Last updated:

Είναι δύσκολο να ξαναβρούμε την παιδική αθωότητα. Μια περίοδος της ζωής μας που ήμασταν ξέγνοιαστοι, τα προβλήματα ήταν πολύ λιγότερα και το μόνο που μας ένοιαζε είναι πως θα παίξουμε και τι θα δούμε στην τηλεόραση, άντε και αν θα φάμε τηγανητές πατάτες. Τα Σαββατοκύριακα ήταν και η καλύτερη περίοδος αφού πέρα από τα χαρακτηριστικά παιδικά των δεκαετιών των 80 και 90 υπήρχαν και εκείνες οι ταινίες που ενώ δεν προορίζονταν για μεγάλους ήταν απολαυστικές για άτομα κάθε ηλικίας. Μια τέτοια ταινία, που δυστυχώς έχουμε πολλά χρόνια να δούμε να παίζεται στην ελληνική τηλεόραση ήταν το ‘Honey, I shrunk the kids‘ ή γνωστή και ως ‘Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά‘.

Η ιστορία της ταινίας του 1989 εστιάζει σε έναν επιστήμονα, που υποδύεται ο Rick Moranis, ο οποίος από ατύχημα συρρικνώνει τα παιδιά του και τα παιδιά των γειτόνων του. Έτσι, οι μικροσκοπικοί ήρωες πρέπει να περιπλανηθούν στον κήπο για να επιστρέψουν στο σπίτι τους συναντώντας έντομα και άλλα πλάσματα και καταστάσεις της φύσης.

Σε μια παρόμοια φλέβα κινήθηκε και η Obsidian Entertainment με το Grounded, ένα παιχνίδι επιβίωσης και εξερεύνησης που αναπτύχθηκε από την ίδια και κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2020. Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε έναν κήπο από την οπτική γωνία των ηρώων, οι οποίοι έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος μικροσκοπικού έντομου και πρέπει να επιβιώσουν σε αυτό το νέο περιβάλλον ενώ ψάχνουν τρόπο να αναστρέψουν την κατάστασή τους.

Η πρόσφατη κυκλοφορία του Fully Yoked Update του Grounded, που παράλληλα σηματοδότησε και την κυκλοφορία του παιχνιδιού σε περισσότερα συστήματα και κονσόλες, ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να δοκιμάσουμε τον τίτλο της Obsidian. Από τις πρώτες ώρες μπορεί να καταλάβει κανείς πως πρόκειται για έναν τίτλο άκρως επηρεασμένο από την ταινία που κατορθώνει να μας εντυπωσιάσει και να ξυπνήσει το παιδί που έχουμε μέσα μας. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησής μας θα βρούμε διαφόρων τύπων έντομα αλλά και κατασκευές που κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί.

Παραδοσιακά, ως survival τίτλος έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα περιμέναμε όπως συλλογή πόρων, αντιμετώπιση κινδύνων και κάλυψη βασικών αναγκών όπως πείνα και δίψα την στιγμή που πρέπει να προσέχουμε για πιο εχθρικά έντομα. Διαλύοντας φυτά και μαζεύοντας τα υλικά τους μπορούμε να φτιάξουμε νέα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στο εγχείρημά μας ενώ παράλληλα η αναζήτηση σπανιότερων υλικών και η επεξεργασία τους μας οδηγούν σε σε πιο δυνατά και αποτελεσματικά εργαλεία. Στην αρχή θα πρέπει να εξερευνήσουμε τον χώρο γύρω μας, να βρούμε καθαρό νερό και φαγητό για την πρώτη επιβίωση και δειλά-δειλά να φτιάξουμε ρούχα, εξοπλισμό και το πρώτο μας καταφύγιο, μέχρι τουλάχιστον να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια δυνατή βάση.

