Helldivers 2 | Review

Last updated:

Μας φαίνεται σαν χθες από τότε που αναλάβαμε την ένδοξη αποστολή να απλώσουμε την Δημοκρατία σε όλο τον γαλαξία και να αφανίσουμε την τυραννία των Terminids και των άμυαλων ρομπότ του διαστήματος. Ως ευσυνείδητοι πολίτες κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην Σούπερ Γη και γινόμαστε Helldivers, μια elite ομάδα πολεμιστών που ταξιδεύουν σε διάφορους πλανήτες του γαλαξία για να μεταδώσουμε την δημοκρατία και την ελευθερία σε άμυαλα θηρία και αχαρτογράφητους προορισμούς. Μετά από αρκετά χρόνια πολέμου, αυτό το στρατιωτικό σώμα επιστρέφει ανανεωμένο και αναλαμβάνει για ακόμα μια φορά επικίνδυνες αποστολές σε μια προοπτική τρίτου προσώπου αλλά με το ίδιο χάος και ένταση.

Το Helldivers 2 είναι το sequel του ομώνυμου παιχνιδιού και αποτελεί ένα ακόμα live-service παιχνίδι που “θάφτηκε” κάπως κάτω από το κύμα κυκλοφοριών του μήνα όπως των Suicide Squad: Kill the Justice League και Granblue Fantasy Relink. Το παιχνίδι προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία καθόλη την διάρκειά του. Είναι ασεβές, εκκεντρικό και ‘χαζό‘, με ένα gameplay loop που επικεντρώνεται γύρω από μάχες εναντίον μεγάλων τερατωδών εντόμων σε στυλ Starship Troopers. Εδώ, σε μια παρόμοια φλέβα με τα βιβλία του Robert A. Heinlein, δεν παρουσιάζεται κάποια σοβαρή ιστορία αλλά μια διασκεδαστική και συναρπαστική εμπειρία, που μας παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές και να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις ποικίλες αποστολές.

Όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε ήδη, το Helldivers 2 είναι η μεγαλύτερη κυκλοφορία της Sony Playstation στα PC αλλά δεν είναι και αψεγάδιαστη μιας και το PC Port δεν είναι πλήρως λειτουργικό προς το παρόν, γεγονός που είτε δεν μας επιτρέπει να συνδεθούμε καν στο παιχνίδι ή μας δυσκολεύει στο να βρούμε παιχνίδι με άλλους παίκτες. Είναι ο πρώτος PS τίτλος που κυκλοφορεί από την πρώτη του μέρα στους υπολογιστές και μάλιστα με την δυνατότητα Cross-Play (αλλά όχι Cross-save) και ήδη υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να λυθούν όπως αποσυνδέσεις, crashes, ορισμένα περιστατικά στην απόδοση του τίτλου, ακόμα και αδυναμία σύνδεσης του Playstation Account με το Steam/Epic.

Ακόμα και έτσι όμως, το Helldivers 2 είναι ένα άκρως διασκεδαστικό αλλά δύσκολο παιχνίδι που επικεντρώνεται κυρίως στην συνεργατική δουλειά παρά στην ατομική προσπάθεια. Έχει σχεδιαστεί κυρίως ως co-op παιχνίδι, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα για solo play. Ανάλογα το μέγεθος της ομάδας μας το παιχνίδι να κλιμακώνει το HP και το damage των εχθρών μας παραμετροποιώντας αντίστοιχα την δυσκολία και τα έπαθλα. Αυτός ο μηχανισμός κλιμάκωσης εξασφαλίζει μια ισορροπημένη εμπειρία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παικτών και είναι αρκετά παρόμοια με αυτή του Monster Hunter.

Το Helldivers 2 εισάγει παράλληλα και μοναδικούς μηχανισμούς που ανεβάζουν την έντασή του. Ο βασικότερος μηχανισμός είναι αυτός των Stratagems. Πρόκειται για εντολές που απαιτούν χειροκίνητη εισαγωγή κωδικών και μας τροφοδοτούν με εργαλεία και επιθέσεις, προσθέτοντας άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στο παιχνίδι. Για να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε επιπλέον Stratagems θα πρέπει κατά την διάρκεια των αποστολών να μαζέψουμε Samples και να τα δαπανήσουμε στο σκάφος μας για να ξεκλειδώσουμε νέα τμήματα και νέες εντολές. Η ποικιλία των Stratagems καθώς και η πολυπλοκότητά τους, συμβάλλουν σε μια πιο καθηλωτική και συναρπαστική εμπειρία που απαιτεί την προσοχή μας και καλή στρατηγική για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε.

