To σύγχρονο PC Gaming ξεφεύγει από τα όρια του λογισμικού και του υλικού. Ένας μεγάλος αριθμός παιχτών ανά τον κόσμο, δεν βασίζεται πλέον μόνο στην υπομονή, τις ικανότητες και την αντίληψή του πάνω σε ένα παιχνίδι αλλά και στα περιφερειακά που βοηθάνε το σύστημά του να λειτουργήσει όπως πρέπει. Στην περίπτωση των υπολογιστών αυτά τα εργαλεία είναι το ποντίκι και το πληκτρολόγιο μας με τα τελευταία χρόνια να μας δείχνουν πως ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ικανός να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα στην απόδοσή μας, ανάλογα και την ποιότητα και λειτουργικότητα των εν λόγω ειδών χειρισμού. Ένα κλασσικό ποντίκι μπορεί να είναι αρκετό για να πραγματοποιήσουμε καθημερινές και απλές εργασίες όμως δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά σε παιχνίδια πρώτου προσώπου ή στρατηγικής. Γι’ αυτό και έχουμε ποντίκια και πληκτρολόγια που ο χρόνος απόκρισης, η κατασκευή τους και η αίσθησή τους μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην συνολική μας εμπειρία σε ένα παιχνίδι.

Πριν από μερικές μέρες, δοκιμάσαμε το Spartan Gear Chimera Gaming Keyboard και είδαμε πως ενώ είναι από τα καλά budget πληκτρολόγια έρχεται “πακέτο” με μερικά μικρά προβλήματα στην κατασκευή του και την απόδοση των πλήκτρων. Μερικές μέρες αργότερα, έρχεται η έκπληξη από το πουθενά, με την SteelSeries να μας “χτυπά την πόρτα” και να μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα ακόμα Gaming Keyboard που πωλείται με το όνομα SteelSeries Apex M400. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα πληκτρολόγιο που έχει φτιαχτεί κυρίως για PC Gamers αλλά και για όσους θέλουν να γράφουν γρήγορα, να εκτελούν τις εργασίες τους με ευκολία αλλά και φυσικά, να δίνουν ένα πιο ωραίο στυλ στο σύστημά τους.

Το SteelSeries Apex M400 Mechanical Keyboard είναι ένα μηχανικό πληκτρολόγιο που απευθύνεται κυρίως σε παίχτες αλλά και τον απλό χρήστη. Τα 104 πλήκτρα του εφαρμόζονται πάνω στα QX1 Linear Mechanical Switches της εταιρείας και μας επιτρέπουν γρήγορο και ελαφρύ πάτημα, με μεγάλη ακρίβεια και αποδοτικότητα. Ο εργονομικός σχεδιασμός του και η γερή κατασκευή του – ενισχυμένη με οπίσθια πλάκα από χάλυβα και διαμορφωμένη με σκληρά πλαστικά – το καθιστούν ανθεκτικό σε χτυπήματα και πτώσεις και εύκολο στον καθαρισμό. Επιπλέον, ένα ποιοτικό πληκτρολόγιο που σέβεται τον χρήστη του, έχει εφαρμοσμένα μαζί με τα Switches και LED λαμπτήρες για τις σκοτεινές ώρες της ημέρας, και δυνατότητα παραμετροποίησης του φωτισμού και των πλήκτρων με το Engine 3 Software. Και όλα αυτά ακούγονται ωραία για ένα μοντέρνο πληκτρολόγιο αλλά υπάρχουν αρκετά ερωτήματα που ίσως μας βασανίσουν μελλοντικά.

Ξετυλίγοντας το Apex Μ400 θα δούμε ότι έρχεται μαζί με ένα βιβλιαράκι οδηγιών και προστατευτικά για την μεταφορά του. Το βαθύ μπλε χρώμα που αποτελεί και το “trademark” της SteelSeries αναδεικνύει την γενικότερη εμφάνισή του ενώ ο χάλυβας αφήνει στο χέρι μας την αίσθηση ενός δυνατού και ανθεκτικού περιφερειακού. Αυτό έχει να κάνει και με το βάρος του που είναι αρκετό για να μας πείσει πως πρόκειται για ένα ποιοτικό προιόν. Τα πλήκτρα έχουν την όψη ενός κλασσικού πληκτρολογίου που προορίζεται για πολλών ειδών χρήσεις. Γυρνώντας το από την άλλη πλευρά, θα δούμε πως η εταιρεία έχει προνοήσει για το καλώδιο φτιάχνοντας ένα μικρό κανάλι διαχείρισης στην άκρη. Τέλος, ο LED φωτισμός μπορεί να παραμετροποιηθεί ώστε να τον έχουμε σε χαμηλά, μεσαία ή υψηλά επίπεδα.

