The Swords of Ditto | Review [Restored]

H Devolver Digital μας έχει συνηθίσει με μικρούς αλλά ευχάριστους, δύσκολους ή και διασκεδαστικούς τίτλουςπου μας θυμίζουν γιατί αγαπήσαμε τα βιντεοπαιχνίδια και όλη την βιομηχανία από πίσω τους. Η Αμερικάνικη εταιρεία είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία τίτλων από φιλόδοξες ομάδες που είναι ικανές να παράξουν μικρά διαμαντάκια για τα μάτια όλων μας. Στο παρελθόν είχαμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά, και τώρα πρόσφατα πήραμε στα χέρια μας έναν τίτλο που πέρασε σχεδόν απαρατήρητος και πρόκειται για το The Swords of Ditto.

Το The Swords of Ditto είναι κατά κόρον ένα Single-Player RPG που μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε με έναν ακόμα φίλο μας για να ολοκληρώσουμε την ιστορία. Πρόκειται για ένα έργο που αντλεί την έμπνευση και τις επιρροές του από παιχνίδια όπως το The Legend of Zelda καθώς έχει μια παρόμοια λογική, αλλά διαθέτει ένα υψηλό επίπεδο δυσκολίας που δημιουργεί τραγελαφικές καταστάσεις που πολλές φορές θα “μας βγάλουν από τα ρούχα μας”. Από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα έχει δεχθεί αρκετά δωρεάν updates που μας παρέχουν μπόλικο νέο περιεχόμενο όπως τέρατα, κεφάλαια ιστορίας και όπλα ή παιχνίδια για τους ήρωές μας.

Το The Swords of Ditto λαμβάνει χώρα σε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο μαγεία και περίεργα πλάσματα. Αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός άγνωστου ήρωα που πρέπει να ελευερώσει την χώρα από έναν αρχαίο εχθρό χρησιμοποιώντας το σπαθί του Ditto. Ξεκινώντας το παιχνίδι πρέπει να κατευθυνθούμε άμεσα προς τον Mormo, τον κακό της ιστορίας, και να τον αντιμετωπίσουμε. Φυσικά, όταν θα φτάσουμε εκεί ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δυνάμεις του και πεθαίνουμε στην μάχη. Μόλις 100 χρόνια αργότερα, ο επόμενος ήρωας γεννιέται και καλείται να σηκώσει το σπαθί, να καθαρίσει τον κόσμο από τις κατάρες του Mormo, να τον αποδυναμώσει και να τον αντιμετωπίσει στον πύργο του.

Η πρόοδος του παιχνιδιού είναι παρόμοια με αυτή του Zelda. Βρισκόμαστε σε έναν κατεστραμμένο και καταραμένο κόσμο στον οποίο υπάρχουν μπουντρούμια και θησαυροί για να ανακαλύψουμε. Πολλά από αυτά ξεκλειδώνονται όταν θα έχουμε ολοκληρώσει ορισμένες περιοχές ή προαπαιτούμενα. Πολλοί από τους χαρακτήρες που υπάρχουν στις πόλεις και γενικότερα στον κόσμο θα μας δώσουν μικρές παράπλευρες αποστολές για να ολοκληρώσουμε και πολλές φορές έχουν να κάνουν με κάτι αστείο όπως την συλλογή χαρτιών υγείας ή την αντιμετώπιση περίεργων πλασμάτων.

Αυτό που θα μας τραβήξει το ενδιαφέρον στο Swords of Ditto είναι τα γραφικά του. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο και χαριτωμένο παιχνίδι με σχέδια και χαρακτήρες που μοιάζουν βγαλμένοι από το Rick & Morty ή το Adventure Time (περισσότερο με αυτό) με την κίνησή τους να είναι πολύ καλή και να φαίνεται φυσική. Θεωρώ πως η εμφάνισή του είναι το δυνατότερο χαρτί του και αυτό διότι το gameplay δεν καινοτομεί παρά μόνο σε ορισμένους τομείς και πολλές φορές θα μας κουράσει με την δυσκολία ή τον χειρισμό του χαρακτήρα μας.

Στον πυρήνα του, το The Swords of Ditto είναι ένα αρκετά απλό παιχνίδι, ειδικά για όσους έχουν παίξει κάποιο παραδοσιακό Dungeon Crawler. O χαρακτήρας μας έχει στην κατοχή του ένα σπαθί που χρησιμοποιούμε για να επιτεθούμε ή να κόψουμε γρασίδι – μέσα στο οποίο βρίσκουμε νομίσματα ή καρδιές όπως και στο Zelda – ενώ τα τέσσερα διαθέσιμα item slots μας βοηθούν να εξοπλιστούμε με τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στην εξερεύνησή μας. Επιπλέον, το dodge roll μας επιτρέπει να αποφύγουμε επιθέσεις ή παγίδες, ή να περιηγηθούμε λίγο πιο άμεσα και γρήγορα.

