Freedom Planet 2 | Review

Last updated:

Το Freedom Planet ήταν ένα εξαιρετικά εθιστικό και διασκεδαστικό platformer που συνδύαζε την αισθητική των παιχνιδιών του είδους με μια πιο μοντέρνα προσέγγιση ενώ παράλληλα προσπαθούσε να μοιάζει πιο…κλασικό. Οι χαρακτήρες, που ήταν φανερά εμπνευσμένοι από το Sonic the Hedgehog, φέρανε μοναδικές ανθρωπόμορφες εμφανίσεις με εξίσου μοναδικά χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και δυνάμεις Φυσικά, δεν έλειπαν τα εντυπωσιακά επίπεδα γεμάτα με εχθρούς και αφηγηματικά στοιχεία, με το παιχνίδι να καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον μας από την αρχή ως το τέλος.

Ως ένας τίτλος που ξεκίνησε ως ένα Sonic fan game, το Freedom Planet δημιούργησε την δική του ξεχωριστή ταυτότητα με αποτέλεσμα να καταγράφει υψηλές πωλήσεις και ένα fanbase που το βοήθησαν να ετοιμαστεί και το αναμενόμενο sequel. To Freedom Planet 2 είναι η καλύτερη εκδοχή ενός ήδη καλού platformer, με καλύτερα επίπεδα, νέους χαρακτήρες, νέες δυνάμεις και ικανότητες καθώς και νέα στοιχεία στο gameplay που μπορεί για κάποιους να είναι hit-or-miss αλλά καταφέρνει να μας εντυπωσιάσει ευχάριστα.

Το Freedom Planet 2 διαδραματίζεται στον κόσμο του Avalice, ενός πλανήτη που αποτελείται από τα βασίλεια Shang Tu, Shang Mu, Shuigang και Parusa. Τα γεγονότα ξεκινάνε μετά την τελική μάχη με τον Brevon, μια μάχη που είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του Kingdom Stone, μιας κρυστάλλινης φυλακής στα βάθη του ωκεανού που καταστράφηκε με τον εξαγριωμένο δράκο του νερού να αποδράει.

Τρία χρόνια αργότερα, η Sash Lilac και η Carol Tea καταστρέφουν τα ρομπότ που απέμειναν από την εισβολή του Brevon από την κοιλάδα που περιβάλλει το δεντρόσπιτο τους, αλλά το ίδιο το σπίτι έχει και αυτό καταστραφεί. Αποφασίζοντας να μείνουν στο σπίτι της Milla για τη νύχτα, και οι τρεις τους προσεγγίζονται από τον υπολοχαγό Neera Li, ο οποίος τους καλεί σε ένα ακροατήριο με τον Βασιλικό Μάγιστρο του Shang Tu. Στο παλάτι, πληροφορούνται ότι νέες επιθέσεις εξαπολύονται και το Shang Tu χρειάζεται την βοήθεια τους για να ανακαλύψει την προέλευσή τους.

Η αφήγηση επωφελείται από τον βελτιωμένο ρυθμό του σκηνικού και το καλύτερο voice acting, παρέχοντας αρκετές πληροφορίες για να προωθήσει την πλοκή χωρίς να εμποδίζει το παιχνίδι και να κόβει την ροή.

Τα μέλη της ομάδας που επιστρέφουν παραδίδουν πιο ώριμες ερμηνείες, βελτιώνοντας την ποιότητα της αφήγησης. Τα cutscenes εξακολουθούν να μπορούν να παραβλεφθούν για παίκτες που επικεντρώνονται στο gameplay, με τη λειτουργία Adventure να προσφέρει ένα πιο κλασικό game mode για όσους προτιμούν το platforming χωρίς περισπασμούς. Έτσι, επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ του αφηγηματικού βάθους και του δυναμικού gameplay, προσφέροντας στους παίκτες την ευελιξία να απολαμβάνουν την ιστορία με τον δικό τους ρυθμό, ενώ βυθίζονται στον γεμάτο δράση κόσμο του.

Στο επίκεντρο του sequel βρίσκεται το gameplay που είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Κρατώντας την βασική δομή, με τους ήρωες να πλανώνται σε ένα δισδυάστατο επίπεδο γεμάτο με εμπόδια, εχθρούς και κρυμμένα σημεία για να ανακαλύψουμε, κάθε πίστα είναι μικρότερη και τελειώνει σε μια μάχη με ένα μικρό ή μεγαλύτερο αφεντικό. Οι βασικοί μηχανισμοί παραμένουν αμετάβλητοι αλλά ενισχύονται με νέα στοιχεία όπως νέες ικανότητες και την επαναφορά του χαρακτήρα μας αν πεθάνουμε ώστε να γίνει το παιχνίδι πιο φιλικό προς τους πιο νέους παίκτες.