Για να επιβεβαιώσουμε τις δυνατότητες του Apex M400 δοκιμάσαμε την απόδοσή του πάνω σε διάφορους τίτλους και είδη όπως το Tom Clancy’s The Division, το Counter-Strike, το PUBG και το Fortnite, ενώ παράλληλα δοκιμάσαμε και μια πληθώρα άλλων ειδών όπως MOBA (Dota 2), MMORPG (Guild Wars 2, World of WarCraft) και Strategy (Total War: Warhammer 2). Τα QX1 Switches επιτρέπουν στα πλήκτρα να διαγράφουν μικρές αποστάσεις (εννοώντας την απόσταση που διανύεται από το ανώτατο σημείο μέχρι το κατώτατο σημείο που φτάνει ένα πλήκτρο κατά την διάρκεια του πατήματος) χωρίς να εξασκούμε ιδιαίτερη πίεση με αποτέλεσμα να πληκτρολογούμε γρήγορα και να μην κουράζονται οι καρποί μας. Αυτό έχει αντίκτυπο και στον τρόπο συμπεριφοράς των πλήκτρων κατά την διάρκεια του gameplay. Στα FPS το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η μετακίνηση του χαρακτήρα στο επίπεδό, ενώ στα παιχνίδια ρόλων και στα MOBA/Στρατηγικής μας νοιάζει να έχουμε όσο πιο γρήγορη απόκριση σε αναλογία με τα αντανακλαστικά μας. Ευτυχώς, το M400 με τα QX1 Switches αποδίδει στο μέγιστο και μας προσφέρει την ιδανικότερη Gaming εμπειρία που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε.

Ο ήχος των πλήκτρων είναι μηχανικός και η ένταση της πληκτρολόγησης είναι πιο χαμηλή από άλλα αντίστοιχα περιφερειακά. Θα περιμέναμε από ένα μηχανικό πληκτρολόγιο να ακούγεται σε όλο το σπίτι αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη ήταν πιο ήσυχο απ’ότι φανταστήκαμε. Αν ζείτε στο σπίτι, με γονείς, συγγενείς ή το άλλο σας μισό, αλλά σας αρέσει να πληκτρολογείτε ολόκληρα κείμενα – όπως κάνουμε και εμείς εδώ – τότε δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Η εγκατάσταση δεν θα μας δυσκολέψει ιδιαίτερα. Με το που συνδέσουμε το πληκτρολόγιο σε μια από τις διαθέσιμες θύρες USB του υπολογιστή μας, το σύστημα θα κάνει όλες τις διεργασίες που χρειάζονται για να είναι λειτουργικό το περιφερειακό μας. Αν θέλουμε όμως, να έχουμε την μέγιστη απόδοση, και δυνατότητα παραμετροποίησης φωτισμού και πλήκτρων τότε η εγκατάσταση του SteelSeries Engine 3 Client είμαι μια εξίσου σημαντική κίνηση. Το λογισμικό αυτό διευρύνει τις επιλογές μας και μας επιτρέπει να αλλάξουμε το επίπεδο φωτισμού, την συχνότητα της “ανάσας” (το πόσες φορές αναβοσβήνει), καθώς και πλήρη έλεγχο για κάθε πλήκτρο ξεχωριστά – με το τελευταίο να σημαίνει πως μπορούμε να θέσουμε ότι λειτουργία θέλουμε σε οποιοδήποτε πλήκτρο.

Προσωπικά θεωρώ πως η χρήση ενός περιφερειακού πρέπει να είναι τουλάχιστον ευχάριστη. Ως ένας άνθρωπος που παίζει πολλά διαφορετικά είδη παιχνιδιών, και γράφει ολόκληρα κείμενα σε αρκετά συχνή βάση, θέλω ένα πληκτρολόγιο όσο ξεκούραστο και γρήγορο γίνεται. Τα περισσότερα φθηνά πληκτρολόγια μπορεί να είναι καλά σε σχεδιασμό ή εμφάνιση, αλλά τις περισσότερες φορές χρειάζεται να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση για να γράψουμε κάτι. Ευτυχώς, στην περίπτωση του M400 δεν ένιωσα ενόχληση στην πληκτρολόγηση παρά μόνο στον κάπως δυνατό ήχο του.

Το Apex M400 είναι ένα πολύ καλό πληκτρολόγιο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα και να βάλουν λίγη ποιότητα στην ζωή του συστήματός τους. Ο όμορφος και γερός σχεδιασμός του σε συνδυασμό με τα QX1 Switches κάνουν την πληκτρολόγηση ευχάριστη, απολαυστική και πιο εύκολη. Η απόδοσή κατά την διάρκεια του gameplay γίνεται αμέσως αισθητή, γεγονός που μας δημιουργεί θετικές εντυπώσεις για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η τιμή θα είναι ένα μικρό “αγκάθι” σε όλο το σύνολο μιας και η τιμή του μπορεί να κυμαίνεται από 90 έως και 120€ στην Ελλάδα. Θεωρώ πως αξίζει τα χρήματα μιας και είναι ένα ανθεκτικό και εύχρηστο προιόν που θα μας βοηθήσει στις καθημερινές ασχολίες και εργασίες μας για πολύ καιρό. Και η ύπαρξη του SteelSeries Engine 3 θα δώσει στους πιο απαιτητικούς από εμάς, το κάτι παραπάνω για τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Το άρθρο συνεχίζεται σε δεύτερη σελίδα