Τα Windows 11 αποχαιρετούν τον Android emulator τους

Η Microsoft αποφάσισε να διακόψει το Windows Subsystem for Android (WSA), το προαιρετικό Android emulator των Windows 11.

Η εταιρεία ενημέρωσε σιωπηρά τη σελίδα τεκμηρίωσης του WSA, δηλώνοντας ότι δεν θα υποστηρίζεται μετά τις 5 Μαρτίου 2025. Η εφαρμογή του Amazon App Store, απαραίτητη για το WSA, θα αφαιρεθεί από το Microsoft Store μέχρι τις 6 Μαρτίου 2024.

Παρά ταύτα, οι χρήστες ενδέχεται να την κατεβάσουν από έναν αφιερωμένο σύνδεσμο, και όσοι έχουν εγκατεστημένο το WSA μπορούν να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν μετά τη λήξη της υποστήριξης.

Αρχικά υποσχόμενo τη δυνατότητα αυτόματης εκτέλεσης εφαρμογών Android στα Windows 11, το WSA αποδείχθηκε ανεπαρκές. To εργαλείο περιορίζεται σε εφαρμογές του Amazon Store, με μη επίσημες επιλογές φόρτωσης εξωτερικών εφαρμογών. Η απόδοση του είναι ιδιαιτέρως αργή, και η συνολική εμπειρία δεν ανταποκρίθηκε στον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε κατά την ανακοίνωση στα Windows 11 2021.

Η διακοπή του WSA αντανακλά τη μεταβολή στις ανάγκες των χρηστών, με περισσότερες εναλλακτικές διαθέσιμες για εφαρμογές παραγωγικότητας και ψυχαγωγίας στο Microsoft Store ή σε ιστοσελίδες.

Για τους χρήστες που θέλουν να εκτελέσουν εφαρμογές Android για διάφορες χρήσεις, εναλλακτικές λύσεις όπως το Phone Link, το Samsung Flow ή εφαρμογές τρίτων όπως το AirDroid προσφέρουν πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Ενώ το WSA μπορεί να φαινόταν πολλά υποσχόμενο, το σημερινό τοπίο τεχνολογίας και οι προτιμήσεις των χρηστών το καθιστούν λιγότερο σημαντικό το 2024.