Ζώντας στην Ελλάδα έχουμε μάθει να απολαμβάνουμε όλες τις γεύσεις που έχει να μας προσφέρει η ηλιόλουστη χώρα μας. Το κρέας, τα ψάρια μας, το λάδι και τα μπαχαρικά μας είναι ικανά να συνθέσουν πιάτα που θα μιλήσουν στο στομάχι και την καρδιά μας και θα μας ωθήσουν στα άκρα, τρώγοντας ολοένα και περισσότερες ή μεγαλύτερες μερίδες. Σουβλάκια, πίτσες, αλλά και Μεσογειακή κουζίνα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το έθνος μας και κάποια από εμάς ίσως να αισθανόμαστε υπερύφανοι για αυτό. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, από μια διαφορετική χώρα, και οι εξωτικές ή πικάντικες σχέσεις γεμίσουν την επιφάνεια του τραπεζιού μας;

Το Sushi Striker: The Way of Sushido έρχεται να λύσει κάθε απορία μας σχετικά με ένα από τα πιο εκλεκτισμένα εδέσματα της Ιαπωνικής κουζίνας. Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του (ή της, ανάλογα την επιλογή μας) Musashi, σε έναν κόσμο επηρεασμένο από τον πόλεμο και τον καταστροφή, γεγονός που επηρεάζει εξίσου την συμπεριφορά και τα ιδανικά των κατοίκων του. To gameplay του είναι σχετικά απλό, κάτι που θα θέλαμε να δούμε στην επιτυχημένη κονσόλα της Nintendo. Χαρακτηρίζεται από μάχες με άλλους αντιπάλους, στις οποίες χρησιμοποιούμε φαγητό προκειμένου να προκαλέσουμε ζημιά και να νικήσουμε. 

Το Sushi Striker: The Way of Sushido είναι ένα Action-Puzzle βιντεοπαιχνίδι που αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την Nintendo, σε συνεργασία με την Indieszero. Κυκλοφόρησε για Nintendo 3DS και Switch κονσόλες και λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο που κυριεύεται από τα αποτελέσματα ενός πολέμου, και μια σατανική αυτοκρατορία που έχει ως στόχο να αποκλείσει την κατανάλωση του Sushi σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμο.

Η ιστορία του Sushi Striker είναι κάτι που θα μπορούσαμε άνετα να δούμε σε ένα αντίστοιχο Ιαπωνικό anime. Ο Musashi, είναι ένα ορφανό παιδί που μένει με τους φίλους του σε ένα ξεχασμένο χωριό στα σύνορα με την αυτοκρατορία. Λόγω της απουσίας του Sushi από την ζωή των κατοίκων, τα παιδιά αναγκάζονται να τρέφονται με φρούτα και άλλα υποκατάστατα που βρίσκουν σκόρπια στην φύση. Μια μέρα λοιπόν, ο πρωταγωνιστής μας έρχεται σε επαφή με έναν άγνωστο άντρα που του γνωστοποιεί την ύπαρξη του Sushi, του μαθαίνει να το φτιάχνει, και του εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αυτοκρατορία. Τον καλεί λοιπόν να γίνει μέρος της αντίστασης, γνωστής και ως «Sushi Liberation Front» και να παλέψει με την υπόλοιπη αντίσταση για να επαναφέρει την δόξα του Sushi και να κατατροπώσει την αυτοκρατορία και τα σατανικά σχέδιά της.

Αφού μάθουμε τον σκοπό μας, για τα «Sushi Struggles», όπως αναφέρονται μέσα στο παιχνίδι, και πως μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο σχετικά με το αγαπημένο φαγητό του κόσμου, θα βρεθούμε να προπονούμαστε στην πρώτη Sushi Striker μάχη μας. Στην αρχή, ίσως μας φανούν πολλά αυτά που πρέπει να μάθουμε. Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι ότι υπάρχουν τέσσερις βασικές λωρίδες στις οποίες το φαγητό πάει και έρχεται. Ενώνοντας τα πιάτα ίδιου χρώματος, μπορούμε να τα μαζέψουμε σε μια μεριά και να τα πετάξουμε στους αντιπάλους μας για να προκαλέσουμε ζημιά. Φυσικά, όσο περισσότερα πιάτα, τόσο μεγαλύτερη η ζημιά που προκαλούμε.

Από εδώ και πέρα, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα. Πέρα από την απλή σύνδεση των πιάτων θα μάθουμε και για την ύπαρξη των Sushi Sprites, πλασμάτων που παράγουν το Sushi και έχουν ξεχωριστές ικανότητες που δίνουν προβάδισμα ή κάποιου είδους βοήθεια κατά την διάρκεια της μάχης. Επιπλέον, έχουμε πρόσβαση σε αντικείμενα ή ξεχωριστές επιλογές που εμφανίζονται στις μάχες μας σπανιότερα ή πιο συχνά από το αναμενόμενο. Οι ικανότητες αυτές έρχονται «πακέτο» με τα Sushi Sprites, των οποίων πληροφορίες μπορούμε να βρούμε διάσπαρτες στο κεντρικό μενού, αφού τα συλλέξουμε. Μιλάμε για ενός είδους Pokemon καθώς κάθε ένα έχει την δική του ξεχωριστή ικανότητα, επίπεδα δύναμης, και χαρακτηριστικά. 

Ευτυχώς, δεν θα χρειαστούμε πολύ ώρα για να μάθουμε πως δουλεύουν οι μηχανισμοί. Με πάνω από 150 μάχες κατά την διάρκεια του κεντρικού Campaign, οι οποίες αυξάνουν αντίστοιχα και σε δυσκολία, θα μάθουμε όλα όσα χρειαζόμαστε, θα συνηθίσουμε στα διάφορα σενάρια μάχης που ενδέχεται να συναντήσουμε, και θα στεφθούμε βασιλιάδες του Sushi Strike. Το πιο σημαντικό στοιχείο βέβαια, είναι πως θα μάθουμε να δημιουργούμε συνδυασμούς γρήγορα, ανεβάζοντας το τελικό σκορ για μια καλύτερη τελική βαθμολογία.

Με μια πρώτη ματιά, το Sushi Striker είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα θα βλέπαμε στο κατάστημα κάποιου Play Store. Είναι ένα Action-puzzle παιχνίδι με διαφορετικά επίπεδα προς επιλογή, αστεράκια που πρέπει να μαζέψουμε ολοκληρώνοντας συγκεκριμένες δοκιμασίες ανά πίστα, αντικείμενα για να ενισχύσουμε τις επιθέσεις και τις ικανότητές μας, παραπάνω ικανότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε εμείς είτε οι αντίπαλοί μας, και όρια για το πόσο μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης πως οι μάχες αυτές βασίζονται και στην τύχη. Ενώ οι ικανότητές μας, το επίπεδο του χαρακτήρα μας, οι επιλογές των Sprites είναι τα στοιχεία που μπορεί να καθορίζουν την νίκη, οι πρώτοι συνδυασμοί ενδέχεται να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Αν ξεκινήσουμε την μάχη με λίγες επιλογές, ο αντίπαλός μας μπορεί να φτιάχνει στίβες και ιδιότητες που θα προκαλούν μεγάλες ζημιές.

Αν χάσουμε, τότε δεν περιοριζόμαστε από αναπληρώσιμη ενέργεια ή αντίστοιχα εμπόδια που συναντάμε σε Free-to-play Android/iOS τίτλους. Αντιθέτως, μπορούμε να ξαναπροσπαθήσουμε για καλύτερο Score ή για να αποκτήσουμε και τα τρία αστέρια της μάχης. Οι σημαντικότερες μάχες βέβαια, έχουν και τα αντίστοιχα Story Cutscenes που μας εμβαθύνουν στην ιστορία και μας αναδεικνύουν το παρελθόν του ήρωα και της οικογένειάς του.

Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός και γίνεται είτε μέσω του Joy-Con και του Pro Controller, είτε μέσω του Touchscreen αν παίζουμε σε Portable Mode. Κάποιοι από εμάς ίσως να προτιμήσουν τον χειρισμό της οθόνης αφής καθώς έχει φτιαχτεί γύρω από αυτή την λογική – εξού και η έκδοση του Nintendo 3DS – αλλά μπορώ να πω πως προτιμώ το χειριστήριο. Βέβαια, η οθόνη αφής προσφέρει πιο σύντομες επιλογές και ακρίβεια λόγω της κίνησης της εκάστοτε λωρίδας σερβιρίσματος. 

Αν κουραστούμε από την βασική ιστορία, τότε μπορούμε να επισκεφτούμε το Shrine Grove, και να επιλέξουμε το puzzle mode ή το multiplayer. Στο puzzle mode πρέπει να καθαρίσουμε τις λωρίδες με έναν συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων ενώ το multiplayer μας επιτρέπει να προκαλέσουμε άλλους παίκτες είτε με Local είτε με Online μάχες. 

Το Multiplayer Mode λειτουργεί ως ένα ακόμα επίπεδο ασχολίας για όταν τελειώσουμε με την ιστορία και το Puzzle Mode, αλλά δεν μπορούμε να το ξεκλειδώσουμε μέχρι να φτάσουμε στο πέμπτο κεφάλαιο της βασικής ιστορίας. Μπορούμε να συμμετέχουμε σε κανονικές μάχες ή τις λεγόμενες ‘Χαοτικές Μάχες’ όπου έχουμε πρόσβαση σε περισσότερες ικανότητες, και τα Sushi Sprites από την ιστορία μεταφέρονται στο Mode σε συγκεκριμένο επίπεδο. Αν από την άλλη, επιλέξουμε το Local Vs, τότε δεν έχουμε χωρισμό της οθόνης μέσω Splitscreen αλλά θα παίζουμε στην ίδια οθόνη αλλά σε διαφορετικές μεριές (όπως δηλαδή γίνεται και ενάντια στον υπολογιστή).

Όσο για την απόδοση του τίτλου, το Sushi Striker έχει σταθερά καρέ είτε παίξουμε σε Docked Mode σε 1080p, είτε σε Portable Mode, χωρίς να χαλάει η ποιότητα των γραφικών του. Είναι σίγουρα ένας τίτλος που προορίζεται για φορητό gameplay, πάρα για την τηλεόρασή μας. Έχει χαλαρό gameplay, χωρίς πολλές μικρές λεπτομέρειες, και ένα ευχάριστο περιβάλλον που αναδεικνύεται σε όλες τις αναλογίες προβολής.

Σε γενικές γραμμές, το Sushi Striker: The Way of Sushido είναι μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να στολίζει τις κονσόλες μας. Δυστυχώς, το παιχνίδι δεν κατάφερε να πουλήσει πολλά αντίτυπα στην Ιαπωνία αλλά ίσως να καταφέρει το αντίθετο για τον πληθυσμό της Δύσης. Είναι ένα πολύ προσεγμένο έργο, με ένα σύστημα μάχης που προσφέρει διασκέδαση, σκέψη, στρατηγική, λίγη τύχη και μια ιστορία που ενώ φαντάζει αθώα και απλή, κρύβει πολλά μυστικά και ψυχαγωγία. Το επίκεντρο του Sushi Striker είναι η ιστορία του, με τις Online μάχες να κλέβουν την παράσταση και να μας δίνουν πρόσβαση σε αξέχαστους αγώνες. 

Το Sushi Striker: The Way of Sushido είναι πλέον διαθέσιμο στην τιμή των 39,99€.

 

[Alt-tab Galaxy] Sushi Striker: The Way of Sushido - Nintendo Switch Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7.5
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ7
8Αρκετά Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0