Η E3 2016 φτάνει προς το τέλος της – αν θεωρήσουμε ότι διαβάζετε το άρθρο μέσα στο διάστημα από 17/6 και μετά – και ήδη πολλοί τίτλοι περάσανε από το ραντάρ μας απαρατήρητοι. Λογικό, θα μπορούσε να πει κανείς. Μεγάλες ανακοινώσεις από μεγάλες εταιρείες που είτε μας αφήσανε με ανοιχτό το στόμα, είτε μας αφήσανε εντελώς αδιάφορους. Όπως και να’χει, υπήρχαν χαμόγελα για τους PC Gamers μιας και μάθαμε πως αρκετοί τίτλοι της Microsoft αλλά και άλλων «θηρίων» του σύγχρονου gaming έρχονται και στους υπολογιστές. Στο διάστημα της εκδήλωσης, το Steam συνέχισε να λειτουργεί στους κανονικούς του ρυθμούς και να λανσάρει διάφορα νέα παιχνίδια όπως το Dead By Daylight, το Roguelands και πιο πριν το SteamWorld Heist.

To SteamWorld Heist είναι ένα 2D Turn-based RPG από την Image & Form. Το Heist κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Nintendo 3DS και τώρα έφτασε ανανεωμένο με καλύτερα και πιο καθαρά γραφικά, νέους τρόπους χειρισμού καθώς και σε περισσότερες πλατφόρμες. Κρατώντας την αρχική αρτιστική προσέγγιση που χαρακτηρίζει την ομάδα ανάπτυξης, το Heist αποτελεί ένα έμμεσο sequel στο SteamWorld Dig μιας και κρατάει το σύνολο των χαρακτήρων αλλά αλλάζει μηχανισμούς στο gameplay. Ενώ το Dig ήταν ένα 2D Platformer, το Heist αλλάζει προσέγγιση και γίνεται πιο στρατηγικό σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσει. Οι πρωταγωνιστές μας γίνονται διαστημικοί πειρατές και καλούνται να βρουν νερό και λάδι ενώ ολοκληρώνουν αποστολές και αντιμετωπίζουν σατανικούς αντίπαλους.

Η υπόθεση του παιχνιδιού ξετυλίγεται στα βάθη του διαστήματος όπου το πλήρωμα μας έχει διαλυθεί στα άπειρα σημεία του γαλαξία. Στην πρώτη μας αποστολή πρέπει να σώσουμε μερικούς από τους συμμάχους μας από την εισβολή εχθρικών bandits. Αφού βοηθήσουμε το στριμωγμένο πλήρωμά μας, επιβιβαζόμαστε στο νέο μας διαστημόπλοιο και ταξιδεύουμε πιο μακιρά στα άστρα όπου θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αρκετές δύσκολες αποστολές. Οι bandits έχουν αποθρασυνθεί και κάνουν συχνές επιδρομές σε κοντινές κατοικίες, μαγαζιά και μπαράκα προς αναζήτηση πολύτιμων πόρων. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τον αρχηγό της συμμορίας και να σταματήσουμε την δράση του άμεσα. Μια σχετικά απλή υπόθεση για ένα φαινομενικά απλό παιχνίδι. Εξάλλου, τις πρώτες ώρες θα τις περάσουμε με το να μαζεύουμε νεοσύλλεκτους για να φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα.

Κάθε χαρακτήρας που θα στρατολογήσουμε έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ιδιότητες και όπλο που χρησιμοποιεί. Οι διάλογοι που θα κάνουμε μαζί τους είναι αρκετά ευχάριστοι και ορισμένες φορές αστείοι. Ένα από τα «ασήμαντα» αρνητικά σε αυτό το σκηνικό είναι η απουσία κάποιου υποτυπώδους voice acting. Οι φωνές των ρομπότ έχουν αντικατασταθεί από κραυγές και χαζούς μεταλλικούς ήχους που αρκετές φορές θα νιώσουμε πως μας αποσυντονίζουν. Η εμφάνισή τους όμως σε συνδιασμό με τα χαρακτηριστικά τους θα μας βοηθούν να θυμόμαστε το πόσο μοναδικοί είναι, όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στην μάχη.

Η διαφορετικότητα που αναφέρεται παραπάνω, είναι ένα σημαντικό στοιχείο ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που χρειάζεται σωστή κρίση και χρήση των πολεμιστών μας. Ξεκινώντας, θα βρεθούμε στο βασικό Tutorial που θα μας μάθει τα απολύτως βασικά. Αμέσως θα καταλάβουμε πως θα παίξουμε κάτι παραπάνω από ένα Point-and-click Tactical RPG. Θα πάρουμε υπό τον έλεγχό μας τον Captain Faraday και θα περιπλανηθούμε στο δισδυάστατο επίπεδο των αντιπάλων μας. Η κίνηση γίνεται σε γύρους. Αν δεν υπάρχουν εχθροί τριγύρω, η σειρά εναλλάσεται μεταξύ των ηρώων. Όταν έρθει η στιγμή να πολεμήσουμε, νέοι μηχανισμοί μπαίνουν στην μέση. Κάθε χαρακτήρας έχει ένα διαφορετικό σύνολο ικανοτήτων και αντικειμένων με τα οποία μπορεί να εξοπλιστεί. Για παράδειγμα, ο καπετάνιος έχει ένα πιστόλι με ένα στόχαστρο για καλύτερη ακρίβεια. Όταν βρισκόμαστε στην φάση της επίθεσης θα πρέπει να σημαδεύοντας και να πυροβολήσουμε έτσι ώστε να προκαλέσουμε την μεγαλύτερη ζημιά στον αντίπαλό μας ο οποίος όμως κρύβεται πίσω από μια κάλυψη. Έτσι, θα πρέπει να καθορίσουμε την πορεία της σφαίρες μας σημαδεύοντας κατάλληλα. Σφαίρα στο κεφάλι σημαίνει και χειρότερη ζημιά.

