Mετά από όλα τα πάθη που έχει περάσει η ομάδα ανάπτυξης που είναι υπεύθυνη για αυτήν την τρομερή σειρά παιχνιδιών. Μετά από αρκετές επιτυχίες… αλλά εξίσου και αποτυχίες, η Telltale ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτήν, επιστρέφει με το τελευταίο κεφάλαιο τόσο του παιχνιδιού όσο και για την ίδια μιας και όπως θα αναγνωρίζετε αρκετοί, η Telltale πρακτικά αποτελεί παρελθόν και απλά υφίσταται με την βοήθεια της Skybound που έχει αναλάβει να βοηθήσει τα εναπομείναντα μέλη της Telltale να φέρουν εις πέρας την ανάπτυξη των τελευταίων επεισοδίων του The Walking Dead The Final Season. Props στην Skybound που έκανε μία τέτοια κίνηση και της αξίζει ειλικρινής σεβασμός.

Κάπου εδώ, νομίζω πως είναι αρκετά εύστοχο να χρησιμοποιήσουμε την παρομοίωση πως πρακτικά η Telltale έπαθε ακριβώς ότι και τα αριστουργήματα της… μεταμορφώθηκε δηλαδή σε έναν ζωντανό νεκρό.

Αυτήν την χρονική στιγμή που βγαίνει το video, απομένει η κυκλοφορία του τελευταίου επεισοδίου που θα γίνει τον Μάρτιο προκειμένου να τερματίσει ολοκληρωτικά η ύπαρξη του studio. Παρ’ όλα αυτά δεν θα σταθώ περαιτέρω στο συμβάν που αφορά την Telltale επειδή πιστεύω πως τα media γενικότερα έχουν κανιβαλήσει την κατάσταση αρκετά. Το μόνο που θέλω να πω είναι κρίμα που τέλειωσε το ταξίδι για ένα από τα πιο αξιοσημείωτα studio που έχουν υπάρξει στον χώρο των adventures και του gaming γενικότερα και θα εκφράσω την θλίψη μου με το εξής στιγμιότυπο από το πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Στην περίπτωση που δεν έχεις παίξει τα προηγούμενα, οφείλω να προειδοποιήσω πως ακολουθεί spoiler από το πρώτο The Walking Dead της Telltale:

[CLICK TO WATCH]

Ωραία… επιστροφή στο κύριο θέμα μας λοιπόν. The Walking Dead The Final Season.

Η σειρά The Walking Dead της Telltale μας έχει προσφέρει αρκετούς αξιομνημόνευτους χαρακτήρες και στιγμές που αν δεν υπήρχαν, η κοιλιές που έκανε στον τομέα της ιστορίας θα ήταν αβάσταχτες και σήμερα θα μιλούσαμε έχοντας ένα τελείως διαφορετικό ύφος. Το The Walking Dead ως σειρά εδραίωσε για τα καλά τις διαδραστικές νουβέλες στον χώρο του gaming και αποτέλεσε ένας κύριος λόγος για να φτάσει μέχρι και το Netflix να επενδύει σε διαδραστικές σειρές. Προφανώς η Telltale είχε παρελθόν και πριν το The Walking Dead. Αναφορικά ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη τίτλων όπως ορισμένων Sam & Max αλλά κάποιοι τίτλοι που παρέδωσε όπως το εν λόγο παιχνίδι έδωσαν μία διαφορετική τροπή στην ανάπτυξη αρκετών παιχνιδιών στον χώρο.

