Πριν από μερικές μέρες, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα στο κινητό μου από έναν άγνωστο αριθμό. Ώντας πλέον εργαζόμενος και υπεύθυνος για τον εαυτό μου, φαντάστηκα πως θα ήταν κάποια εταιρεία για πρόταση συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας ή κάποια τράπεζα να μου πει πως ξαφνικά χρωστάω. Παραδόξως, ήταν από μια γνωστή εταιρεία Courier για να μου πουν πως είχα ένα δέμα στο όνομά μου. Βγαίνοντας για να δω περί τίνος πρόκειται, είδα ένα αρκετά μακρύ δέμα με αποστολέα την Enarxis Dynamic Media. Σαν μικρό παιδί λοιπόν, έκατσα στο γραφείο, πήρα ένα μαχαιράκι και άρχισα να κόβω τις ταινίες και την συσκευασία η οποία έκρυβε τα «δώρα» μου.

Μετά από στρώσεις χαρτονιού και λίγα δευτερόλεπτα αγωνίας τα μάτια μου πέσανε σε δύο συσκευασίες περιφερειακών που είχα βάλει καιρό στο μάτι. Η ευγενική χορηγία της Enarxis είχε να κάνει με τα Spartan Gear Chimera Wired Keyboard και Spartan Gear Titan Wired Gaming Mouse. Για όσους με γνωρίζουν, θα ξέρουν επίσης πως εδώ και περίπου 5 χρόνια χρησιμοποιώ το απλό πληκτρολόγιο της Microsoft μαζί με το αξιόπιστό G600 MMO gaming Mouse της Logitech. Δυστυχώς, μετά από αρκετά χρόνια, μετά από πολλά παιχνίδια, νεύρα, κλικς και άλλα τόσα, το G600 άρχισε να παρουσιάζει σημάδια «θανάτου» με το δεξί και μεσαίο κλικ να μην δουλεύει καλά. Οπότε, εκείνη η στιγμή ήταν το «καμπανάκι» για ένα καινούργιο ποντίκι.

27657217_10156117775119133_5845970236980711212_n

SPARTAN GEAR Titan Wired Gaming Mouse

Ανοίγοντας τα δύο κουτιά παρατήρησα πως δεν υπήρχαν πολλά αντικείμενα (όπως βιβλιαράκια, Cds κλπ) που θα γέμιζαν το γραφείο μου. Η συσκευασία του ποντικιού ήταν σχετικά απλή, με το ίδιο το περιφερειακό άριστα τοποθετημένο μέσα στο κουτί. Μαζί υπήρχε και ένα μικρό δισκάκι με το οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε τους οδηγούς του ώστε να μπορούμε να αλλάζουμε τα DPI και τον φωτισμό χωρίς να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα στο μέλλον. Εξάλλου, το ποντίκι είναι ένα από τα δύο περιφερειακά που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε με τον υπολογιστή. Και για ορισμένους από εμάς, φαντάζει πιο σημαντικό ανάλογα το είδος της εργασίας μας ή το είδος των παιχνιδιών που μας αρέσει να παίζουμε. Όταν είχα αγοράσει το G600 της Logitech είχα στο μυαλό μου πως ήθελα ένα ποντίκι με αρκετά κουμπιά που να με βολεύουν όταν παίζω κάποιο MMO – εκείνη την εποχή είχα «λιώσει» στο Guild Wars 2, ένα MMO που παρόλο δεν έχει πολλά Skills και Skillbars χρειάζεται πολύ περισσότερα κουμπιά απ’ότι ένα MOBA.

Η μετάβαση από το G600 έγινε πιο σταθερά απ’ότι περίμενα και αυτό διότι τo Spartan Gear Titan Wired Gaming Mouse έρχεται με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • 7 Κουμπιά – 3 βασικά κουμπιά επιλογών, 2 κουμπιά για αλλαγές στα DPI και άλλα δύο για τις Back & Forward λειτουργίες
  • Αναλύσεις μέχρι και 4000 dpi
  • Κουμπιά αλλαγών του Dpi (1000/2000/3000/4000 dpi)
  • Σίδερο βάρους βιδωμένο μέσα στο ποντίκι, για καλύτερη απόδοση, σταθερότητα και ακρίβεια.
  • 4 διαφορετικά LED φώτα που καθορίζουν την ευαισθησία του DPI
  • Και το 3050 chipset της Avago

Ξεκινώντας την κριτική μας, το Titan Wired είναι ένα μεγάλο εργονομικό ποντίκι σχεδιασμένο για δεξιόχειρες παίχτες. Οι δύο λαβές του ποντικιού λειτουργούν αρκετά καλά, αν και οι παίχτες με μεγάλα χέρια ίσως νιώσουν κάπως άβολα στην αρχή μιας και ένα μεγάλο μέρος της παλάμης μας ακουμπάει στην επιφάνεια του τραπεζιού. Η αριστερή πλευρά έχει εγκοπή αντίχειρα και οι δύο πλευρές διαθέτουν καουτσούκ για να βολεύουμε τα δάχτυλα που μένουν αχρησιμοποίητα. Επιπλέον, κάτω από τις δύο πλευρές υπάρχουν εγκατεστημένα «φτερά» για να μην ακουμπάμε τα δάχτυλά μας στο τραπέζι και τα τρίβουμε με την κάθε κίνηση του ποντικιού. Σε γενικές γραμμές, ο σχεδιασμός του ποντικιού είναι τέτοιος ώστε να μας βολεύει σε κάθε περίσταση.

