Η Enarxis Dynamic Media επενδύει αρκετά στα περιφερειακά της – πέρα από τα παιχνίδια της – κάτι που φαίνεται από την συνεργασία της με την Spartan. Η εταιρεία που προσπαθεί να ξεχωρίσει στην Ευρώπη με την κατασκευή και διανομή περιφερειακών όπως πληκτρολόγια, ποντίκια και ακουστικά, συνεχίζει να μας χαρίζει ποιότητα με την κυκλοφορία της νέας σειράς ακουστικών της.

Πρόσφατα μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα Spartan Gear Phoenix Wired 7.1, ένα νέο ζευγάρι gaming ακουστικών που έρχονται να «ταράξουν» τα νερά με την ποιότητα ήχου που προσφέρουν, τον εργονομικό σχεδιασμό τους, και φυσικά έναν καθαρό ήχο για το μικρόφωνο. H Spartan έγινε γνωστή στην χώρα μας για τα περιφερειάκά της μιας και προσπαθεί να καινοτομήσει με καλό σχεδιασμό αλλά και πιο προσιτές τιμές για όσους από εμάς δεν μπορούν να επενδύσουν σε κάτι πιο ακριβό.

Τα Spartan Gear Phoenix έχουν έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό. Κάνουμε λόγο για μεγάλα ακουστικά που έχουν ως στόχο να απομονόσουν τους ήχους του περιβάλλοντος μας και να εστιάσουν σε αυτούς που παράγονται από τον υπολογιστή και τα παιχνίδια που παίζουμε. Έχει στρογγυλές άκρες, κάθε ακουστικό αποτελείται από τα ηχεία και υποστηρικτικά δερμάτινα μαξιλαράκια και η ένωση των ηχείων γίνεται με την βοήθεια μιας εξίσου ελαστικής κορδέλας που έχει ως σκοπό την σωστή και ευχάριστη στήριξη των ακουστικών στο κεφάλι μας. Οι συνδέσεις των καλωδίων και ο χειρισμός του ήχου και του μικροφώνου γίνονται αποκλειστικά από την αντίστοιχη εφαρμογή που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας, και μέσω αυτής μπορούμε να αλλάξουμε και την φωτεινή ένδειξη που θα έχουν οι άκρες των ακουστικών.

Μέσα στην συσκευασία θα βρούμε τα ακουστικά με ένα βιβλίο οδηγιών, και έναν δίσκο για την εγκατάσταση της εφαρμογής. Η τοποθέτηση των ακουστικών έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κατακερματιστούν κατά την διάρκεια της μεταφοράς και με μια πρώτη ματιά μπορούμε να πούμε πως μιλάμε για ανθεκτικά ακουστικά.

Τα Phoenix προορίζονται για βασική χρήση, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Οι οδηγοί των 50mm προσφέρουν μια πολύ καλή απόδοση και ποιότητα στα βιντεοπαιχνίδια ενώ η ένταση του ήχου μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα χωρίς να υπάρχει αισθητή αλλοίωση. Ακόμα, αν παίξουμε και με τις ρυθμίσεις του συστήματός μας θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ήχους ακριβείας και να διακρίνουμε ακόμα και τους πιο «ήσυχους» ήχους σε πολύπλοκα παιχνίδια (βλ. Call of Duty, Borderlands 3).

Αυτό που παρατήρησα είναι πως υπάρχει Pinpoint Tracking για τον ήχο μιας και όταν κουνούσα το κεφάλι μου προς κάποια άλλη μεριά στον χώρο η «βαρύτητα» του ήχου μετατοπιζόταν αντίστοιχα με αποτέλεσμα να υπάρχει εστίαση βάθους. Αυτό φαίνεται και σε ορισμένα παιχνίδια που έχουν ήχους σε διάφορα σημεία. Πολλές ήταν εκείνες οι φορές που ακούσαμε με ακρίβεια κάποιο mob ή εχθρό από μακριά δίνοντας μια αίσθηση ρεαλισμού στην συνολική μας εμπειρία.

Πέρα από παιχνίδια, θεωρήσαμε καλό να δοκιμάσουμε την ποιότητα του ήχου και σε άλλες ασχολίες ή είδη όπως η μουσική. «Τερματίζοντας» την ένταση σε κομμάτια όπως το Are you ready των Disturbed, το Wishmaster Cover των Van Canto ή το Psychosocial των Slipknot νιώσαμε πως βρισκόμασταν στο ίδιο δωμάτιο με τα συγκροτήματα. Ο εξωτερικός ήχος είχε χαθεί χωρίς όμως να μπορούν να πουν το ίδιο και όσοι βρίσκονταν γύρω μας. Όσο ακούγαμε τα τραγούδια δεν υπήρχε αλλοίωση στον ήχο, κανένα «γρατζούνισμα», και καμία αυξομείωση.

