Όταν αγόρασα τον πρώτο προσωπικό μου υπολογιστή, δεν είχαμε την πολυτέλεια του διαδικτύου στο σπίτι μου. Εκείνη την εποχή βλέπετε, για να συνδεθείς στον ιστό έπρεπε είτε να αγοράσεις κάρτα από το περίπτερο, είτε να συνδεθείς μέσω τηλεφώνου με αποτέλεσμα να πρέπει να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου για να τον αποπληρώσεις. Ο ενθουσιασμός μου όμως, δεν με σταματούσε από το να κάθομαι ώρες μαθαίνοντας το υλικό, το λογισμικό και τα προγράμματα του νέου μου αποκτήματος. Ομολογώ πως πέρασα και αρκετές ώρες παίζοντας φλιπεράκι και πασιέντζα περιμένοντας τον ξάδερφό μου να μου φέρει κάποιο PC παιχνίδι για να σπάσει η μονοτονία.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, που το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας – και ίσως να αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι – και την βιομηχανία τον βιντεοπαιχνιδιών να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Με το μέλλον να προβλέπεται λαμπρό, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για ραγδαία ανάπτυξη και ανάδειξη των ΑΑΑ τίτλων και υποβάθμιση των Indie παιχνιδιών. Σε αυτό έρχονται να απαντήσουν παιχνίδια όπως το Cuphead, το Ori and the Blind Forest, το Owlboy και άλλα παρόμοια παιχνίδια που συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν, να δοκιμάζουν τις ικανότητές μας και να μας μαγεύσουν με τους κόσμους και το gameplay τους.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα Indie games ενώνονται με άλλα είδη βιντεοπαιχνιδιών για να δημιουργήσουν κάτι ενιαίο, φρέσκο και διασκεδαστικό;

Το Yoku’s Island Express είναι ο νέος τίτλος της Villa Gorilla που συνδυάζει την διασκέδαση του pinball με την δυσκολία, την εξερεύνηση και τον παράγοντα διασκέδασης των Metroidvania τίτλων. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί πως να γίνεται αυτό. H απάντηση είναι πιο απλή απ’ότι φανταζόμαστε. Οι παίκτες έχουν υπό τον έλεγχό τους ένα σκαθάρι με το όνομα Yoku, που πρέπει να παραδώσει διάφορα υλικά και τρόφιμα στους κατοίκους του νησιού Mokumana. Για να το κάνει αυτό πρέπει να περιπλανηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού, να μαζέψει τα απαραίτητα υλικά που βρίσκονται διάσπαρτα και να αντιμετωπίσει επικίνδυνους εχθρούς. Η περιπλάνηση όμως γίνεται σε δισδυάστατη προοπτική με την βοήθεια των «flippers», των μπαστουνιών του Pinball, που βρίσκονται πάνω στις πλατφόρμες.

Αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Yoku, ενός σκαθαριού που είναι πλέον ο ταχυδρόμος του νησιού Mokumanu. Ως νέος επικεφαλής, πρέπει να ταχυδρομήσει τα γράμματα στους κατοίκους του νησιού και να ολοκληρώσει διάφορες δοκιμασίες και θελήματα. Καθόλη την διάρκεια της δουλειάς του θα επισκεφτεί νέα μέρη, θα ξεκλειδώσει νέες πλατφόρμες και θα βρει κρυφά μονοπάτια με πολύτιμα μυστικά. Θα συναντήσουμε μικρά έντονα και γιγάντια ζώα που θα περιμένουν από εμάς να τους βοηθήσουμε ή να τους δώσουμε αυτό που περιμένουν. Για παράδειγμα, η εύρεση μιας εργαλειοθήκης για τον τεχνίτη του νησιού, θα μας δώσει πρόσβαση στο Slug Hoover, ένα όπλο που με την χρήση του μπορούμε να απορροφούμε τα σαλιγκάρια της περιοχής ως σφαίρες και να τα πετάμε σε πέτρες για να αποκαλύπτουμε κρυφά μονοπάτια.

Ο Yoku κουβαλάει μαζί του μια μπάλα καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού. Η μπάλα αυτή λειτουργεί ως σφαίρα για το φλιπεράκι, αλλά και ως οδηγός για την περιλάνησή μας στον κόσμο. Τα μπαστούνια του φλιπερ, που αντιστοιχούν στα Μπλε και Πορτοκαλί χρώματα, ενεργοποιούνται με τα αντίστοιχα κουμπιά και μας βοηθούν να φτάσουμε ψηλά μονοπάτια και δύσκολες πλατφόρμες με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού. Με αυτό το πάτημα θα φτάσουμε στην άλλη άκρη της οθόνης ή θα δούμε τον χαρακτήρα μας να κάνει κύκλους σε ένα όμορφο επίπεδο για να ενεργοποιήσει διακόπτες και να σπάσει εμπόδια.

