Ας γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή που τα JRPG άρχισαν να γνωρίζουν την δόξα από την δυτική gaming κοινότητα. Ανάμεσα στην ήδη μεγάλη συλλογή αυτού του είδους, μια συγκεκριμένη σειρά ξεχωρίζει με την ιστορία, τους χαρακτήρες, το gameplay και την απίστευτη μουσική. Ο πιο αναγνωρισμένος τίτλος που κυκλοφόρησε στην αγορά μας ήταν το YS Seven για το PSP. Ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της φορητής κονσόλας και δικαιολογημένα αφού κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της στο έπακρον και να μας διασκεδάσει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Η σειρά του YS χρονολογείται από το 1987, έχει κυκλοφορήσει σε πολλές κονσόλες, και μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές της Falcom. Το YS ακολουθεί τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών του σε έναν κόσμο γεμάτο μαγεία, επιβλητικά πλάσματα και επικίνδυνους ανθρώπους που θέλουν να καταστρέψουν την Γη.

Μέχρι το 2005, η Ευρώπη δεν είχε ακόμα την ευκαιρία να ευχαριστηθεί την μαγεία της σειράς. Ήταν μόλις εκείνη την περίοδο που η Konami λάνσαρε στην Δυτική αγορά το YS IV: The Ark of Napishtim για τα Ps2 και PsP. Το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς κατάφερε να πουλήσει αρκετά χιλιάδες αντίγραφα ώστε να το καταστήσουν ένα από τα καλύτερα JRPG, όχι μόνο της εταιρείας αλλά και του είδους. Παρόλα αυτά, η Falcom αναγνωρίζοντας την σημασία των υπολογιστών στην σύγχρονη αγορά, αποφάσισε να μας δώσει μερικούς τίτλους με πιο πρόσφατο την Remastered έκδοση του YS Seven. Και ενώ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ξαναβιώσουμε τους ξεχωριστούς μηχανισμούς και την μουσική εκείνου του παιχνιδιού, η ανυπομονησία μας να αποκτήσουμε πρόσβαση στην νέα προσθήκη της ήδη μεγάλης συλλογής, το YS VIII: Lacrimosa of Dana, ήταν αρκετά μεγάλη.

Μετά από τέσσερα χρόνια και την χλιαρή κυκλοφορία του YS: Memories of Celceta για το PSVITA, η Falcom επιστρέφει δυναμικά με το όγδοο κεφάλαιο της σειράς που έρχεται να μας θυμίσει όλα όσα αγαπήσαμε από την σειρά. Για άλλη μια φορά, καλούμαστε να ζήσουμε μια νέα περιπέτεια γεμάτη δαίμονες, τέρατα, σκοτεινούς θεούς και καταστροφές. Ωστόσο, η περιπέτεια αυτή δεν περιορίζεται στην αποκλειστικότητα μιας κονσόλας αφού η Ιαπωνική εταιρεία μας έκανε την ευχάριστη έκπληξη και λάνσαρε το παιχνίδι και στους υπολογιστές μέσω Steam.

Στο Lacrimosa of Dana, ο Adol Christin εμπλέκεται σε μια νέα περιπέτεια μαζί με τον Dogi, χαρακτήρα που γνωρίσαμε μέσα από το YS Seven. Ο κοκκινομάλλης εξερευνητής κηνυγάει συνεχώς την περιπέτεια και αυτή την φορά θα βρεθεί στην μέση της Θάλασσας Goethe, που χαρτογραφείται Νότια της Ελλάδας. Ο Adol και ο συνταξιδιώτης του είναι επιβάτες του πλοίου “The Lombardia” που κατευθύνεται στην Xandria, μιας Ηπείρου της Eresia. Πάνω στο πλοίο βρίσκονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, ειδικότητας και κοινωνικής τάξης με έναν κοινό προορισμό. Ο Adol όμως δεν μπορεί να αρνηθεί το κάλεσμα της περιπέτειας και προσπαθεί να εντοπίσει κάποια νέα τοποθεσία για να επισκεφθεί. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, το Lombardia δέχεται επίθεση από ένα γιγάντιο τέρας που το καταστρέφει. Ο Adol, και τα μέλη του πληρώματος ξυπνούν σε ένα καταραμένο νησί γνωστό ως «Seiren Island”. Σύμφωνα με τον θρύλο, το νησί αυτό αποτελεί και το νεκροταφείο διαφόρων ναυαγών μιας και οι δυνατοί άνεμοι και οι παλιρροιες δεν επιτρέπουν σε κανέναν να φύγει μακριά. Έτσι, ο Adol και οι επιζήσαντες πρέπει να δουλέψουν μαζί για να μπορέσουν να φύγουν από το νησί και να γυρίσουν στο ταξίδι για τον προορισμό τους.

