Όταν η τρίτη σεζόν του Rick and Morty έφτασε στις οθόνες μας, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έγινε χαμός με αυτή. Σχεδόν όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου έκαναν αναφορές και αστεία από την γνωστή σειρά, και την δοξάζανε για πολλούς και διάφορους λόγους. Η περιέργειά μου άρχισε να μεγαλώνει όπως ήταν αναμενόμενο, και έτσι αποφάσισα να κάτσω να την ξεκινήσω μιας και δεν είχα να δω τίποτα άλλο εκείνη την περίοδο. Που να ήξερα πως η σειρά των Justin Roiland και Dan Harmon θα γινόταν μια από τις πιο αγαπημένες μου σειρές κινουμένων σχεδίων των τελευταίων ετών. 

Μετά το τέλος της τρίτης σεζόν ομολογώ πως ένιωσα αυτό το αίσθημα κενότητας όταν τελειώνεις μια σειρά. Έχοντας εμπλουτίσει την γκαρνταρόμπα μου με αντίστοιχες μπλούζες, μπρελόκ και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ήθελα κάτι για να γεμίσω αυτό το κενό. Ήθελα κάτι με ανάλογο χιούμορ και αισθητική, και αφού το Final Space του Netflix είχε μόλις μόνο μια σεζόν στράφηκα στην αγαπημένη μου βιομηχανία, αυτή των βιντεοπαιχνιδιών. Και να, που το δίδυμο ανακοίνωσε την ίδρυση της Squanch Games με τον πρώτο τους τίτλο, το Trover Saves the Universe. Το στενάχωρο γεγονός της ανακοίνωσης ήταν πως ο τίτλος κυκλοφόρησε στο PS4 ως VR-centric τίτλος και μην έχοντας την κονσόλα το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να χαζεύω Gameplay videos στο YouTube.

Μετά από λίγο καιρό, η ομάδα ανακοίνωσε πως το παιχνίδι κυκλοφορεί σε ακόμα περισσότερες κονσόλες με δυνατότητα VR όπως το Nintendo Switch αλλά και ως PC Port στο Steam. Έτσι δεν έχασα την ευκαιρία και αποφάσισα να λάβω τον τίτλο για να του ρίξω μια ματιά όπως εγώ ήξερα καλύτερα. Βάζοντας λοιπόν, τα καλά και βολικά μου ρούχα, έκατσα στον καναπέ ως ένας chairopian και με την βοήθεια του Trover προσπάθησα να σώσω τον Γαλαξία από ένα επικίνδυνο και παντοδύναμο τέρας.

Το Trover Saves the Universe έχει το ιδιόρυθμο χιούμορ του Justin Roiland. Οι χαρακτήρες και οι κόσμοι που θα βρεθούμε, μαζί με τα αντίστοιχα γεγονότα θα μας ταξιδεύουν σε καταστάσεις που θα μας θυμίσουν το ‘Interdimensional Cable’ επεισόδιο του Rick And Morty. Στην πλειοψηφία τους, οι χαρακτήρες δανείζονται την φωνή του Justin Roiland πράγμα που έγινε και αντικείμενο συζήτησης σε ένα από τα trailer του παιχνδιιού από τους δύο πρωταγωνιστές της σειράς:

Όλα ξεκινάνε ιδανικά και όμορφα σε έναν ξένο και άγνωστο πλανήτη. Βλέπουμε τα δύο σκυλιά του κεντρικού χαρακτήρα να παίζουν ανέμελα στην εξοχή, εκεί όπου ένα τεράστιο εξωγήινο πλάσμα χωρίς μάτια, γνωστό και ως Glorkon, να κλέβει τα σκυλιά, να τα χώνει μέσα τις τρύπες των ματιών του και να τα χρησιμοποιεί ως πηγή δύναμης για να καταστρέψει τον πλανήτη. Ο χαρακτήρας μας είναι ένας Chairopian, ένας εξωγήινος από έναν πλανήτη όπου τα πλάσματά του δεν κουνιούνται από τις αιωρούμενες καρέκλες τους. Ο Trover λοιπόν, είναι ένας πολεμιστής που έρχεται στο σπίτι μας και μας ζητάει να τον ακολουθήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το Glorkon και να πάρουμε πίσω τα σκυλιά μας πριν υπάρξουν συνέπειες.

