[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ] Σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Reiche και Ford, οι δύο δημιουργοί εξήγησαν ότι όταν όλα τα αποτελέσματα μελετήθηκαν, «η διαφορά μεταξύ των πιο πιθανών σεναρίων νίκης και ήττας θα ήταν σχετικά μικρή». Και ακόμα κι αν κέρδιζαν, τα χαμένα χρήματα, και ο χρόνος θα ήταν μια επίπονη «γροθιά».

Θα δοκιμάζαμε τον διακανονισμό μέσω δικαστηρίου χωρίς πρόοδο και η ιδιωτική διαμεσολάβηση αποδεικνύεται ότι είναι εξίσου αόριστη με το Questing Beast. Έτσι αποφασίσαμε να το παραβλέψουμε και απλά να καλέσουμε τον Brad Wardell απευθείας – κάτι που στην πραγματικότητα πρότεινε περισσότερο από ένα χρόνο πριν – αλλά πρώτα, έπρεπε να βρούμε ένα κοινό υπόβαθρο που αποδείχθηκε ότι ήταν … οι μέλισσες.

Ενώ από την μεριά του, ο CEO της Stardock Brad Wardell είπε:

Βρήκαμε αυτό που θέλαμε σε λίγες μόνο ώρες. Ο υπόλοιπος χρόνος ήταν οι δικηγόροι που έβγαζαν ακριβές, και αγωνιώδες λεξιλόγιο. Αυτό χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο. Συνήθως αυτά τα πράγματα ισχυρίζονται ότι είναι φιλικά, αλλά και οι δύο πλευρές προσπαθούν να γυρίσουν τα πράγματα. Στην περίπτωση αυτή, ήταν πραγματικά φιλικό.

Προσθέσαμε μια ενότητα στην οποία θα συνεργαστώ με τον Paul στη μελισσοκομία. Θα μου στέλνει μερδί, θα του στέλνω μέλι. Νομίζω ότι οι δικηγόροι δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την ενσωμάτωση κάποιων από αυτούς τους όρους στο συμβόλαιο. Έκανα ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τη μελισσοκομία που επρόκειτο να στείλω αλλά τσιμπήθηκα στο βίντεο, και έτσι σκέφτηκα καλύτερα από το να το στείλω προσωπικά.

Εν τέλει, η διαμάχη είχε τα εξής αποτελέσματα για τα παιχνίδια της Stardock και συγκεκριμένα το Star Control:

  • H Stardock θα έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη νέων Star Control τίτλων στο μέλλον, με τους Reiche και Ford να δημιουργούν νέα παιχνίδια UR-Quan Masters.
  • Η Stardock άφησε όλα τα δικαιώματα για τα εξωγήινα ονόματα και τους χαρακτήρες, και κάθε μεριά έχει διακόψει την αντίθεσή της για τα εμπορικά σήματα.
  • Κάθε πλευρά συμφωνεί να μην αμφισβητήσει τα εμπορικά σήματα του άλλου στο μέλλον
  • Το ‘Ghosts of the Precursors’ σε κάτι «λιγότερο γενικό».
  • Δεν υπήρχαν χρηματικές ανταλλαγές.

Και γενικά τέλος καλό, όλα καλά με μια μπύρα στο χέρι:

[ΑΡΧΙΚΟ] Φαίνεται πως το 2019 υποδέχθηκε την ομάδα της Stardock με μερικές ξαφνικές ‘επιθέσεις’. Οι σχεδιαστές του MS-DOS παιχνιδιού Star Control υπέβαλαν αίτημα DMCA αφαίρεσης ενάντια στο Star Control: Origins, το RPG reboot της σειράς από την εταιρεία. Έτσι, το παιχνίδι έχει αφαιρεθεί από όλες τις γνωστές πλατφόρμες, όπως το Steam και το GOG και ίσως να μην επιστρέψει ποτέ.

Η Stardock ανακοίνωσε επίσης, σε ανάρτησή της στο Steam, πως χωρίς τα έσοδα του Star Control: Origins θα αναγκαστούν να απολύσουν μέλη της ομάδας για να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.

Αυτή η πράξη των Reiche και Ford, των δύο βασικών σχεδιαστών του Star Control, ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» σε μια μεγάλη μάχη πνευματικών δικαιωμάτων μεταξύ της εταιρείας και των σχεδιαστών των Star Control και Star Control 2. Η Stardock αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς το 2013, αλλά πριν την κυκλοφορία του Origins, οι Ford και Reiche ανακοίνωσαν ένα νέο παιχνίδι στην σειρά με τίτλο Ghosts of the Precursors. Η Stardock φυσικά κατέθεσε αίτημα για τα πνευματικά δικαιώματα του τίτλου, στο οποίο απάντησαν οι δύο σχεδιαστές αργότερα.

Η απάντηση των Reiche και Ford στο αίτημα της Stardock έρχεται στην μορφή ενός εικοσασέλιδου αρχείου που περιέχει αρκετούς νομικούς όρους. Η αλήθεια είναι πως το έγγραφο διακρίνεται από έναν αρκετά επιθετικό τόνο για την Stardock:

Πράγματι, όχι μόνον ο κ. Wardell απέτυχε να αποδείξει την εμπειρία του, αλλά η άποψή του ως προς το αν το εν λόγω έργο είναι «προστατευόμενο από πνευματικά δικαιώματα» συνιστά αθέμιτο νομικό συμπέρασμα. Αυτά τα νομικά συμπεράσματα δεν έχουν αποδεικτική αξία.

Ο ενάγων γνώριζε την απαίτηση πνευματικής ιδιοκτησίας των Star Control 1 και 2 από τότε που ξεκίνησε η ανάπτυξη του Origins και γνώριζε τα περιγράμματα της παρούσας διαμάχης τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2017. Έτσι, όποια κι αν ήταν τα χρήματα που ο επενδυτής επένδυσε για το Origins δόθηκαν με την γνώση ότι θα προκύψουν σοβαρές διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, η βλάβη που καταγγέλλει ο ενάγων είναι πράγματι από δικής του μεριάς. Ο ενάγων είχε από την αρχή γνώση των ισχυρισμών περί πνευματικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Παρά αυτές τις γνώσεις, ανέπτυξε ένα ενδεχομένως παραβιάζον υλικό χωρίς την επίλυση των ζητημάτων ιδιοκτησίας της IP και στη συνέχεια δημοσιοποίησε την κυκλοφορία αυτού του υλικού κατά τη διάρκεια της εκκρεμότητας αυτής της δράσης. Τώρα ισχυρίζεται ότι η επένδυσή της στο Origins και η φήμη της είναι στον «αέρα». Δεδομένου ότι ο ενάγων δημιούργησε σε μεγάλο βαθμό τις προαναφερθείσες δυσκολίες, το Δικαστήριο δεν επιθυμεί να απομακρύνει τον ενάγοντα από το κίνδυνο που ο ίδιος δημιούργησε.

Σε γενικές γραμμές, λόγω αυτής της διαμάχης, το Star Control: Origins δεν είναι πλέον διαθέσιμο για αγορά στο Steam και το GOG, αλλά μπορούμε να το βρούμε στην ιστοσελίδα της Stardock. Οι κάτοχοι του τίτλου θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο παιχνίδι από την αγαπημένη τους πλατφόρμα.

https://www.youtube.com/watch?v=UTV5x2l3czc