H Ubisoft παραμένει για πολλούς μια από τις πιο αμφιλεγόμενες εταιρείες ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών. Κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως παρά το ενίοτε κακό ξεκίνημα που κάνει στα παιχνίδια και τις σειρές της, θα βρει τον τρόπο να τα αναβιώσει και να ενισχύσει την οποιαδήποτε φόρμουλα υιοθετεί στο καθένα. Ας δούμε τα For Honor, Rainbow Six Siege, Assassin’s Creed και The Division, που παρά την κακή αρχή που κάνανε, η επιμονή της εταιρείας βελτίωσε κατά πολύ το gameplay και μας έδωσε λόγους να επιστρέφουμε σε αυτά ακόμα και αν είναι μόνο για μερικές ώρες.

Μια από τις πιο ‘εξειδικευμένες’ σειρές της, και πιο συγκεκριμένα τα παιχνίδια ‘Trials’ βρίσκουν κυρίως αντίκρυσμα σε παίκτες που αρέσκονται σε αγωνιστικά παιχνίδια – ή σε όσους προτιμούν το skate. Και μετά από περίπου 5 χρόνια αναμονής, οι φίλοι της σειράς έχουν για άλλη μια φορά την ευκαιρία να απολαύσουν έναν από τους πιο έντονους, δύσκολους, αλλά συνάμα διασκεδαστικούς τίτλους της Γαλλικής εταιρείας. Από το 2014, την ημερομηνία κυκλοφορίας του Trials Fusion, μέχρι και σήμερα, οι παίκτες δεν έιχαν κάτι για να τους κρατήσει έντονο το ενδιαφέρον. Η ανακοίνωση του Rising όμως, έκανε πιο έντονη την ‘φλόγα’ της αναμονής φτάνοντας στο σήμερα.

Το Trials Rising, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα κατά κόρον multiplayer 2.5D racing παιχνίδι που αναπτύσσεται από την RedLynx σε συνεργασία με την Ubisoft Kiev. Για πρώτη φορά, οι παίκτες θα μπορούν να συνεργαστούν στο «Tandem Bike» Local Multiplayer Mode, μέσω του οποίου δύο οδηγοί κάθονται στην ίδια μηχανή και πρέπει να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ισορροπία τους και να φτάσουν στο τέλος του επιπέδου.

Παρά την ‘cringy’ ανακοίνωση του παιχνιδιού κατά την διάρκεια της E3 2018, το παιχνίδι είναι οτιδήποτε άλλο από απογοητευτικό. Η βασική φόρμουλα βρίσκεται εδώ και ενισχύεται με μερικά νέα στοιχεία, βελτιώσεις, και ευπρόσδεκτες αλλαγές που διατηρούν το μεγάλο ποσοστό πρόκλησης και διασκέδασης. Καβαλάμε για άλλη μια φορά την αναλογική μηχανή μας και αγωνιζόμαστε σε εικονικές τοποθεσίες, όπως την Γαλλία και τον Πύργο του Eiffel ή το Mount Everest, μέσα από ‘τρελές’ πίστες γεμάτες έξυπνα τοποθετημένα εμπόδια. Στόχος μας είναι να φτάσουμε μέχρι το τέλος του επιπέδου πέφτοντας όσο λιγότερες φορές γίνεται.

Για κάποιον που δοκιμάζει για πρώτη φορά κάποιο Trials, μπορώ να πω με ασφάλεια πως πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι που χρειάζεται πολύ χρόνο για να συνηθίσουμε τον απλό χειρισμό του μέσα από τα απίθανα εμπόδια, και απαιτεί προσοχή, παρατηρητικότητα, και γρήγορα αντανακλαστικά για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις πίστες του. Πρέπει να ξεχωρίσουμε πότε χρειάζεται να επιταχύνουμε, σε ποια γωνία θα πρέπει να προσγειωθούμε και που θα ρίξουμε το βάρος του σώματός μας για να μην τουμπάρουμε. Αυτό ενισχύεται από την μορφολογία και την τοποθέτηση των εμποδίων που μας προκαλούν να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Φυσικά, μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή για να ολοκληρώσουμε κάθε πίστα, ειδικά αν θέλουμε να την τελειοποιήσουμε.

Με πάνω από 100 επίπεδα για να ολοκληρώσουμε, το Trials Rising βελτιώνει τα σκηνικά και τις τοποθεσίες που θα επισκεφθούμε με ένα ανανεωμένο U.I. και ενδείξεις για την κίνηση ή την θέση των εμποδίων. Χρωματιστές ενδείξεις μας προειδοποιούν για το αν κάποιο αντικείμενο έρχεται κατά πάνω μας ή αν κάποια πλατφόρμα υποχωρεί με αποτέλεσμα να φταίμε εμείς (τις περισσότερες φορές) αν χάσουμε την ισορροπίας μας.

Υιοθετώντας μερικά συστήματα προόδου από άλλα παιχνίδια, το Trials Rising εμπλουτίζεται με την ύπαρξη των Contracts, συμβολαίων που μας ταξιδεύουν σε διαφορετικές τοποθεσίες και μας θέτουν αποστολές που η ολοκλήρωσή τους μας δίνουν πόντους εμπειρίας και έπαθλα αν κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε ορισμένα από τα απαιτούμενά τους. Τα έπαθλα έρχονται στην μορφή των Loot Boxes και περιέχουν κυρίως αυτοκόλλητα και κοσμητικά αντικείμενα για τον οδηγό μας.

