλληλα οι προτεραιότητες και για την μείωση ανεπιθύμητων καθυστερήσεων.

V-check points: Έχει επικρατήσει μια τάση να υπάρχουν σημεία ελέγχου πάνω στη μητρική για να ελέγχει κάποιος αν τα ρεύματα που έχει πάνω της είναι τα επιθυμητά. Αυτό είναι χρήσιμο για OverClocks αλλά και για περιπτώσεις που παρατηρείται αστάθεια στα ρεύματα που δίνονται.

Σύνδεση SSD: Εδώ πραγματικά υπάρχει πολύ ψωμί. Λόγω του γεγονότος ότι το Sata interface έχει φτάσει στα όριά του, έχουν φτιαχτεί SSDs με PCI-E x4 Interface για μεγάλες ταχύτητες. Παράλληλα υπάρχουν οι eSATA (external SATA – είναι SATA πάνω στο Ι/Ο της μητρικής) M.2 ports και πολλές άλλες ακόμα. Άκρη δε βγάζεις! Αν πραγματικά όμως χρειαστείτε PCI-E SSDs τότε θα βρείτε και ανάλογες λύσεις σε κάθε εταιρεία.