Η SAG-AFTRA υπέγραψε συμφωνία για την ‘ηθική χρήση’ φωνών από A.I.

Το Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) ανακοίνωσε μια «πρωτοποριακή συμφωνία για τα A.I.» σύμφωνα με τον ιστότοπο της ένωσης—και παρά τον ισχυρισμό της ότι η συμφωνία «εγκρίθηκε από την κοινότητα των voiceover performers», πολλοί βετεράνοι του κλάδου αισθάνονται ότι οι φωνές τους δεν ακούστηκαν.

H συμφωνία έγινε μαζί με την Replica Studios η οποία έχει ως στόχο να “ανοίξει το δρόμο για επαγγελματίες φωνητικών να εξερευνήσουν με ασφάλεια νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τα ψηφιακά αντίγραφα φωνής τους με κορυφαίες προστασίες προσαρμοσμένες στην τεχνολογία της AI”.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η συμφωνία προκαλεί ανησυχία ανάμεσα στους voiceactors και σε όλα τα media που μπορεί να επηρεαστούν από αυτήν την εξέλιξη. Με πιο απλά λόγια, οι voiceactors θα μπορούν να αδειοδοτήσουν την χρήση της φωνής τους από Α.Ι. για videogames και σειρές ή ταινίες ή όπου αλλού χρειαστεί.

Ήδη ηθοποιοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με αυτή την κίνηση με το κοινό να είναι διχασμένο για το αν πρέπει να υπάρχουν A.I. φωνές ή όχι. Ένα παράδειγμα, είναι το επιχείρημα πως παλιά παιχνίδια που γίνονται remake ή remaster και περιείχαν ηθοποιούς που δεν ζουν πλέον ή έχουν αποσυρθεί, η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθούσε στο να συμπληρωθεί η θέση τους. Το αντεπιχείρημα φυσικά είναι πως νέα ανερχόμενα ταλέντα θα χάσουν μια ευκαιρία εργασίας μιας και τα “ρομπότ μας παίρνουν τις δουλειές”.

Ωστόσο, η προστασία της SAG-AFTRA είναι εδώ για να επιτρέψει στους voiceactors να συνεχίσουν να επωφελούνται από τη δουλειά τους:

Με αυτήν τη συμφωνία, έχουμε επιτύχει συγκατάθεση με πλήρη ενημέρωση και δίκαιη αποζημίωση όσον αφορά τη χρήση της φωνής και των αποδόσεων των μελών μας. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Replica για να διευκολύνουμε αυτές τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση στο παγκοσμίου φήμης ταλέντο της SAG-AFTRA με ηθικό τρόπο που διασφαλίζει τη συναίνεση και τη δίκαιη αποζημίωση για τις συνεισφορές τους. Αυτή η συμφωνία ανοίγει επίσης το δρόμο για άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αν και τα δείγματα φωνής που παρουσιάζει η Replica στην σελίδα της είναι…άθλια, είναι επίσης αφελές να υποθέσει κανείς ότι τα σχέδια, οι φωνές και η γραφή που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη θα παραμείνουν αδιάφορα και γεμάτα λάθη για πάντα. Απλά ελπίζουμε να μην αντικαταστήσουν τελείως τον ανθρώπινο παράγοντα για να “ξερνάνε” οι…φιλόδοξες εταιρείες παραγωγής άψυχα έργα.