Κατά την διάρκεια της κάθε μάχης θα παρατηρήσουμε ότι τα πυρομαχικά μας τελειώνουν και θα δυσκολευτούμε να βρούμε ammo packages για να τα αναπληρώσουμε. Συγκεκριμένα, όταν οι σφαίρες μας τελειώνουν στον γεμιστήρα, πρέπει να κάνουμε Reload από μόνοι μας, κάτι που μας αφήνει πολλές φορές εκτεθειμμένους. Ο αριθμός των γεμιστήρων που έχουμε είναι περιορισμένος και αν αλλάξουμε γεμιστήρα ενώ υπάρχουν ακόμα σφαίρες στον προηγούμενο, τότε τις χάνουμε τελείως. Έτσι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αποφάσεις μας ενώ την ίδια στιγμή θα αδειάζουμε τελείως τις σφαίρες μας στα έντομα απέναντί μας.

Μαζί με τα δύο βασικά μας όπλα – το πρωτεύον όπλο και το πιστόλι μας – μπορούμε να καλέσουμε stratagems με όπλα υποστήριξης όπως Railguns, Machine Guns, Anti-Tank Bazookas και τσάντες για πυρομαχικά και διευκολύνσεις όπως JetPacks, Ammo Bags και άλλα. Κάθε όπλο υποστήριξης χρησιμεύει σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση όπως το Railgun που μπορεί να τρυπήσει το καύκαλο ορισμένων εντόμων και να κάνει τρομερή ζημιά σε μικρότερα. Από την άλλη, το MachineGun μας επιτρέπει να ρίχνουμε συνεχώς και να αφανίζουμε στρατιές εντόμων και εχθρών αρκετά πιο γρήγορα.

Τα firing modes των όπλων έχουν και διαφορετικά bullet spreads οπότε αν τρέχουμε και σημαδεύουμε ίσως να μην πετύχουμε και τον στόχο μας. Έτσι, πρέπει πάντα να έχουμε σκοπό στο πως και που ρίχνουμε και να είμαστε βέβαιοι πως έχουμε την κατάλληλη θέση μιας και θα συνειδητοποιήσουμε γρήγορα την σημασία της. Οι μηχανισμοί του παιχνιδιού απαιτούν αυξημένο επίπεδο επίγνωσης τόσο του περιβάλλοντος όσο και των κινδύνων, καθώς ακόμη και το παραμικρό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες.

Μια βασική πτυχή που πρέπει να κατακτήσουμε αν παίξουμε solo είναι η προσεκτική διαχείριση των πόρων και των όπλων όπως αναφέραμε παραπάνω. Αυτή η πτυχή είναι εξίσου σημαντική και στο ομαδικό παιχνίδι μιας και όλη η ομάδα θα πρέπει να συνεργάζεται συνεχώς ενάντια σε ασταματήτες ορδές εντόμων, ειδικά στα πιο δύσκολα επίπεδα δυσκολίας. Το Challenging, που είναι λίγο παραπάνω από το Κανονικό επίπεδο δυσκολίας, και μας κάνει αισθητό πόσο δύσκολο είναι πραγματικά το παιχνίδι αφού αν χάσουμε τον στόχο μας, τις αποστολές μας, τότε είναι πολύ εύκολο να κατακλυστούμε από τις ορδές.