Το σημαντικότερο στοιχείο, και αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε, είναι το επίπεδο του οδηγού μας. Με τους πόντους εμπειρίας θα μπορούμε να ανεβούμε επίπεδο και έτσι να ξεκλειδώσουμε νέες πίστες και να προχωρήσουμε πιο βαθειά στα υπάρχοντα 9 Leagues. Τα Contracts λειτουργούν ως ‘Side-quests’ αλλά είναι και αυτά που δίνουν τους περισσότερους πόντους εμπειρίας. Για παράδειγμα, όσο προοδεύουμε και ανεβαίνουμε επίπεδο, οι πόντοι που χρειαζόμαστε αυξάνονται αισθητά σε σημείο να χρειάζεται να «grind-άρουμε» για να συνεχίσουμε στο επόμενο Πρωτάθλημα.

Παρόλα αυτά, το ‘grind’ δεν είναι τόσο ενοχλητικό απ’ότι φαντάστηκα αφού το επίπεδο δυσκολίας, παρότι μεγάλο, με προκαλεί να δοκιμάσω ξανά και ξανά. Το ευχάριστο αίσθημα ολοκλήρωσης και επιβεβαίωσης των ικανοτήτων μου όταν περνάω από τον τερματισμό μετά από ένα δύσκολο επίπεδο είναι δυσεύρετο στα παιχνίδια του σήμερα. Μαζί, ο απλός χειρισμός και το σύστημα εκμάθησης του Rising είναι αυτά που με βοήθησαν να ανταποκριθώ στα πιο δύσκολα επίπεδα. Θα δούμε πολλά νέα κόλπα και φιγούρες που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ορισμένα εμπόδια έχοντας παράλληλα την απαραίτητη ένδειξη ώστε να μην χάσουμε την ισορροπία μας.

Το Level Editor παραμένει ένα παντοδύναμο εργαλείο, γεμάτο με νέα στοιχεία και επιλογές για να φτιάξουμε περίπλοκες πίστες και να τις ανεβάσουμε στο διαδίκτυο προκαλώντας ικανότερους οδηγούς. Η περιπλοκότητά του μας κάνει να νομίζουμε πως πρόκειται για ένα διαφορετικό παιχνίδι καθώς δεν αποκλείεται κάποιος να περάσει ατελείωτες ώρες δημιουργώντας το δικό του ξεχωριστό επίπεδο.

Από τις νέες προσθήκες στο Rising έχουμε αυτή του ‘Tandem bike’, ενός mode που δίνει σε δύο τοπικούς παίκτες τον έλεγχο της ίδιας μηχανής. Μπορούμε να επισκεφθούμε κάθε επίπεδο με αυτό το mode και να προσπαθήσουμε να το ολοκληρώσουμε με τον βοήθεια του/ης φίλου/ης μας. Ο ένας παίκτες ελέγχει το εμπρόσθιο βάρος με τον άλλο να εστιάζει στο πίσω μέρος. Εδώ απαιτείται καλή οργάνωση και συγχρονισμό αλλιώς ακόμα και το πρώτο επίπεδο θα φαντάζει κόλαση.

Το Trials Rising είναι ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια του 2019, παραμένοντας όμως πιστό στο στυλ και την ατμόσφαιρα του Fusion. Τα επίπεδά αυτή την φορά είναι πιο ζωντανά, γεμάτα αντικείμενα και λεπτομέρεια. Ακόμα και οι χαρακτήρες μας, παρά τα κράνη τους, πηγάζουν προσωπικότητα και στυλ, ειδικά με την εφαρμογή των κοσμητικών αντικειμένων από τα Loot Boxes. Θα παρατηρήσουμε όμως πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο, κάτι που αποτυπώνεται και από τις απαιτήσεις συστήματος.

Για να μπορέσουμε να τρέξουμε τον τίτλο στις μέγιστες ρυθμίσεις διατηρώντας υψηλά καρέ και μια καλή γενική απόδοση θα χρειαστούμε έναν επεξεργαστή Intel Core i5 3470 ή AMD FX 6100 με 8GB μνήμης RAM και μια κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GTX 760 ή AMD Radeon R9 270X. Στο σύστημά μας (Intel Core i5-4690, 8GB RAM, NVIDIA GeForce 1060) δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα καρέ παρέμεναν σταθερά ακόμα και αν στο προσκήνιο υπήρχαν αρκετά αντικείμενα. Όσον αφορά τον χειρισμό, το πληκτρολόγιο ίσως να αποδειχθεί ο χειρότερος εχθρός μας οπότε καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε με ένα χειριστήριο.

Σε γενικές γραμμές, το Trials Rising αναβιώνει την πασίγνωστη σειρά με νέα σκηνικά, γραφικά, ένα αναλυτικό Tutorial Mode, και έναν δυνατό Level Editor. Είναι ένα απλό παιχνίδι που κρύβει από πίσω του μια πληθώρα από περίπλοκα και ενδιαφέροντα συστήματα. Η αλλαγή όμως στην πρόοδο του Campaign έχει ως αποτέλεσμα αρκετό grinding και ατελείωτες ώρες ολοκλήρωσης των νέων Contracts. Αν παραβλέψουμε όλα αυτά τότε κάνουμε λόγο για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της σειράς μιας και δίνεται η αίσθηση ενός ολοκληρωμένου και προσεγμένου προιόντος που αποτελεί ένα δώρο για τους φίλους του Trials.

To Trials Rising είναι διαθέσιμο στο Steam και το UPLAY στην τιμή των 24,99€.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παροχή του Review Code.

Trials Rising - PC Review
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ7.5
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ8
8Πολύ Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0