Το να είσαι ναυαγός ακούγεται ως κάτι δύσκολο, και εδώ θα διαπιστώσουμε πως όντως απαιτεί πολύ δουλειά. Το νησι κρύβει ένα πολύ σκοτεινό μυστικό, γεγονός που θα ενισχύσει την ανησυχία των ηρώων. Μιλώντας για ένα καταραμμένο και άγνωστο νησί, ο Adol και τα υπόλοιπα μέλη αρχίζουν να εργάζονται ώστε να δημιουργήσουν ιδανικές συνθήκες ζωής. Ο καπετάνιος του πλοίου συντονίζει τις εργασίες και έχει ως πρωταρχικό στόχο την χαρτογράφηση του άγνωστου νησιού και την δημιουργία ενός μικρού χωριού με όλα όσα μπορεί να χρειαστούμε για την περιπέτειά μας. Η εξερεύνηση, η χαρτογράφηση αλλά και η προστασία του χωριού είναι μέσα στις αρμοδιότητές μας αλλά παράλληλα πρέπει να απαντήσουμε στο κάλεσμα της περιπέτειεας αποκαλύπτοντας τα μυστικά του νησιού.

Στα πρώτα κεφάλαια η ιστορία του παιχνιδιού χωρίζεται με διάφορα όνειρα που οδηγούν στο κύριο κομμάτι και στην δεύτερη πρωταγωνίστρια, την Dana. Ο Adol ανακαλύπτει τον λόγο που βλέπει αυτά τα όνειρα και η πλοκή παίρνει μια πιο σοβαρή στροφή ώστε να επικεντρώσουμε στην σκοτεινή πλευρά του νησιού και τον λόγο πίσω από τα μυστηριώδη γεγονότα. Κατά την διάρκεια αυτής της αλλαγής, η ιστορία φαντάζει πιο αργή με στιγμές που η περιπλάνηση και οι μάχες δεν προχωρούν ιδιαίτερα την υπόθεση. Παρόλα αυτά, η γενικότερη πλοκή παραμένη ενδιαφέρουσα, ακόμα και αν υποκύπτει στα κλασσικά λάθη και τροπές που συναντάμε σε άλλα JRPG. Οι χαρακτήρες έχουν ποικιλία που τους διαφοροποιεί συνεχώς και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα δυνατότερη από αυτή που έχουμε συναντήσει σε άλλους τίτλους της σειράς.

Το Gameplay του Lacrimosa of Dana συνδιάζει όλα τα θετικά στοιχεία από παλιότερες προσθήκες στην σειρά, μέχρι και αυτή του Memories of Celceta στο PSVITA. Το σύστημα μάχης διατηρεί το στοιχείο της ασταμάτητης δράσης και τις ομάδες των τριών – ή ενίοτε τεσσάρων – πολεμιστών. Κατά την διάρκεια μιας μάχης μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα χαρακτήρα και να χρησιμοποιήσουμε μια από τις τέσσερις διαθέσιμες ικανότητες από το αντίστοιχο Skill Wheel. Κάθε χαρακτήρας κατατάσσεται σε μια διαφορετική ομάδα δύναμης, κατάταξη που μας βοηθάει να εκμεταλλευτούμε τις αδυναμίες των τεράτων και να τα σκοτώσουμε χωρίς καποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Μαζί με τις βασικές ιδιότητες, κάθε χαρακτήρας έχει και μια «Ύστατη (Ultimate)” επίθεση που εξαπολύεται κατά βούληση όταν η σχετική μπάρα είναι γεμάτη. Αυτού του είδους η επίθεση είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε αφεντικά και φυσικά να εξαφανίσει έναν μεγάλο αριθμό τεράτων που μπορεί να μας έχει περικυκλώσει.

Το RPG στοιχείο είναι πιο έντονο από ποτέ. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησής μας ο Adol και η ομάδα του θα είναι σε θέση να σκοτώσουν μικρά και μεγάλα τέρατα, να μαζέψουν αντικείμενα και υλικά από πάνω τους, να συγκεντρώσουν πόρους, ορυκτά, ξύλα και δολώματα και να τα χρησιμοποιήσουν για να αναβαθμίσουν τα κτήσματα του χωριού, τα όπλα και τις πανοπλίες τους και για να φτιάξουν καινούργια αντικείμενα. Επιπλέον, λόγω των νέων συμμαχιών μας με τον Έλληνα χαρακτήρα Sahad, μπορούμε να ψαρεύουμε. Τα ψάρια που πιάνουμε μετατρέπονται μέσω του Cooking Skill σε γευστικά γεύματα που ανενεώνουν τους πόντους υγείας μας και μας δίνουν προσωρινές ενισχύσεις όπως παραπάνω επίθεση ή άμυνα. Αμέσως-αμέσως, εντοπίζουμε όλα τα βασικά στοιχεία που εμπλουτίζουν τα παιχνίδια ρόλων και εδώ ο συνδιασμός τους γίνεται αρμονικά και προσεκτικά.