Σκοπός μας ως Helldivers είναι να πάμε από πλανήτη σε πλανήτη και να τους “ελευθερώσουμε” από τα γιγάντια έντομα συμμετέχοντας σε διαφορετικές αποστολές. Κάθε περιοχή του εκάστοτε πλανήτη έχει κτίρια που πρέπει να ενεργοποιήσουμε, παράνομους σταθμούς που πρέπει να διαλύσουμε ή συγκεκριμένους τύπους εχθρούς όπως τιτάνια έντομα που πρέπει να σκοτώσουμε. Ανάμεσα σε αυτές τις αποστολές θα βρούμε μικρότερα side missions που μας επιβραβεύουμε με πόντους εμπειρίας και χρήματα ενώ καλούμαστε να καταστρέψουμε φωλιές εξωγήινων που μας ανταμείβουν με αντίστοιχα rewards. Οι αποστολές είναι εύκολες στα χαρτιά αλλά στην πράξη χρειάζεται ένα ακόμα επίπεδο στρατηγικής και ομαδικότητας.

Κάτι που πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ είναι τα φιλικά πυρά καθώς κάθε σφαίρα, κάθε drop, κάθε έκρηξη, κάθε stratagem μπορεί να βλάψει τόσο τα έντομα όσο και εμάς. Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου κάποιο Sentry Gun με έκοψε κομμάτια ή κάποιο Drop Pod έπεσε πάνω μου λιώνοντάς με στο χάος της μάχης. Η ανάγκη να έχουμε πλήρη επίγνωση του πεδίου της μάχης είναι τεράστια και δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα πεθάνουμε κατά λάθος από μια κακή κίνηση.

Αυτά είναι και τα στοιχεία που κάνουν το Helldivers 2 τόσο διασκεδαστικό. Αυτή η συνεχόμενη απαίτηση να προσέχουμε τους πόρους μας, να οργανώνουμε τα πυρομαχικά μας, να καθόμαστε στις κατάλληλες θέσεις και υψώματα, να επικοινωνούμε με την ομάδα τους στόχους μας και να χρησιμοποιούμε σωστά τα Stratagems συνθέτουν ένα gameplay που είναι χαοτικό αλλά τόσο συναρπαστικό και καθαρκτικό. Ακόμα και αν επαναλάβουμε τις ίδιες αποστολές, υπάρχει κάτι τόσο έντονα ευχάριστο στο να κάνουμε ένα επιτυχές extraction και να βλέπουμε το “Glorious Victory” στο τέλος.

Σε όλα τα παραπάνω βοηθάει και το γεγονός ότι ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού είναι άρτιος με τις σφαίρες και το “βάρος” των πυρών από τα όπλα μας να είναι ικανοποιητικά ενώ ο ήχος που βγάζουν τα έντομα όταν οι σφαίρες συναντούν το σώμα τους και κόβουν πόδια και κεφάλια είναι κάτι παραπάνω από μεθυστικός.

Ωστόσο, ένα στοιχείο που με ενόχλησε κάπως, πέρα από το “σπασμένο” matchmaking – που θα αναφέρουμε παρακάτω – είναι η οθόνη των αποτελεσμάτων μετά την κάθε αποστολή. Είτε χάσουμε είτε κερδίσουμε, θα περάσουμε αρκετή ώρα βλέποντας όλα τα objectives που ολοκληρώσαμε, ένα-ένα, χωρίς να μπορούμε να τα κάνουμε ‘Skip’. Οι χρόνοι φόρτωσης είναι εξίσου πιο αργοί απ’ότι θα περιμέναμε και γενικά ο χρόνος μεταξύ αποστολών είναι λίγο πιο εκτενής απ’ότι θα θέλαμε ιδανικά.

Ως Live-service παιχνίδι, το Helldivers 2 βασίζεται σε ένα premium battle pass για τα cosmetics και τα δώρα του αλλά το βασικό gameplay loop είναι ικανό να μας προσφέρει εκατοντάδες ώρες παιχνιδιού χωρίς να απαιτούνται συνεχόμενα updates με περιεχόμενο – τουλάχιστον προς το παρόν. Βέβαια, τα cosmetics που παρέχονται αυτή την στιγμή δεν ελκύουν κάποια αγορά και οι βασικές στολές που υπάρχουν είναι αρκετές για να κάνουν την διαφορά. Πέρα από το premium battle pass υπάρχει και ένα Pass που ξεκλειδώνει νέα όπλα, εργαλεία και εμφανίσεις για τον χαρακτήρα μας και δαπανούμε ‘καρφίτσες’ που βρίσκουμε είτε στο πεδίο της μάχης είτε ολοκληρώνοντας βασικές ή μεγάλες αποστολές. Μέσα σε αυτά τα unlockables βρίσκονται και πανοπλίες με διαφορετικά στατιστικά καθώς και με διαφορετικά builds (Light, Medium, Heavy) που βοηθούν αντίστοιχα τόσο εμάς όσο και τους συμπαίκτες μας.