Μαζί με τον Trover θα περιπλανηθούμε σε διαφορετικά περιβάλλοντα γεμάτα πλατφόρμε, γρίφους, και τερατάκια τα οποία θα θέλουν το κακό μας. Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία αντιμετωπίζονται αρκετά εύκολα, αλλά διακρίνονται από αστείρευτο χιούμορ και ομορφιά που δύσκολα θα βρούμε σε άλλον VR τίτλο – ίσως στο Virtual Rickality το οποίο αναπτύχθηκε από άλλη ομάδα. Όσο προχωράμε στο παιχνίδι θα βρεθούμε σε πιο περίπλοκα περιβάλλοντα με δυνατότερους και δυσκολότερους εχθρούς, με το σύστημα μάχης να εμπλουτίζεται αντίστοιχα με νέες και καλύτερες ικανότητες.

Αυτό που ίσως μας ‘ξενίσει’ στο Trover Saves the Universe είναι η κάμερα. Ο βασικός χαρακτήρας μας, κάθεται στην καρέκλα του και ελέγχει τον Trover με ένα χειριστήριο – του οποίου η απεικόνιση βασίζεται στην κονσόλα που παίζουμε, δηλαδή PS4 Controller στο playstation, Xbox Controller στο PC και ούτω καθεξής. Και ενώ ο Trover μπορεί να εξερευνήσει τα κομμάτια γης που βλέπουμε, ο chairopian παραμένει σταθερός μέχρι να του αλλάξουμε εμείς θέση. Για παράδειγμα, μπορεί σε ένα σημείο η πίστα να εκτείνεται πάρα πολύ και ο Trover να γίνεται μυρμήγκι σε μέγεθος γιατί τον έχουμε απομακρύνει πολύ από εμάς. Έτσι θα πρέπει να κάνουμε teleport κοντά του για να έχουμε καλύτερη οπτική επαφή.

Το Trover Saves the Universe δεν καινοτομεί τόσο με το gameplay του αλλά με τον κόσμο, τους χαρακτήρες και το χιούμορ του. Είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται κυρίως στους θεατές του Rick and Morty μιας και υπάρχουν πολλά στοιχεία που συναντούμε και στην σειρά όπως τις ‘άκυρες’ φράσεις που ρίχνει ο Roiland πάνω στον αυτοσχεδιασμό του, αλλά και ατάκες που θα μείνουν στο μυαλό μας ακόμα και μετά το τέλος του παιχνιδιού. Ως ένα μυστηριώδες παιχνίδι, έχει και μια πληθώρα από μυστικά, και μυστικές συζητήσεις οι οποίες γίνονται μετά τους βασικούς διαλόγους αν ξεμείνουμε στο σημείο που έγινε ο διάλογος. Για παράδειγμα, σε κάποια στιγμή θα μιλήσουμε με μερικούς Glorkons για να κυλήσει η ιστορία. Όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος θα νομίζουμε πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε, μέχρι που κάποιος από τους τρεις αρχίζει και λέει διάφορα ‘άκυρα’ πράγματα που παραδόξως είναι διασκεδαστικά και αστεία.

Όλα τα επίπεδα έχουν κρυφά συλλεκτικά αντικείμενα όπως Power Babies που βελτιώνουν τα στατιστικά του Trover και ξεκλειδώνουν νέες ικανότητες. Επιπλέον, σε δύσκολες πλατφόρμες ή γρίφους οι χαρακτήρες μονολογούν πετώντας έξυπνες ατάκες που παραπέμπουν σε χιούμορ που συναντάμε στην γνωστή σειρά του Roiland. 

