Gray Dawn | Review

Last updated:

Το Gray Dawn είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας που κυκλοφόρησε το 2018 και είναι αρκετά ιδιαίτερο σε σχέση με τα τυπικά. Αναπτύχθηκε από την Interactive Stone και εκδόθηκε από την IQ Publishing. Η ιστορία του παιχνιδιού εστιάζει σε έναν ιερέα που ονομάζεται Father Abraham, ο οποίος καλείται να εξερευνήσει μια εκκλησία και να λύσει γρίφους και μυστήρια που σχετίζονται με πνευματικές αναζητήσεις, αμφισβητήσεις της πίστης και παρανομίες.

Ο τίτλος είναι ένα indie horror-adventure game με Puzzle στοιχεία, το οποίο τρέχει στην Unreal Engine 4. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που μας βάζει στο ρόλο ενός ιερέα που κατατρώγεται από τύψεις, κατηγορίες και δαιμόνια. Είναι από τα λίγα παιχνίδια που καταπιάνονται τόσο ευθέως με την χριστιανική θρησκεία και μάλιστα με στοιχεία από την ορθόδοξη εκκλησία. Το παραπάνω οφείλεται ενδεχομένως στην Ρουμάνικη προέλευση του studio που το έφτιαξε. Κάπως έτσι έχουμε και ένα ενδιαφέρον εικαστικό έργο με τρομερές εικόνες και ιδέες.

Ιστορία

Η ιστορία διαδραματίζεται την ημέρα των Χριστουγέννων του 1920 με τον πρωταγωνιστή μας πάτερ Abraham Marcus να κατηγορείται για τον φόνο ενός ορφανού αγοριού, του David αλλά και 6 άλλων παιδιών. Το παραπάνω είναι στην κρίση του παίκτη αν είναι η αλήθεια ή το δημιούργησε το μυαλό του ιερέα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας γίνεται αναφορά και στην γυναίκα του Abraham, την οποία και έχει χάσει καθώς και στους εξορκισμούς που εξασκούσαν οι ιερείς (όπως και ο δικός μας) εκείνη την εποχή αλλά και κατά την περίοδο μιας αρρώστιας που ταλαιπωρούσε τον τότε κόσμο.

Το παιχνίδι έχει μια σύντομη σχετικά σε διάρκεια ιστορία περίπου 3 ώρες, κρατώντας όμως τον παίκτη διαρκώς σε ενδιαφέρον. Αυτό το καταφέρνει δίνοντας συνεχώς απλόχερα κάθε σκέψη του πρωταγωνιστή μας για την ανθρώπινη απώλεια, τύψεις, πόνο και μετάνοια. Μας βάζει συχνά φιλοσοφικά και θρησκευτικά ερωτήματα για το σκοπό της ζωής, την αγάπη, τις αμαρτίες και τον θάνατο. Δεν διστάζει να αγγίξει ευαίσθητα θέματα τόσο για τους ανθρώπους αλλά και την εκκλησία. Όλο αυτό το κάνει ιδιαίτερο και σίγουρα προϋποθέτει ανοικτό μυαλό για αυτά που θα ακούσουμε και θα μας εγείρουν τη σκέψη.

Προσωπικά απόλαυσα την ιστορία που μέχρι το τέλος άφησε τα πράγματα στη γνώμη του θεατή. Η αμφιβολία για το τι ήταν πραγματικότητα, φαντασία, ψύχωση, τύψεις, σκέψεις, εικασίες ή κάποιου είδους δαιμονισμός σε συνοδεύει σε όλο το παιχνίδι και αν είστε φαν αυτής της τεχνοτροπίας θα σας αγγίξει.

Gameplay

Στο θέμα του gameplay το παιχνίδι είναι πολύ λιτό , μια first person εμπειρία που παρατηρείς και μπορείς να κάνεις interact με αντικείμενα, να τα εξετάσεις και μετά τα αφήνεις κάτω. Σε κάποια συγκεκριμένα μέρη έχοντας μια καρδιά που παίζει μουσική μπορείς να αλλάξεις τον καιρό γύρω σου μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα με χιόνι. Η αλλαγή αυτή δεν μένει στον καιρό αλλά επηρεάζει και το χώρο ανοίγοντας πόρτες, βγάζοντας εμπόδια από μπροστά σου και αναδεικνύοντας σημεία ενδιαφέροντος ή απαραίτητες πληροφορίες.

Τα Puzzles του παιχνιδιού ήταν σχετικά εύκολα, δεν είχαν σκοπό να σε κάνουν να ψάξεις λύση στο διαδίκτυο και με λίγη σκέψη τα λύνεις προκαλώντας έτσι την ικανοποίηση του παίκτη. Το gameplay του, με τα βατά puzzle και τον μη απαιτητικό χειρισμό αναδεικνύουν μια χαλαρότητα και μετατρέπουν το παιχνίδι σε μια ιδιαίτερη εμπειρία. Η έλλειψη jump-scares από την άλλη, είναι άλλη μία παράμετρος που το απομακρύνει από τα συνηθισμένα horror games που ξέρουμε.

Επιπλέον, θα παρατηρήσουμε και ένα transition μεταξύ των διαστάσεων της φαντασίας, των αναμνήσεων και της πραγματικότητας βρίσκοντας έτσι και την λύση για το πως θα προχωρήσουμε στην άλλη διάσταση. Παίζοντας το παιχνίδι η αλλαγή μεταξύ σκηνικών ήταν πολύ οργανική και ρευστή. Το twist αυτό ήταν που έδινε και λίγη ποικιλία στις εικόνες ενός χαμηλού σε budget παιχνιδιού ώστε να μην καταντήσει βαρετό.

Γραφικά & ήχος

Τεχνικά σίγουρα φαίνεται πως είναι ένα Indie του 2018 και μάλιστα χαμηλού budget, ωστόσο το art direction και ο μικρός χώρος που διατίθεται στον παίκτη μας ξεγελάει διότι βιώνουμε λίγους και καλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Δεν θα έλεγα πως απέχει πολύ από τα γραφικά που έχουμε συνηθίσει στο μέσο όρο των horror games. Ο ήχος επίσης ήταν κάτι πολύ απλό χωρίς βέβαια να μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Στα θετικά είναι πως πέρα από ένα – δύο bugs, τα οποία με ένα Load διορθώνονταν, δεν υπήρχαν ορατά προβλήματα ούτε στην εικόνα, ούτε στον ήχο και ούτε σε physics. Προφανώς λοιπόν, μην περιμένετε να δείτε κάτι σπουδαίο οπτικά ή next gen.

PS5 performance

Στο Playstatio Store πωλούνται μαζί οι εκδόσεις PS4 και PS5 στην τιμή των 20 ευρώ, αλλά δεν διαπίστωσα μεγάλες διαφορές. Σίγουρα σε ανάλυση, FPS και loading times στο PS5 θα πάρετε μια πιο άνετη εμπειρία, χωρίς να είναι δραματικά next gen οι διαφορές. Επιπρόσθετα, δυστυχώς δεν έγινε κάποια χρήση haptic feedback, adaptive triggers, ηχείου του χειριστηρίου και γενικά κάποια δυνατότητα του dualsense. Το Gray Dawn παίχτηκε σε PS5, monitor 4K 60hz hdr και 2.1 ηχεία. Στο set up μου δεν αντιμετώπισα στο παιχνίδι κανένα θέμα performance ούτε σε εικόνα ούτε σε ήχο.

Εν κατακλείδι, το Gray Dawn ήταν μια σύντομη, ευχάριστη και πρωτότυπη εμπειρία λόγο της θεματολογίας του. Σίγουρα δεν μιλάμε για ένα οπτικό θαύμα ή ένα πολύ τρομακτικό παιχνίδι αλλά οι σκηνές του και η ιστορία του γεννoύν δέος και σκέψεις.

Το Review Code μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία. Για περισσότερα σχετικά με τα Previews και την πολιτική μας για τα Reviews μας μπορείτε να απευθυνθείτε στον σύνδεσμο εδώ.

Gray Dawn | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Η χριστιανική πίστη στο Gray Dawn σε συνδυασμό με δαιμονισμούς, φόνους, χολέρα και φιλοσοφικά ερωτήματα σε θεματικό 1920 και ανατολική εκκλησία είναι κάτι το οποίο μένει χαραγμένο στην μνήμη μας.
7
ΒΑΘΜΟΣ