Μπορεί στο χαρτί να φαντάζει ως κάτι εύκολο όμως στην πραγματικότητα δεν είναι.  Σε πολλά επίπεδα θα πρέπει να υπολογίσουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια αν θέλουμε να έχουμε την μεγαλύτερη επιτυχία. Μπορεί να μην υπάρχει το στοιχείο του Permadeath όπως σε άλλους αντίστοιχους τίτλους, ο θάνατος όμως ενός χαρακτήρας έχει ‘καταστροφικές’ συνέπειες. Αν ένας ήρωας πεθάνει κατά την διάρκεια της μάχης, παραμένει νεκρός μέχρι το τέλος της εκάστοτε αποστολής. Αφού την ολοκληρώσουμε, θα δούμε πως το XP που μαζέψαμε χωρίζεται ισόποσα στα μέλη της ομάδας. Οπότε, ο νεκρός δεν δικαιώνεται και μένει πίσω σε επίπεδο και δύναμη. Αν θέλουμε να τον φέρουμε στο «ίδιο ύψος» με τους συμμάχους του, θα πρέπει να ανατρέξουμε σε κάποια παλιά αποστολή και να την επιχειρήσουμε ξανά από την αρχή, μόνο και μόνο για το grind. Από αρκετούς θα θεωρηθεί μια μίξη ενός 2D platformer με την λογική του XCOM.

Αυτό όμως, που μου τράβηξε την προσοχή στον τίτλο της Image & Form είναι η γραφική αναπαράσταση. Τα πάντα μέσα στον σκοτεινό κόσμο του SteamWorld είναι ευχάριστα στο μάτι και περικλύονται από έγχρωμα περιβάλλοντα. Το μουντό χρώμα του μετάλλου καλύπτεται από τα φωτεινά χρώματα των χαρακτήρων και των στυλάτων ρούχων τους όπως των καπέλων που θα μαζέψουμε κατά την διάρκεια μιας αποστολής. Μπορεί να μην προσφέρουν κάποια αύξηση στα στατιστικά μας ή κάποιο ξεχωριστό perk, μπορούν όμως να μας κάνουν πειρατές…μοδάτους.

Εντύπωση μου έκανε επίσης, και το γεγονός ότι παρόλο που είναι ένα PC Port από μια φορητή κονσόλα, δεν του φαίνεται καθόλου. Έχοντας το Nintendo 3DS μπορώ να πω πως πολλά από τα παιχνίδια θυσιάζουν την HD ευκρίνεια για την καλύτερη αξιοποίηση της 3D λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως, έχει γίνει σοβαρή δουλειά και αυτό φαίνεται στην πληθώρα των επιλογών που έχουμε στα γραφικά (μέχρι και 1080p με πολύ καθαρή HD εικόνα), στην σταθερότητα αλλά και τον χειρισμό. Η απόδοσή του είναι μια από τις καλύτερες αφού είχα συνεχώς 60fps στα υψηλότερα επίπεδα των γραφικών και στην υψηλότερη ανάλυση σε ένα σύστημα με επεξεργαστή Intel Core i5-4690 και GPU R9 270 στα 2GB. Τέλος, ο χειρισμός με ποντίκι και πληκτρολόγια είναι αρκετά εύκολος απλά χρειάζεται χρόνος μέχρι να συνηθίσουμε τις «παραξενιές» που υπάρχουν – ωστόσο το χειριστήριο συστίνεται αν βλέπετε πως δυσκολεύεστε πολύ.

Το SteamWorld Heist είναι ένας ακόμα ελκυστικός και ευχάριστος τίτλος που θα κατορθώσει να μας κρατήσει απασχολημένους για αρκετές ώρες. Το σύστημα μάχης του είναι ευνόητο και ιδιαίτερα διασκεδαστικό με την ύπαρξη των «trick shots» (όταν δηλαδή η σφαίρα πρέπει να αναπηδήσει σε τοίχους για να φτάσει στον προορισμό της) να «γλυκαίνουν» την αναμονή της σειράς μας. Με μια προσεκτική ματιά, θα δούμε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάπτυξης δαπανήθηκε στα γραφικά, τον χειρισμό, τον τεχνικό τομέα και στην βελτίωση των μηχανισμών, με μικρότερη προσοχή να δίνεται στην ιστορία. Το παιχνίδι δίνεται σε μια καλή τιμή για αυτά που προσφέρει, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το περιεχόμενο που μας προσφέρεται από την ομάδα ανάπτυξης.

Θα βρείτε το SteamWorld Heist στο Steam, στην τιμή των 19,99€.

Ευχαριστούμε την Image & Form για την παροχή του Review Code.

SteamWorld Heist - PC Port Review
ΓΡΑΦΙΚΑ9
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
ΣΧΕΔΙΟ10
GAMEPLAY8
ΑΠΟΔΟΣΗ9.5
REPLAYABILITY8
9Overall Score
Reader Rating: (0 Votes)
0.0