To Sniper Elite αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα ιδιαίτερο βιντεοπαιχνίδι το οποίο “μιλάει” τόσο στους λάτρεις των παιχνιδιών βολών και τρίτου προσώπου, όσο και σε εκείνους που δεν αρέσκονται στα Sniper Rifles ως κύρια επιλογή. Μέσω του Sniper Elite, τα Sniper Rifles έγιναν αγαπημένα όπλα λόγω του τρόπου που κυλούσαν οι αποστολές και λόγω του τρόπου που εκτυλίσσονταν οι μάχες. 

Για όσους δεν θυμούνται, το gameplay ήταν αρκετά γραμμικό και άμεσο αλλά απαιτούσε στρατηγική και προσεκτική προσέγγιση. Τα πιο “mainstream” όπλα έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα καθώς ήταν περισσότερο υποστηρικτικά, και τα sniper rifles ήταν το βασικό όπλο καταστροφής. Εκτός αυτού, κάθε φορά που ρίχναμε με το sniper μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και το bullet-time ώστε να δούμε την σφαίρα μας να διαπερνάει αντιπάλους και οχήματα και να καταστρέφει κομμάτια με μια X-ray παρουσίαση.

Η επιτυχία αυτής της φόρμουλας φάνηκε με τα χρόνια καθώς έχουμε τέσσερα βασικά παιχνίδια στην σειρά και διάφορα spin-offs στο ίδιο σύμπαν. Μέσα σε αυτά είναι και η σειρά των Zombie Army, που δανείζεται την λογική του βασικού παιχνιδιού και αντί για απλούς ναζί μας τοποθετεί ενάντια σε Zombie Nazi που δεν επηρεάζονται από τους φυσικούς κανόνες. Με μια πρώτη ματιά θα δούμε πως το gameplay δανείζεται στοιχεία από το Left 4 Dead και το πιο πρόσφατο Killing Floor.

Σε αυτή την πραγματικότητα, ο Hitler παραδίνεται κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, πριν παραδοθεί ολοκληρωτικά, ο Αδόλφος προσπαθεί να επαναφέρει τους νεκρούς στρατιώτες του μέσω μιας σκοτεινής τελετουργίας. Έτσι, οι στρατιώτες του επανέρχονται στην ζωή ως Ζόμπι και άλλα φρικιαστικά πλάσματα. Σκοτάδι, θάνατος και φωτιά είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά σε κάθε αποστολή και δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κύμματα απέθαντων.

Στο Zombie Army σκοπός μας είναι να επιβιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους απέθαντους με το Sniper Rifle μας. Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο κλασικά όπλα όπως πιστόλια και πολυβόλα, αλλά με τα πυρομαχικά να είναι πιο απλωμένα και λιγοστά, θα πρέπει να προγραμματίσουμε κατάλληλα τις κινήσεις μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Και ενώ το να βλέπεις τα εχθρικά κύμματα να έρχονται κατά πάνω σου είναι κάτι το τρομακτικό, πάντα θα υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος για να “καθαρίσουμε” το τοπίο.

Το Zombie Army 4 συνεχίζει την ιστορία της τριλογίας. Στο τέλος του προηγούμενου παιχνιδιού είχαμε τον θάνατο του Ζόμπι Αδόλφου και την κατάβασή του στην κόλαση. Και ενώ τον σκοτώσαμε και όλα υποτίθεται ότι θα φτιάχνανε, τα ζόμπι συνεχίζουν να τρομοκρατούν τον κόσμο και αυτή την φορά φαίνονται πιο ανθεκτικά, πιο δυνατά, και συνεπώς πιο επικίνδυνα. 

Θα συνεχίσουμε την ιστορία με το αντίστοιχο single-player campaign με την επιλογή να συνεργαστούμε με άλλους παίκτες online. Υπάρχουν 9 διαφορετικά επεισόδια με το καθένα να χωρίζεται σε ξεχωριστές αποστολές χωρισμένες από safe houses (όπου μπορούμε να ανασυντακτούμε και να μαζέψουμε υγεία, αντικείμενα και πυρομαχικά για να συνεχίσουμε). 

Αν θέλουμε να γίνουμε πιο καταστροφικοί – μιας και θα αντιμετωπίσουμε ζόμπι με πανοπλίες, ζόμπι που έχουν φλογοβόλα, ζόμπι που πετάνε οξύ κλπ – το Zombie Army 4 μας προσφέρει διάφορα perks για τον χαρακτήρα μας αλλά και αναβαθμίσεις, βελτιώσεις και πρόσθετα για τα όπλα μας. Αν καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε όλες τις ικανότητες ενός όπλου τότε μπορούμε να το κάνουμε ‘Master’ μέσω της αντίστοιχης πρόκλησης. Επιπλέον, οι ειδικές ικανότητες (οι οποίες είναι μόνο τέσσερις) θα μας θυμίσουν τα competitive shooters μιας και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας.

Μέσα στα upgrades, τα perks, και τις ικανότητες έχουμε και διάφορα effects που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε. Τα εφέ αυτά μπορεί να παίρνουν τις δυνάμεις τους από τα στοιχεία της φύσης όπως ηλεκτρισμό ή φωτιά, αλλά και πιο Θεικές δυνάμεις όπως το Divine Damage που μας επιτρέπει να αποδυναμώσουμε τους απέθαντους και να γιατρέψουμε τους συμμάχους μας μετατρέποντάς μας σε Medic (ή Paladin για τους πιο “χωμένους”). Η χρήση αυτών των εφέ μας επιτρέπουν να φτιάξουμε συνδιασμους ομάδων που γίνονται εύκολα καταστροφικές, ενώ άλλες φορές μπορεί να μην είναι αρκετά για να καταφέρουμε την ολοκλήρωση του επιπέδου – και έτσι πρέπει να τροποποιήσουμε το loadout μας.

