O πρώτος μήνας του καλοκαιριού πέρασε και ήδη μας έχει γεμίσει με όμορφες κυκλοφορίες που θα μας κρατήσουν συντροφιά παραπάνω καιρό από αυτόν που περιμέναμε. Παιχνίδια όπως το Crash Bandicoot, το Mario Tennis Aces και το Hollow Knight είναι μόνο μερικά από εκείνα που θα φιλοξενηθούν στην καινοτόμα κονσόλα της Nintendo και θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μέχρι την κυκλοφορία των πιο βαρυσήμαντων παιχνιδιών του Ιουλίου. Μέσα στους καλούς τίτλους του μήνα που μας πέρασε είναι και το Switch Port του Wolfenstein II: The New Colossus, που αποτελεί αντίστοιχα και Sequel του Wolfenstein: The New Order. Όπως έγινε και με το DOOM Switch, έτσι και εδώ, στο Wolfenstein II, οι παίκτες θα μπορούν να απολαύσουν τις περιπέτειες του Blazkowicz σε Portable και Docked Modes με τις αντίστοιχες υποβαθμίσεις και προσθήκες.

Μετά από μερικούς μήνες, και ιδιαίτερα μετά την Ε3 2018, η Bethesda σε συνεργασία με την Panic Button (που ανέλαβε την μεταφορά του DOOM στην κονσόλα), εντυπωσιάζουν για ακόμα μια φορά με την επιτυχημένη μεταφορά του Wolfenstein II: The New Colossus που συνεχίζει την φόρμουλα του πρώτου παιχνιδιού. Ο τίτλος, για όσους δεν θυμούνται, αναπτύχθηκε με την χρήση της id Tech 6. Στο δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο αναλαμβάνουμε τον ρόλο του William «B.J.» Blazkowicz σε ένα εναλλακτικό παρελθόν όπου η Ναζιστική Γερμανία έχει κατακτήσει τον κόσμο και έχει πρόσβαση σε όπλα και οχήματα υψηλής τεχνολογίας. Το παιχνίδι διατηρεί την προοπτική πρώτου προσώπου και   ιστορία χωρίζεται σε κεφάλαια που θα πρέπει να ολοκληρώσουμε προκειμένου να προχωρήσουμε παρακάτω. Η μόνη διαφορά αυτή την φορά είναι πως μια αρχική επιλογή στον πρόλογο θα καθορίσει μερικά από τα γεγονότα.

Ο Kreisau Circle παραλαμβάνει έναν τραυματισμένο William «B.J.» Blazkowicz από το φρούριο του Deathshead πριν το καταστρέψει με ένα πυρηνικό κανόνι. Ο Blazkowicz πέφτει σε κόμα κατά την διάρκεια του οποίου οι γιατροί αφαιρούν μερικά όργανά του για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή του. Ο πρωταγωνιστής μας βρίσκεται πάνω στο Eva’s Hammer – ένα ναζιστικό πλοίο που διοικείται από τον Kreisau Circle), και μαθαίνει πως η Anya, το ερωτικό του ενδιαφέρον, είναι έγκυος με δίδυμα. Την στιγμή εκείνη, το U-boat δέχεται επίθεση από την Frau Engel, την σαδιστική δικοικητή που μισή τον Blazkowicz για τον θάνατο του εραστή της Bubi, και την παραμόρφωση στο πρόσωπό της. Ο Blazkowicz, ανάπηρος και «χαμένος» προσπαθεί να επιβιώσει και να φτάσει στην Anya και τον Set Roth, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα. Κατά την διάρκεια των γεγονότων θα μάθουμε μερικούς από τους βασικούς μηχανισμούς.

Η Caroline και ο Wyatt/Fergus αιχμαλωτίζονται από την Engel και εδώ ερχόμασςτε για πρώτη φορά με ένα σοβαρό δίλημμα: ποιον από τους δύο θα σώσουμε. Απελπισμένος να σώσει τους φίλους του, ο Blazkowicz καταστρώνει ένα σχέδιο προκειμένου να αιχμαλωτιστεί και να τον μεταφέρουν στο πλοίο της Engel, το Ausmerzer. Εκεί, η Frau Engel τον κακοποιεί άσχημα μαζί με τους Caroline, και Fergus/Wyatt και καλεί την υπέρβαρη και εξίσου κακοποιημένη κόρη της, Sigrun, να αποκεφαλίσει την Caroline. Μετά την άρνησή της, η Engel σκοτώνει την Caroline μόνη της και προκαλεί τον Blazkowicz με το κομένο κεφάλι της συμμάχου του. Τότε, η Sigrun, αηδιασμένη από την συμπεριφορά της μητέρας της, της επιτήθεται και τότε μας δίνεται η ευκαιρία να μπούμε στην πανοπλία της Caroline και να ανακτήσουμε μερικές από τις δυνάμεις μας. Η Engel βρίσκει τότε ευκαιρία να δραπετεύσει και εμείς ελευθερώνουμε το οχυρό μας από το Ausmerzer και επιστρέφουμε στην βάση μας με το σώμα της Caroline.