Αυτό που κάνει το Freedom Planet 2 πιο εντυπωσιακό όμως είναι η αίσθηση ποικιλίας που προσδίδουν οι πρωταγωνίστριες, κάθε μια με ξεχωριστές δυνάμεις, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν τα επίπεδα. Θα μπορέσουμε να κάνουμε πατινάζ στην επιφάνεια του νερού χρησιμοποιώντας το magic staff της Neera Li, να οδηγήσουμε την μηχανή μας μέσα από τα επίπεδα με την Carol Tea και να πετάξουμε από σημείο σε σημείο όσο πιο γρήγορα γίνεται με την Sash Lilac. Ο τρόπος μετακίνησης σε συνδυασμό με τις επιθέσεις που εξαπολύει κάθε ηρωίδα προσδίδουν μια άκρως διασκεδαστική χροιά στην φόρμουλα του gameplay κάνοντας τόσο την εξερεύνηση όσο και τις μάχες μια ευχάριστη βόλτα σε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο εκπλήξεις.

Αυτός ο κόσμος κολακεύεται παράλληλα και από ένα εξαιρετικό level design που προσφέρει καλύτερη ροή και αναδεικνύει τους μηχανισμούς που υπάρχουν ήδη. Κάθε επίπεδο είναι γεμάτο με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και προκλήσεις και προσγειώνεται σε μια τέλεια ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και εξερεύνησης. Φυσικά, δεν λείπουν και τα κρυμμένα ή κλειδωμένα μονοπάτια που μόνο μια ηρωίδα μπορεί να ανοίξει την φορά με αποτέλεσμα είτε να ενθαρρύνεται η επιστροφή στην κάθε πίστα είτε να δίνεται ένα αίσθημα ανακάλυψης.

Το Adventure Mode, ως βασικό mode, μας βάζει κατευθείαν στα διάφορα challenges και την ιστορία ενώ παράλληλα εισάγει διάφορα ενδιάμεσα επίπεδα όπου μπορούμε να συνομιλήσουμε με χαρακτήρες ή να αγοράσουμε power-ups για το run μας. Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα δίνουν παράλληλα την αίσθηση ότι είναι περιττοί περισπασμοί και δυστυχώς διαταράζουν τη ροή του παιχνιδιού, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις. Από την άλλη, το Classic Mode προσφέρει μια βελτιωμένη εμπειρία αφαιρώντας εντελώς αυτούς τους κόμβους και εξυπηρετεί τους παίκτες που προτιμούν μια πιο εστιασμένη εμπειρία.

Δύο ακόμα στοιχεία στα οποία θα ήθελα να εστιάσω είναι τα γραφικά αλλά και ο ήχος. Ξεκινώντας με τον ήχο, τα εφέ τον νομισμάτων που μαζεύουμε, των επιθέσεων και της εξερεύνησης διακρίνονται από μια νοσταλγική χροιά που μας ταξιδεύει στην παλιά εποχή των platformers, τότε που Mario και Sonic εντυπωσίαζαν όλο και περισσότερους παίκτες και μεγάλωναν γενιές. Βέβαια, δεν είναι όλα τέλεια καθώς ο semi-retro ήχος καλύπτεται από το πιο μοντέρνο voice acting – κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό απλά γίνεται αντιληπτή η αντίθεση.

Τα γραφικά αντίστοιχα αποτελούνται από pixel που συνθέτουν μια εικόνα που θυμίζει το πρόσφατο Sonic Mania και δίνουν την αίσθηση ενός retro και παράλληλα μοντέρνου-κλασικού platformer. Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, το Freedom Planet 2 έχει σίγουρα καλύτερα, πιο καθαρά γραφικά που κολακεύονται από ξεχωριστά περιβάλλοντα, με μοναδικές χρωματικές παλέτες και περίπλοκα μοντέλα που εν τέλει δημιουργούν μια οπτικά εκπληκτική εμπειρία.

Το Freedom Planet 2 είναι ένα ιδιαίτερο sequel. Ένα δώρο προς τους λάτρεις των 2D platformers με καλύτερα, πιο καθαρά και ελκυστικά γραφικά, άψογη μουσική και όμορφο ήχο, μια ενδιαφέρουσα ιστορία, καλοφτιαγμένα επίπεδα, εξίσου όμορφους μηχανισμούς και ποικιλία στο gameplay που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλους τίτλους. Η ιστορία από την άλλη, είναι περισσότερο ένας τρόπος για να εξερευνήσουμε τους ήρωες μέσα από έναν απολαυστικό τόνο και παρόλο που δεν είναι τόσο συναισθηματικά συναρπαστική, το gameplay το αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό.

Ευχαριστούμε την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Freedom Planet 2 | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Το Freedom Planet 2 είναι ένα ξεχωριστό sequel με εντυπωσιακά γραφικά και πλούσιο gameplay, προσφέροντας ένα δώρο προς τους λάτρεις των 2D platformers. Η ενδιαφέρουσα ιστορία του συνοδεύεται από άψογο ήχο και εξαιρετικά σχεδιασμένα επίπεδα, ενώ οι μηχανισμοί και η ποικιλία στο gameplay τον καθιστούν έναν τίτλο δύσκολα ανταγωνίσιμο στο είδος του.
8.5
ΒΑΘΜΟΣ