Αφού εξετάσαμε την απόδοση του Titan Wired, ήρθε η ώρα να δούμε αν ο σχεδιασμός του ταιριάζει με εκείνο του Sparta Gear Chimera Keyboard.

SPARTAN GEAR Chimera Gaming Keyboard

Όπως και με το Titan, το Chimera έρχεται συσκευασμένο σε ένα απλό κιβώτιο με τίποτα άλλο παρά μερικά προστατευτικά και το πληκτρολόγιο στοιχισμένο έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην μεταφορά. Η εγκατάσταση είναι πολύ απλή μιας και η εφαρμογή του καλωδίου σε μια θύρα USB ενεργοποιεί άμεσα κάθε λειτουργία του. Τα πληκτρολόγια είναι ο δεύτερος τρόπος επικοινωνίας με τον υπολογιστή και, για μερικούς, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την δουλειά ή για την επικοινωνία με φίλους και συνεργάτες μέσω e-mail και άμεσων μηνυμάτων.

Το Spartan Gear Chimera έρχεται με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Backlight LED φωτισμός 3 χρωμάτων
  • LED φωτισμός πλήκτρων 3 χρωμάτων
  • 10 πλήκτρα πολυμέσων
  • Προσαρμογή ταχύτητας πληκτρολόγησης: Πλήκτρο Fn+Q
  • Εφέ ζωντανού φωτός & ρύθμιση συχνότητας
  • “Win Lock” hot key. Μπορείτε να πιέσετε 19 πλήκτρα ταυτόχρονα, χωρίς conflictsα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Ο σχεδιασμός του Chimera είναι αυτός που θα περιμέναμε από ένα Budget Keyboard. Είναι αισθητά μεγαλύτερο από το απλό πληκτρολόγιο της Microsoft και τα πλήκτρα του είναι κατανεμημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπλεκόμαστε και να μην τα πατάμε πολλά μαζί. Πέρα από τα γνωστά πλήκτρα, έχουμε και ορισμένα πλήκτρα για καθημερινές λειτουργίες όπως αύξηση και μείωση της έντασης του ήχου, άνοιγμα του Software για τα Email μας, πλήκτρο επιστροφής στην επιφάνεια εργασίας, και πλήκτρα που θα χρησιμοποιήσουμε άν ακούμε κάποιο τραγούδι και είμαστε μέσα σε κάποιο παιχνίδι.

Το υλικό κατασκευής δίνει την αίσθηση ενός ανθεκτικού καουτσούκ, και τα πλήκτρα φαντάζουν πιο χοντρά και ανθεκτικά από εκείνα ενός απλού περιφερειακού. Κάτω από την επιφάνεια, θα δούμε πως υπάρχει το αναμενώμενο LED υπόστρωμα με φωτισμό που αλλάζει από το αντίστοιχο πλήκτρο. Υπάρχουν τρία διαφορετικά LED Presets (Red, Yellow, Green) και επιλογή απενεργοποίησης του φωτός αν είναι μέρα και δεν χρειάζεται να «ζορίζουμε” τα φωτάκια.

Αυτό που με δυσαρεστεί στον σχεδιασμό του Chimera είναι η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στα γράμματα των πλήκτρων, το μέγεθός τους, καθώς και ο αριθμός, το μέγεθος και η τοποθέτηση των συμβόλων που συμπεριλαμβάνονται στα κουμπιά. Για παράδειγμα, στα πλήκτρα κατεύθυνσης (βέλη) έχουν βάλει και τα WASD σύμβολα – πέρα από τα WASD του βασικού πληκτρολογίου – στοιχείο που θεωρώ κάπως υπερβολικό. Το ίδιο συμβαίνει και στα κανονικά WASD πλήκτρα, δηλαδή έχουμε το WASD με βέλη σχεδιασμένα επάνω τους. Και για του λόγου το αληθές:

27973339_10156117774819133_7026090790420989671_n

ΑΠΟΔΟΣΗ

Τα πλήκτρα του Chimera δεν είναι μηχανικά, αλλά πιο κλασσικά. Όπως είπαμε, υπάρχουν τρία είδη φωτισμού που δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω παρά διαφορετικό στυλ εμφάνισης. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν παρατήρησα κάποια αισθητή αλλαγή στην απόδοση ή το πάτημα και τον ήχο αλλά κάποια πλήκτρα με ζοριζαν λίγο παραπάνω απ’ότι περίμενα. Η χρήση του φωτισμού γίνεται περισσότερο για να ταιριάζει με τον φωτισμό του Titan.

Στα χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως ο συνδυασμός του Fn+Q προσαρμόζει την ταχύτητα πληκτρολόγησης. Για άλλη μια φορά, δεν παρατήρησα κάτι διαφορετικό ούτε στην ταχύτητα, ούτε στην ένταση, ούτε και στην αντίσταση πληκτρολόγησης. Ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα να κλειδώσουμε το κουμπί των Windows ώστε αν καταλάθος πατήσουμε το πλήκτρο μέσα σε ένα παιχνίδι να μην μας πετάξει στην επιφάνεια εργασίας.

Τέλος, κάτι που θα αργήσω να συνηθίσω, και κάτι που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η αντίσταση του Spacebar σε σχέση με τα υπόλοιπα πλήκτρα. Ο ήχος του είναι «βαρύς” και η αντίσταση σε κάθε πάτημα είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό το στοχείο κάνει την πληκτρολόγηση μια σχετικά κουραστική διαδικασία – και αυτό το παράπονο έρχεται από κάποιον που πληκτρολογεί πάρα πολύ μέσα στην ημέρα – και ορισμένα παιχνίδια λίγο πιο δύσκολα στον χειρισμό.

27657127_10156117774904133_6496107576711278608_n

Το Spartan Gear Chimera Gaming Keyboard έρχεται στην τιμή των 25€ στα ελληνικά καταστήματα. Αν θελουμε, μπορούμε να το συνδυάσουμε με το Spartan Gear Titan ώστε να έχουμε το πλήρες σύστημα στον υπολογιστή μας. Όπως και με το Titan, το Chimera είναι ένα αρκετά καλό Budget Keyboard που ενδέχεται να μας αφήσει να ζητάμε το κάτι παραπάνω, αλλά λειτουργεί ικανοποιητικά με ένα μεγάλο εύρος παιχνιδιών. Σε γενικότερα πλαίσια, είναι μια καλή αναβάθμιση από το απλό πληκτρολόγιο της Microsoft και μια ενδιάμεση λύση μέχρι να μαζέψουμε λεφτά για να πάρουμε το Gaming Keyboard των ονείρων μας.