Κάποια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου, έρχεται η μέρα που κάθεται και κάνει μία γρήγορη ανασκόπιση, μια πρόσθεση των ωρών που έχει δαπανήσει συνολικά στα παιχνίδια στο Steam λογαριασμό του. Η περίπτωση μου όμως νομίζω παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Καθώς έγραφα λόιπον αυτές τις γραμμές – πρωτού τις σβήσω 15 φορές και να τις ξαναγράψω από την αρχή σαν ηλίθιος – συνειδητοποίησα πως έχω μία κρυφή αγάπη για τους πειρατές. Τα Super Galaxy Squadron EX, Rebel Galaxy και Battlefleet Gothic: Armada είναι μερικά από τα παιχνίδια που έκαψα αρκετά 24ωρα σκοτώνοντας μοχθηρούς εξωγήινους και διαστημικούς πειρατές. Ας έρθουμε όμως στο ψηστό γιατί είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν νοιάζεται για τις βαρετές εισαγωγές μου κάθε φορά *insert forever alone here*.

Το Space Run Galaxy πρόκειται για το sequel του ομώνυμου τίτλου Space Run από την Passtech. Σε γενικές γραμμές το Space Run Galaxy προσπαθεί να παντρέψει το real time tower defense είδος με την στρατηγική και πολλά rpg και roguelike χαρακτηριστικά. Μετά από αρκετά runs και πολλούς νεκρούς πειρατές, μπορώ να πω πως η παντρειά των παραπάνω στοιχείων έγινε με επιτυχημένο τρόπο. Παρακάτω θα σας εξηγήσω τους λόγους που θεωρώ το Space Run Galaxy ως ένα ξεχωριστό στο είδος του παιχνίδι.

Untitled-2

Όπως είπαμε, στο πυρήνα του, το Space Run πρόκειται για έναν fast-paced tower defense τίτλο. Ξεκινάμε με ένα σκάφος χωρίς οπλά ή άμυνες και στόχος μας είναι να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό στον ταχύτερο δυνατό χρόνο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες στο εμπόρευμα που έχουμε να μεταφέρουμε κάθε φορά. Κάθε αποστολή ξεκινάει με ένα συγκεκριμένο αριθμό από «hexnuts», δηλαδή τα κατασκευαστικά κομμάτια που χρησιμοποιούμε για να εγκαταστήσουμε διάφορα modules στο σκάφος μας. Αυτά ποικίλουν από όπλα λέιζερ μέχρι και επιδιορθωτικά modules. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε σημείο που μπορούμε να επιλέξουμε ολοένα και περισσότερα όσο ανεβαίνουμε level στην κύρια ιστορία. Να σημειώσω εδώ ότι τα κομμάτια που τοποθετούμε σε κάθε run δεν παραμένουν και στα επόμενα, συνεπώς κάθε φορά ξεκινάμε από την αρχή με ένα ‘άδειο’ σκάφος. Στο μέσον της αποστολής, ο παίκτης μπορεί να ταξιδέψει εύκολα και γρήγορα ανάμεσα στους διαστημικούς σταθμούς (fast travel) και να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που του προσφέρει ο κάθε πλανήτης. Εδώ να σημειώσουμε πως μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα διάφορα «Crafting Materials» που αγοράζουμε ή κερδίζουμε στο τέλος μιας αποστολής στην αποθήκη του εκάστοτε σταθμού. Αυτά παραμένουν εκεί και δεν έρχονται μαζί μας στους επόμενους σταθμούς ή ταξίδια οπότε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε/εγκαταστήσουμε σε άλλη βάση θα πρέπει να τα μεταφέρουμε κανονικά (δηλαδή χωρίς την χρήση του Fast Travel).

Untitled-3

Κατά την εξερεύνηση των διαφόρων πλανητών θα έχουμε στην διάθεσή μας τις υπηρεσίες διαφόρων NPCs που θα μας βοηθήσουν στην ομαλότερη ολοκλήρωση των αποστολών. Μερικά παραδείγματα είναι ο μηχανικός στον οποίο μπορούμε να κατασκευάσουμε από το μηδέν νέα modules. Αυτά δεν έρχονται προεγκατεστημένα στο σκάφος μας, αλλά απλούστατα αυξάνουν τον μέγιστο αριθμό των modules που μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού. Για παράδειγμα, σε ένα run μπορούμε να χτίσουμε μέχρι 4 όπλα λέιζερ. Σε περίπτωση που εγκαταστήσουμε και τα τέσσερα τότε δεν θα μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερα ακόμα και αν καταστραφούν από τα εχθρικά πυρά. Με αντίστοιχο τρόπο, θα βρούμε ιδιαίτερα χρήσιμη την δυνατότητα να τροποποιήσουμε το σχήμα του σκάφους μας, το χρώμα του καθώς και την αγοραπωλησία των υλικών, τω σκαφών και των εναλλακτικών μυστικών διαδρομών που μας γλυτώνουν χρόνο. Ας πάμε λίγο όμως και στα online χαρακτηριστικά που προσφέρει ο νέος τίτλος.