Οι γρίφοι και το Platforming του Yoku’s Island Express είναι πιο ευχάριστο απ’ότι περίμενα. Η μίξη των δύο ειδών γίνεται αρμονικά και ευχάριστα, με έναν εξίσου καλό χειρισμό που μας παρασέρνει και μας κάνει να παίζουμε για ώρες χωρίς καν να το καταλάβουμε. Βέβαια, ήταν αρκετές και οι στιγμές που χρειάστηκα αρκετό χρόνο μέχρι να περάσω κάποιο επίπεδο ή να μαζέψω όλα τα φρουτάκια. Αυτό που με κράτησε όμως ήταν η διασκέδαση και η ψυχαγωγία που μου προσεφερε ο τίτλος. Δεν ήταν εκνευριστικός, ούτε ανταγωνιστικός. Ήταν ένα gameplay που μπορούσε να με χαλαρώσει, να μου προσφέρει κάτι που δύσκολα θα έβρισκα σε κάποιον σύγχρονο τίτλο – το γεγονός να χαμογελάω σαν μικρό παιδί.

Ίσως το μεγαλύτερο «όπλο» του Island Express είναι ο κόσμος του. Τα σχέδια και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται αποτελούν στοιχεία που αναδεικνύουν μια ανεξήγητη ομορφιά. Θα μπορούσα να το παρομοιάσω στον αντίστοιχο κόσμο του Rayman Origins/Legends, τουλάχιστον ως προς τα χρώματα και την κίνηση των χαρακτήρων του. Το σχέδιο είναι εμφανές πως έχει γίνει με το χέρι, και η αντίστοιχη ομάδα έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο να αποδώσει έναν ξεχωριστό και πανέμορφο κόσμο.

Στα παραπάνω έρχεται να δέσει και ο ηχητικός τομέας. Κάθε πλάσμα έχει την δική του ξεχωριστή χροιά, τον δικό του ξεχωριστό ήχο, που είτε θα ακούγεται στο κάθε επίπεδο ξεχωριστά, είτε θα συνδυάζεται με τα στοιχεία της φύσης παρασέρνοντάς μας ολοένα και περισσότερο στον μαγευτικό του κόσμο.

Δεν ξέρω αν χρειάζεται να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στην απόδοση. Όπως είναι λογικό, και μιλώντας για έναν απλό και συνάμα πολύπλοκο Indie τίτλο, το Yoku’s Island Express τρέχει σαν όνειρο σε μια πληθώρα συστημάτων. Στο σύστημά μας (Intel Core i5-4690, NVIDIA GTX 1060, 8GB Ram, Windows 10) δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Και όταν λέω πως είναι λογικό, βάζουμε ως γνώμονα πως ο τίτλος δημιουργήθηκε και σαν κονσόλες όπως το Nintendo Switch που είναι λίγο πιο αδύναμες από τις υπόλοιπες σύγχρονες κονσόλες, παρά τον καινοτόμο σχεδιασμό τους.

Το Yoku’s Island Express δεν είναι τέλειο όμως. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που θα μας «ζορίσουν», τουλάχιστον στον οπτικό τομέα. Αρχικά, ο χάρτης του παιχνιδιού δεν μας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και δεν μας βοηθάει στο να εστιάσουμε σε σημεία ενδιαφέροντος. Αυτό έχει να κάνει και με τον σχεδιασμό τον επιπέδων. Φτάνοντας προς το τέλος της περιπέτειάς μας, θα δούμε πως το να φτάσουμε από ένα σημείο σε ένα άλλο αποτελεί δύσκολη υπόθεση που καμιά φορά βασίζεται στην παρατηρητικότητά μας ή την τύχη. Πολλές φορές δεν ξέρουμε αν απλά σπαταλάμε χρόνο για το τίποτα ή αν όντως υπάρχει κάτι κρυμμένο.

Παρά τα αρνητικά του, το παιχνίδι της Villa Gorilla θα εντυπωσιάσει. Θα αγαπήσουμε τον κόσμο του, το απλό αλλά παράλληλα πολύπλοκο gameplay του, και τις ώρες απόλαυσης που προσφέρει. Στο τέλος, θα μείνουμε με ένα αίσθημα ολοκλήρωσης που θα θέλουμε να ξαναζήσουμε πολύ σύντομα. Το Yoku’s Island Express είναι κάτι φρέσκο. Στην αρχή δεν μας γεμίζει το μάτι αλλά όταν ζήσουμε την μίξη του Pinball με το Metroidvania είδος τότε δεν θα έχουμε αμφιβολίες για την ποιότητά του.

Θα βρείτε το Yoku’s Island Express στο Steam στην τιμή των 19,99€

Ευχαριστούμε την Team17 για την παροχή του Review Code.

 

Yoku's Island Express - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ8.5
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πανέμορφα σχέδια
  • Ενδιαφέρον gameplay
  • Εύκολος και ευχάριστος χειρισμός
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Δυσνόητος και δύσχρηστος χάρτης
8Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0