Κάθε εχθρός έχει διαφορετική εμφάνιση και μοτίβο επιθέσεων που θα πρέπει να συνηθίσουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε ζωντανοί μέχρι το τέλος, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία και την πρόοδό μας. Για παράδειγμα υπάρχουν εχθροί που μπορούμε να σκοτώσουμε μόνο με την χρήση φωτιάς, ενώ άλλοι μπορούν να πεθάνουμε μόνο με σπαθί ή μαγικές ικανότητες και παγίδες.

Η μορφολογία του χάρτη και των σημείων που θα βρεθούμε θα κάνουν την διαφορά στις μάχες που θα εμπλακούμε. Σε κάθε μας προσπάθεια πολλές από τις περιοχές θα δεχθούν αισθητές αλλαγές όπως περισσότερους και δυνατότερους εχθρούς, ερείπια ή εμπόδια που θα μας κόβουν την πρόοδο. Κάθε φορά που πεθαίνουμε ξεκινάμε με έναν νέο χαρακτήρα που καλείται να αναλάβει τον σκοπό, και κάθε φορά περνάνε 100 χρόνια ανάμεσα σε κάθε προσπάθεια. Αυτό σημαίνει πως και οι NPCs αλλάζουν και η ελπίδα ξεκινάει να χάνεται ολοένα και περισσότερο.

Τα μπουντρούμια που θα πρέπει να ολοκληρώσουμε διατηρούν την κλασσική ιδεολογία του Zelda. Δηλαδή θα πρέπει να λύσουμε γρίφους που σχετίζονται με το δωμάτιο που βρισκόμαστε ή με λεπτομέρειες που με μια πρώτη ματιά μας διαφεύγουν, ενώ σε άλλα θα πρέπει να σκοτώσουμε όλα τα τέρατα γύρω μας για να εμφανίσουμε κάποιο κλειδί. Παράλληλα με τα παζλ, κάθε μπουντρούμι αξιοποιεί κανόνες του Isle of Trials που πρόκειται για ένα σύνολο τροποποιητών που αλλάζει τους κανόνες για το πώς λειτουργεί κάθε μπουντρούμι. Αυτά ξεκινούν από ένα ή δύο, αλλά αργότερα αυξάνονται μέχρι και τέσσερα και θα μπορούσαν να είναι οτιδήποτε, όπως αντοχή στα δηλητήρια και auto-health-regen απαγορεύοντας τη χρήση health items. Αυτοί οι τροποποιητές διατηρούν το παιχνίδι και τα μπουντρούμια φρέσκα, ειδικά σε επόμενες προσπάθειες κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

Αποδοτικά, το The Swords of Ditto: Mormo’s Curse φαίνεται να εξακολουθεί να έχει θέμα με τον χρόνο φόρτωσης. Κάνοντες απλές μεταβάσεις όπως το να μπούμε σε ένα κτήριο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αρκετά αισθητούς χρόνους αναμονής. Από την άλλη, πολλές τοποθεσίες υποφέρουν από fps drops λόγω της πυκνότητάς τους από φυτά, αντικείμενα και τέρατα.

To The Swords of Ditto: Mormo’s Curse είναι ένα όμορφο και ενδιαφέρον Roguelike Dungeon Crawler το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε μαζί με κάποιον φίλο/η μας. Ο χειρισμός του θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερος σε σχέση με άλλα παιχνίδια καθώς είναι δύσκολο να εξοικειωθούμε με αυτόν. Προσωπικά, ένιωσα πως αξίζει τα λεφτά του και πρόκειται για ένα χαριτωμένο παιχνίδι γεμάτο easter eggs και γρίφους που είναι εύκολο να λύσουμε. Η One Bit Beyond ξεκίνησε με το δεξί και αναμένουμε να δούμε το επόμενο έργο της.

The Swords of Ditto | Review [Restored]
ΣΥΝΟΨΗ
To The Swords of Ditto: Mormo’s Curse είναι ένα όμορφο και ενδιαφέρον Roguelike Dungeon Crawler το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε μαζί με κάποιον φίλο/η μας. Ο χειρισμός του θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερος σε σχέση με άλλα παιχνίδια καθώς είναι δύσκολο να εξοικειωθούμε με αυτόν.
8
ΒΑΘΜΟΣ