Τεχνικά, το Helldivers 2 αποδίδει αρκετά καλά στο σύστημά μας σε High ρυθμίσεις, κρατώντας 60-70fps ακόμα και στο χάος των εκρήξεων. Ωστόσο, αν αποφασίσουμε να ανεβούμε στο Ultra τότε θα δούμε τα fps να πέφτουν στα 48 καρέ αλλά τόσο η ροή όσο και η ποιότητα των κινήσεων και των γραφικών δημιουργούν την ψευδεύσθηση των 60 και άνω. Είναι περίεργο να το εξηγήσουμε αλλά ακόμα και σε χαμηλότερα καρέ υπάρχει πάντα η αίσθηση πως παίζουμε σε παραπάνω FPS.

Το μόνο μεγάλο πρόβλημα του Helldivers 2 για τώρα είναι το πάρα πολύ κακό matchmaking system. Στους υπολογιστές δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα δούμε πως υπήρξε πρόβλημα με την σύνδεση ενώ ακόμα και στο Starting Screen θα χρειαστεί να σπαμάρουμε τα κουμπιά μας μέχρι να δεήσει να μας συνδέσει στο session μας. Επιπλέον, όταν επιλέγουμε Quickplay από τον κεντρικό υπολογιστή θα χρειαστεί να κάνουμε το ίδιο μέχρι να συνδεθούμε σε μια σταθερή ομάδα. Αντίθετα, είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουμε εμείς μιας ομάδα αναλαμβάνοντας μόνοι μας μια αποστολή ώστε άλλοι παίκτες να μπουν στο σκάφος μας και να έρθουν μαζί μας.

Μαζί με αυτά έχουμε μια πληθώρα και από μικρά bugs και glitches που ενδεχομένως να αλλοιώσουν την εμπειρία μας και τα περισσότερα από αυτά συνδέονται με το matchmaking και την συνδεσιμότητά των διακομιστών. Θα δούμε πέτρες και διαλυμμένες φωλιές να αιωρούνται, αντικείμενα και πτώματα να μοιάζουν “τραβηγμένα”, αντικείμενα να αιωρούνται μετά από κάποια καταστροφή, τον χαρακτήρα μας να πέφτει κάτω από το terrain ή με το που φτάσουμε στο σκάφος κάποιου άλλου παίκτη μένουμε κολλημένοι πίσω από την πόρτα των entry pods. Ευτυχώς, αυτά τα θέματα δεν επηρεάζουν το gameplay αλλά μπορεί να γίνουν ενοχλητικά μαζί με τα γενικότερα προβλήματα.

Το Helldivers 2 είναι ένα αρκετά αξιόλογο sequel που έχει λάβει την ίδια μεταχείριση με το Risk of Rain 2. Η αλλαγή της προοπτικής τρίτου προσώπου αλλά η διατήρηση του βασικού gameplay της σειράς το βοηθούν να λάμψει και να αποτελέσει ένα καλύτερο live-service παιχνίδι από άλλα που κυκλοφόρησαν αυτόν τον μήνα. Παρόλα αυτά, η κακή εφαρμογή του matchmaking και ορισμένα στοιχεία στην απόδοση, αλλά και η ύπαρξη του nProtect Guard Anti-virus Software – ενός παρεμβατικού προγράμματος στους υπολογιστές μας – ίσως να μην το κάνουν μια καλή αγορά, τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα. Εμείς όμως, απολαμβάνουμε κάθε ώρα του παιχνιδιού.

Helldivers 2 | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Χαοτικό, εκρηκτικό και Δημοκρατικό. Το Helldivers 2 μας ζητά να κάνουμε το χρέος μας σκοτώνοντας γιγάντια έντομα με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Όταν φτιαχτείς και το matchmaking, τίποτα δεν θα μας σταματά!
8
ΒΑΘΜΟΣ