Το YouTube “τρώει” την CPU μας αν έχουμε AdBlock

Ίσως γνωρίζετε πως τους τελευταίους μήνες το YouTube έχει ξεκινήσει μια λυσσαλέα ενάντια στα AdBlocks προσπαθώντας να τα αποκλείσει από την ιστοσελίδα του. Αυτό το επιτυγχάνει με ένα script που τρέχει στους υπολογιστές μας και αναγνωρίζει αν έχουμε εγκατεστημένο κάποιο extension. Αν έχουμε, τότε μας κόβει την προβολή των βίντεο και μας υποχρεώνει να τα κλείσουμε.

Σε ένα reddit thread, οι χρήστες φαίνεται να εντόπισαν και έναν άλλο τρόπο που το Youtube τα “βάζει” με τους χρήστες του. Συγκεκριμένα, οι χρήστες παρατήρησαν πως αν έχουμε AdBlock, ακόμα και αν δεν το έχουμε ενεργοποιημένο στο YouTube, τότε ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που υποχρεώνει τον browser να φορτώνει πιο αργά και να χρησιμοποιεί περισσότερη μνήμη του επεξεργαστή.

Δοκιμάζοντας αυτή την κατηγορία, δεν εντοπίσαμε κάποιο πρόβλημα – τουλάχιστον στην αρχή. Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετό καιρό, ο Chrome αρχίζει να κολλάει αρκετά μετά από ώρα και πολλές από τις διεργασίες του σταματάνε να λειτουργούν ακόμα και σε δυνατούς υπολογιστές.

Απ’ότι φαίνεται, το ίδιο ισχύει ακόμα και για χρήστες του YouTube Premium που χρησιμοποιούν το AdBlock σε άλλες σελίδες – σοβαρό θέμα μιας και το Premium διαφημίζει κυρίως την δυνατότητα παράλειψης διαφημίσεων ως το selling point.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε το YouTube έχει αρχίσει μια πολλή επιθετική στάση προς τους χρήστες του, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποχωρήσεις. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που δεν παίζει να γίνει μιας και το YouTube είναι το μόνο που κάνει αυτό που κάνει καλά (ακόμα). Από την άλλη, δεν αποκλείεται η απόδοση αυτή να είναι πρόβλημα ελαττωματικού κώδικα είτε από μεριάς YouTube, είτε από μεριάς Adblocks. Μένει μόνο να δούμε αν το YouTube παραδεχθεί κάποια παραβίαση στους υπολογιστές μας – πράγμα απίθανο – ή κάποιον άλλον λόγο.