Μία από τις πιο βολικές δυνατότητες που μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο είναι η μεταφορά των υλικών κατασκευής. Μπορούμε να επιλέξουμεε τα υλικά που έχουμε σε έναν πλανήτη και να ζητήσουμε από κάποιον παίκτη να τα μεταφέρει για εμάς, για κάποιο αντίτιμο φυσικά. Αυτού του είδους η βοήθεια ονομάζεται «Contracts». Αυτό βοηθάει πολύ την γρήγορή πρόοδό μας στο παιχνίδι καθώς πολλές φορές θα βρεθούμε με υλικά τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον μηχανικό του πλανήτη στον οποίο μπορεί να βρισκόμαστε. Επομένως έχουμε την επιλογή να τα μεταφέρουμε οι ίδιοι κάπου αλλού ή αν δεν μας φτάνει ο χώρος να ζητήσουμε από άλλους μεταφορείς να μας βοηθήσουν. Με άλλα λόγια, γινόμαστε και εμείς με τον τρόπο μας, Quest Givers. Κατά τον ίδιο τρόπο περίπου λειτουργούν και οι αγοραπωλησίες. Εάν έχουμε κάποια υλίκά που δεν χρειαζόμαστε πλέον σε κάποιον πλανήτη μπορούμε πολύ εύκολα και γρήγορα να δημοσιεύσουμε μια αγγελία πώλησης προς τους άλλους παίχτες. Συνήθως οι τιμές που θα δίνουμε θα είναι υψηλώτερες από του αντίστοιχου in-game trader επομένως μας συμφέρει να τα πουλήσετε σε άλλους παίκτες. Το μόνο παράπονο που βλέπω πολλοί παίκτες να έχουν είναι η έλλειψη κάποιου co-op και pvp game mode, τα  οποία θα απαιτούσαν ριζική αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο γίνεται το Gameplay – πράγμα που οι developers δεν επιθυμούν. Για σκεφτείτε εκεί που βρίσκεστε στην μέση μιας απόστασης να «σκάει μύτη» ένα αντίπαλο σκάφος και να σας καταστρέφει στην στιγμή. Όλη η πρόοδος και ο χρόνος πάνε χαμένα.

Untitled4

Κλείνοντας όμως με τους κύριους μηχανισμούς του παιχνιδιού θα ήθελα να πω ότι όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω τα είδα έχοντας παίξει ένα μικρό μέρος. Οπότε όσοι ανησυχείτε για την συνολική διάρκεια, μην έχετε κανέναν ενδοιασμό καθώς υπόσχεται ατελείωτες ώρες συναρπαστικών μεταφορών αλλά και μπόλικο grinding μιας και μιλάμε για τίτλο που έχει crafting και market. Προσωπικά μετά από αρκετές ώρες άρχισα να κουράζομαι μίας και θα ήθελα ένα πιο ισχυρό permanent upgrade ή perk σύστημα για να με κρατήσει αλλά εάν απ’όσα έγραψα παραπάνω σας φάνηκε ενδιαφέρον, μην διστάσετε να του ρίξετε μια ματιά.

Όσον αφορά τα γραφικά, το Space Run Galaxy ακολουθεί μία όμορφη, λιτή και καθαρή stylized προσέγγιση που αρμόζει στο κύριο χαρακτηριστικό του: το tower defending. Μην περιμένετε τρομερά γραφικά αλλά για το είδος του θεωρώ ότι θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις κάθε φίλου. Να σημειώσω ότι τις πρώτες μέρες παιχνιδιού, ήρθα αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα. Διάφορα κομμάτια του σκάφους μου μαύριζαν σε κάθε run και έτσι δεν μπορούσα να ξεχωρίσω τα modules που έχω τοποθετήσει και σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκονται. Ευτυχώς αυτό το bug διορθώθηκε άμεσα, πράγμα που δείχνει τη δουλειά που γίνεται από την εταιρία ανάπτυξης. Νομίζω ότι μέχρι αυτό το σημείο έχετε περάσει από πολλά screenshots οπότε πιστεύω δεν χρειάζεται να αναπτυχθώ περαιτέρω σε αυτόν τον τομέα. Ο ηχητικός τομέας από την άλλη έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης καθώς η μουσική περνάει απαρατήρητη τις περισσότερες φορές και τα ηχητικά εφέ και οι in-game διάλογοι παρουσιάζουν πολλά σπασίματα (clipping) και γίνονται επαναλαμβανόμενοι αρκετά γρήγορα. Ευτυχώς άλλη μια φορά που οι developers πρόσθεσαν μια επιλογή που τους απενεργοποιεί στις ρυθμίσεις. Όπως και να έχει αυτά είναι μικρά γράμματα μπροστά στην αρτοιότητα του υπόλοιπου παιχνίδιου και πιστεύω αργά ή γρήγορα θα διορθωθούν – βελτιωθούν.

Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, πιστεύω πως το Space Run Galaxy πρόκειται για έναν πολύ καλό τίτλο που δίνει μια νέα πνοή στο tower defense είδος.  Η μόνη μου επιθυμία τώρα είναι το υπάρχον παιχνίδι να επεκταθεί και σε ένα αληθινό endless mode και να μας δώσει ένα πιο άμεσο multiplayer τρόπο παιχνιδιού.

Untitled5

Space Run Galaxy - PC Review
Το Space Run Galaxy καταφέρνει να παντρέψει τα tower defense, roguelike και RPG είδη σε μία συναρπαστική διαστημική περιπέτεια
Gameplay9
Γραφικά8
Ήχος6
Διάρκεια9
Απόδοση8
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μοναδικό gameplay
  • Έξυπνα multiplayer στοιχεία
  • Μεγάλη διάρκεια
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ήχος
  • Μεγάλη διάρκεια (σε σχέση με το grind)
88
Reader Rating: (0 Votes)
0.0