Απολύσεις ανακοίνωσε η Riot Games

Η Riot Games, η ομάδα ανάπτυξης πίσω από το League of Legends, ανακοίνωσε πως είναι μια από τις εταιρείες που προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού στο συνολικό παγκόσμιο εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση επικεντρώνεται εκ νέου σε «λιγότερα έργα υψηλού αντίκτυπου που θα τους οδηγήσουν προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Στο αντίστοιχο blog post, ο CEO της εταιρείας, Dylan Jadeja, έγραψε ότι οι πρώτες απολύσεις έγιναν τον Ιανουάριο του 2023 με 46 άτομα να χάνουν τις θέσεις τους:

“Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μας, καταφέραμε να αποφύγουμε τέτοιες κινήσεις, αλλά αυτή η απόφαση είναι κρίσιμη για το μέλλον της Riot. Αυτό δεν είναι για να κατευνάσει τους μετόχους ή για να πετύχει έναν αριθμό τριμηνιαίων κερδών – είναι αναγκαιότητα”

Μαζί με αυτό, ο Dylan Jadeja έστειλε και ένα e-mail σχετικά με αυτή την απόφαση, ένα που αργότερα μεταφράστηκε και σε άλλο post στην σελίδα της εταιρείας:

Από το 2019, έχουμε κάνει πολλά μεγάλα στοιχήματα σε όλη την εταιρεία με στόχο να δώσουμε την καλύτερη αίσθηση του να είσαι παίκτης. Πήγαμε ως πρώτο βήμα στη δημιουργία νέων εμπειριών και στη διεύρυνση της συλλογής μας και αναπτυχθήκαμε γρήγορα καθώς γίναμε μια εταιρεία πολλαπλών παιχνιδιών, πολλαπλών εμπειριών — επεκτείνοντας το παγκόσμιο μας αποτύπωμα, αλλάζοντας το μοντέλο λειτουργίας μας, φέρνοντας νέα ταλέντα που ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες μας και τελικά διπλασιάσαμε το μέγεθος της Riot σε λίγα μόλις χρόνια.

Σήμερα, είμαστε μια εταιρεία χωρίς έναν συγκεκριμένο στόχο και με απλά λόγια, έχουμε πάρα πολλά πράγματα σε εξέλιξη. Μερικές από τις σημαντικές επενδύσεις που έχουμε κάνει δεν αποδίδουν με τον τρόπο που τις περιμέναμε. Τα κόστη μας έχουν αυξηθεί σε σημείο όπου δεν είναι βιώσιμα και δεν έχουμε περιθώρια πειραματισμού ή αποτυχίας – κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για μια δημιουργική εταιρεία όπως η δική μας. Όλα αυτά θέτουν τον πυρήνα της επιχείρησής μας σε κίνδυνο.

Τους τελευταίους μήνες, προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την τροχιά μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ζητήσαμε από τους υπεύθυνους να κάνουν συμβιβασμούς στα πράγματα στα οποία εργάζονται οι ομάδες τους. Αναπτύξαμε επιβράδυνση προσλήψεων και σε ορισμένες περιπτώσεις πάγωμα προσλήψεων. Βάλαμε έμφαση στον έλεγχο του κόστους ενισχύοντας παράλληλα την αύξηση των εσόδων μας. Όλα αυτά χωρίς αμφιβολία ήταν δύσκολα για τις ομάδες μας.

Όμως, καθώς ψάξαμε με τους υπεύθυνους σε όλη τη Riot, έχει γίνει σαφές σε όλους μας ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι αρκετές. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να επικεντρώσουμε την επιχείρησή μας και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε πράγματα που δίνουν τη μεγαλύτερη αξία στους παίκτες – τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά τον χρόνο των παικτών. Δυστυχώς, αυτό περιλαμβάνει την πραγματοποίηση αλλαγών στον τομέα όπου επενδύουμε περισσότερο — τον αριθμό των εργαζομένων μας.

Οι αποφάσεις που αναφέρονται παραπάνω καθώς και οι αλλαγές οδήγησαν στην απόλυση 530 εργαζομένων από τα γραφεία της Riot παγκοσμίως με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο να εντοπίζεται σε ομάδες εκτός βασικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, η Riot κλείνει το RiotForge – την πρωτοβουλία που την οδήγησε να συνεργάζεται με μικρότερα indie στούντιο για την ανάπτυξη αρκετών τίτλων με καλή αποδοχή βάσει της IP της, συμπεριλαμβανομένων των Ruined King, Song of Nunu και του επερχόμενου Bandle Tale και μειώνει το μέγεθος της ομάδας Legends of Runeterra.

Σύμφωνα με τον CEO, το Legends of Runeterra δεν απέδωσε όσο καλά θα ήθελαν αλλά η ομάδα ανάπτυξης θα επικεντρωθεί πάλι στο PvE Game Mode του παιχνιδιού αλλά και στα βασικά project της που είναι τα League of Legends, Valorant, Teamfight Tactics και Wild Rift ώστε να φέρουν “περιεχόμενο, νέες λειτουργίες και updates”.

Οι υπάλληλοι της Riot που επηρεάζονται από τις σημερινές απολύσεις θα λάβουν:

  • τουλάχιστον έξι μήνες αποζημίωσης,
  • ένα μπόνους μετρητών ίσο με το 100 τοις εκατό των μεμονωμένων Ετήσιων Μπόνους Απόδοσης του 2023,
  • παροχές υγείας ίσες με τη διάρκεια της αποζημίωσης απόλυσης,
  • 1000 $ για την κάλυψη δαπανών που κανονικά θα πήγαιναν στο Riot’s Play Fund and Wellness Fund,
  • μετοχικό κεφάλαιο,
  • λαπτοπ για να τους βοηθήσει να βρουν δουλειά εάν δεν έχουν διαθέσιμο υπολογιστή σπίτι,
  • υποστήριξη σταδιοδρομίας,
  • πρόσβαση τριών μηνών στο Πρόγραμμα βοήθειας Rioter, υποστήριξη βίζας και
  • συνεχής χρήση της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Riot για «περιορισμένο χρόνο».

Οι απολύσεις στην Riot έρχονται να “κουμπώσουν” σε ένα ασταμάτητο κύμα απολύσεων στο κλάδο και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία εταιρεία που θα προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις – αν και αυτό ευχόμαστε, να είναι η τελευταία.