Εντυπωσιακή ήταν και η απόδοση του μικροφώνου. Χαρακτηριστική είναι η λειτουργία μείωσης θορύβου που βελτιώνει εξίσου την ποιότητα και την ένταση της φωνής μας, αφαιρεί τους ήχους στο προσκήνιο και εστιάζει στην φωνή μας για εκείνες τις στιγμές που είναι σημαντικό να ακουγόμαστε. Τις στιγμές όμως που υπήρχε «ενόχληση» από πίσω, η ένταση ήταν τόσο χαμηλή που δεν θεωρούνταν ενοχλητική. Επιπλέον, κάνουμε λόγο για ένα διακριτικό μικρόφωνο το οποίο «κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα του».

Και όλα καλά με τον ήχο και την απόδοσή του, αλλά τι γίνεται με τον σχεδιασμό του;

Όπως είπαμε, τα Phoenix είναι αρκετά μεγάλα ακουστικά. Παρά την χαμηλή τιμή τους έχουν ένα ευχάριστα ιδιαίτερο στυλ. Οι δύο άκρες τους διακοσμούνται με το σήμα της εταιρείας, ένα πλέγμα και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της Spartan ως LED φωτισμό. Το Headband από την άλλη είναι λίγο πιο σκληρό απ’ότι θα θέλαμε μιας και μπορεί να στερεώνει τα ακουστικά στο κεφάλι μας για αρκετές ώρες. Βέβαια, με την συνεχόμενη χρήση αυτό ενδέχεται να αλλάξει και να μαλακώσουν.

Τα μαξιλαράκια από την άλλη, φέρουν κλασική δερμάτινη επένδυση. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως ενώ μπορεί να είναι βολικά για τα αυτιά μας, θα μας ιδρώνουν μετά από αρκετές ώρες παιχνιδιού.

Το μικρόφωνο βρίσκεται στην αριστερή μεριά και λόγο του σχεδιασμού του δεν μπορεί να μαζευτεί όπως βλέπουμε σε άλλα ακουστικά (π.χ. Microsoft Lifechat 3000). Αντιθέτως, με τον συρμάτινο σκελετό του μπορούμε να το λυγίσουμε σε διάφορες κατευθύνσης και να διατηρηθεί στην θέση του αλλά πολλές φορές θα νιώθουμε πως μας ενοχλούν – ειδικά αν θέλουμε να φάμε κάτι!

Όσο για το καλώδιο διατηρεί την κλασική μορφή του (δεν είναι κορδώνι αλλά με πλαστική επένδυση) αλλά είναι πιο χοντρό για να προσφέρει καλύτερη προστασία στο εσωτερικό – και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Εκτός του UBS jack γίνεται και χρήση της 3.5mm αναλογικής σύνδεσης (3.5mm Jack) η οποία μετατρέπει τα Phoenix σε ένα συμβατό για πολλαπλά συστήματα περιφερειακό. Πέρα από τους υπολογιστές μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε κονσόλες όπως το Xbox και το Nintendo Switch, αλλά και σε πιο μικρά συστήματα όπως τα κινητά μας τηλέφωνα.

Τα Spartan Gear Phoenix μας παρέχουν όλα όσα θα θέλαμε από ένα απλό gaming headset. Η αρκετά προσιτή τιμή του (39,99€) μας δείχνει πως απευθύνεται κυρίως σε όσους ψάχνουν κάτι οικονομικό αλλά αποτελεσματικό. Έχουν πολλά να προσφέρουν και είναι κατάλληλα για πολλά συστήματα. Η καλή τους ποιότητα, η ευελιξία χρήσης τους και ο όμορφος και καθαρός ήχος είναι τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά, με τα μόνα αρνητικά να εντοπίζονται σε ορισμένα σημεία του σχεδιασμού του. Προσωπικά, τα προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να απολαύσουν την μουσική και τα αγαπημένα τους παιχνίδια χωρίς να επηρεάζονται από τον περίγυρό τους.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για την παροχή του περιφερειακού.

About The Author

Με τα βιντεοπαιχνίδια να του κρατάνε συντροφιά από μικρή ηλικία αποφάσισε να μετατρέψει το χόμπυ του σε κάτι πιο δημιουργικό. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και ταξίδια. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια, δεν τα παρατάει τόσο εύκολα, και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts