Spirit City: Lofi Sessions | Review

Last updated:

Σε έναν κόσμο που συχνά είναι γεμάτος με θόρυβο, περισπασμούς και το χάος της καθημερινότητας το να βρίσκεις στιγμές ηρεμίας μπορεί να φαντάζει ένας δύσκολος στόχος. Αναγνωρίζοντας αυτή την ένταση και την ασταμάτητη ροή θορύβων και στιγμών, η ανεξάρτητη εταιρεία παιχνιδιών Mooncube Games έβαλε ως στόχο να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα τον νέο τους τίτλο, το Spirit City: Lofi Sessions. Βέβαια, θα ήταν άδικο να το χαρακτηρίσουμε μόνο ως ένα ακόμα βιντεοπαιχνίδι μιας και είναι περισσότερο ένα εργαλείο συγκέντρωσης που υπόσχεται να βυθίσει τους παίκτες σε έναν κόσμο ηρεμίας και παραγωγικότητας παρέα με ψηφιακά, χαριτωμένα πλάσματα.

Στην καρδιά του Spirit City: Lofi Sessions, ενός παιχνιδιού που είναι φανερά εμπνευσμένο από το Lo-Fi Girl του YouTube, βρίσκεται η δέσμευσή του να προάγει μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Από τη στιγμή που σαν παίκτες ανοίγουμε το παιχνίδι, μας υποδέχεται ένα lofi ηχητικό τοπίο όπου δημιουργεί το τέλειο background για να χαλαρώσουμε, να εργαστούμε και να το έχουμε ανοιχτό όσο “χαζεύουμε” ή ασχολούμαστε με κάτι άλλο. Είτε αντιμετωπίζουμε ένα βουνό καθηκόντων είτε απλά ξεκουραζόμαστε μετά από μια δύσκολη ημέρα, οι προσεκτικά επιλεγμένες lofi λίστες εξασφαλίζουν ότι υπάρχει μουσική για κάθε διάθεση και περίσταση, για κάθε ώρα της ημέρας και καιρό.

Αλλά το Spirit City προσφέρει περισσότερα από μία απλά ακουστική ευχάριστη εμπειρία. Βασικό στοιχείο του gameplay είναι η εξατομίκευση την εμπειρία μας, από τη δημιουργία του δικού μας μοναδικού avatar μέχρι την επιλογή του spirit companion μας όπου θα μας συνοδεύσει στις διάφορες ασχολίες μας. Μέσα από τις επιλογές που μας δίνονται, δημιουργούμε τον δικό μας χαρακτήρα με μια ποικιλία από haistyles, outfits και επιλογές πραμετροποίησης ώστε να δημιουργήσουμε την δική μας μοναδική ατμόσφαιρα για το καθημερινό μας ‘άραγμα’.

Καθώς εργαζόμαστε, πλέκουμε, ράβουμε, ζωγραφίζουμε, γράφουμε ή απλά αράζουμε ξεκλειδώνουμε σταδιακά νέα αντικείμενα για τον χώρο μας καθώς και 15 χαριτωμένα πνεύματα, καθένα με πολλαπλές παραλλαγές χρωμάτων και εμφανίσεις. Κάθε ένα από αυτά τα πλάσματα ξεκλειδώνονται σταδιακά πραγματοποιώντας ασχολίες ή στόχους μέσα στην ημέρα ή το διάστημα ημερών. Στο βιβλίο της συλλογής αυτών των πλασμάτων, γνωστό ως SpiritDex, θα δούμε μερικά hints για να μπορέσουμε να τα ξεκλειδώσουμε και είναι αρκετά αόριστα αλλά αρκετά για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι χρειάζεται να κάνουμε. Για παράδειγμα, θα πρέπει να βάλουμε το avatar μας να κάθεται κοντά στο τζάκι, να πλέκει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο τη στιγμή που έξω έχει καταιγίδα και είναι νύχτα. Συνήθως, τα απαιτούμενα είναι αρκετά ευνόητα και εύκολα αλλά κάποιες φορές ίσως ζοριστούμε.

Στο επίκεντρο του εργαλείου όμως είναι η μουσική, με τα ηχητικά εφέ να εμπλουτίζουν το background και να δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα για ένα χαλαρό απόγευμα ή Σαββατοκύριακο.Επιλογές όπως καταιγίδες, ήχοι ανέμου, ήχοι βροχής και το κρακάρισμα στο τζάκι ενισχύουν την συνολική ατμόσφαιρα και ομολογώ πως όταν έβαλα κεριά στο σαλόνι, χαμηλό φωτισμό και ένα ζεστό καφέ…παραχαλάρωσα. Η μουσική από την άλλη διατίθεται σε συνεργασία με το Homework Radio, μια εταιρεία lofi μουσικής, έχοντας έτσι στην διάθεσή μας περίπου 94 λίστες αναπαραγωγής για να διαλέξουμε όση ώρα έχουμε ανοιχτό το παιχνίδι.

Αυτό που μπορεί να κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος που λειτουργεί το παιχνίδι. Σαν τίτλος τραβάει πληροφορίες από τον υπολογιστή μας ώστε να προσαρμόσει την ώρα της ημέρας, τις καιρικές συνθήκες και τον φωτισμό που θα επικρατεί έξω. Όλα τα υπόλοιπα τα θέτουμε εμείς. Η μουσική που θα βάλουμε, οι εργασίες που θα βάζουμε το avatar μας να κάνει, τα Spirit companions μας και ο χώρος μας, δημιουργούνται σταδιακά όσο παίζουμες και μαζεύουμε πόντους για το Spiritographer μας. Όσο ανεβαίνουμε επίπεδο – δηλαδή όσο έχουμε ανοιχτό το εργαλείο και κάνουμε το οτιδήποτε – ξεκλειδώνουμε νέες επιλογές προσαρμογής από απλά ρούχα και εμφανίσεις για το avatar μας μέχρι και νέα έπιπλα ή δυνατότητες για το δωμάτιο.

Από την άλλη, έχουμε την αισθητική και την παρουσίαση που από μόνα τους είναι στοιχεία εξίσου εντυπωσιακά. Ο φωτισμός στον χώρο κατορθώνει να δημιουργήσει μια εξίσου μοναδική, cozy ατμόσφαιρα ενώ τα γραφικά του χαρακτήρα και των Spirits παραπέμπουν σε anime που παραδόξως δένουν αρμονικά με το σύνολα. Αν έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε κάπως, το Spirit City είναι μια ζωντανή επιφάνεια εργασίας στον υπολογιστή μας για όσο κάνουμε κάποια δραστηριότητα ή ασχολία στο σπίτι μας. Ευτυχώς, ο υπολογιστής μας δεν καταπονείται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το τι αντίκτυπο θα έχει στο σύστημά μας.

Αυτό που ίσως θα ήθελα να δω περισσότερο στο Spirit City είναι περισσότερα πνεύματα για να ανακαλύψω, περισσότερες καιρικές συνθήκες και ίσως περισσότερες ψηφιακές δραστηριότητες για να ταυτίζομαι ίσως λίγο περισσότερο. Σίγουρα πάντως, είναι ένα έργο που δεν απευθύνεται σε όλους και σίγουρα όχι σε πολλούς. Ως παιχνίδι δεν μας προσφέρει κάποιον συγκεκριμένο στόχο παρά επιμονή και συνέπεια για να ξεκλειδώσουμε όλα όσα έχει. Ως εργαλείο όμως είναι αρκετά χρήσιμο, ιδιαίτερα για άτομα που χάνουν εύκολα την συγκέντρωσή τους ή προτιμούν μουσική όσο ασχολούνται με το οτιδήποτε. Μπορεί να γίνει περισπασμός κατά την διάρκεια των εργασιών μας, όχι λόγω του ότι μπορεί να έρχονται ειδοποιήσεις ή μηνύματα μέσα στο παιχνίδι αλλά λόγω του ότι μπορεί να θέλουμε να βυθιστούμε στην χαριτωμένη του ατμόσφαιρα.

Είναι δύσκολο να κρίνουμε ένα παιχνίδι που είναι παράλληλα ένα τόσο απλό εργαλείο. Δεν είναι ένα live-service παιχνίδι ούτε κάτι που “τερματίζεται.” Είναι ένα καθημερινό εργαλείο για όσους θέλουν κάτι χαλαρό και ήρεμο καθώς εργάζονται σε πίεση ή θέλουν να ησυχάσει το μυαλό τους. Είναι για όσους δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ή απλά τους αρέσει να οργανώνουν την ατμόσφαιρα, τον χρόνο τους και την δουλειά τους ενώ παράλληλα έχουν μια ωραία αισθητική στην οθόνη (ή την 2η οθόνη) του υπολογιστή τους. Το Spirit City παρέχει το τέλειο καταφύγιο για να ξεκουραστούμε, να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας.

Ευχαριστούμε την εκδότρια εταιρεία για την παραχώρηση του παιχνιδιού.

Spirit City: Lofi Sessions | Review
ΣΥΝΟΨΗ
Το Spirit City αναδεικνύεται ως καθημερινό εργαλείο χαλάρωσης και δημιουργικής αναζήτησης και απευθύνεται σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πίεση στην εργασία τους ή επιθυμούν να ηρεμήσουν το μυαλό τους, προσφέροντας μια ευχάριστη αισθητική εμπειρία και εργαλεία οργάνωσης που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας και της ευεξίας
8
ΒΑΘΜΟΣ