Και θυμάστε που είπαμε παραπάνω για τα κύμματα εχθρών; Ε, εδώ έρχονται και “κουμπώνουν” οι ειδικές ικανότητες που είτε μας επιτρέπουν να σταματήσουμε τον χρόνο (ή να τον κάνουμε να κυλάει πιο αργά), να σκοτώνουμε πολλαπλούς εχθρούς σε μια ευθεία γραμμή ή να ρίχνουμε μια σφαίρα που εκρήγνυται σε μια μεγάλη περιοχή. Και αν θέλουμε να προσφέρουμε και θέαμα, μπορούμε να κάνουμε executions σε ορισμένα zombie αναζωογονώντας τον χαρακτήρα μας κάθε φορά.

Στον βασικό πυρήνα του παιχνιδιού έχουμε μηχανισμούς που συναντάμε σε πολλά παιχνίδια του είδους όπως προκλήσεις που πρέπει να φέρουμε εις πέρας σε κάθε επεισόδιο, collectibles που είναι συνδεδεμένα στην ιστορία με κάποιον έμμεσο τρόπο, killstreaks, πόντους εμπειρίας για τον χαρακτήρα και τα όπλα μας, skins για τα όπλα μας, ξεκλείδωμα upgrade slots για εμάς και τα όπλα μας και διάφορα άλλα στοιχεία που συσχετίζονται με την πρόοδο.

Κατά την διάρκεια μιας μάχης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και διάφορες στατικές παγίδες με περιορισμένο αριθμό χρήσεων. Αυτές είναι αρκετά χρήσιμες όταν βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, και συνδυάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα throwable objects όπως τα hand grenades και τις φορητές παγίδες.

Και ενώ το Zombie Army 4: Dead War προέρχεται από μια σειρά παιχνιδιών που χαρακτηρίζεται από γραμμικότητα και αμεσότητα, αυτό το παιχνίδι έχει και ένα ιδιαίτερο arcade feel στο μεγαλύτερο κομμάτι της διάρκειάς του. Μπορεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του να “κόβουμε βόλτες” μέσα σε ένα επίπεδο για να βρούμε κάποια καλύτερη θέση ή για να απομακρυνθούμε από τα ζόμπι, το απλό ζητούμενο του “επιβίωσε και σκότωσε όλα τα ζόμπι” είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτο, ειδικά όταν ψάχνουμε ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται πάρα πολύ σκέψη και στοχεύει στο να είναι διασκεδαστικό.

Στον τομέα της διασκέδασης και του “arcade-feel” έχουμε τόσο τα γραφικά όσο και τον ήχο. Τα γραφικά του είναι φαινομενικά καλύτερα από εκείνα του Sniper Elite 4, κάτι που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πλήρως καθώς το παιχνίδι λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της νύχτας (οπότε και το σκοτάδι δεν βοηθάει στο να τα διακρίνουμε πλήρως). Παρόλα αυτά, τα Textures, τα ειδικά εφέ, το αίμα, τα μοντέλα και ο φωτισμός είναι καλοσχεδιασμένα και δένουν αρκετά καλά μεταξύ τους. Από την άλλη, ο ήχος είναι ένα από τα πιο απολαυστικά στοιχεία του παιχνδιού. Όταν ακούς τα κεφάλια να σκάνει, τις σφαίρες να φεύγουν από το όπλο σου και τις εκρήξεις να εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα το μόνο που θέλεις είναι να συνεχίσεις. Και όταν βρίσκουμε αντικείμενα, collectibles ή αν κάνουμε kill streaks ένας arcade ήχος επιβεβαίωσης παίζει στο background προσφέροντας ένα αίσθημα ικανοποίησης.

Για να μπορούμε να τρέξουμε το Zombie Army 4: Dead War στις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα χρειαστούμε έναν Intel Core i7-3770, μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 970 4GB και 8GB μνήμης RAM. Σε ένα σύστημα με έναν Intel Core i5-4690, μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB και 8 GB μνήμης RAM μπορούσαμε να τρέξουμε τον τίτλο στις υψηλές ρυθμίσεις χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρα από κάποιες πτώσεις όταν τα ζόμπι πλήθαιναν.

Το Zombie Army 4: Dead War είναι η μεγαλύτερη και πιο περιεκτική προσθήκη στην σειρά. Σε αντίθεση με την προηγούμεμνη τριλογία, ο νέος τίτλος εστιάζει στην συνεργασία και το online multiplayer με την πρόοδο των χαρακτήρων να μας πηγαίνει σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση απ’όσα έχουμε συνηθίσει.

Αν έχετε φίλο ή θέλετε κάποιο χαλαρό παιχνίδι για να παίξετε με την παρέα ή άλλους παίκτες, τότε είτε το campaign είτε το horde mode, είτε τα weekly challenges είναι αρκετά καλές εναλλακτικές.

Σε γενικές γραμμές, το Dead War είναι ένας αρκετά διασκεδαστικός τίτλος που καταφέρνει να συνδυάσει τα διασκεδαστικά στοιχεία ενός arcade shooter με εκείνα της πιο σύγχρονης βιομηχανίας δημιουργώντας έτσι έναν αξιόλογο τίτλο που ίσως να αποτελεί ένα από τα ‘Hidden gems’ της χρονιάς.

Το Zombie Army 4: Dead War είναι διαθέσιμο στο Epic Games Store στην τιμή των 49,99€.

Ευχαριστούμε την IGE S.A. για την παροχή του review code.

Zombie Army 4: Dead War - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ7.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6.5
ΗΧΟΣ8.5
7.5Φλογερό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0