Το The Walking Dead Final Season είναι το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς όπως αναφέραμε και πριν, και συνεχίζει την ιστορία της Clementine από το The Walking Dead A New Frontier. Βιώσαμε σχεδόν ολόκληρη την περίοδο μεγαλώματος της Clementine και από παιχνίδι σε παιχνίδι μας έκανε να δενόμαστε με την ίδια όλο και περισσότερο μέχρι που καταλήξαμε αρκετοί να την λατρεύουμε στα κρυφά. Ένας χαρακτήρας γεμάτος δυναμισμό αλλά προπάντων, γεμάτος φόβους και ρεαλιστικά συναισθήματα… κάτι που προσωπικά θαυμάζω ως επιλογή κάποιου developer. Το να διαλέγεις να χτίσεις έναν χαρακτήρα που είναι καθ’ όλα «ανθρώπινος», είναι μία τολμηρή κίνηση. Προσωπικά, θεωρώ την Clementine τον πιο ανθρώπινο χαρακτήρα που είχα την τύχη να αναλάβω τον ρόλο.

Φτάνει όμως με το θαυμασμό. Ας περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης. Η σημαντικότερη ερώτηση είναι μία… είναι αντάξιο του ονόματος The Walking Dead το The Final Season; Είναι ένα παιχνίδι που μεταφέρει την ατμόσφαιρα και κλείνει την σειρά με τον τρόπο που της αξίζει; Αν περιμένετε απάντηση σε αυτό τότε δυστυχώς δεν μπορώ να σας την δώσω με σιγουριά και αυτό γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει το τελευταίο επεισόδιο. ΟΜΩΣ. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που μας κατευθύνουν προς τα εκεί.

Ξεκινώντας το παιχνίδι και όσο πιο πολύ παίζουμε, αντιλαμβανόμαστε πως συμβαίνει ένας παραλληλισμός μεταξύ Clem και Lee. Όσα έμαθε ο Lee στην Clem, καθώς και όσα έπραξε στην προσπάθεια του να επιβιώσει, τα πράττει ή αναγκάζεται να τα πράξει και η ίδια η Clem. Με τον ίδιο τρόπο μάλιστα προσπαθεί και η ίδια η Clem να περάσει τα μαθήματα και τα παθήματα τόσο του Lee όσο και τα δικά της, προς τον μικρό AJ. Η διαφορά μεταξύ των Clem και AJ όμως είναι μία πάρα πολύ σημαντική. Η Clem πρόλαβε να ζήσει τον κόσμο όπως ήταν πριν αλλάξει ολοκληρωτικά ενώ ο AJ αποτελεί μέρος της πρώτης γενιάς ανθρώπων που γνωρίζουν τον κόσμο σε απόλυτη αναρχία. Και εκεί είναι που διαφοροποιείται αρκετά το παιχνίδι από τα προηγούμενα. Αυτό το στοιχείο είναι κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Σε όλη την διάρκεια, εκεί που νομίζεις πως το παιχνίδι πάει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να κάνει κοιλιά δηλαδή προκειμένου να χτίσει το background και τις σχέσεις των χαρακτήρων, συμβαίνει κάτι αναπάντεχο το οποίο μας τσιτώνει. Από τον θάνατο ενός σημαντικού χαρακτήρα μέχρι την εμφάνιση ενός παλιού γνώριμου αλλά και η καινούργια γνωριμία με έναν ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο που θα προκαλέσει έναν διχασμό στην Clementine. Προφανώς δεν θα αναλύσω εκείνες τις στιγμές διότι αποτελούν τεράστια spoilers και δεν μπορώ να στερήσω την πρώτη επαφή με αυτά τα γεγονότα από κάποιον που δεν έχει παίξει το παιχνίδι.

Στην αρχή η Clem βρίσκει θέση σε μία μεγάλη παρέα εναπομεινάντων παιδιών και εφήβων που προσπαθούν και αυτοί με την σειρά τους να επιβιώσουν στο χάος που επικρατεί. Ως παιδιά, καταφέρνουν πολύ καλά να μείνουν ζωντανοί και να θεσπίσουν μία ιεραρχία η οποία στην πορεία κλυδωνίζεται. Ως συνήθως, λειτουργούν όπως οι περισσότερες ομάδες ανθρώπων. Διατηρούν ασφαλείς περιοχές για να βρίσκουν φαγητό, αποφεύγουν τους μπελάδες και αναλαμβάνουν ρόλους αξιοποιώντας τις ικανότητες τους. Γενικά το μοτίβο είναι λίγο επαναλαμβανόμενο σε σχέση με τα προηγούμενα όσον αφορά την ροή με την μόνη διαφορά πως εκτός των Clem και AJ, οι υπόλοιποι είναι καινούργιες φάτσες και όχι όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από κάποια σφαγή στο προηγούμενο παιχνίδι. Ουσιαστικά αν το The Final Season είναι το πρώτο The Walking Dead που παίζει κάποιος, δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα στο να εγκλιματιστεί.

