Το 2016 μας εγκαταλείπει σε λίγο καιρό και το 2017 ετοιμάζεται να πάρει την θέση του, φέρνοντάς μας νέους εντυπωσιακούς τίτλους σε κονσόλες και υπολογιστές. Ήδη ο Οκτώβρης αλλά και ο Νοέμβριος θεωρούνται δύο μήνες με αρκετά δυνατά παιχνίδια που θα μας προσφέρουν αρκετές ώρες διασκέδασης, νοσταλγίας, ανταγωνισμού και γενικότερης ομορφιάς. Μέσα στις τυχερές κονσόλες είναι και το PSVITA το οποίο δέχτηκε τρεις μεγάλους τίτλους ικανούς να ξαναβάλουν στο προσκήνιο την χαμένη δόξα της φορητής συσκευής. Οι δύο τίτλοι μάλιστα, έρχονται από την ίδια εταιρεία και πιο συγκεκριμένα την Square Enix. Λόγος για τα Dragon Quest Builders και World of Final Fantasy, δύο παιχνίδια που μας προετοιμάζουν για τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες (Final Fantasy XV, Dragon Quest 8,9) ενώ μας προσφέρουν μια γερή δόση νοσταλγίας.

Όπως το Dragon Quest Builders συνδίασε την ομορφιά των action RPG με την δημιουργικότητα των Sandbox παιχνιδιών, έτσι και το WoFF συνδιάζει το βάθος και την ποικιλλία των Pokemon, με τον μαγευτικό κόσμο του Final Fantasy και το Turn-based σύστημα μάχης των κλασσικών RPG. Η νέα προσθήκη της σειράς περιλαμβάνει δύο νέους πρωταγωνιστές που εναλλάσονται σε χαριτωμένες μικρές μορφές αλλά και σε κανονικές ανθρώπινες ενώ συναντούν πρωταγωνιστές από άλλα παιχνίδια της σειράς όπως τον Cloud και την Lightning. Τώρα, με μόλις λιγότερο από ένα μήνα να απομένει μέχρι την κυκλοφορία του Final Fantasy 15, το World of Final Fantasy έχει ως στόχο να γιορτάσει την ιστορία και τη νοσταλγία της πασίγνωστης σειράς.

Το ενδιαφέρον JRPG της Square Enix ξεκινάει προσδίδοντας έναν αέρα από Kingdom Hearts σε συνδιασμό με κάτι από Final Fantasy. Πρωταγωνιστές είναι τα δύο αδέρφια Lann και Reynn που ξυπνάνε ένα πρωί στην πόλη τους η οποία είναι άδεια. Αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά αλλά και πως πάσχουν από αμνησία μιας και δεν θυμούνται πολλά πράγματα από το παρελθόν, όπως το γεγονός ότι ήταν χειριστές των Mirage, τεραστίων στρατών από τέρατα.

Για όσους δεν γνωρίζουν την παραξενιά της σειράς αλλά και για όσους είναι γνώστες του ιστορικού υπόβαθρου των προηγουμένων παιχνιδιών, ίσως αισθανθούν πως η ιστορία δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Θα περάσουν κάμποσα κεφάλαια για να μπούμε στο ζουμί της υπόθεσης και ευτυχώς, το ενδιαφέρον διατηρείται πάντα χάρη στη καλη γραφή και ατμόσφαιρα. Το βασικό τρίο των Lann, Reynn και Tama αλληλεπιδρά συνεχώς κατά την διάρκεια του Gameplay, χρησιμοποιώντας εύστοχους διαλόγους που άλλοτε είναι αστείοι και άλλωτε βοηθούν στο να ξετυλίξουμε την ιστορία. Ωστόσο, παρατήρησα πως οι Αγγλικές φωνές είναι καλύτερα δουλεμένες σε τόνο και ζωντάνια από τις κλασσικές Ιαπωνικές μιας και στο δεύτερο θα δούμε πως οι φωνές των πίσω χαρακτήρων καλύπτουν αυτές των διαλόγων στην σκηνή.

Ο παραλληλισμός με το Kingdom Hearts ενισχύεται και από τα γραφικά του παιχνιδιού. Στο World of Final Fantasy, οι περισσότεροι χαρακτήρες εμφανίζονται σε αξιολάτρευτες, μικρού μεγέθους μορφές, τα Lilikins, και ακόμη και τα Summons όπως η Shiva και ο Ifrit εμφανίζονται με αντίστοιχες αναλογίες. Από την άλλη, ορισμένοι χαρακτήρες μπορούν να εναλλάσουν σε πιο ανθρώπινες μορφές, τους Jiant, και τα χαρακτηριστικά τους παραπέμπουν στο Kingdom Hearts: Dream Drop Distance. Ακόμη και τα σχέδια των χαρακτήρων μοιράζονται την ίδια απότομη, μοντέρνα προσέγγιση που είδαμε σε εκείνο το παιχνίδι.