Το μεγαλύτερο φυσικό μειονέκτημα του Titan είναι ότι δεν έχει πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση και η κατασκευή του φαντάζει κάπως φθηνή. Το υλικό κατασκευής φαίνεται πρόχειρο και ελάχιστα ανθεκτικό, και στις πρώτες ώρες λειτουργίας του ένιωθα πως τα διάφορα κομμάτια του ήταν χαλαρά, με αποτέλεσμα να με αποσυντονίζουν κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού. Σίγουρα η εμφάνιση ενός ποντικιού είναι δευτερεύουσας σημασίας για την γενικότερη λειτουργία και αίσθηση του, αλλά παρόλο που η εμφάνιση του είναι ευχάριστη συμμετρική, κάνει αυτό το περιφερειακό να φαίνεται σαν ένα λιγότερο εκλεπτυσμένο ποντίκι από ό, τι πραγματικά είναι. Με λίγα λόγια, δίνει την εντύπωση ενός ‘Generic’ ποντικιού. Ευτυχώς, η κατασκευή του USB καλωδίου είναι to επιθυμητό «πλεκτό» κορδόνι και όχι το κλασσικό πλαστικό καλώδιο κάνοντας το λίγο πιο ανθεκτικό σε πιθανά κοψίματα αλλά πιο επιρρεπές σε μπλέξιμο στην άκρη του.

Το Titan δεν χρησιμοποιεί κάποιο λογισμικό για την αλλαγή στα φώτα και στην ανάλυσή του. Το μόνο που κάνουμε από μεριά μας είναι να βάλουμε το ποντίκι στην θύρα του USB και θα δούμε πως δουλεύει άμεσα, χωρίς να περιμένουμε για επιμέρους εγκατάσταση. Μπορούμε φυσικά να παραμετροποιήσουμε τα κουμπιά αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να επισκεφτούμε τα μενού των εκάστοτε παιχνιδιών.27858376_10156117774874133_2911559409077473736_n

Θα χαρακτηρίζαμε το Titan ως ένα ποντίκι γενικής χρήσης. Για την παρούσα κριτική το δοκιμάσαμε σε  μια ποικιλία ειδών που είναι πιο διαδεδομένα στις μέρες μας. Η δοκιμή έγινε σε παιχνίδια όπως το Overwatch, το Grand Theft Auto V, τα Heroes of the Storm και Dota, το Tom Clancy’s The Division, το Τhe Witcher 3: Wild Hunt και σε MMO όπως το Black Desert Online και το Guild Wars 2. Αυτό που παρατηρήθηκε άμεσα είναι πως το περιφερειακό της Spartan δεν ευνοούσε κάποιο είδος αλλά παράλληλα δεν αντιμετώπισε προβλήματα σε κανένα από αυτά.

Έχω μόνο δύο προειδοποιήσεις σχετικά με το ποντίκι και ισχύουν για πολύ συγκεκριμένους τύπους παικτών. Λόγω των αναλύσεων που προσφέρονται, όσοι παίξουν κάποιο FPS και θέλουν να σημαδέψουν ως ελεύθεροι σκοπευτές ή πιο απομονωμένους τίτλους, θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα μιας και δεν υπάρχει το «Snipe» κουμπί που εντοπίζουμε σε ποντίκια φτιαγμένα για το είδος. Από την άλλη, έχοντας μάθει στο G600, μου πήρε αρκετό καιρό μέχρι να συνηθίσω την απουσία των πλευρικών πλήκτρων. Και πάλι, αυτά τα μικρά παράπονα δεν θα επηρεάσουν τόσο τους απλούς παίχτες αλλά κυρίως αυτούς που πάνε για πιο ανταγωνιστικό gameplay.

Σε γενικές γραμμές, το Spartan Gear Titan Wired είναι ένα Budget Gaming Mouse σχεδιασμένο για παίχτες «γενικής φύσεως». Με την τιμή του να αγγίζει τα 20€, οι μικρές ατέλειές του θα μας περάσουν απαρατήρητες αφού εν τέλει, είναι ένα ποντίκι που θα μας βοηθήσει αρκετά σε απλές εργασίες στον υπολογιστή αλλά και στο gameplay παιχνιδιών κάθε είδους.

Το άρθρο συνεχίζεται στη 2η σελίδα