Επιμένω πως αν και επικρατεί η Clementine ως κύριος χαρακτήρας, το παιχνίδι έχει να κάνει επί το πλείστων με τον AJ. Είναι πολύ έντονη η
αίσθηση του πρώτου παιχνιδιού. Αν και η Clem, εμφανώς πιο ώριμη, μένει προσγειωμένη, ο AJ δείχνει κάθε δυνατή στιγμή πως αποτελεί μέρος της πρώτης γενιάς του νέου κόσμου. Δεν μπορεί να αναγνωρίσει καθημερινά πράγματα όπως την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και αντιμετωπίζει καταστάσεις πολύ διαφορετικά και με μεγαλύτερο θάρρος ή πιο απερίσκεπτα, από ότι έκανε η Clem όσο ήταν πιτσιρίκι. Δεν έχει δηλαδή ηθικούς φραγμούς, κάτι που προσπαθεί η Clem να του διδάξει σε αυτό το παιχνίδι.

Το μεγαλύτερο ηθικό δίδαγμα που έχει γίνει βίωμα στην Clementine είναι το πως να λες αντίο σε ανθρώπους και καταστάσεις. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που φαίνεται πως κάνει ο AJ. H Clem έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την ανάθρεψη του AJ διότι προσπαθεί να ακολουθήσει τα πρότυπα των ανθρώπων που έχουν προλάβει τον κόσμο όπως ήταν παλιά. Όπως ακριβώς έκανε και ο Lee. Ο AJ όμως δεν φαίνεται να μπορεί να αντιληφθεί τα πράγματα και αρκετές στιγμές φαίνεται πως υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των δύο χαρακτήρων. Αυτό αποτελεί μοχλός στην εξέλιξη της ιστορίας και πολλές φορές πρόβλημα στην ίδια την Clem που την βλέπουμε να είναι παγιδευμένη σε έναν ατέρμων κύκλο.

Το παιχνίδι αποκτά μεγάλο ενδιαφέρων στο σημείο που μας βάζει στην διαδικασία να μάθουμε περισσότερα για τους περιβάλλοντες χαρακτήρες. Μάλιστα δύο από αυτούς θα ξεχωρίσουν για την Clementine μέχρι που θα φτάσει στο σημείο να πρέπει να διαλέξει αν θέλει να εκφράσει συναισθήματα για κάποιον από αυτούς τους δύο. Όπως ξέρουμε, η ύπαρξη συναισθημάτων και ιδιαίτερων σχέσεων σε μία ομάδα ανθρώπων δημιουργεί τεράστια προβλήματα που συνήθως καταλήγουν στο να βρίσκουν κάποιον νεκρό.

Σχεδόν απότομα, η τροπή της ιστορίας θα πάει από το ένα άκρο στο άλλο. Η Clem θα βρίσκεται μονίμως σε μία αγχώδες, φωβιστική και γεμάτη αμφιβολίες για τον εαυτό της, κατάσταση. Το τρίτο επεισόδιο είναι γεμάτο εντάσεις και δράση που καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερο cliffhanger.

Ουσιαστικά δεν μπορώ να πω περισσότερα για την ιστορία χωρίς να προβώ σε spoilers, κάτι που δεν μπορώ να το κάνω όσο και να θέλω γιατί το κυριότερο κομμάτι σε αυτό το παιχνίδι είναι η ιστορία όπου ομολογώ πως αν έχεις φρέσκα στο μυαλό σου όλα τα προηγούμενα παιχνίδια και κυρίως το πρώτο, τότε εύκολα μιλάμε για το καλύτερο παιχνίδι της σειράς.