Το Trover Saves the Universe είναι ένας τίτλος που αναδεικνύεται μέσα από την τεχνολογία του VR. Ωστόσο, αν δεν έχουμε το περιφερειακό μπορούμε να παίξουμε και χωρίς αυτό, αλλά ο χειρισμός της κάμερας είναι ακόμα πιο εύκολος με αυτό παρά με το χειριστήριο. Αυτό διαφαίνεται σε περιπτώσεις όπου ο Trover χάνεται από το οπτικό μας πεδίο και πρέπει να τον αναζητήσουμε γρήγορα – κάτι που το joystick δεν μπορεί να κάνει άμεσα.

Εκτός από τον Trover, αναβαθμίσεις μπορούν να γίνουν και στην καρέκλα του Chairopian οι οποίες επιτρέπουν να σηκώνουμε και να πετάμε αντικείμενα, να αλλάζουμε υψήμετρα και να μετακινούμαστε πιο γρήγορα. Γύρω από αυτές είναι σχεδιασμένα και τα διάφορα επίπεδα που θα βρεθούμε μιας και ορισμένες πόρτες, για παράδειγμα, θα απαιτούν να φτάνουμε σε μεγαλύτερα ύψη για να λύνουμε τους αντίστοιχους γρίφους. 

Τα γραφικά του παιχνιδιού μοιάζουν απλά αλλά φέρουν ιδιαίτερη γοητεία και προσδίδουν μια μοναδική αισθητικλη στον κόσμο του Roiland. Τα σχέδια των χαρακτήρων ξεχωρίζουν για άλλη μια φορά, και τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα χρώμα και όμορφες λεπτομέρειες. Ευτυχώς, αυτή η ‘ομορφιά’ αποτυπώνεται και στην απόδοση του παιχνιδιού που παραμένει σταθερή καθόλη την διάρκεια του Campaign ότι και να συμβαίνει στην οθόνη.

Τα γραφικά του παιχνιδιού μοιάζουν απλά αλλά φέρουν ιδιαίτερη γοητεία και προσδίδουν μια μοναδική αισθητικλη στον κόσμο του Roiland. Τα σχέδια των χαρακτήρων ξεχωρίζουν για άλλη μια φορά, και τα περιβάλλοντα είναι γεμάτα χρώμα και όμορφες λεπτομέρειες. Ευτυχώς, αυτή η ‘ομορφιά’ αποτυπώνεται και στην απόδοση του παιχνιδιού που παραμένει σταθερή καθόλη την διάρκεια του Campaign ότι και να συμβαίνει στην οθόνη.

Σε γενικές γραμμές, το Trover Saves the Universe είναι ένα εντυπωσιακό VR παιχνίδι γεμάτο με ιδιαίτερο χιούμορ, αξιολάτρευτους χαρακτήρες, μοναδικές στιγμές και μια περίεργη ιστορία. Είναι ένα παιχνίδι που απυεθύνεται κυρίως στους φανατικούς της δουλειάς του Justin Roiland και του Rick and Morty, αλλά μπορεί να είναι και το πρώτο βήμα για όσους θέλουν να εμπλακούν με αυτό το σύμπαν. Είναι ιδιαίτερα μικρό, μεταξύ 5 και 6 ωρών, και ίσως μας αφήσει να ζητάμε κάτι παραπάνω από το περιεχόμενο του. Αλλά για όσους θέλουν ένα βιντεοπαιχνίδι-ταινία μεγάλου μήκους με αγαπημένες φωνές και γνώριμους χαρακτήρες (όπως τα σκυλιά του chairopean που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη σεζόν της επιτυχημένης σειράς) είναι ένα πολύ ευχάριστο και αξιόλογο παιχνίδι.

Ευχαριστούμε την Squanch Games για την παροχή του Review Code.

Trover Saves the Universe - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ9
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ6
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ7
8Rickalicious
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

About The Author

Με τα βιντεοπαιχνίδια να του κρατάνε συντροφιά από μικρή ηλικία αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπυ του σε κάτι πιο δημιουργικό. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και ταξίδια. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts