Όλοι ξέρουμε πως η παιδική μας ηλικία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του μελλοντικού χαρακτήρα μας. Τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, παιχνίδια με φίλους στην γειτονιά, ταινίες στο κινηματογράφο, βόλτες και εκδρομές με γονείς, κόμικς, και φυσικά πολλά βιντεοπαιχνίδια. Όλοι μας, λίγο πολύ, μεγάλωσαν με κάποιου είδους κονσόλα στο σπιτικό τους. Έτσι και εγώ, όπως πολλά άτομα της ηλικίας μου, είχαν την τύχη να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν με τις πρώτες κονσόλες της Sony και της Nintendo στο σαλόνι (ή στο χέρι τους). 

Το Playstation (ή γνωστό και ως Playstation One) ήταν μια από εκείνες τις κονσόλες που βοήθησαν στο να γίνει το gaming αυτό που είναι σήμερα – μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Αυτό δεν είναι τυχαίο, ειδικά αν σκεφτούμε πως πολλές ομάδες ανάπτυξης δημιούργησαν τίτλους που σήμερα θεωρούνται η σπίθα που χρειάστηκε για να φτάσουμε στο ένδοξο παρόν. Μέσα σε αυτά έχουμε σειρές όπως τα Street Fighter, Resident Evil, Final Fantasy και Super Mario, αλλά και πιο αφανείς ήρωες όπως τον Crash Bandicoot, τον Spyro the Dragon και τον Sir Daniel Fortesque. 

Αναγνωρίζοντας την βαρυσήμαντη συνδρομή των τριών τελευταίων πρωταγωνιστών, η Activision αποφάσισε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και έκδοση ορισμένων Remasters που καταφέρνουν να μας ταξιδέψουν στην παιδική μας ηλικία, να μας γεμίσουν νοσταλγία, και να φέρουν αυτούς τους ήρωες σε μια πιο μοντέρνα κοινωνία με ανανεωμένα γραφικά αλλά την δόξα και το gameplay του παρελθόντος, Γι’αυτό, μετά την επιτυχία του Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, σειρά έχουν τα Spyro Reignited Trilogy και φυσικά το αντίστοιχο remaster του Medievil. Και ενώ ευχαριστηθήκαμε και με το παραπάνω την επιστροφή του κόκκινου σίφουνα, και αναμένουμε με ανυπομονησία τον ερχομό του απέθαντου ιππότη, ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στις ανανεωμένες περιπέτειες του μωβ δράκου από τα παλιά.

To Spyro Reignited Trilogy περιέχει και τα τρία παιχνίδια της πρωτότυπης σειράς – Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto’s Rage! και Spyro: Year of the Dragon – και ενώ τα ανανεώνει με νέα, χρωματιστά και πιο ευδιάκριτα γραφικά, διατηρεί την λογική, τον σχεδιασμό των επιπέδων και ίδιους μηχανισμούς για το gameplay. Είναι μια αντιγραφή των τριών τίτλων σε πιο σύγχρονες πλατφόρμες, και τα πάντα από τον χειρισμό μέχρι και τα περιβάλλοντα μεταφέρονται πιστά μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Το πρώτο στοιχείο που αναμένεται να μας εντυπωσιάσει και σίγουρα θα μας τραβήξει την προσοχή είναι η ποιότητα των γραφικών, οι λεπτομέρειες των δράκων, των εχθρών και των επιπέδων, και φυσικά τα ευχάριστα animations. Είναι αναζωογονητικό να βλέπεις κλασικές φιγούρες να “ξαναζωντανεύουν” σε πιο σύγχρονες αναλύσεις με την εμφάνιση των χαρακτήρων να μας παραπέμπει σε αντίστοιχους από την Pixar ή την Dreamworks. O Spyro απέκτησε πιο καθαρές εκφράσεις που αναδεικνύουν την σιγουριά και την ευπρόσδεκτη “αλαζονεία” του, ενώ από την άλλη, οι παγιδευμένοι δράκοι συνεχίζουν να φέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα designs, και τις κλασικές φιλικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν στην περιπέτειά μας. 

Τα πάντα γύρω μας “φωνάζουν” νοσταλγία. Τα αγάλματα των δράκων, τα διάσπαρτα διαμάντια, οι πόρτες που μας ταξιδεύουν στους άλλους κόσμους, τα κρυμμένα μυστικά, οι φλόγες που αφήνουν πίσω τους καύτρες και το άμεσο gameplay είναι πράγματα που βρίσκουμε και στην έκδοση του παρελθόντος αλλά καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν για άλλη μια φορά και να αναδείξουν το ταλέντο της ομάδας ανάπτυξης. Τέτοιου είδους λεπτομέρειες μας φέρουν το χαμόγελο στα χείλη μας και βοηθούν στο να συνεχίζουμε να παίζουμε ακόμα και αν οι ικανότητές μας δεν το επιτρέπουν. 

Πέρα όμως από τα γραφικά και την γενικότερη εμφάνιση της τριλογίας, πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στην αίσθηση που κάθε πράξη μας αφήνει. Για παράδειγμα, η συλλογή των διαμαντιών και των extra αντικειμένων σε κάθε επίπεδο, όπως και η ολοκλήρωση αυτών, προσδίδουν το ευχάριστο αίσθημα που νιώσαμε στο παρελθόν. Ακόμα και το τρέξιμο είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που δύσκολα καταλαβαίνουμε την διαφορά με το παλιό αλλά παράλληλα μοιάζει καινούργιο. Επιπρόσθετα, ο χειρισμός έχει παραμετροποιηθεί σύμφωνα με τις συνήθειες της σημερινής γενιάς και έτσι ο δεξιός μοχλός χρησιμοποιείται για να στρέψουμε την κάμερα, παρά ως διακοσμητικό.

Μερικά χαρακτηριστικά που είδαμε και στην N.Sane Trilogy, κάνουν την επιστροφή τους και στο Reignited Trilogy. Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή των μοντέλων χαρακτήρων και εχθρών απαιτεί πλέον μεγαλύτερη ακρίβεια από μέρους μας όταν προσπαθούμε να χτυπήσουμε με την φόρα ή την φλόγα μας, ενώ άλλα στοιχεία που υπήρχαν και στην πρώτη τριλογία όπως η “άκυρη” τοποθέτηση των συμβουλών και tutorial μηνυμάτων εξακολουθεί να υπάρχει και εδώ – σίγουρα για τους σκοπούς της πιστής μεταφοράς που αναφέραμε παραπάνω. Συστήματα σαν αυτό δίνουν την αίσθηση πως ορισμένες αλλαγές τέτοιου τύπου ίσως να ήταν ευπρόσδεκτες και ικανές να διορθώσουν ορισμένα σχεδιαστικά λάθη του παρελθόντος, αλλά αν θυμόμαστε τις λεπτομέρειες που μας βοήθησαν να τα τερματίσουμε εκείνη την εποχή, τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο παρόν.

Αλλά ας δούμε κάθε παιχνίδι ως μια διαφορετική οντότητα. Σε αντίθεση με την N.Sane Trilogy που είχαμε ξεκινήσει με το τρίτο παιχνίδι της σειράς, αυτή την φορά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από την αρχή. Το πρώτο παιχνίδι της συλλογής, το Spyro the Dragon, θέτει τα θεμέλια για την μετέπειτα εξέλιξη. Είναι αρκετά απλό στους μηχανισμούς και το περιεχόμενό του, με τον Spyro να βασίζεται σε δύο κινήσεις και αποστολή του είναι να μαζέψει όλα τα διαμάντια και να ελευθερώσει τους δράκους πριν αντιμετωπίσει τον Gnasty Gnorc.

To Spyro 2: Ripto’s Rage!, αποτελεί την μεγαλύτερη εξέλιξη της σειράς. Οι απλές συνομιλίες αντικαθίστανται από πιο περίπλοκες, οι κόσμοι εμπλουτίζονται με νέα χαρακτηριστικά, και η γενικότερη αίσθηση είναι αυτή ενός πιο μοντέρνου τίτλου. Εδώ, ο Spyro ταξιδεύει σε ένα παράλληλο σύμπαν με μυστηριώδη πλάσματα που δεν είναι δράκοι, και καλείται να αντιμετωπίσει νέους εχθρούς και προκλήσεις που θα τον βοηθήσουν να βρει τον δρόμο της επιστροφής. Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως το νερό δεν αποτελεί πλέον απειλή, τα επίπεδα είναι μεγαλύτερα και γεμάτα ζωή, ενώ υπάρχουν ακόμα τα mini-games για την απόκτηση unlockables και περισσότερων διαμαντιών.

Τελευταίο στην σειρά είναι το Spyro: Year of the Dragon. Και πάλι, ο Spyro είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και η εξερεύνηση διατηρεί το κλασικό μοτίβο των ξεχωριστών γραμμικών επιπέδων μέσα σε διάφορους hub κόσμους. Ο Spyro μπορεί να αποκτήσει νέες κινήσεις και στοιχεία ανταλλάζοντας διαμάντια με τους τοπικούς κατοίκους. Η μεγαλύτερη διαφορά όμως, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο παιχνίδια, είναι πως ο μωβ δράκος δεν είναι ο μόνος playable χαρακτήρας. Και άλλα ζώα αποκτούν το δικό τους φως της δημοσιότητας και τον δικό τους ρόλο στο παιχνίδι. Μπορεί βέβαια να μοιάζει με ένα διάλειμμα αλλά πολλές φορές νιώσαμε πως μας αποσπούσαν από την ταυτότητα της σειράς.

Τεχνικά, το Reignited Trilogy δεν έχει να ζηλέψει πολλά από άλλους μοντέρνους τίτλους. Η «καρτουνίστικη» εμφάνισή του ταιριάζει απόλυτα και είναι αυτό που θέλαμε εδώ και τόσα χρόνια να δούμε στην σειρά. Η δουλειά που έχει κάνει η ομάδα ανάπτυξης είναι αξιοσημείωτη καθώς είτε παίζουμε σε υπολογιστές είτε σε κονσόλες τα γραφικά παραμένουν πανέμορφα, τα καρέ είναι σταθερά σε οποιαδήποτε ανάλυση και presets, και η εμπειρία μας είναι ‘απαλή’ και ευχάριστη. Φυσικά, για να μπορέσουμε να ευχαριστηθούμε πλήρως τον τίτλο ενδείκνυται η χρήση χειριστηρίου για κάθε πλατφόρμα.

Σε γενικές γραμμές, το Spyro Reignited Trilogy μας δείχνει για άλλη μια φορά πως πρέπει να είναι ένα σωστό remake που θέλει να είναι πιστό στην πηγή αναφοράς του. Ο Spyro «ξανανιώνει» και γίνεται ομορφότερος την στιγμή που διατηρεί την παλιά του γοητεία και όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως ορισμένα αρνητικά στοιχεία και αμφιλεγόμενες σχεδιαστικές αποφάσεις από την τότε Insomniac Games επιστρέφουν δριμύτερες. Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά από το να μας αποσπάσουν και να μετατρέψουν το νοσταλγικό μας ταξίδι σε μια άσχημη εμπειρία.

Θα βρείτε το Spyro Reignited Trilogy σε PS4, Xbox One, Nintendo Switch και PC μέσω Steam στην τιμή των 39.99€.

Spyro Reignited Trilogy - Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7.5
GAMEPLAY8
ΓΡΑΦΙΚΑ8.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ8.5
8.5Πολύ καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0