Πέρα από την φύση, εμπόδιο στις προσπάθειές μας θα σταθούν όλα τα έντομα και…οι κάτοικοι της. Όλοι οι κάτοικοι του κήπου έχουν τα δικά τους σχέδια και ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, τα κόκκινα μυρμήγκια είναι ειρηνικά αλλά αν δεν τα πειράξουμε δεν μας πειράζουν. Αν όμως μπούμε στη φωλιά τους, τα μυρμήγκια στρατιώτες θα προσπαθήσουν να μας διώξουν. Άλλα έντομα μπορεί να χρειαστούν πιο εφευρετικούς τρόπους για να τα αντιμετωπίσουμε όπως να προσπαθήσουμε να φέρουμε άλλα έντομα στο πεδίο της μάχης και να τα βάλουμε να παλέψουν μεταξύ τους. Μαζί, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και την μορφολογία του εδάφους ή τα εμπόδια που υπάρχουν για να υπερτερήσουμε στους εχθρούς μας.

Εκτός από την επιβίωση όμως, ο βασικότερος σκοπός μας είναι η απόδραση, με το παιχνίδι να μας παροτρύνει με πολλούς αλλά διακριτικούς τρόπους να ξετυλίξουμε το μυστήριο της απαγωγής μας και να καταστρώσουμε ένα σχέδιο για να επιστρέψουμε στο κανονικό μαςμέγεθος. Η εξερεύνηση των διάσπαρτων μικροσκοπικών εργαστηρίων που κατασκευάστηκαν από τον επιστήμονα που είναι υπεύθυνος για την κατάστασή μας αποτελεί την ουσία αυτής της αναζήτησης, παρουσιάζοντας προκλήσεις όπως η πλοήγηση σε φράκτες γεμάτους από αράχνες, αλογάκια της Παναγίας και άλλα πιο επιθετικά έντομα.

Πέρα από την επιδίωξη της απόδρασης, αυτά τα εργαστήρια χρησιμεύουν ως πολύτιμες πηγές για “Ωμή Επιστήμη (Raw Science)”, ένα νόμισμα απαραίτητο για την ανάπτυξη του κήπου και της ιστορίας. Αυτό είναι κάτι παρόμοιο με πόντους εμπειρίας αφού μας επιτρέπει να ξεκλειδώνουμε νέες συνταγές για crafting και νέες ικανότητες για την ομάδα μας. Ωστόσο, τα Raw Science και τα Levels μας δεν είναι πάντα αξιόπιστα για το ξεκλείδωμα συνταγών μιας και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τις ανακαλύψουμε.

Η απόκτηση των Raw Science διευκολύνεται με διάφορα μέσα, όπως η ολοκλήρωση αποστολών και η ανάλυση πόρων σε σταθμούς του κήπου. Oι μηχανισμοί προόδου του Grounded προσφέρουν παρ’όλα αυτά μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ειδικά μέσω του συστήματος μετάλλαξης, το οποίο μας ανταμείβει με σημαντικά πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε τις διάφορες αποστολές και προκλήσεις.

Η απόκτηση του Raw Science παραμένει πρωταρχικής σημασίας, καθώς μπορεί να ανταλλάσσεται με μοναδικές συνταγές που δεν μπορούν να βρεθούν από άλλους τρόπους. Αυτές οι ειδικές συνταγές, προσβάσιμες μέσω υπολογιστών εργαστηρίων, προσφέρουν ανεκτίμητα εργαλεία και οχυρώσεις που είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας. Οι συνταγές αυτές επεκτείνονται και με το Fully Yoked Update που προσθέτει νέα εργαλεία, νέα όπλα, εξοπλισμό και οχυρώσεις που έχουν θεματολογία της εποχής των 80-90s.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο Grounded είναι ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος. Ο κόσμος του κήπου είναι ζωντανός, με τους οργανισμούς του να αλληλεπιδρούν καθ’ όλη την διάρκεια της περιήγησης μας ενώ η δημιουργικότητά μας περιορίζεται μόνο από την φαντασία μας. Μπορούμε να φτιάξουμε την βάση μας με κάθε λογής διακοσμητικό, εμπόδιο ή οχύρωση και να της δώσουμε την δική μας υπογραφή την στιγμή που μετατρέπουμε το φυσικό τοπίο σε μια μικροσκοπική παιδική χαρά.

