Star Wars: Dark Forces Remaster | Review

To DOOΜ είναι το FPS με την μεγαλύτερη επιρροή μέχρι σήμερα. Ήταν το παιχνίδι που στην ουσία έκανε γνωστό το είδος και μας έδωσε ατελείωτες ώρες διασκέδασης και δημιουργικότητας. Η δημιουργικότητα αυτή πέρασε μετά και σε άλλα γνωστά franchise επιστημονικής φαντασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Star Wars και της Lucas Arts, η οποία χρησιμοποίησε την Doom engine για να δημιουργήσει το δικό της FPS την δεκαετία των 90s αλλά και άλλα παιχνίδια όπως τα TIE Fighter και Jedi Knight από την Raven Software.

Το Star Wars: Dark Forces ήταν ένα παιχνίδι που όλα αυτά τα χρόνια το είχα αμυδρά στην μνήμη μου. Πάντα θυμόμουν ότι έπαιζα ένα εντυπωσιακό (για την εποχή) FPS που μου θύμιζε πολύ DOOM αλλά είχε το κάτι διαφορετικό. Το διαφορετικό ήταν τόσο στο setting αλλά και στα διαφορετικά στοιχεία του gameplay όπως την ικανότητα να πηδάμε και να σκύβουμε, να σημαδεύουμε ψηλά και να ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες και επίπεδα – κάτι που τα παιχνίδια της μηχανής και της εποχής δεν μπορούσαν να καταφέρουν με ευκολία. Έτσι, αρκετά χρόνια μετά, η Nightdive Studios φέρνει για ακόμα μια φορά ένα αξιοπρεπέστατο remaster ενός αγαπημένου τίτλου, ταξιδεύοντάς μας στα παλιά καλά χρόνια.

Στο Dark Forces αναλαμβάνουμε τον ρόλο του μισθοφόρου Kyle Katarn που αναλαμβάνει αποστολές για την Επανάσταση ξεκινώντας με το να κλέψει τα σχέδια του Death Star και να δώσει το απαραίτητο boost στις δυνάμεις αντίστασης του γαλαξία. Κάθε αποστολή που αναλαμβάνει ο Kyle θα τον φέρει σε εμβληματικές τοποθεσίες και εγκαταστάσεις της αυτοκρατορίας αξιοποιώντας όλα τα όπλα και τα εργαλεία που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν όπως χιονοπέδηλα, κυάλια και όπλα όπως Blasters, Thermal Detonators και άλλα. Η υπόθεση του Dark Forces είναι μια παράπλευρη ιστορία κατά την διάρκεια της μάχης μεταξύ Επανάστασης και Αυτοκρατορίας και επικεντρώνει στους Dark Troopers, μια νέα μονάδα στρατιωτών η οποία δοκιμάζεται από τον εχθρό.

Ως ένα κλασικό FPS της εποχής των 90s έχει γραφικά που μας ταξιδεύουν σε εκείνη την περίοδο αλλά έχει ανταποκριθεί καλά στον χρόνο. Η μάχη επικεντρώνεται στα blasters και τα όπλα που θα βρούμε, με τις βολές να ανταλλάσσονται διαρκώς μεταξύ του Kyle και των Troopers. Ξεκινάμε με ένα απλό πιστόλι αλλά γρήγορα αλλάζουμε στο Stormtrooper Blaster το οποίο θα είναι και το βασικό μας όπλο κατά την διάρκεια των αποστολών λόγω της πληθώρας των πυρομαχικών που βρίσκουμε αλλά και της αποτελεσματικότητάς του. Είναι ένα αρκετά πολύπλευρο όπλο που μπορεί κάλλιστα να μας βγάλει από μια δύσκολη κατάσταση και να κατατροπώσει τους εχθρούς μας. Προχωρώντας, βρίσκουμε όπλα όπως τις Thermal Detonators που μπορούν με μόλις 1-2 βόμβες να διαλύουμε ολόκληρο στρατό ενώ με άλλα όπλα όπως το plasma cannon που έχει λίγες σφαίρες αλλά είναι άκρως καταστροφικό.

Αυτό που ίσως ενοχλήσει πολλούς είναι η απουσία ποικιλίας στους εχθρούς. Θα αντιμετωπίσουμε τους τυπικούς Stormtroopers ή τους Imperial αξιωματικούς, μαζί με μερικά droids και εξωγήινους που ορκίστηκαν πίστη στην αυτοκρατορία, και τους περιστασιακούς Dark Troopers. Ενώ η αντιμετώπιση των Dark Troopers προσθέτει κάποια πρόκληση στην συνολική εμπειρία, η μάχη παραμένει σχετικά απλή. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί επίσης ένα σύστημα περιορισμένων ζωών, respawns σε κοντινά σημεία και επιλογές για παραμετροποίηση του χειρισμού.

Η ιδιαιτερότητα του Dark Forces σε σχέση με τα παιχνίδια της εποχής είναι πως δίνει την δυνατότητα στους παίκτες να κάνουν πράγματα που δεν μπορούσαν σε άλλα του είδους. Ικανότητες όπως να πηδάμε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, να σκύβουμε για να περάσουμε κάτω από εμπόδια και καταπακτές, να κοιτάμε πάνω και κάτω για να σημαδεύουμε σε σημεία που δεν μπορούσαμε άλλοτε και άλλα πιο “ασήμαντα” χαρακτηριστικά όπως τα λέιζερ που αναπηδούν από τοίχο σε τοίχο ή που μπορούν να φωτίσουν σκοτεινά δωμάτια κάθε φορά που πυροβολούμε είναι μόνο μερικά από τα εντυπωσιακά στοιχεία. Εντυπωσιακό είναι ακόμα και το γεγονός ότι τα επίπεδα των αποστολών αποτελούνται από κτήρια που έχουν αρκετούς ορόφους και υπόγεια επίπεδα που μπορούμε να εξερευνήσουμε για πόρους, πυρομαχικά και κρυμμένα δωμάτια.

Η δουλειά που έχει κάνει η Nightdive Studios με την KEX Engine μας οδηγεί σε ένα Remaster που αξίζει την προσοχή αλλά και τον χρόνο μας. Η Remastered έκδοση συνοδεύεται από αισθητές αλλαγές στα γραφικά και τα σχέδια του παιχνιδιού με βελτιώσεις στα sprites και τα textures. Φυσικά, το κομμάτι που έχει φάει την μεγαλύτερη αλλαγή είναι τα cinematics που είναι ακόμα πιο καθαρά και ευδιάκριτα σε αντίθεση με το παρελθόν. Το μόνο ‘πρόβλημα’ που παρατηρήσαμε είναι η μουσική, η οποία ήταν πιο δυνατή απ’ότι θα έπρεπε με αποτέλεσμα να καλύπτει τα λόγια κατά την διάρκεια των cutscenes και γενικά, να μας κουφαίνει.

Η προσπάθεια της Nightdive Studios να βελτιώσει τα γραφικά είναι εμφανής, προσφέροντας μας την επιλογή να εναλλάσσονται μεταξύ των remastered και των πρωτότυπων γραφικών. H ομάδα κατάφερε να διατηρήσει την εμφάνιση και την αίσθηση του αυθεντικού παιχνιδιού παραδίνοντας παράλληλα μια νέα, αναβαθμισμένη οπτική εμπειρία, αλλά όχι σε βάρος του χαρακτήρα ή του τρόπου παιχνιδιού του.

Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια επεκτείνεται στο gameplay, με μια εμπειρία χωρίς προβλήματα και χαρακτηριστικά όπως μια επιλογή για respawn σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Προσωπικά, έπεσα σε μια περίπτωση που μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο άρχισα να βλέπω σχήματα και artifacts που με “καρφώνανε” στο σημείο που βρισκόμουν με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνω respawn. Το remaster περιλαμβάνει επίσης bonus περιεχόμενο, όπως artwork και ένα demo του αρχικού Dark Forces.

Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι πως το remaster του Star Wars: Dark Forces περιέχει και την αποκατάσταση ενός “κομμένου” επιπέδου, του ISD Avenger. Το Avenger χρησίμευσε ως demo στην Έκθεση Ηλεκτρονικών Ειδών Καταναλωτών (Consumer Electronics Show) πριν από την αρχική κυκλοφορία το 1995. Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα εναλλακτικό πρώτο επίπεδο, με τον Kyle Katarn να εισβάλλει στον ομώνυμο Star Destroyer και να κλέβει τα σχέδια του Death Star, πιλοτάροντας ένα TIE Fighter.

Η ιστορία λέει ότι αντικαταστάθηκε από το πρώτο επίπεδο του Dark Forces, το Secret Base, αφού η LucasArts καθόρισε ότι ήταν πολύ δύσκολο για νέους παίκτες. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι ένα τελευταίο ίχνος της ύπαρξής του βρέθηκε στη λιανική έκδοση ως ένας χάρτης που δελέαζε τους παίκτες με μια αποστολή που δεν θα μπορούσαν ποτέ να παίξουν πραγματικά. Ωστόσο, η Nightdive μας προσφέρει αυτό το επίπεδο ως την πρώτη πίστα του παιχνιδιού αν και χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις και αλλαγές για να είναι προσβάσιμο σήμερα.

Τεχνικά, το Star Wars: Dark Forces Remaster προσφέρει κάτι παραπάνω από βελτιωμένα γραφικά, όπως μεγαλύτερες αναλύσεις και καρέ που αγγίζουν τα 120FPS σε 4Κ και περισσότερα σε χαμηλότερες αναλύσεις. Για να ανταποκριθεί στα τωρινά δεδομένα, υπάρχει και η δυνατότητα να παίξουμε με χειριστήριο και να αλλάζουμε τα πλήκτρα ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, δεν υπάρχει έξτρα περιεχόμενο όπως παραπάνω αποστολές, πέρα από τη μια που αναφέραμε, καθώς και κάποιου είδους multiplayer ή άλλα μουσειακά στοιχεία και unlockables παρά μόνο achievements και μυστικά για να ανακαλύψουμε.

Το remaster του Dark Forces της Nightdive Studios δίνει μια νέα πνοή σε έναν κλασικό, νοσταλγικό τίτλο, προσφέροντας μια οπτικά βελτιωμένη και πιο προσιτή έκδοση του παιχνιδιού. Παρά την ηλικία του, το Dark Forces παραμένει ένας θησαυρός για τους φίλους της σειράς Star Wars, με εμβληματικούς χαρακτήρες όπως ο Darth Vader και τοποθεσίες όπως το Death Star να μας ταξιδεύουν στον κόσμο του. Ενώ το περιεχόμενο μπορεί να φαίνεται περιορισμένο, το remaster το αναζωογονεί τόσο για παλιό κοινό όσο και για νέους παίκτες. Επιπλέον, η επιτυχία του remaster ανοίγει το δρόμο για πιθανά remasters σε άλλους Star Wars τίτλους και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για την σειρά.

Ευχαριστούμε την Nightdive Studios για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Star Wars: Dark Forces Remaster | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Ένα κομμάτι gaming ιστορίας που αναβιώνει με ένα αξιοπρεπέστατο remaster. H Nightdive Studios αναδεικνύει για άλλη μια φορά το ταλέντο της και μας επιστρέφει στις σκοτεινές δυνάμεις του γαλαξία σε ένα νοσταλγικό ταξίδι.
9
ΒΑΘΜΟΣ