Επιστρέφοντας στο σύστημα μάχης, η Falcom στηρίχθηκε στους κανόνες του Πέτρα-ψαλίδι-χαρτί για να δωθεί παραπάνω βάθος. Είναι ένας μηχανισμός που εντοπίσαμε και στο Ys Seven, μόνο που εδώ δίνεται παραπάνω σημασία από την ομάδα ανάπτυξης. Οι χαρακτήρες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: slash, strike ή pierce. Αν κάποιος εχθρός έχει σκληρό περίβλημα τότε η Άγκυρα του Sahad, μπορεί να την σπάσει με ευκολία. Αν κάποιος εχθρός πετάει τότε η λεπίδα της Laxia μπορεί να τρυπήσει τα φτερά του και το σπαθί του Adol μπορεί να κόψει το δέρμα του εχθρού του και να φτάσει στην καρδιά του. Η αλλαγή των ηρώων είναι ικανή να αναδείξει τις αδυναμίες των εχθρών μας και να δημιουργήσει συνδιασμούς επιθέσεων, μαζί με την βοήθεια επιτυχημένων αποφυγών και αντικρούσεων που χαμηλώνουν την ταχύτητα του εχθρού. Το όλο σύστημα μάχης, με τον τρόπο που είναι φτιαγμένο, αποτελεί έναν ‘χορό’ γεμάτο δράση, ξύλο και ένταση. Είναι τόσο μεθυστικό που πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να παραμερεί το Fast-Travelling σύστημα μόνο και μόνο για να προκαλώ χάος όσο ταξιδεύω.

Δεν ξεχνάμε πως το Lacrimosa of Dana πρόκειται για ένα από τα νέα παιχνίδια της σειράς που κυκλοφορούν, όχι μόνο σε φορητές και στατικές κονσόλες, αλλά και σε υπολογιστές. Η απόδοση και τα γραφικά του τίτλου δείχνουν πως η Falcom δεν εργάστηκε τυχαία αλλά ήθελε να δώσει στους φίλους του Ys έναν αξιόλογο τίτλο. Ομολογουμένως, το Memories of Celceta περέκλυνε από την δόξα των προηγούμενων παιχνιδιών, αλλά αυτή την φορά η Ιαπωνική εταιρεία κατόρθωσε να επαναφέρει όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στο παρελθόν. Ένα από αυτά είναι τα υψηλής ποιότητας γραφικά. Είτε παίξουμε στον υπολογιστή, είτε στο PSVITA, θα παρατηρήσουμε πως η ποιότητα των γραφικών είναι καλύτερη από ποτέ. Σε ένα μέτριων δυνατοτήτων σύστημα, το Ys VIII αποδίδει όσο καλύτερα γίνεται. Καθόλη την διάρκεια του Gameplay είχαμε σταθερά 60fps σε ανάλυση 1080p. Παρά το χάος που επικρατούσε με τον αριθμό των εχθρών ή των ιδιοτήτων που εξαπολύονταν, δεν παρατηρήσαμε καμιά πτώση στην απόδοση.

Μιλώντας για το YS και την Falcom, δε γίνεται να παραλείψουμε και την φανταστική μουσική που συνοδεύει το παιχνίδι. Αλλά επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις τα λόγια είναι περιττά, καλύτερο είναι να ακούσετε εσείς οι ίδιοι του λόγου το αληθές:

Για άλλη μια φορά, η Falcom εντυπωσιάζει με το ταλέντο της ομάδας της. Το Ys VIII: Lacrimosa of Dana είναι ένας άξιος διάδοχος και ένα παιχνίδι που θα μας καθηλώσει. Το σύστημα μάχης, η ευχάριστη ιστορία, και η επική μουσική αποτελούν στοιχεία που απαρτίζουν ένα φανταστικό JRPG. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα κεφάλαια της σειράς που έχουν μεταφερθεί στη Δύση καθώς βασίζεται στα στοιχεία του Ys Seven και Memories of Celceta και προσθέτει παραπάνω στοιχεία όπως ένα tower defense mini-game που υιοθετείται έξυπνα μέσα στο σενάριο. Μπορεί να μην είναι γραφικά εντυπωσιακό και να μην εισάγει καινοτόμους μηχανισμούς σε σύγκριση με άλλα Action-RPG της αγοράς, ωστόσο το 30 ωρών gameplay του είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για να μας κρατήσει συντροφιά, ειδικά τώρα που σιγά-σιγά χειμωνιάζει.

To Ys VIII: Lacrimosa of Dana είναι διαθέσιμο σύντομα στο Steam στην τιμή των 54,99€ (ή στο PSStore στην τιμή των 39,99€ αν είστε φαν του φορητού gaming).
YS VIII: Lacrimosa of Dana - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8
GAMEPLAY9
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΜΟΥΣΙΚΗ9.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
9Άριστο
Reader Rating: (0 Votes)
0.0