Η ομορφιά του παιχνιδιού ενισχύεται εξίσου και από τα cartoon-like γραφικά του, με τα χρώματα να είναι έντονα, ευχάριστα στο μάτι και να ενισχύουν το περιβάλλον που από μεριάς του αποπνέει μια παραπάνω αίσθηση ζωντάνιας και αυθεντικότητας, με λεπτομερή φυτά, ζώα και δομές που δημιουργούν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα. Οι λεπτομερείς αυτές μαζί με άλλες, όπως οι σκιές, ο φωτισμός και οι αντιδράσεις του περιβάλλοντος στις ενέργειες μας, προσθέτουν ακόμα πιο πλούσιο βάθος και ρεαλισμό στην συνολική εμπειρία.

Η απόδοση του Grounded είναι αρκετά ικανοποιητική αφού στο σύστημά μας (AMD Ryzen 7 5800X3D, NVIDIA RTX 3060 12GB, 32GB Ram & SSD) στις EPIC ρυθμίσεις και 120FPS δεν υπήρχαν κολλήματα κατά την διάρκεια του gameplay, ακόμα και με αυξημένο FOV και στην κάμερα τρίτου προσώπου. Οι περισσότεροι υπολογιστές μπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του παιχνιδιού σε μέτριες ρυθμίσεις γραφικών αλλά παίκτες με πιο παλιούς ή λιγότερο ισχυρούς υπολογιστές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μικρά προβλήματα. Γενικότερα όμως, το Grounded προσφέρει μια αρκετά ομαλή εμπειρία παιχνιδιού που αναδεικνύει την δουλειά της Obsidian Entertainment.

Όσο για την έκδοση του Nintendo Switch, που είχαμε και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εξίσου, μπορεί να μην έχει τον φανταχτερό φωτισμό και τα καθαρά textures των πιο δυνατών συστημάτων, αλλά η καρτουνίστικη αισθητική του εξασφαλίζει μια οπτικά αποδεκτή εμπειρία. Παρά τη μείωση της ποιότητας των γραφικών, το παιχνίδι διατηρεί την ευκρίνειά του έως έναν βαθμό. Η μειωμένη ανάλυση δεν εμποδίζει το gameplay ενώ μπορούμε ακόμη και να προσαρμόσουμε το μέγεθος του κειμένου για καλύτερη αναγνωσιμότητα. Επιπλέον, τα καρέ μένουν σταθερά στα 30FPS αλλά η γενικότερη απόδοση μπορεί να υποφέρει κατά τη διάρκεια έντονων στιγμών, με αποτέλεσμα περιστασιακά κολλήματα.

Το Grounded είναι μια μοναδική εμπειρία που μας ταξιδεύει σε πιο αθώες εποχές. Αν σας διέφυγε στην αρχική του κυκλοφορία, το ‘Fully Yoked’ Update είναι ίσως ο λόγος να το δοκιμάσετε μιας και το περιεχόμενο που υπάρχει εδώ είναι αρκετό για να μας κρατήσει για δεκάδες ώρες απασχολημένους. Ως παιχνίδι επιβίωσης δεν κάνει κάτι εξαιρετικά διαφορετικό ή καινοτόμο από άλλα του είδους όμως τα γραφικά, η ατμόσφαιρα, το θέμα και ο κόσμος του παιχνιδιού συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι ή ταινίες και το αίσθημα της ανακάλυψης που το συνοδεύει είναι στοιχεία που δύσκολα βρίσκουμε αλλού.

Το Review Code μας παραχωρήθηκε από την Xbox Game Studios. Για περισσότερα σχετικά με την πολιτική μας για τα Reviews μας μπορείτε να απευθυνθείτε στον σύνδεσμο εδώ.

Grounded | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Ένα μαγικό ταξίδι που μας φέρνει για άλλη μια φορά σε επαφή με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Επιβίωση και επιστημονική φαντασία συνθέτονται σε ένα σκηνικό που όμοιό του δύσκολα θα βρούμε.
8.5
ΒΑΘΜΟΣ