Οι γλυκανάλατοι χαρακτήρες δεν είναι απλώς μια καλλιτεχνική ελευθερία, όμως. Είναι, επίσης, δεμένοι με την πλοκή και το gameplay με έναν ενδιαφέρον τρόπο. Εκτός από την κλασσική απόκτηση και εξόπλιση των χαρακτήρων με όπλα, abilities και πανοπλίες, το World of Final Fantasy εμπειριέχει καταγραφή και απόκτηση χιλιάδων διαφορετικών πλασμάτων που οι ικανότητες τους συνδιάζονται με εκείνες των πρωταγωνιστών και προσφέρουν άλλους χιλιάδες συνδιασμούς και βάθος στην μάχη. Αυτό το σύστημα και ο τρόπος παιχνιδιού θα μας παραπέμψει σε παιχνίδια όπως το Pokemon όπου σκοπός μας είναι να αιχμαλωτίσουμε και να εκπαιδεύσουμε μικρά χαριτωμένα τερατάκια.

Αυτά τα τέρατα, ή Mirages, έρχονται σε τρία διαφορετικά μεγέθη, και ανάλογα την μορφή του χαρακτήρα μας μπορούμε να τα τοποθετήσουμε είτε πάνω από το κεφάλι μας ως στοίβες ή να τα καβαλήσουμε ως mounts. Τα τρια μεγέθη είναι Small, Medium και Large και το κάθε ένα αντιστοιχεί σε μια από τις 2 μορφές μας (lilikin ή Jiants). Ανάλογα με την έκβαση της μάχης μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο στοίβαγμα ή στο χώρισμα. Με πιο απλά λόγια, μπορούμε να κρατήσουμε την στοίβα όπως έχει και να επωφεληθούμε από τον συνδιασμό ανεβάζοντας έτσι την ζωή μας και την ζημιά που μπορούμε να προκαλέσουμε. Αν είμαστε αντιμέτωποι με περισσότερους εχθρούς τότε μπορούμε να χωριστούμε και να έχουμε περισσότερους χαρακτήρες στο πεδίο της μάχης για να επιτεθούν.

Αυτό το σύστημα είναι κάτι καινούργιο και δεν το έχουμε ξανασυναντήσει σε άλλο παιχνίδι της σειράς Final Fantasy. Έχοντας συνιθίσει ένα πιο βίαιο και άμεσο τρόπο παιχνιδιού, η αλλαγή αυτή ήταν κάπως απότομη και μη αναμενόμενη. Στην αρχή, ήταν περίεργο να μην μπορώ να αλλάξω όπλα και πανοπλία αφού όλα τα στατιστικά μου επηρεάζονταν από την ποιότητα των Mirages. Ωστόσο, αυτά τα μοναδικά στοιχεία του παιχνιδιού λειτουργούν, και λειτουργούν πολύ καλά. Οι μάχες είναι διασκεδαστικές και αν θελήσουμε να ανεβούμε επίπεδα αυτό γίνεται αρκετά εύκολο με το Fast Forwarding και το Auto Battle. Με αυτό τον τρόπο αναπτυσσόμαστε ευκολότερα και ξεκλειδώνουμε ιδιότητες που μας βοηθούν και εκτός μάχης.

Δυστυχώς, το PSVITA Port του World Of Final Fantasy υποφέρει από γραφική υποβάθμιση και καή απόδοση στην κονσόλα.Έχοντας στην κατοχή μου το πρώτο μοντέλο του PSVITA παρατηρούσα πολλες φορές μεγάλη πτώση σε καρέ όταν υπήρχαν πολλοί χαρακτήρες και αντικείμενα στην οθόνη και σε ορισμένα σημεία το Anti-Aliasing των μοντέλων δεν μπορούσε να περιορίσει τα Pixels στο περίγραμμα των χαρακτήρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούμε άσχημα γραφικά σε όμορφα σημεία και πτώσεις σε καρέ και ταχύτητα στο παιχνίδι. Βέβαια, αν είμαστε σε θέση να προσπεράσουμε όλες αυτές τις ατέλειες, θα έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά ευχάριστο παιχνίδι.

Θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε χαρακτήρες από γνωστά παιχνίδια του κλασσικού Final Fantasy timeline, χαρακτήρες ικανούς για γρήγορες ειδικές επιθέσεις. Εκτός από την βασική ιστορία, θα έχουμε πρόσβαση και σε ασχολίες που θα δοκιμάσουν την κρίση και τις ικανότητές μας, όπως τα Territories των Mirages και το Κολοσσαίο, μέρη με δυνατά τέρατα και μεγάλα δώρα.

Το World of Final Fantasy είναι το μεγαλύτερο Final Fantasy Spin-off που έχει κυκλοφορήσει σε φορητή και μη, κονσόλα. Με μια πρώτη ματιά, είναι ένα απίστευτα χρονοβόρο JRPG με πολύ καλό αι περιεκτικό voice acting, cutscenes, εκατοντάδες χαρακτήρες, και πολλά παζλ και ασχολίες. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι που μας προσφέρει ώρες νοσταλγίες και μας προετοιμάζει με τον τρόπο του για τον ερχομό του FFXV. Είναι μια μεγάλη γιορτή στην κληρονομιά του Final Fantasy και βρίσκει εύκολοα αντίκρυσμα σε νέους αλλά και παλιούς παίχτες.

Το Alt-tab Galaxy είναι μια νέα προσθήκη στα κεφάλαια της αγαπημένης μας σελίδας. Στη σειρά αυτή θα μοιραζόμαστε μαζί σας ειδήσεις, κριτικές και αξιοπερίεργα που δεν αφορούν άμεσα το PC Gaming. Όπως για παράδειγμα νέα για κονσόλες, κινητά, ταινίες, σειρές και όχι μόνο… Ελπίζουμε να σας αρέσει!