Όσον αφορά το gameplay δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο πέρα από το γεγονός πως μπορούμε να μαζέψουμε ορισμένα collectibles για να διακοσμήσουμε διάφορους χώρους. Βέβαια από την στιγμή που δεν έχει κυκλοφορήσει στο Steam και εν γένει δεν υπάρχει κάποιο achievement για αυτό δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος πέρα από το exploring για να ασχοληθεί κάποιος. Το παιχνίδι προσβάλλεται από τα αμέτρητα quick time events και τις ανούσιες επιλογές όπως ακριβώς συνέβαινε στα προηγούμενα. Επίσης υπάρχουν περισσότερες στιγμές δράσεις όπου αναλαμβάνουμε είτε να σκοτώσουμε ορδές zombie και κακών με την χρήση ενός μαχαιριού ή ενός τόξου.

Αν και η αναμονή για το τελευταίο επεισόδιο με κάνει σκεπτικό και με φοβίζει, ουσιαστικά όποιο και να καταλήξει να είναι το τέλος νομίζω πως θα μείνω ικανοποιημένος γιατί η ιστορία έχει πάρει τέτοια τροπή που σίγουρα η Telltale θα στερήσει μία ζωή για να μας χτυπήσει στο συναίσθημα και σίγουρα θα δώσει σε κάποιον ένα μάθημα ζωής… για μία ακόμη φορά. Βλέπεις, η Telltale ανέκαθεν χτυπούσε στο συναίσθημα και δημιουργούσε αρκετά plot twists. Νομίζω πως στο τελευταίο επεισόδιο θα γίνουμε μάρτυρες του μεγαλύτερου plot twist όπου θα μας βάλει σε σκέψεις. Αν με ρωτούσες, πιστεύω πως θα πεθάνει η Clementine με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πέθανε ο Lee. Από το χέρι του παιδιού που αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια να κρατήσει ζωντανό. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε σίγουρα θα κατηγορηθεί η Telltale πως είναι αρκετά προβλέψιμη και κλισέ. Από την άλλη όμως, αυτό θα προκαλέσει απορίες… σκόπευε η Telltale να περάσει σε ένα νέο κεφάλαιο την σειρά; Σκόπευε να συνεχίσει το franchise;

Σκεπτόμενος πως η Telltale ήταν στην διαδικασία αλλαγής engine, πιστεύω πως το The Walking Dead θα άλλαζε ολοκληρωτικά μετά το τελευταίο επεισόδιο. Μία νέα αρχή για την ίδια και μία νέα αρχή για εμάς! Βέβαια με την τροπή που πήρε τελικά η κατάσταση, ίσως αναγκαστούν να σκοτώσουν και τους δύο πρωταγωνιστές. Κάτι που θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη συναισθηματική αντίδραση. Μέχρι όμως να κυκλοφορήσει το τελευταίο επεισόδιο, διατηρώ ελπίδες για ένα καλό τέλος.

Κλείνοντας σιγά σιγά, αυτό που έχω να πω είναι πως το The Walking Dead Final Season ήταν το πιο ανθρώπινο και το πιο αβέβαιο The Walking Dead που έχω παίξει από την Telltale. Αγοράζοντας το δεν θα λάβεις κάτι διαφορετικό από ότι μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η Telltale, όσον τουλάχιστον αφορά το gameplay, όμως το συγκεκριμένο franchise δεν νομίζω πως το αγοράζει κάποιος για να παίξει κάτι περισσότερο από μία διαδραστική νουβέλα. Καλώ όσους δεν δεν έχουν δοκιμάσει κάποιο από τα παιχνίδια της σειράς να το κάνουν και όσους έχουν παίξει να προχωρήσουν στην αγορά του The Final Season, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Αντίο Telltale, αντίο The Walking Dead, αντίο Lee και CJ, αντίο Clementine.