Πέρα από την καταιγιστική υπόθεση, που είναι γεμάτη συναίσθημα, μοναδικούς χαρακτήρες και αρκετές δραστηριότητες, το The New Colossus διατηρεί το Gameplay που έχουμε συνηθίσει από την σειρά φέρνοντας μερικές αλλαγές στην γνωστή φόρμουλα. Κάνουμε λόγο για ένα Action-adventure FPS που επικεντρώνει σε μια υπόθεση παρά σε κάποιο Multiplayer Versus. Ο χαρακτήρας μας έχει στην κατοχή του δύο βασικά όπλα, ένα πιστόλι και ένα λοστό, και κατά την διάρκεια της περιπέτειάς μας βρίσκουμε πιο περίπλοκα και πιο δυνατά όπλα για να χρησιμοποιήσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τον λοστό για Stealth και Melee επιθέσεις, αλλά και για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε άλλα κρυφά δωμάτια και ψηλά σημεία. Λίγα στοιχεία έχουν αλλάξει όσον αφορά το Gameplay, με κυριότερα αυτά του χειρισμού και των γραφικών υποβαθμίσεων για να μην υπάρχουν προβλήματα απόδοσης με την κονσόλα της Nintendo.

H id Tech 6 Engine κάνει για άλλη μια φορά το θαύμα της και με τα μαγικά ταλέντα της Panic Button ο τίτλος τρέχει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είτε σε Portable είτε σε Docked Mode. Ο τίτλος είναι κλειδωμένος στα 30FPS με μικρές πτώσεις σε σημεία με πολλά αντικείμενα ή εχθρούς, αλλά διακρίνονται ελάχιστα και δεν επηρεάζουν στην συνολική εμπειρία. Για όσους από εμάς έχουν μάθει στα FPS των υπολογιστών τότε σίγουρα έχουμε συνηθίσει το μοντέλο ποντίκι – πληκτρολόγιο και η στόχευση με το χειριστήριο είναι πιο δύσκολη απ’ότι ξέρουμε – τουλάχιστον έτσι θα ήταν αν δεν υπήρχε το Gyro Control Scheme. Με τα Gyro Controls μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Motion Controls του χειριστηρίου μας ώστε να σημαδεύουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα και όταν έχουμε ενεργή την Aim Assist επιλογή. Η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής, των Motion Controls, μοιάζει τόσο φυσική που θα έπρεπε να εφαρμόζεται σε κάθε Shooter της κονσόλας – βλέπε Fortnite. Να σημειωθεί εδώ πως ακόμα και το DOOM, δεν είχε στην αρχή Gyro Aiming, κάτι όμως που διορθώθηκε στην πορεία με αντίστοιχη ενημέρωση.

Η Panic Button για άλλη μια φορά αναγκάζεται να μειώσει την ποιότητα των γραφικών για να ανεβάσει αντίστοιχα την απόδοση. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μια κονσόλα με υλικό περασμένης γενιάς που βασίζεται στην φορητότητα παρά στα φανταχτερά γραφικά και τα υψηλά καρέ. Δεν αντιλέγω πως η PC έκδοση είναι ανώτερη σε πολλά στοιχεία, ειδικά σε αυτή την περίπτωση που κάνουμε λόγο για ένα Shooter. Παράλληλα όμως, είναι ωραίο να παίρνουμε μαζί μας τα αγαπημένα μας παιχνίδια, όπου και αν βρισκόμαστε.

Σε γενικές γραμμές, το Wolfenstein II Switch διατηρεί την δράση της σειράς, με όλες τις αλλαγές και προσθήκες που θα θέλαμε να βρούμε στο Switch Port. Η Panic Button μας παραδίδει ένα ακόμα καλοφτιαγμένο παιχνίδι, παραμετροποιημένο για την κονσόλα της Nintendo αξιοποιώντας τις δυνατότητές της χωρίς μεγάλες θυσίες. Και για αυτό το παιχνίδι θα ξαναπώ κάτι που είπα στο παρελθόν: το να σκοτώνεις βάναυσους Ναζί ενώ είσαι ένας Υπερ-στρατιώτης με τεράστια όπλα και στα δύο χέρια, είναι μια αίσθηση που δύσκολα θα βρούμε σε άλλα παιχνίδια. Με πιο απλά λόγια, το The New Colossus ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα στανταρ που δημιουργήθηκαν με τα προηγούμενα, αποτελώντας έτσι ένα από τα καλύτερα FPS που θα βρούμε για το Nintendo Switch.

Το Wolfenstein II: The New Colossus είναι διαθέσιμο στο Nintendo Eshop και τα ελληνικά καταστήματα στην τιμή των 59,99€.

Ευχαριστούμε την CD Media S.A. για την παροχή του Review Code.